Bezienswaardigheden in Londen: Londen Bankside met op de achtergrond Houses of Parliament

Dit zijn de bekendste bezienswaardigheden in Londen

Londen trekt elk jaar miljoenen toeristen die zich onderdompelen in alles wat de Engelse hoofdstad te bieden heeft. Ga jij binnenkort op stedentrip naar Londen? Dit zijn de bekendste bezienswaardigheden in Londen.

15x Bezienswaardigheden in Londen

Londen is mijn favoriete wereldstad in Europa en inmiddels kan ik niet meer op één hand tellen hoe vaak ik er ben geweest. Tijdens elk bezoek ontdek ik wel weer iets nieuws of geniet ik weer van de bekende klassiekers. Er zijn tal van toffe wijken, musea, hotspots en restaurants te vinden in Londen. En natuurlijk de iconische trekpleisters die Londen zo herkenbaar en indrukwekkend maken.

Wat moet je echt gezien hebben in Londen?

Deze bekende attracties en bezienswaardigheden in Londen wil je eigenlijk niet missen tijdens je (eerste) bezoek aan de stad!

1. Buckingham Palace

Buckingham Palace is de officiële residentie van de Britse monarch in City of Westminster in Londen. Of Queen Elizabeth hier ook altijd is? Dat kun je zien aan de vlag op het paleis: hangt hier een Royal Standard vlag, dan is de Queen aanwezig. Zie je een Union Jack vlag hangen,  de vlag van het Verenigd Koninkrijk? Dan is de Queen niet aanwezig.

Hoe kom je bij Buckingham Palace? Per metro: metrostation Green Park of Hyde Park Corner. Per bus: 11, 211, C1 en C10 (halte Buckingham Palace Road).

Bekende bezienswaardigheden in Londen: Buckingham Palace (foto via Unsplash)

Bekende bezienswaardigheden in Londen: Buckingham Palace is een must see

2. Big Ben

Wist je dat Big Ben eigenlijk een bijnaam is en niet de officiële naam van de klokkentoren die iedereen kent? Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de 96 meter hoge klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt.

De Big Ben is zowel luidklok als slagklok en de klok is een van de zwaarste ter wereld. De klokkentoren  werd in 2012 omgedoopt tot Elizabeth Tower, ter ere van het diamanten regeringsjubileum van Elizabeth II.

Wist je dat Big Ben eigenlijk een bijnaam is en niet de officiële naam van de klokkentoren die iedereen kent?

Wist je dat Big Ben eigenlijk een bijnaam is en niet de officiële naam van de klokkentoren die iedereen kent?

3. Palace of Westminster (Houses of Parliament)

Het Palace of Westminster, ook bekend als Houses of Parliament, staat aan de oever van de Theems in de wijk Westminster. Het paleis is de zetel van het Britse parlement. Het gebouw heeft ongeveer 1.000 kamers, 100 trappen en meer dan drie kilometer (!) aan gangen.

Enkele delen van het gebouw stammen nog uit de periode van voor de brand in 1834, maar het grootste deel dateert van de wederopbouw in 1870. Sinds 1987 staat het samen met Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je kunt verschillende rondleidingen boeken wanneer je Westminster van binnen wil bekijken. Bezoek hiervoor de website www.parliament.uk/visiting.

Houses of Parliament ©watzijzegt.com

Houses of Parliament aan de overkant van de Theems ©watzijzegt.com

4. Westminster Abbey

De traditionele Westminster Abbey speelt al eeuwenlang een belangrijke rol in Engeland en het leven van de koninklijke familie. Hier worden traditioneel kroningen, huwelijken en begrafenissen gehouden. De indrukwekkende kathedraal ligt vlakbij Houses of Parliament en een bezoekje waard.

Koop hier vast je toegangskaartje*

Westminster Abbey in Londen (via Unsplash)

Westminster Abbey in Londen (via Unsplash)

5. St Paul’s Cathedral

Niet te missen wanneer je door London City wandelt: de kenmerkende ronde koepel van St Paul’s Cathedral. De kathedraal is een icoon voor de stad en is de zetel van de anglicaanse bisschop van Londen.

Profiteer van korting op de toegang tot de Londense bezienswaardigheid St Paul’s Cathedral. Verken de kathedraal en crypte, beklim de drie galerijen en bekijk een panoramisch uitzicht over Londen! Koop hier vast je toegangskaartje*.

De befaamde Millennium Bridge, met uitzicht op St. Paul's Cathedral

Een veel gezien beeld is wanneer je over de Millennium Bridge loopt en zo uitkijkt op St Paul’s Cathedral ©watzijzegt.com

6. Tower of London

Een andere belangrijke historische bezienswaardigheid in Londen is de Tower of Londen. Het vierkante fort werd meer dan 900 jaar geleden gebouwd en vervulde door de eeuwen heen verschillende functies. Van kasteel tot staatsgevangenis en schatkamer.

Als een van de oudste gebouwen in de stad doet het tegenwoordig dienst als museum waar je onder meer de befaamde kroonjuwelen van het koningshuis kunt bewonderen.

Koop hier vast je ticket voor de Tower of Londen*

Enkele bezienswaardigheden van Londen van bovenaf gezien, waaronder de Tower Bridge en Tower of Londen 

Enkele bezienswaardigheden van Londen van bovenaf gezien, waaronder de Tower Bridge en Tower of Londen 

7. Tower Bridge

Nog zo’n in het oog springende trekpleister is de Tower Bridge, vlak naast de Tower of London waar het zijn naam aan dankt. De bijna 250 meter lange brug werd in 1894 voltooid en is een basculebrug die voor het scheepsverkeer op de Theems geopend kan worden. Dit gebeurt zo’n 1000 keer per jaar!

