Dit zijn de lekkerste kerstcocktails tijdens de feestdagen

Dit zijn de lekkerste wereldse kerstcocktails tijdens de feestdagen

Het is weer tijd voor the season to be jolly, fa la la la la, la la la la. Met deze feestelijke kerstcocktails kun je bijna niet verkeerd zitten deze kerst. Want wees eerlijk, een cocktail maakt de feestdagen nog nét een beetje leuker, toch?

Deze kerstcocktails wil je op tafel zetten tijdens de feestdagen!

Een paar lekkere en stijlvolle kerst cocktails voor de aankomende feestdagen, daar kun je nooit genoeg inspiratie voor hebben. Op Pinterest vond ik al talloze voorbeelden van lekkere cocktails voor de feestdagen. Zet een paar van deze smakelijke drankjes van over de hele wereld op tafel en ik weet zeker dat je de kerstdagen wel doorkomt. Al is het maar in bed, mocht je er per ongeluk een (of twee) teveel drinken… Fijne feestdagen, en proost alvast!

Deze wereldse cocktails wil je serveren!

Kerstcocktail: Snow Angel Cocktail

The Snow Angel

Zo maak je deze cocktail:

 • Rode en/of witte suiker om te decoreren
 • IJsblokjes
 • 60 ml Vodka (chocolate)
 • 50 ml Crème de cacao
 • 50 ml Crème- of roomlikeur
 • Scheutje sinaasappellikeur
 • Chocoladevlokken of -krullen

Doe de rode en/of witte suiker in een ondiepe schaal. Maak de randen van twee martini glazen vochtig  en dip ze de natte randen in de suiker. Keer om en zet opzij om te laten drogen. Vul een cocktailshaker half met ijsblokjes. wodka, crème de cacao, roomlikeur en sinaasappellikeur. Dek af en schud de shaker flink. Schenk het mengsel voorzichtig in de martini glazen en top af met chocoladevlokken (of de krullen). Proost!

Hot Buttered Rum

Deze kruidige cocktail komt uit de Verenigde Staten en is vooral lekker tijdens een kille winteravond. Wat heb je nodig?

 • 30 ml donkere rum
 • 2 kruidnagels
 • 1 schijfje citroen
 • 1 theelepel basterdsuiker
 • ½ kopje heet water
 • 1 eetlepel ongezouten boter
 • 1 kaneelstokje

Hoe maak je ‘m? Doe de rum, de kruidnagels, het schijfje citroen en de suiker in een hittebestendig glas. Bijvullen met kokend water, voeg de boter en het kaneelstokje toe, direct serveren.

339/365 - Hot Buttered Rum

Bron foto (CC BY-NC-SA 2.0)

Lowlander Winter’s Breakfast

Het Nederlandse Lowlander Botanical Beers staat bekend om hun natuurlijk lekkere bieren, gebrouwen met botanicals, ofwel geneeskrachtige kruiden. Lowlander lanceert dit najaar ook een bijzonder duurzaam winterbier. De Lowlander Winter I.P.A. is gebrouwen met gerecyclede sparrennaalden afkomstig van kerstbomen. Perfect voor een echte Hollandse cocktail!

 • 30 ml gin
 • 1 el sinaasappel marmelade (of jam)
 • 15 ml citroensap
 • 50 ml Lowlander Winter I.P.A.
 • IJsblokjes

Shake het ijs, de gin, de sinaasappel marmelade en het citroensap in een cocktailshaker. Giet door een zeefje in je (gekoelde) Martini glas. Top met Lowlander Winter I.P.A. en garneer met een takje rozemarijn.

Lowlander Winter’s Breakfast

Moscow Mule

Deze cocktail wordt gemaakt van wodka, ginger beer, limoensap en wordt meestal geserveerd in een koperen mok, versierd met een schijfje limoen. De Moscow Mule vindt zijn oorsprong in het Chatham Hotel in Manhattan, New York City. Het verhaal gaat dat in 1941 drie bevriende hotel- en restauranteigenaren samen in een hotelbar zaten, waar ze uit nieuwsgierigheid wodka mengden met ginger beer, een beetje limoen en ijs… en voilà, de Moscow Mule was geboren!

