Vakantie Formentera: mooiste stranden en meer tips

Vakantie Formentera: mooiste stranden en meer tips

Voor witte stranden en azuurblauwe zee hoef je de oceaan niet over. Boek een vakantie Formentera en geniet van al het moois dat dit Spaanse eiland te bieden heeft! Van de mooiste stranden van Formentera tot de beste horeca.

Tips voor een vakantie Formentera

Formentera ligt in de Middellandse Zee en maakt onderdeel uit van de Spaanse Balearen eilandengroep. Met een oppervlakte van ruim 80 km² staat Formentera ook wel bekend als het ‘kleine zusje’ van Ibiza.

Toch heeft dit ‘kleine’ eiland een verrassend groot aanbod aan landschappen, turkoois water en paradijselijke stranden. Dit is te danken aan het ‘posidonia oceanica‘, een plantensoort die veel voorkomt langs de rotskusten van de Middellandse Zee. Ze vormen grote zeegrasvelden rondom het eiland die het water filteren en het deze mooie turquoise kleur geeft.

Charmant en kleinschalig

De charme van Formentera is de kleinschaligheid. In tegenstelling tot Ibiza vind je hier geen hoogbouw, is er nauwelijks een partyscene en snelle jet ski’s zijn er nergens te huur.

Dat wil niet zeggen dat er niets te doen is. Er zijn juist veel activiteiten voor jongeren en volwassenen. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen én ontspannen. Ook zijn er op Formentera meer dan genoeg restaurants en hotels te vinden voor een fijne vakantie. Tips voor een heerlijke vakantie op Formentera!

Bezoek Sant Francesc Xavier

Breng een bezoek aan Sant Francesc Xavier, de hoofdstad van Formentera. Vanuit de haven van La Savina rij je hier in slechts zes minuten heen. Dit idyllische stadje huist de belangrijkste diensten van het eiland en heeft daarnaast veel van die typisch witgekalkte huisjes.

Bezoek ook vooral de lokale kerken, zoals de parochiekerk, en musea om meer te weten te komen over de cultuur en geschiedenis van het eiland. Rond het dorpsplein Plaça de sa Constitució vind je tal van cafés, restaurants en boetieks waar je als toerist met open armen wordt verwelkomd.

De eilandhoofdstad is een populaire uitvalsbasis voor excursies naar nabijgelegen baaien en trekpleisters in de buurt, zoals Estany Pudent (het grote meer) en Ses Salines (de zoutpannen die in de zomer roze kleuren), Estany des Peix en de Marina de Formentera.

De vuurtorens van Formentera

Formentera heeft diverse verdedigingstorens en vuurtorens. De bekendste daarvan is de vuurtoren van La Mola, in het uiterste oosten van het eiland. Deze toeristische trekpleister is niet voor niets populair: de grootste  vuurtoren bevindt zich bovenaan een steile klif op 120 meter boven de zeespiegel, op de hoogvlakte La Mola.

Hier is ook het hoogste punt van het eiland te vinden: Sa Talaïassa, met een hoogte van 192 m boven de zeespiegel.

Vuurtoren La Mola op Formentera (via Unsplash)

Vuurtoren La Mola op Formentera (via Unsplash)

Eten en drinken op Formentera

Ook op culinair gebied kom je hier prima aan je trekken. Naast de Spaanse gastronomie zijn er genoeg lokale lekkernijen te vinden, waaronder honing, wijn, vijgen, kaas, ‘bescuit’ – gedroogd brood, peix sec (gedroogde vis), vloeibaar zout en kruidenlikeur waaronder ‘frigola’ (tijm).

Tot de traditionele recepten behoren ensalada payesa (boerensalade met stokvis), frit de polp (gebakken octopus) en sofrit pagès (een stoofpot van vleessoorten met aardappelen en saffraan).

Restaurant tips

Can Pepito Formentera (Calle Es Vedra 1, San Francisco Javier) – Restaurant Can Pepito is gevestigd een oud landhuis in het centrum van San Francesc. Met een terras van 320 vierkante meter, in een koele tuin, geniet je hier van rust en de smakelijke lokale keuken.

El Gioviale (Carrer de Santa Maria, 59, San Francisco Javier) – Voor heerlijk authentieke Italiaanse gerechten wil je naar deze trattoria.

Integral (Carrer de s’Espalmador, 39, 07871 Es Pujols) –  Dit vegetarische restaurant is open van dinsdag tot zondag van 13 tot 16 uur en van 20 tot 23:30 uur. Perfect voor vegetarische én vegan gerechten.

La Mariterranea Formentera (Carrer Major 42, Sant Ferran de Ses Roques) – Voor de beste paella ga je naar La Mariterranea Formentera. De eigenaren laten je hier optimaal genieten van de heerlijke sfeer, visgerechten en paella met vis of vlees.

Wijn van Formentera

Wist je dat Formentera een lange traditie van wijnbouw heeft? Op het kleine eiland is bijna 80 hectare aan wijngaarden te vinden. Er zijn twee wijnmakerijen te vinden op Formentera: Cap de Barbaria en Bodega Terramoll.

