Wat te doen in Gouda: bezoek de Kaasmarkt

Typisch Nederlands: deze Hollandse tradities en gewoontes ken jij ook!

Ontdek de eigenaardige Nederlandse cultuur en gewoontes. Van kringverjaardagen en hagelslag tot het obsessief splitten van de rekening, je zult je zeker herkennen in deze typisch Nederlandse dingen.

Wat is nou echt typisch Nederlands?

Laten we eerlijk zijn, als Nederlanders hebben we ook best een eigenaardig cultuurtje. We ontkennen het misschien in eerste instantie, maar geloof me, ook jij hebt je er weleens schuldig aan gemaakt!

Wat dacht je bijvoorbeeld van de beruchte kringverjaardag met kaasblokjes en augurken op tafel? Of het obsessief splitten van de rekening tot op de cent? En klagen over het weer is al helemaal dagelijkse kost. Deze typisch Nederlandse gewoontes kennen we allemaal.

Hollandse tradities en gewoontes

1. Nieuwjaarsduik

De jaarlijkse nieuwjaarsduik op 1 januari is een typisch Nederlands fenomeen waarbij inmiddels meer dan tienduizend mensen, vaak gekleed in gekke kostuums of juist alleen in zwemkleding, gezamenlijk het koude water van de Noordzee trotseren. Inmiddels wordt de nieuwjaarsduik wereldwijd door Nederlanders uitgevoerd.

Nieuwjaarsduik Scheveningen

2. Kringverjaardagen (en vergeet niet iedereen te feliciteren)

Beroemd en berucht: de typisch Nederlande kringverjaardag! Buitenstaanders verbazen zich – geheel terecht – over onze gewoonte om verjaardagen bij iemand thuis te vieren en iedereen in een kringetje rond een salontafel te laten zitten. Gezellig met z’n allen bij elkaar een stukje taart eten bij de koffie in plaats van losse groepjes verspreid door een ruimte.

Net zo typisch Hollands is de gewoonte om bij aankomst niet alleen de jarige te feliciteren, maar íedereen die de verjaardag komt vieren. De verjaardagskalender op het toilet maakt het meteen makkelijk om te zien wanneer de volgende verjaardag is.

3. Fietsen door weer en wind

Wist je dat we in Nederland meer fietsen schijnen te hebben dan inwoners? Of het waar is, weet ik niet maar feit is wel dat wij Nederlanders een fietsgraag volk zijn. We draaien ons hand er niet voor om om bepakt en bezakt met boodschappen en kinderen op een fiets te stappen en kilometers af te leggen van huis naar school of werk.

Typisch Nederlands: door weer en wind doen we alles op de fiets

Typisch Nederlands: door weer en wind doen we alles op de fiets

4. Going Dutch, ofwel de rekening splitten

Het is niet voor niets een bekend gezegde in het buitenland: going Dutch, ofwel de rekening splitten. En dat is niet de enige financiele verwijzing; onze Nederlandse gierigheid is berucht buiten de grenzen en termen als Dutch generosity (gierigheid) en Dutch treat (achteraf toch betalen voor iets waarvoor je was uitgenodigd) verwijzen naar onze typisch Nederlandse gebruiken rondom geld en betalen. Oeps.

5. Gordijnen open

Verbazingwekkend voor buitenlanders maar normaal voor veel van ons: onze open gordijnen in de avond (al doe ik ze zelf bijna altijd dicht). Hoewel we enorm veel waarde hechten aan onze privacy online, vinden we het een stuk minder belangrijk wanneer we ‘s avonds op de bank zitten. Met gordijnen open, zodat iederen naar binnen kan gluren.

6. Hollandse kaas

Wij Nederlanders zijn grootverbruikers van kaas! We eten het als broodbeleg, in warme gerechten, als snack of bij de borrel. Kaas is dan een typisch Nederlands product dat wereldwijd wordt geassocieerd met de Nederlandse cultuur.

We houden dan ook al eeuwen van onze kazen en zetten ze graag in het zonnetje. Op traditionele kaasmarkten bijvoorbeeld, zoals de beroemde kaasmarkt in Alkmaar, waar kaas nog steeds wordt gepresenteerd en verhandeld.

Typisch Nederlands: Hollandse kaas

We eten het ook op allerlei manieren: gewoon op brood of in een tosti en van kaasfondue tot kaassoufflés, kaaskroketten en het overbekende bekende “kaasplankje” dat vaak wordt geserveerd bij de borrel of als dessert.

7. Oranje outfits

Of het Nederlands elftal nu speelt, Max Verstappen zijn snelle rondjes rijdt of de Koning zijn verjaardag viert: een groot deel van het land ziet het als dé gelegenheid om knaloranje outfits uit de kast te trekken! Oranje hoeden, shirts, broeken, we zijn overal duidelijk te herkennen als Oranjefans.

Oranje fans op de tribune

Oranje fans op de tribune bij een Formule 1 race

8. Speculaas

Platte koekjes in mooie vormpjes, dat is speculaas. Deze koekjes worden vooral in Nederland en Belgie gegeten en danken hun smaak aan speculaaskruiden, een mengsel van onder meer kaneel, kruidnagel, kardemom en witte peper. Vroeger aten we het vooral rondom de Sinterklaasperiode, nu vind je ze het hele jaar door in de winkel.

