De leukste onbekende steden in Wallonië: De hangende tuinen van Thuin (WBT - JL Flemal-Thuin)

De leukste onbekende steden in Wallonië

Bij Wallonië denk je waarschijnlijk niet meteen aan een citytrip, maar heel wat Waalse steden zijn stuk voor stuk verborgen parels. Dit zijn de leukste onbekende steden in Wallonië!

De leukste onbekende steden in Wallonië

Eeuwenoud erfgoed, toonaangevende musea en heerlijke streekproducten. Elk stadje in Wallonië heeft een eigen identiteit, bijzondere schatten en lokale charmes. Ook de natuur is nooit ver weg in deze zuidelijke deelstaat van België. Ontdek wat deze Waalse steden nu net zo bijzonder maakt: dit zijn de leukste onbekende steden in Wallonië en hun trekpleisters.

Bastogne

De streek van Bastogne werd hevig getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nagedachtenis eraan is nog goed zichtbaar hier. Zo kom je in het Bastogne War Museum alles te weten over de Slag om de Ardennen.

Vlakbij ligt het Memoriaal van Mardasson, gebouwd ter ere van de gesneuvelde soldaten. In de Bastogne Barracks is het Interpretatiecentrum voor WOII geïnstalleerd. Vanuit deze barak sprak generaal McAuliffe het legendarische woord ‘nuts’ uit.

Bouillon

In Bouillon komen liefhebbers van geschiedenis en natuur aan hun trekken. Het stadje ligt in het zuiden van België vlakbij de Franse grens. De meest beroemde bewoner is Godfried van Bouillon. Hij bewoonde in de 11e eeuw het versterkte kasteel tot hij op kruistocht vertrok.

Het versterkte kasteel – ooit de thuisbasis van Godfried van Bouillon – is een van de opmerkelijkste burchten van Europa. Bezoek zeker ook het Hertogelijk Museum en de Archéoscope.

Louvain-la-Neuve

Louvain-la-Neuve zal je verleiden met zijn unieke sfeer. Deze creatieve, multiculturele en dynamische universiteitsstad valt op door de stedelijke architectuur en het groene accent. Autorijden wordt hier beperkt en ontmoedigd; er is des te meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

WBT - Bruno Dalimonte-Louvain-La-Neuve - Kosmopolite Art Tour 2015 - work of Mariela Ajras

Kosmopolite Art Tour in Louvain-la-Neuve (©WBT – Bruno Dalimonte)

Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in het Hergé Museum (Rue du Labrador 26) en het nieuwe Musée L (Pl. des Sciences 3), waar wetenschappelijke en artistieke collecties op een bijzondere manier bij elkaar worden gebracht. Ook een aanrader is de ‘Kosmopolite Art Tour’ die je een kleine 5 km aan street art voorschotelt.

La Louvière

Een minder bekende stad is La Louvière. Het paradepaardje van de stad is Keramis, het Centrum voor Keramiek van de Federatie Wallonië-Brussel. Dit museum vind je op het terrein van de oude faiencefabriek Boch, een industriële parel. De voormalige flessenovens met hun gedurfde architectuur vormen het ideale decor voor de werken van hedendaagse keramisten.

Rochefort

Ook in Rochefort valt er van alles te beleven. Het is vooral bekend van het Gravenkasteel van Rochefort, ooit het grootste kasteel van de Famenne. Het stadje dankt zijn naam aan het fort (rocha fortis) dat de eerste heren van Rochefort, de Montaigu’s, op een rotsachtige uitloper bouwden.

Het Gallo-Romeinse Archéopark Malagne en de Grot van Lorette zijn verborgen pareltjes. Nagenieten kan bij een heerlijke trappist, gebrouwen in de Abdij van Notre-Dame de Saint-Remy.

Stavelot

Stavelot straalt met zijn vakwerkhuizen, steegjes en fonteinen nog steeds een 18e-eeuwse sfeer uit. Wandel zeker tot aan de Abdij van Stavelot, waar ook het Guillaume Apollinaire Museum is gevestigd. Het stadje heeft nog enkele musea, zoals het legendarische Circuit van Spa-Francorchamps en het Historisch museum van het Prinsdom Stavelot-Malmédy.

Circuit de Spa-Francorchamps in Stavelot (foto via Unsplash)

Circuit de Spa-Francorchamps in Stavelot vierde in 2021 haar honderdjarig jubileum (foto via Unsplash)

In de onderaardse gewelven van de Abdij van Stavelot staan de oude bolides en motorfietsen die in het verleden over het circuit raceten. Vroeger liep het Circuit van Spa-Francorchamps ook door de straten van het kuurstadje Spa, bekend van het gelijknamige water.

Spa

Hou je meer van wellness? Dan is Spa, in de provincie Luik, de uitverkoren stad. Deze stad is waarschijnlijk de minst onbekende uit dit rijtje, want Spa is al sinds de eeuwenlang bekend om het ijzerhoudende bronwater.

Hier kom je tot rust in het helende water van de thermale bronnen van Spa. De fantastische geschiedenis van deze stad ontdek je tijdens je bezoek aan de musea. Vergeet ook niet te genieten van de prachtige natuur, de gastronomische hoogstandjes en de hippe winkels in Spa.

Bezoek Spa in Wallonnie (Foto WBT - David Samyn-Spa)

Wist je trouwens dat Spa sinds 2021 is erkend als Unesco-Werelderfgoed?

Het geneeskrachtige water van Spa trok bezoekers uit alle windrichtingen, zoals tsaar Peter de Grote. De kuurgasten heetten ‘bobelins’. Nog steeds kun je in de voetsporen van de ‘bobelins’ een tocht maken langs de bronnen van Spa en het water, vers uit de bron, proeven. De stad maakt nu zelfs deel uit van de Europese culturele route van historische thermale steden.

Thuin

In de Laars van Henegouwen vind je Thuin, het middeleeuwse stadje met de hangende tuinen. Zowel de tuinen als de omliggende steegjes zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië. Het Belfort, Unesco-Werelderfgoed, torent boven de stad uit en zorgt voor een kenmerkend stadsgezicht. Vanaf de top word je beloond met een uitzonderlijk panorama op de vallei van de Samber en de Biesmelle.

De hangende tuinen van Thuin (WBT - JL Flemal-Thuin)

De hangende tuinen van Thuin (©WBT – JL Flemal)

De kunstroute Fluide laat je kunstwerken ontdekken die zijn verspreid over de historische stad, de hangende tuinen en een bos aan de rand van de stad. Het levert een mooie mix tussen historie en moderne kunst op.

Zelf naar Wallonië?

Wallonië is zowel met de trein als de auto goed te bereiken. Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden voor een vakantie, of je nu actief op pad wil of liever rustig wil ontspannen. Meer info over deze en nog meer verrassende Waalse steden vind je terug op visitwallonia.be.

Welke van deze Waalse stadjes heb jij al eens bezocht?

Dit wil je wellicht ook lezen