Wat te doen in Londen: Zo breng je 1, 2, 3 dagen door in Londen | CITYGUIDE

De bekende Tower Bridge in Londen gaat zo’n 1000 keer per jaar open voor scheepvaart ©watzijzegt.com

8. London Eye

Sinds de opening van de London Eye in 2000 is dit enorme reuzenrad een populaire toeristenattractie, met jaarlijks tot wel 3 miljoen bezoekers. Het is de grootste van Europa, met een hoogte van 135 meter en doorsnede van 120 meter. Tot de opening van The Shard in 2013 was de London Eye het hoogste uitkijkpunt in Londen dat voor publiek toegankelijk is.

De 32 capsules van het enorme draaiwiel staan voor elk van de 32 Londense boroughs en wegen elk net zoveel als 1.052.631 pound munten, aldus Visit Britain. Per rotatie kunnen 800 mensen mee, net zoveel als er in 11 (!) rode dubbeldekker-bussen passen. Het rad draait daarnaast zo langzaam dat het wordt stopgezet om passagiers te laten in- en uitstappen.

London Eye in Londen (foto via Unsplash)

9. Millennium Bridge

De de Millennium Bridge is een bekende voetgangersbrug in het centrum van Londen en de eerste sinds de Tower Bridge in 1894 open ging! Het ligt tussen de Southwark Bridge en Blackfriars Bridge en is sinds 2000 in gebruik.

De beroemde voetgangersbrug Millennium Bridge in Londen wordt ook in de Harry Potter films gebruikt

De stalen hangbrug vormde het toneel van de dramatische openingsscène in Harry Potter and The Half-Blood Prince, deel zes uit de reeks.

10. Leicester Square

Uitgesproken als Lester Square behoort Leicester Square tot de bekendste pleinen van Londen. Het ligt in de uitgaanswijk West End en is genoemd naar Robert Sidney, de 2e graaf van Leicester, die hier eeuwen geleden een stuk land kocht waarop hij in 1635 een groot huis liet bouwen. In het midden van het plein ligt een park, waarin een standbeeld staat van William Shakespeare, omringd door dolfijnen.

Leicester Square in Londen (foto via Unsplash)

Leicester Square in Londen

11. Piccadilly Circus

Het kleurrijke Piccadilly Circus is een belangrijk verkeersknooppunt in Londen maar staat vooral bekend om de grote lichtreclames aan de noordwestkant van het plein. Daardoor is het inmiddels ook een populaire bezienswaardigheid voor toeristen.

Piccadilly Circus in Londen (foto via Unsplash)

Op en rond het plein staan diverse standbeelden en fonteinen en is het startpunt van Shaftesbury Avenue, dé theaterstraat van het Londense West End. Het kwam ook voor in het eerste deel van Harry Potter and the Deathly Hallows.

12. Trafalgar Square

Samen met Leicester Square en Piccadilly Circus is Trafalgar Square een van de bekendste pleinen in de stad. Het plein werd vernoemd naar de slag bij Trafalgar die in 1805 plaatsvond, waarbij Horatio Nelson een vloot van Napoleon versloeg.

In het midden van het plein staat Nelson’s Column, een 50 meter hoge zuil met daarop een standbeeld van Nelson. Rondom de zuil staan vier enorme bronzen leeuwen.

Trafalgar Square in Londen (foto via Unsplash)

Rond het plein liggen enkele ambassades en het wereldberoemde National Gallery, een van de vele gratis musea in Londen. Het plein vormt ook regelmatig het toneel voor demonstraties en herdenkingen.

13. Kensington Palace & Gardens

Kensington Palace is een van de koninklijke residenties van de Britse koninklijke familie en ligt midden in de Kensington Gardens. Door de eeuwen heen woonden hier verschillende leden van de familie. Zo woonde Diana Spencer hier tot haar tot in 1997. Sinds 2013 is het de officiële verblijfplaats van Prins William en zijn gezin.

Kensington Palace is open voor publiek van woensdag t/m zondag tussen 10:00-18:00 uur. Om binnen te komen, heb je een ticket nodig (£20 voor volwassenen, £10 voor kinderen). Koop hier vast je toegangskaartje via Get your guide*.

Adres: Kensington Palace, Kensington Gardens, London W8 4PX

Welcome to Kensington Palace & Gardens (via Unsplash)

Zo kom je er: Kensington Palace ligt op loopafstand van de belangrijkste stations, waaronder Londen Paddington (25 minuten) en Londen Marylebone (22 minuten).

14. King’s Cross Station en Saint Pancras

Station London King’s Cross is een van de belangrijkste stations in Londen. Het werd oorspronkelijk gebouwd aan het eind van de 19e eeuw

Ga jij door de muur om naar Platform 9 ¾ te komen?

15. Warner Brothers Studio London

Okay, eigenlijk net buiten Londen maar de Warner Bros. Studios Leavesden is ook een bezienswaardigheid in Londen die vooral fans van Harry Potter niet willen missen. Dit is dé filmstudio waar een groot deel van de films werd opgenomen.

The Making of Harry Potter - Watzijzegt.com

Hier krijg je een kijkje achter de schermen en zie je naast bekende beelden ook allerlei dingen te zien krijgt die je niet in de films zag. Van gedetailleerde sets en originele kostuums tot bekende items uit de films als de triple decker Knight Bus.

Meer lezen over wat te doen en zien in Londen?

Wat moet je echt gezien hebben in Londen? Dit zijn de bekendste bezienswaardigheden in Londen

Heb jij deze bezienswaardigheden in Londen al bezocht?

Dit wil je wellicht ook lezen