9. Stroopwafels

De stroopwafel is een typisch Hollandse koek die 200 jaar (!) geleden in Nederland al werd gemaakt. Ze komen oorspronkelijk uit Gouda, waar in de 19de eeuw wel honderd stroopwafelbakkers te vinden waren. Een stroopwafel bestaat uit twee ronde wafels met kenmerkend ruitjespatroon en daartussen een zoete stroop. Jum!

10. Winterse kost: Stamppot en snert

Als de temperaturen dalen en de avonden langer worden, komt de echte winterkost weer op tafel! Zoals stamppot, een typisch Hollands gerecht voor koude winteravonden. We maken het meestal met gestampte aardappelen gemengd met groenten, zoals boerenkool, zuurkool, of wortelen. Het wordt meestal geserveerd met rookworst en gebakken spekjes.

Ook snert is een echt traditioneel Nederlands wintergerecht. Het wordt gemaakt met ingrediënten die kenmerkend zijn voor de Nederlandse keuken, zoals erwten, aardappelen, prei, wortelen en rookworst, en wordt vaak geserveerd met roggebrood en spek.

Sommige mensen zijn er dol op, anderen kiezen liever iets anders – zo kan ik zelf de geur van snert echt níet uitstaan en maak je mij veel blijer met een grote kom zelfgemaakte pompoensoep).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HEMA (@hemanederland)

Het bekende broodje rookworst van HEMA mag ook niet ontbreken in deze lijst

11. Oliebollen tijdens Oud & Nieuw

Standaard op tafel tijdens Oud & Nieuw in bijna elk Hollands huishouden: de oliebol! De oliebol  wordt gemaakt van deeg met of zonder krenten en rozijnen,  gefrituurd en vervolgens bestrooid met poedersuiker. Een echte traditie op oudejaarsavond!

Typisch Nederlands: deze Hollandse tradities en gewoontes ken jij ook!

Meer Hollandse pot: typisch Nederlandse gerechten en snacks

  1. Poffertjes – De oorsprong is niet helemaal duidelijk, toch worden poffertjes vaak gezien als echte Nederlandse delicatesse. We hebben er zelfs speciale poffertjespannen* voor! Het liefst eten we ze warm, met gesmolten boter en poedersuiker.
  2. Asperges – Asperges worden vaak beschouwd als een typisch Nederlands gerecht en zijn hier een populaire seizoensgebonden delicatesse. We eten ze vooral in gerechten zoals aspergesoep en asperges met ham en ei.
  3. Beschuit met muisjes – Aan deze oer-Hollandse traditie zit een praktische oorsprong. Gekleurde muisjes worden namelijk gemaakt van anijszaad, waarvan vroeger werd gedacht dat het hielp bij de aanmaak van moedermelk. Tegenwoordig is beschuit met muisjes een typische traditie om je bezoek op te trakteren na de geboorte van je kind.
  4. Hagelslag – Nog zo’n favoriet broodbeleg in ons kikkerlandje is hagelslag op je brood strooien. Deze korrels van chocolade of gekleurde suiker strooien we naar hartelust over onze boterhammen en zijn typisch voor een Nederlands ontbijt of lunch.
  5. Haring met uitjes – Nog eentje die niet iedereen kan waarderen: de Hollandse haring met ui. Zo vanaf de staart gegeten, rauw, met uitjes, als snack tussendoor.
  6. Drop – Verrassend genoeg is drop historisch gezien eigenlijk niet echt Nederlands (bron). Toch voelt het voor veel mensen als een echt Hollands snoepje. We schijnen er dan ook wel tot wel 2 kilo per jaar van te snoepen!
  7. Ontbijtkoek – Ontbijtkoek, ook wel bekend als “peperkoek”, wordt gemaakt van rogge en gekruid met specerijen zoals kaneel en kruidnagel. We eten het vaak als ontbijt of tussendoortje.
  8. Bitterballen en kroketten – Hoewel kroketten eigenlijk hun oorsprong vinden in Frankijk, is het inmiddels wel een typisch Nederlandse snack! Ze worden gemaakt van ragout, van vlees, vis of groenten, en gebakken in de frituurpan of oven waardoor het een krokant laagje krijgt.
  9. Frikandel speciaal – Vooral na het stappen een geliefde snack voor velen. Deze langwerpige staaf wordt gemaakt van fijngemalen (restjes) vlees en daarna gefriteerd en geserveerd met mayo, curry en uitjes.
  10. Patatje mayo – Patat of friet met mayonnaise is een typisch Nederlandse snack die niet overal wordt begrepen. Maar een patatje mayo gaat er altijd wel in!

Meer lezen over Nederland?

Lees dan ook een van deze artikelen over mooie plekken in Nederland:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen
Restaurant Witloof Maastricht: hier wil je dineren

Restaurant Witloof Maastricht: hier wil je dineren

Wie Maastricht zegt, zegt culinair genieten. Witloof Maastricht, of Witloof from Belgium zoals het restaurant ook wel wordt genoemd, is een bekende spot in Maastricht. Het restaurant serveert typische Belgische…