Mollestien: het mooiste straatje van Aarhus

Citytrippers: Dé Europese stedentrip-bestemmingen voor 2017

Met een nieuw jaar komt een heel scala aan nieuwe reismogelijkheden. Ben jij al druk reisplannen aan het maken en kun je nog wel wat nieuwe ideeën gebruiken? Dit zijn dé Europese stedentrip-bestemmingen voor 2017. En die zijn soms dichterbij dan je denkt!

De leukste Europese stedentrip-bestemmingen voor 2017

1. Aarhus, Denemarken

Waarom Aarhus? Deze Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland is minstens net zo leuk als grote broer Kopenhagen. De studentenstad heeft tal van toffe bezienswaardigheden – denk aan de regenboogbrug op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum – en is in 2017 Europese Hoofdstad van Cultuur.

Reden genoeg om Aarhus als volgende stedentrip-bestemming te kiezen!

Op stedentrip naar Denemarken? Ga naar Aarhus!

Mollestien: het mooiste straatje van Aarhus

Dit fotogenieke straatje is naast het kleurrijk regenboogdak ongetwijfeld de meest gefotografeerde plek in Aarhus

2. Boekarest, Roemenië

Waarom Boekarest? Boekarest heeft een prachtig historisch centrum, dat met name buiten het hoofdseizoen nog niet overladen wordt door toeristen. Wanneer je afreist naar deze Roemeense hoofdstad vind je knusse barretjes en hippe lunchplekken naast prachtige architectuur en antiekmarkten. En het is nog betaalbaar ook.

Boekarest: de nieuwe hoofdstad voor hippe stedentrippers

Boekarest: de nieuwe hoofdstad voor hippe stedentrippers

Boekarest: de nieuwe hoofdstad voor hippe stedentrippers?

3. Lecce, Italië

Waarom Lecce? Universiteitsstad Lecce heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden om jezelf een dag of twee te vermaken. De historische stad staat ook wel bekend als Florence van het zuiden en is het hart van de Zuid-Italiaanse cuisine en beste rode wijnen uit Puglia.

Daarnaast maak je vanuit makkelijk een uitstapje naar het strand of een van de omliggende steden in Puglia.

Dit zijn de mooiste stadjes van Zuid-Italië

Universiteitsstad Lecce heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden

4. Londen, Engeland

Waarom Londen? Londen ligt op krap een uur vliegen van drie Nederlandse luchthavens en is ook per trein en boot te bereiken. 2017 is het jaar waarin diverse beroemde Engelse publicaties een jubileum vieren: zo bestaat de Harry Potter serie 20 jaar in juni 2017 en is het 125 jaar geleden sinds de eerste avonturen van Sherlock Holmes werden gepubliceerd. Voetballiefhebbers willen het 25e jubileum van de Premier League in augustus niet missen.

Daarnaast is Londen altíjd een goed idee! Of je nu verblijft naast de Tower Bridge of een weekend doorbrengt in het hippe Shoreditch, je zult je nooit vervelen.

Zo breng je 1, 2, 3 dagen door in Londen

Street art in Shoreditch, London

Street art in Shoreditch: je kijkt je ogen uit

5. Innsbrück, Oostenrijk

Waarom Innsbrück? Omringd door het indrukwekkende Alpengebergte biedt Oostenrijk zowel ‘s winters als ‘s zomers prima vermaak. Dwaal rond door het compacte centrum, trakteer jezelf op enorme schnitzels of begeef je in de bergen rondom de stad. Simpelweg uitwaaien of sportief op de mountainbike.

‘s Winters stap je op de lange latten en vergaap je je aan de indrukwekkende schansspringers.

36 uur in Innsbruck: kleurrijke stad tussen de bergen

Overal omringd door bergen in Innsbruck

6. Leeuwarden, Nederland

Waarom Leeuwarden? Leeuwarden volgt volgend jaar Aarhus op als een van de Culturele Hoofdsteden van 2018. De stad staat dit jaar al volop in het teken van vernieuwing en een betrokken gemeenschap die de Friese cultuur volop in de schijnwerpers zet.

Hier vind je gezellige winkelstraten, tal van winkels waar lokale en regionale producten de hoofdrol spelen en toffe street art en graffiti die de stad extra glans geven.

