Dit zijn de leukste musea in Amsterdam

Dit zijn de leukste musea in Amsterdam

Amsterdam huist tientallen musea, zoals het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. Naast deze wereldberoemde musea zijn er veel meer die een bezoek waard zijn. Dit zijn de leukste musea in Amsterdam!

Dit zijn de leukste musea in Amsterdam

Amsterdam telt een indrukwekkende hoeveelheid musea, van piepklein verstopt tot enorme collecties op iconische locaties. Zo kent bijna iedereen het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum in het Amsterdamse Museumkwartier en het Anne Frank Huis in Amsterdam wel. Misschien heb je er al eens een bezoek aan gebracht of kom je er zelfs regelmatig.

13x Tof museum in Amsterdam

Maar naast die toffe musea zijn er nog veel meer te vinden, van bijzondere galerijen tot interactieve musea. Laat je inspireren door deze lijst met must-visit musea in Amsterdam voor je volgende dagje uit.

1. Foam Fotografiemuseum Amsterdam

Foam is dé plek voor fotografieliefhebbers: van documentaire tot mode, van eigentijdse kunstfoto’s tot historische beelden. Het fotografiemuseum ligt aan de Keizersgracht in Amsterdam en presenteert wisselende tentoonstellingen en exposities.

Keizersgracht 609, Amsterdam

2. EYE Filmmuseum

Het EYE Filmmuseum prijkt op de oever van het IJ in een futuristisch gebouw dat strak afsteekt tegen de skyline van Amsterdam. Dit filmmuseum heeft een enorme collectie Nederlandse en buitenlandse films en filmposters uit alle genres. EYE is ontstaan uit het Nederlands Historisch Archief en is een must voor filmfans.

IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam (www.eyefilm.nl)

EYE Filmmuseum in Amsterdam

3. Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum huist de grootste verzameling van werken van kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890). Naast de permanente collectie van meer dan 200 schilderijen en 500 tekeningen van Van Gogh, vind je hier ook exposities van andere kunst uit de 19e eeuw. De vaste collectie met meesterwerken van Van Gogh is natuurlijk een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de ideeën van ambities van de kunstenaar.

Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam (www.vangoghmuseum.nl)

Van Gogh Museum in AmsterdamVan Gogh Museum in Amsterdam

4. Het Kattenkabinet

Als kattenliefhebber mag Het Kattenkabinet niet ontbreken in dit lijstje. Het Kattenkabinet werd opgericht ter nagedachtenis aan rode kater John Pierpont Morgan (1966-1983), eigenzinnige metgezel van Bob Meijer, de oprichter. De collectie van het Kattenkabinet bestaat onder meer uit schilderijen en kunstwerken die de rol van katten in kunst en cultuur door de eeuwen heen in beeld brengt.

Herengracht 497, 1017 BT Amsterdam (www.kattenkabinet.nl)

5. Moco Museum

Het Modern Contemporary Museum – ofwel MOCO Museum – is een particulier museum met vestigingen in Barcelona en Amsterdam. Hier vind je vooral exposities van moderne en hedendaagse kunst, gericht op een breed en jong publiek. Zo is er nu een Banksy tentoonstelling, met maar liefst 50 originele werken van Banksy. De tentoonstelling is samengesteld uit privé collecties en heeft diverse iconische werken hangen.

Honthorststraat 20, 1071 DE Amsterdam (mocomuseum.nl)

6. Nxt Museum

Nxt Museum is het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op digitale mediakunst. Het museum is gevestigd in een voormalige productiestudio in het hart van Amsterdam-Noord. Er worden kunstwerken geëxposeerd die gebruik maken van moderne technologieën van het heden en van de toekomst. Hier ontdek je enorme, digitale kunstinstallaties die je blik willen verruimen door al je zintuigen op scherp te zetten.

Asterweg 22, 1031 HP Amsterdam (nxtmuseum.com/nl)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nxt Museum (@nxtmuseum)

7. Museum Perron Oost

Met een oppervlakte van slechts 6 m2 is Museum Perron Oost misschien wel het allerkleinste museum ter wereld. In 1993 toverde kunstenaar en ontwerper Joep van Lieshout het voormalige perron van de veemarkt in het Oostelijk Havengebied om tot een mini-parkje, met een goederenwagon zonder lading. Het toont de afgelopen 150 jaar geschiedenis van dit stukje stad met uiteenlopende verhalen, van veehandelaren tot circusstoeten.

Museum Perron Oost, Cruquiusweg 11, Amsterdam (www.museumperronoost.nl)

8. NEMO Science Museum

Een museum waar alles in het teken staat van technologie en wetenschap én je hartstikke interactief bezig kunt zijn: een ideaal museum voor volwassenen en kinderen dus. Er zijn vijf verdiepingen vol experimenten, van scheikundige proefjes tot kinderlezingen en een werkplaats voor ‘de makende mens’, waar iedereen als uitvinder of kunstenaar aan de slag kan.

Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (www.nemosciencemuseum.nl)

NEMO Science Museum in Amsterdam

Virtueel museumbezoek? Deze wereldberoemde musea kun je virtueel bezoeken!

9. De Nieuwe Kerk Amsterdam

De Nieuwe Kerk is meer dan zes eeuwen oud en ligt in het hart van Amsterdam. Hier vind je wisselende tentoonstellingen in een prachtige setting. Het museum heeft een bijzondere band met het Nederlandse koningshuis. Ook is hier elk jaar de World Press Photo expositie te zien. De Nieuwe Kerk is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur – je hebt een online ticket nodig om naar binnen te kunnen.

Dam, 1012 JS Amsterdam (www.nieuwekerk.nl)

10. Rijksmuseum

Het museum van Nederland, waar elk bezoek een bijzondere ervaring is. In het historische Rijksmuseum vind je wereldberoemde meesterwerken als Het Zelfportret van Van Gogh, Het Straatje van Vermeer, het huishouden van Jan Steen en Rembrandts Nachtwacht. Maar naast de Eregalerij zijn er ook werken van minder bekende schilders en complete collecties van

Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam (www.rijksmuseum.nl)

Toeristen in het Rijksmuseum

11. Stedelijk Museum – Museum of Modern Art

Ook het Stedelijk Museum – Museum of Modern Art kan niet ontbreken in deze lijst. Te vinden aan het Museumplein in Amsterdam, is het Stedelijk Museum het grootste museum met moderne en hedendaagse moderne kunst in Nederland. Het historische museumgebouw – met kenmerkende rode bakstenen – dateert uit 1895. De uitgebreide collectie van het museum bestaat onder meer uit bijzondere kunstwerken van wereldberoemde moderne kunstenaars, inclusief Nederlandse kunstenaars uit de 20e eeuw.

Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam (www.stedelijk.nl)

Stedelijk Museum in Amsterdam

12. STRAAT Museum

STRAAT Museum is the place to be voor alle fans van graffiti en street art en is te vinden op de industriële NDSM-werf. Je vind er het beste werk van street art-kunstenaars van over de hele wereld, zoals de enorme muurschildering van Anne Frank door Kobra. Ook opkomend talent krijgt hier de kans om in het kunstmuseum zelf kunst te maken.

NDSM-Plein 1, 1033 WC Amsterdam (straatmuseum.com)

Street art at the STRAAT museum in Amsterdam

Het kleurrijke portret van Anne Frank op de muur van het STRAAT Museum in Amsterdam

13. The Upside Down

‘An interactive Instagram experience’, zo omschrijft The Upside Down museum zich. Hier vind je geen meesterwerken van de oude schilders, maar een fantasiewereld waarin je tegelijkertijd rond wandelt in een amusementspark, nachtclub en omgekeerde kamers. Gegarandeerd likes voor je Instagram-feed!

Europaboulevard 5, 1079 PC Amsterdam (the-upsidedown.com)

Wat is jouw favoriete museum in Amsterdam?

Dit wil je wellicht ook lezen