Op weg naar de Faro de la Mola vuurtoren passeer je wijngaard Terramoll (www.terramoll.es), een wijngaard van 14 hectare met een proeflokaal. De wijngaard werd in 2000 opgericht door eigenaar Francisco Javier Moll en er worden nu diverse bijzondere wijnen geproduceerd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TERRAMOLL (@terramoll)

Op de meeste westelijke punt ligt de exclusieve wijngaard van Cap de Barbaria (www.capdebarbaria.com). Slechts 8000 flessen per jaar vinden hun weg naar exclusieve wijnbars in New York, Londen en Parijs.

Mooiste stranden van Formentera

De kustlijn van Formentera is bijna 70 kilometer lang en telt tientallen baaien, kleine en lange zandstranden. Dankzij de vele houten vlonderpaden is toegang tot het strand vaak makkelijk.

Playa de Ses Illetes

Veel bezoekers bestempelen Playa de Ses Illetes als het mooiste strand van Formentera. Het ligt op het Es Trucadors schiereiland in het uiterste noorden en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het is een lang en small zandstrand en er zijn verschillende restaurants te vinden. Let op: kom je te voet of op de fiets, kun je hier gewoon gratis heen. Wanneer je met de auto of scooter komt, betaal je een kleine toegangsprijs.

Playa de Ses Illetes is een van de mooiste stranden van Formentera (foto via Unsplash)

Playa de Ses Illetes is een van de populairste en mooiste stranden van Formentera (foto via Unsplash)

Cavall d’en Borras

Dit strand ligt op zo’n 2 km lopen ten noordwesten van de haven van Formentera en is vaak wat rustiger dan het nabij gelegen Ses Illetes. Het water is hier ondiep en je ziet hier in het water de velden met het Posidonia zeegras liggen.

Es Pujols en Sa Roqueta

Dit strand met kraakhelder water ligt naast het plaatsje Es Pujols, een populaire badplaats in aan de noordkust. Het strand heeft een lengte van bijna 700 meter en is 25 meter breed. Langs de boulevard heb je volop keuze aan barretjes en restaurants. Ook aanbevolen voor (wind)surfliefhebbers. Iets verder naar het noorden ligt het rustige playa Sa Roqueta.

Llevant

Dit strand ligt ten noorden van Ses Illetes en heeft een lengte van zo’n 1400 meter. Er is hier geen bebouwing, op een houten beach bar na, en is een geliefde plek voor rustzoekers. Omdat er langs deze kust iets meer wind waait, is het populair bij surfers.

Migjorn

Met een lengte van 5 km is dit het langste strand op Formentera, het ligt aan de zuidkust en biedt een mix van rustige baaitjes en rotsachtige delen die ieder een eigen naam hebben. Je vindt hier leuke restaurants en beach bars, waaronder Sol Y Luna restaurant, Blue Bar en Beach Club 10.7.

Cala Saona

Dit is een van de weinige stranden aan de rotsachtige westkust van het eiland maar bij de eilanders een van de populairste. Een klein maar breed strand en een van de beste locaties om Ibiza én een mooie zonsondergang te zien. Op 10 minuten lopen vind je de mooie kliffen van Punta Pedrera en Punta Rasa.

Vakantie Formentera: mooiste stranden en meer tips

Praktische informatie voor je vakantie Formentera

Ook acuut zin om je koffers te pakken en richting dit Spaanse eiland af te reizen voor een heerlijke zonovergoten vakantie? Wanneer kun je dan het beste gaan en hoe kom je er eigenlijk? Dit wil je weten voor vertrek!

Het klimaat van Formentera

De Balearen liggen midden in de Middellandse Zee en zijn het hele jaar door een perfecte bestemming voor een vakantie. De temperatuur op Formentera varieert tussen mei en oktober van 22 tot 28 graden. Ook de wintermaanden zijn aangenaam met gemiddeld 5 uur zon per dag.

Van en naar Formentera

Formentera heeft geen eigen luchthaven: het eiland is alleen per boot bereikbaar en is daardoor rustiger dan de andere Balearen. Je vliegt naar Ibiza-Stad, vanaf daar kun je met een boottocht van een half uurtje (met de snelveer) of een uur (met een autoveer) naar het eiland reizen. De veerdiensten varen tot wel 20 keer per dag.

Ook zin gekregen in een vakantie Formentera? Bekijk hier vakantie-aanbiedingen naar Formentera met TUI.nl*. Of boek een goedkope vakantie naar Formentera via Vakanties.nl*.

Heb jij al eens vakantie gevierd op Formentera?

Dit wil je wellicht ook lezen
Hotspot: La Tapería Benidorm

Hotspot: La Tapería Benidorm

Wanneer in Spanje moet je natuurlijk tapas eten, het liefst met een wijntje of twee erbij. Afgelopen zomer ontdekte ik in Benidorm dit fijne tentje waar je voor weinig geld…