 • 45 ml wodka
 • 120 ml gemberbier
 • 1/2 tl Angostura Bitter
 • 2 partjes limoen
 • IJsblokjes

Kerstcocktails: Serveer deze kerst een Moscow Mule

Kerstcocktails: Serveer deze kerst een Moscow Mule

Aperol Spritz

Is deze lijst wel compleet zonder onze geliefde Aperol Spritz? Gemaakt op basis van prosecco, Aperol en prikwater is deze cocktail het symbool van een heerlijk zonnige aperitief. Dat kunnen we ook in deze donkere dagen voor kerst wel gebruiken!

Deze Italiaanse cocktail komt oorspronkelijk uit Padua waarna het dankzij de gebroeders Barbieri met succes een weg baande door de rest van Italië – en de wereld. De before dinner cocktail wordt sindsdien over de hele wereld gewaardeerd.

Aperol Spritz, a sexy spritz of summer

Negroni

Nog een typisch Italiaanse cocktail: Negroni wordt gemaakt met gin, rode vermout en Campari, elegant versierd met een sinaasappelschil. Het wordt beschouwd als een aperitief. De Negroni werd tussen 1920 voor het eerst gemaakt in Caffè Casoni (tegenwoordig Caffè Giacosa) in Florence. De naam verwijst naar graaf Camillo Negroni, die tussen 1919 en 1920 voor het eerst een met gin aangelengde cocktail Americano bestelde.

Van de vele variaties is de beroemdste misschien wel de Negroni sbagliato (de valse Negroni), die met sprankelende bruut wordt afgetopt.

Negroni cocktail

Feestelijke cocktail: begin je kerstavond met een Negroni

Alcoholvrije kerstcocktails

Liever een lekkere cocktail zonder alcohol? Ook daarin heb je tegenwoordig steeds meer keuze.

Cosnopolitan

De Cosmopolitan is de favoriet van de dames van Sex and the City en mede daardoor al sinds jaar en dag favoriet in eigen land. Meet the Cosnopolitan: dezelfde chique feel, frisse smaak en kleurige uitstraling, maar dan zónder alcohol. Voor een chique avond indoors.

 • 50 ml Seedlip Grove 42 (een non-alcoholische spirit)
 • 30 ml cranberrysap
 • 15 ml limoensap
 • Schepje witte suiker

Meng alle ingrediënten in een cocktailshaker. 3 keer flink schudden met (geraspt) ijs. Zeef in het glas en garneer je Cosnopolitan met een blaadje kunt of schijfje sinaasappel of limoen. Cheers!

Grapefruit Mocktail

Deze grapefruit mocktail – een alcoholvrije cocktail – zet je in een mum van tijd op tafel.

 • grapefruitsap
 • Spa Rood (of sprankelend water)
 • suikersiroop
 • suiker (200 gram)
 • schijfje grapefruit, sinaasappel of limoen (garnering)
 • 3 takjes rozemarijn

Maak het suikersiroop door een ongeveer kwart liter water met daarin suiker al roerend aan de kook te brengen. Als alle suiker is opgelost, zet je het fornuis uit en voeg je de takjes rozemarijn toe. Laat het mengsel vervolgens even afkoelen voor je het door een zeef haalt en de suikersiroop verder koud laat worden in de koelkast. Je kunt het tot een week bewaren.

Meng vervolgens het grapefruitsap met een flinke scheut van de suikersiroop en het sprankelende water samen in een grote kan.

Serveer de mocktails in mooie glazen met een schijfje grapefruit (of sinaasappel of limoen als je dat liever hebt), een takje rozemarijn en wat ijsklontjes. Proost!

Grapefruit Mocktail

Een alcoholvrije grapefruit mocktail staat net zo feestelijk op tafel! Voor een extra feestelijke look maak je eerst de rand van het glas nat en dip je het vervolgens ondersteboven even in een laagje suiker.

Meer feestelijke tips voor kerst nodig?

Laat je dan ook inspireren door deze artikelen!

Wat zijn jouw favoriete kerstcocktails? Of heb je liever een ander winterdrankje?

2 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen