Stedentrip naar Pamplona

Wat te doen in Pamplona: de leukste tips en bezienswaardigheden

Pamplona is waarschijnlijk niet de eerste Spaanse stad waar jij aan denkt bij het boeken van een stedentrip naar Spanje. Deze Baskische stad in Navarra heeft echter genoeg te bieden voor een paar leuke dagen. Wat te doen in Pamplona: de leukste tips.

Wat te doen in Pamplona: de leukste tips

Pamplona is een geliefde stopplaats voor pelgrims die op weg zijn naar Santiago de Compostella. Daarnaast staat de Spaanse stad vooral bekend om het jaarlijkse San Fermín festival waarbij stieren door de straten van de stad worden gejaagd. Er zijn echter veel leukere dingen te zien en doen in Pamplona.

Dit wil je zien en doen in Pamplona

Pamplona, door inwoners zelf Iruña genoemd, is een oude Romeinse stad in het centrum van Navarra in Spanje. Navarra is een autonome regio en provincie in het noorden van Spanje, grenzend aan Frankrijk en de Pyreneeën. Vanuit Pamplona ben je in een uur rijden in elke windrichting in een compleet andere omgeving, van stad tot zee, oerbos en zelfs een semi-woestijn die regelmatig als decor in films en tv-series verschijnt.

Een prima uitvalsbasis dus voor een leuke stedentrip Pamplona in combinatie met mooie Spaanse natuur. Wat je in Pamplona zelf kunt doen? Er zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden en leuke plekjes om te ontdekken!

Wandel door het historische centrum Casco Viejo

Het historische centrum van de stad staat ook bekend als de Casco Viejo en is prima te voet te verkennen. Dwaal dus vooral door de kleurrijke straten met karakteristieke huizen en gebouwen. Je kijkt je ogen uit!

Er zijn tal van historische panden te vinden, zoals het veelvuldig gefotografeerde stadhuis aan Plaza Consistorial. Ook de 13e eeuwse kerk Iglesia de San Saturnino staat enigszins verborgen in het centrum van Pamplona, niet ver van het stadhuis.

Wat te doen in Pamplona: bezoek het stadhuisIglesia de San Saturnino in Pamplona

Het wat verdekt opgestelde Iglesia de San Saturnino in Pamplona

Kathedraal van Pamplona

Een bezoek aan Pamplona is niet compleet zonder een stop bij de majestueuze kathedraal van Pamplona aan Calle Curia, voluit Catedral Metropolitana de Santa María la Real de Pamplona genaamd. Dit architectonische meesterwerk heeft nog tal van prachtige gotische details en adembenemende glas-in-loodramen.

Kathedraal van Pamplona

Bezoek Plaza del Castillo

Het centrale plein van Pamplona – Plaza del Castillo – herken je direct: het plein is vaak gevuld met mensen en de centrale muziektent in het midden springt in het oog. Rondom Plaza del Castillo vind je tal van restaurants en barretjes.

Hier snuif je de sfeer van de stad echt goed op. Want wat direct opvalt: de stad is levendig en zodra het even kan, gaan de inwoners de straat op. Om bij te praten, muziek te maken, te protesteren of gezellig van pintxobar naar pintxobar voor een avondje uit.

Wat te doen in Pamplona: Plaza-del-CastilloWat te doen in Pamplona: Plaza-del-Castillo

Plaza del Castillo is de ontmoetingsplek van de stad

Het bekendste café aan het plein is zonder twijfel Café Iruña dat al sinds 1903 bestaat. Deze bar werd regelmatig bezocht door schrijver Ernest Hemmingway en wordt nog steeds geroemd om het fantastische interieur in Andalusische Mudéjar-stijl.

Uit eten in Pamplona

Ik at al eens bij Bar Restaurante Iruñazarra waar echte hoogstandjes uit de gastronomie van Navarra op het menu staan

Ciudadela de Pamplona: Wandel tussen en over de oude stadswallen.

In de zestiende eeuw werd een enorme vesting gebouwd, de ‘Iruñeko Zitadela’. Kilometerslange vestingmuren moesten de vesting en de stad beschermen. Deze verdedigingslinie – de Ciudadela de Pamplona – ligt inmiddels net buiten het centrum is us nu een prachtig park waar je tussen de oude wallen kunt wandelen.

Wandelen over de oude stadsmuren van PamplonaSpaans Navarra: Wat te doen in Pamplona

Ook de oude stadsmuren van de stad zijn nog steeds zichtbaar. El Portal De Francia, ofwel de oude toegangspoort, geeft toegang tot het gebied en de citadel. Het is hier heerlijk wandelen en ook het uitzicht wil je niet missen!

Bekijk het Monumento al Encierro

Het bekendste kunstwerk in de grote winkelstraat is het ‘Monumento al Encierro’, oftewel het monument van het stierenrennen. Het enorme bronzen kunstwerk werd ontworpen door beeldhouwer Rafael Huerta en geeft een intens beeld van de eeuwenoude en inmiddels controversiële traditie weer.

Monumento al Encierro in Pamplona

Pintxos eten tijdens een avondje uit

Je kunt gewoonweg niet naar Pamplona en dan geen pintxos eten. Pintxos – ook wel bekend als pinchos – zijn vergelijkbaar met tapas, al zijn ze vaak wat groter en niet in één hap op te eten. Om het ultieme Pamplona gevoel te ervaren, moet je minstens een keer van barretje tot barretje en zo al etend en drinkend je avond door te brengen.

Juevintxo: deal op donderdag

Helemaal ideaal is het als je dit op donderdagavond kunt doen. Op donderdag bieden de meeste barretjes een pintxo en een wijntje aan voor slechts 2 of 3 euro. De perfecte combi van jueves (donderdag) en pintxo (tapas) dus.

Lees ook: Pintxos en ziplinen in Navarra: mijn Navarra reisverslag

Wat te doen in Pamplona: Pintxos eten Culinaire stedentrip: De pintxos van Pamplona

Pintxos eten in Pamplona is echt een must tijdens je bezoek

Overnachten in Pamplona: de leukste hotels in Pamplona

Om optimaal te genieten van je bezoek aan Pamplona, wil je er natuurlijk ook overnachten. Deze hotels kan ik je aanbevelen:

  • Pamplona Catedral Hotel: Dit hotel staat in het centrum van Pamplona op 200 meter van de kathedraal van Pamplona. Het is gevestigd in een verbouwd klooster en nu stijlvol en modern ingericht, vooral het restaurant in de voormalige kapel is omgetoverd tot een trendy ruimte.
  • Gran Hotel La Perla: Dit klassieke vijfsterrenhotel was de vaste verblijfplaats van Ernest Hemmingway wanneer hij in de stad was. Nu maak je er zelf een reis door de tijd: dit elegante hotel uit 1881 combineert een stijlvolle, klassieke inrichting met moderne faciliteiten.
  • NH Pamplona Iruña Park – Het NH Pamplona Iruña Park ligt naast het Yamaguchi-park in de wijk San Juan, op 5 minuten rijden van het centrum. De moderne kamers van het NH Pamplona Iruña Park zijn uitgerust met airco en gratis WiFi. Het hotel serveert een ontbijtbuffet met verse, gezonde gerechten om je dag echt goed te beginnen. Het traditioneel Navarraans restaurant van het hotel serveert een ruime keuze aan lokale en internationale gerechten, bereid met seizoensgebonden producten.

Wat te doen in Pamplona in Navarra

Hoe kom je in Pamplona?

Pamplona heeft een eigen luchthaven: Aeropuerto de Pamplona, op ongeveer 6 kilometer van het centrum van de stad. Deze luchthaven is helaas niet rechtstreeks te bereiken vanaf Nederland. In plaats daarvan vlieg je op de luchthaven van Bilbao (ook bekend als La Paloma) in Loiu, op 12 km van de stad Bilbao.

Deze luchthaven is te bereiken met onder andere KLM, Transavia en Vueling en ligt ongeveer 150 kilometer van Pamplona af. Vanaf dit vliegveld is Pamplona te bereiken met de bus of auto. De bus kost ongeveer €15,- en duurt zo’n 2,5 uur. Je kunt ook een auto huren bij Sunnycars of Easyterra en zelf naar Pamplona rijden.

Maak kennis met authentiek Spanje dankzij het aanbod van Eliza was here of boek je vakantie naar Noord-Spanje met TUI.

Heb jij deze Spaanse stad al eens bezocht?

Dit wil je wellicht ook lezen