Stedentrip Leeuwarden: genieten van lokale pareltjes in het hoge noorden

De Waag in Leeuwarden

Leeuwarden mag je in 2017 zeker niet overslaan! Meer over verrassend Friesland lees je op www.friesland.nl

7. Lissabon, Portugal

Waarom Lissabon? Genoemd in Lonely Planet’s Best in Travel voor 2017 mag Lissabon niet ontbreken op je stedentrip-bestemmingenlijst. Het kleurrijke Lissabon is de perfecte combinatie van cultuur, historie en ontspanning.

Ook de gastronomie ontbreekt niet: drie restaurants ontvingen in 2016 hun eerste Michelin-ster, waardoor de stad nu zes restaurants met één en 1 restaurant met 2 Michelin sterren telt.

Lissabon mag niet ontbreken tussen je stedentrip bestemmingen in 2017

Lissabon mag niet ontbreken tussen je stedentrip bestemmingen in 2017

8. Ostuni, Italië

Waarom Ostuni? Witte stad Ostuni ligt in het zuiden van Italië, waar de hak van de Italiaanse laars begint en de zo bekende trulli uit Puglia nog net te vinden zijn in het landschap. De stad is een doolhof van gewelfde bogen, verborgen steegjes en trappen en bijzonder fotogeniek.

Vergeet vooral niet een terrasje mee te pakken en net als de Italianen zelf te genieten van verse gelato en Aperol Spritz.

10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen

Straatbeeld in Ostuni

Fotogenieke taferelen in Witte Stad Ostuni

9. Pamplona, Spanje

Waarom Pamplona? De Spaanse autonome regio Navarra is ruig en afwisselend, met Pamplona als bruisend middelpunt. Vanuit de stad ben je in een uur reizen in elke windrichting in een compleet andere omgeving: strand, bergen, bos of semi-woestijn.

De Spaanse gastvrijheid is goed te merken in Pamplona, waar je voor luttele euro’s al kunt genieten van een Spaans wijntje en pintxos, de lokale variant op tapas.

De pintxos van Pamplona

Pamplona ligt in Spaans Navarra: land van uitersten

Pamplona ligt prachtig tussen de bergen

10. Krakau, Polen

Waarom Krakau? Krakau is de op één na grootste stad van Polen en is de ideale stad voor iedereen die cultuur, historie en winkelen combineert. De stad heeft het grootste plein van Europa; het beroemde Koninklijk Paleis en de indrukwekkende kathedraal liggen binnen loopafstand van het stadscentrum. In december verandert de stad in een grote kerstmarkt; er is zelfs een competitie wie de beste kerststal bouwt.

Fotografen en Instagram-fanaten vinden er talloze fotogenieke plekjes en mogen Krakau dus niet overslaan.

3 dingen die je niet mag overslaan in Polen (+1 notspot)

Citytrippers op Facebook

Ook zo’n fan van stedentrips? Sluit je dan vooral aan bij de Citytrippers groep op Facebook! Hier vind je de beste reistips & inspiratie voor de leukste stedentrips van reisbloggers en mede-stedentrippers!

Heb jij een van deze Europese stedentrip-bestemmingen voor 2017 op je kalender staan?

18 reacties
 1. Leuke lijst en er staan er nog wel een paar op die ik nog niet gezien heb. We hebben er net al twee geboekt voor dit jaar. Te beginnen in Groningen en in april naar Kopenhagen! Heb er nu al zin in.. (ondanks dat ze niet op je lijstje staan dan he… :)

  1. Haha, gelukkig is mijn lijstje niet leidend en allesbehalve compleet! ;-) Kopenhagen is leuk, heel benieuwd wat jij gaat ontdekken daar!

 2. Jeujj, leuk dat je Leeuwarden noemt! Jaren geleden wilden wij onze roadtrip door Oostenrijk afsluiten in Innsbruck. Ik had toen geen idee dat het er zó leuk is!

 3. Mooi lijstje! Lecce lijkt me een heerlijke bestemming om naartoe te gaan.. ook wat onbekender (voor mij althans). En helemaal eens met Lissabon, god wat is dat een heerlijke stad!

 4. Ik heb duidelijk nog heel wat af te reizen komend jaar. Een paar kan ik in elk geval al afstrepen van het lijstje, maar je maakt me ook zeker nieuwsgierig naar nieuwe ‘onbekende’ plekjes. Misschien begin ik wel gewoon met een dagje Leeuwarden. Thanks voor het lijstje!

 5. Leuk advies om zulke mooie steden te gaan bezoeken en ook vooral wat je er zoal kunt doen.
  Vooral belangrijk dat men er goed betaalbaar kan eten.
  Mooie foto’s.
  Succes met het uitzoeken waar je naar toe wilt gaan…..

  Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen