Kerstklassiekers: deze klassieke kerstfilms wil je kijken tijdens de feestdagen

Kerstklassiekers: deze klassieke kerstfilms wil je kijken tijdens de feestdagen

Kerstklassiekers horen voor mij bij de feestdagen. Klassieke gerechten op tafel, kerstliedjes aan en klassieke kerstfilms om te kijken wanneer je even geen zin meer hebt om gezellig te doen. 

Kerstklassiekers om tijdens de kerstdagen te kijken

Bijna elk jaar in december kijk ik alle Lord of the Rings films achter elkaar (of met een nachtje slapen tussendoor). Ook de Harry Potter films zijn favoriet in december! En hoewel je in die films kerst wel voorbij ziet komen, zijn het natuurlijk geen echte kerstklassiekers.

In plaats daarvan ga ik tijdens de feestdagen nu voor deze kerstklassiekers. Van heerlijk fout tot ultiem cliché en alles daartussenin: deze klassieke kerstfilms wil je kijken tijdens de kerstvakantie (of wanneer je dan ook maar zin hebt om in kerststemming te komen natuurlijk).

Deze klassieke kerstfilms wil je kijken tijdens de feestdagen!

1. Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas (1993)

Een geweldige stop motion musical fantasy horror film geregisseerd door Henry Selick en mede geschreven door Tim Burton. Het verhaal speelt zich af in Halloween Town, een stadje in de wereld der feestdagen die deel uitmaakt van het dromenrijk. Het plaatsje staat het hele jaar in het teken van de organisatie van het Halloweenfeest. In diezelfde wereld der feestdagen bestaan ook Christmas Town (Kerststad) en Easter Town (Paasstad).

Plaatselijke held en hoofdrolspeler is Jack Skellington, de Pumpkin King en meester in het bang maken van mensen, het belangrijkste doel van Halloween. Skellington is alleen verveeld geraakt na al die jaren Halloween en verlangt naar iets nieuws . Dat levert de nodige problemen op! Heerlijke horror en humor tegelijk!

2. Love Actually (2003)

Hoewel voor sommigen misschien wel de worst Christmas movie ever, en ook voor ondergetekende als single niet per se realistisch, hoort Love Actually in mijn rijtje klassiekers thuis. Een cast vol bekende acteurs, tal van verhaallijnen en vol corny kerstliedjes en filmscenes. Eén keer per jaar leuk! Okay, vooruit, misschien wel twee keer per jaar. In elk geval een aanrader tijdens de feestdagen.

Lees ook: Dit zijn de lekkerste kerstcocktails tijdens de feestdagen

3. How the Grinch Stole Christmas! (2000)

Een onherkenbare Jim Carrey speelt de hoofdrol in How the Grinch Stole Christmas!, een film gebaseerd op het boek van de beroemde Amerikaanse schrijver Dr. Seuss. Hij jaagt iedereen in het kittige kerstdorpje Whoville de stuipen op het lijf maar vindt uiteraard de kerst spirit. Eén en al kerstsfeer door de sneeuw, lichtjes en kerstliedjes in Dr. Seuss stijl. Hier heeft ‘ie alweer opgestaan afgelopen week.

4. Home Alone (1990)

Een gouwe ouwe, met de toen nog schattige Macaulay Culkin, die door zijn ouders vergeten wordt wanneer ze op reis gaan voor de feestdagen en alleen achterblijft in huis. Een legendarische strijd met twee inbrekers volgt, in twee, drie, vierhonderd vervolgfilms zelfs. De film is stamt alweer uit 1990 en is nog onverdeeld populair.

5. Home Alone 2: Lost in New York (1992)

Natuurlijk ook ook Home Alone 2 niet ontbreken in dit lijstje! Misschien niet zo’n klassieker als het eerste deel, toch wordt je door deze film net zo hard in kerstsfeer gesmeten! Vooral New York City in kerstsfeer is heerlijk om te zien. Een prima film om eens per jaar in december te kijken en zo vast in feestelijke stemming te komen.

6. The Muppet Christmas Carol (1992)

Hervertelling van de hervertelling van de hervertelling van het beroemde verhaal over de kerstavond van Ebenezer Scrooge, die de kerstgeesten ‘Verleden’, ‘Heden’ en ‘Toekomst’ op bezoek krijgt. Maar in de Muppet Christmas Carol worden de rollen van de geesten gespeeld door… de Muppets! De leukste vertolking van het Scrooge verhaal wat mij betreft!

7. The Holiday (2006)

Deze romantische komedie gaat over twee vrouwen met een ongelukkig liefdesleven die door een spontane huizenruil tussen de Amerikaanse Amanda (Cameron Diaz) en de Britse Iris (Kate Winslet) tijdens de feestdagen spontaan even elkaars leven overnemen. Vol romantische clichés en misschien daarom wel mijn favoriete guilty pleasure (en dat voor iemand die geen fan is van rom-com’s)!

8. The Polar Express (2004)

Een jonge knul verliest langzaam zijn geloof in de kerstman en wordt op kerstavond meegesleept in een magisch avontuur wanneer een trein stopt naast zijn huis. De Polar Express – met Tom Hanks als conducteur – neemt hem mee op een avontuurlijke reis naar de Noordpool en de Kerstman. Heerlijke animatiefilm – ik heb hem ook dit jaar alweer gekeken.

9. Klaus (2019)

Nog niet zo oud maar wel een blijvertje om te kijken tijdens de feestdagen als je het mij vraagt! Animatiefilm Klaus werd in 2019 zelfs genomineerd voor een Oscar. Het verhaal: ultiem verwende postbode-in-opleiding Jesper wordt door zijn gefrustreerde vader naar een klein stadje ten noorden van de poolcirkel gestuurd om hier een postkantoor te starten.

Twee ruziënde families in het stadje maken elkaar echter het leven zuur en maken het leven ook voor Jesper haast onmogelijk. Wanneer hij een mysterieuze timmerman in het bos ontmoet, verandert alles. Leuk voor volwassenen en kinderen om te kijken.

10. The Christmas Chronicles (2018)

De Amerikaanse Kate en Teddy Pierce bedenken een plan om de Kerstman te filmen. Maar als hun plan mislukt, beleven ze een groot avontuur, waarin ze de vrolijke Kerstman (Kurt Russell) moeten helpen om kerst te redden.

11. Die Hard (1988)

Volgens sommige liefhebbers de beste kerstfilm aller tijden: Die Hard! Misschien niet zo geschikt voor een romantische kerstavond, wel de perfecte kerstfilm voor Die Hard en Bruce Willis fans en iedereen die niet van klassieke kerstfilms houdt.

Waarom Die Hard dan toch echt een kerstfilm is? Het plot vindt plaats tijdens een kerstfeestje op kantoor, er is kerstmuziek, er zijn cadeaus en aan het eind van de film valt er zelfs sneeuw (en dat in LA). Een echte kerstfilm dus.

Merry Christmas! Wat zijn jouw kerstklassiekers? Drop ze hieronder in de reacties!

Dit artikel is een update en verscheen voor het eerst in 2013

10 reacties
  1. Ik ging net op zoek naar nieuwe reisinspiratie en ben zo op jouw blog terechtgekomen. Interessant om over jouw reizen te lezen! Erg mooie foto’s en vormgeving ook!
    Wel grappig, want ik ga nu afsluiten en ga “Muppet Christmas Carol”. Zie die toevallig hier ook in jouw lijstje staan. ;-)
    Geniet nog van de laatste dagen van 2013 en voor 2014 wens ik je nog veel mooie reisjes toe!

  2. Fijn lijstje, geeft me weer meer opties, want ik vergeet er zo nu en dan wat;)! Ik vind de nieuwe versie van de Christmas Carol enorm gaaf samen met de Polar Express! Fijne plannen voor de kerst:)!? Ik wens je in ieder geval fijne dagen!

    1. Polar Express! Die is natuurlijk ook geweldig. Ik word zo opgehaald voor een dagje met de familie, lekker eten & babbelen. Fijne dagen!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Herfstblues: tips om een herfstdip te voorkomen (of bestrijden)

Last van een herfstdip? 3 praktische tips

Heb jij ook steeds minder energie, moeite om aan je dag te beginnen of zelfs helemaal geen puf meer iets te ondernemen nu de dagen weer korter en donkerder worden?…

REISINSPIRATIE: Wat ik leerde van reizen

Regelmatig blog ik hier over reizen die ik heb gemaakt of graag nog zou willen maken. Vaak bijzondere ervaringen die ik een leven lang met me mee zal dragen, net…