Ontdek de mystiek van Noord-Noorwegen in de winter

Ontdek de mystiek van Noord-Noorwegen in de winter

Droom je ervan om te wandelen door besneeuwde landschappen, het noorderlicht te aanschouwen en bucketlist-avonturen te beleven? Ga mee op reis door een winterwonderland en ontdek de mystiek van Noord-Noorwegen in de winter.

De magie van het hoge noorden: bezoek Noorwegen in de winter

Ben je op zoek naar een winterse bestemming die echt bijzonder is en je zal verrassen? Welkom in Noord-Noorwegen! Lonely Planet schreef het al: “The essence of Norway’s appeal is remarkably simple: this is one of the most beautiful countries on earth”.

Hier word je getrakteerd op adembenemende besneeuwde landschappen en het spectaculaire noorderlicht. Ga mee op een reis door het prachtige winterwonderland van Noord-Noorwegen, waar avontuur en schoonheid op een unieke manier samenkomen.

Wat te doen in Noord-Noorwegen in de winter?

Noord-Noorwegen is een regio die bekend staat om ongerepte natuur, indrukwekkende bergen en uitgestrekte fjorden. Het binnenland van Noord-Noorwegen kent een poolklimaat met sneeuw en temperaturen die ver onder nul zakken. In de wintermaanden transformeert dit gebied in een sprookjesachtig landschap, bedekt met een dikke laag sneeuw en gehuld in een mystieke duisternis.

Hier beleef je de echte winterervaring, ver weg van de drukte van de steden. Toch is het klimaat er dankzij de Golfstroom veel milder dan aan de kust. Laat je dus niet afschrikken door ijzige temperaturen. Er is namelijk meer dan genoeg te doen in Noord-Noorwegen in de winter!

Vlieg naar Tromsø voor een noordelijke stedentrip

Een bijzondere reis hoeft niet ver weg te zijn. Vanuit Nederland vlieg je al in vier uur met een rechtstreekse vlucht naar Tromsø, de grootste stad in het noorden van Noorwegen. Vanuit hier kun je de stad en prachtige regio verkennen en allerlei winterse activiteiten ondernemen.

Tromsø zelf is ook de moeite waard. De stad ligt op het eiland Tromsøya en wordt omringd door bergen. Het staat bekend als de ‘Poort naar het Noordpoolgebied’ vanwege de gunstige ligging boven de poolcirkel. Vroeger vertrokken vanuit hier veel poolexpedities, die hun sporen nalieten op de stad. In het Polarmuseet (Søndre Tollbodgate 11B) leer je meer over deze pool- en andere jachtexpedities.

Ontdek de mystiek van Noord-Noorwegen in de winter

Voor een geweldig uitzicht neem je de kabelkar omhoog de Storsteinenberg op. Hier ontdek je een van de meest gefotografeerde panoramauitzichten van Noorwegen: het uitzicht over Tromsø en de omringende bergen.

Ishavskatedralen, ofwel The Arctic Cathedral, is een architectonisch hoogstandje en bekende bezienswaardigheid in Tromso (foto via Unsplash)

Ishavskatedralen, ofwel The Arctic Cathedral, is een architectonisch hoogstandje en bekende bezienswaardigheid in Tromsø (foto via Unsplash)

Deze levendige stad is de meest noordelijke studentenstad van Europa en biedt tal van leuke restaurants en cafés voor een gezellig avondje uit. Probeer zeker eens de vers gevangen visgerechten en de traditionele Noorse lekkernijen uit de Arctische keuken. Zoals koningskrab en rendiervlees.

Op jacht naar het noorderlicht

Het noorderlicht is een bijzonder schouwspel dat je echt eens met eigen ogen wil zien! Ik had in Fins Lapland al eens het geluk om het noorderlicht te aanschouwen, een bijzondere ervaring die ik nog steeds koester.

Wat Tromsø in de winter extra bijzonder maakt, is de kans om het magische noorderlicht te aanschouwen. De stad ligt in het noordelijke deel van het noorderlichtovaal, waardoor de kans om dit natuurfenomeen te zien hier nog groter is.

Het Noorderlicht in Tromso (Foto via Unsplash)

Het noorderlicht is regelmatig te zien in Tromsø (foto via Unsplash)

Avontuurlijke winteractiviteiten in het hoge noorden van Noorwegen

Voor avontuurlijke reizigers is Noord-Noorwegen een must-visit bestemming. Van spannende huskytochten door de besneeuwde wildernis tot adrenalinepompende sneeuwscootertochten over bevroren meren – elke avonturier kan hier op jacht naar sensatie.

Een wandeling door het besneeuwde landschap met sneeuwschoenen is natuurlijk een must. En er is nog veel meer winters avontuur mogelijk. Ga bijvoorbeeld mee op een RIB-boat en spot de ‘Big Five’ van Scandinavië: van rendieren en zeearenden tot walvissen en orka’s!

Walvissen en orca's spotten in Noord-Noorwegen is een bijzondere ervaring (foto via Unsplash)

Deze bijzondere dieren zijn allemaal te spotten tijdens een dagtrip of meerdaagse zeilreis. Een goede manier om de majestueuze bultruggen en orka’s in hun natuurlijke habitat te zien.

Huskysafari of sneeuwscooter

Heb je geen zeebenen? Dan wil je een huskysafari boeken in Breivikeidet of Tromsø. Husky’s zijn sterke en actieve honden die houden van rennen, ook voor een slee. Samen met een medepassagier word je door de husky’s het besneeuwde landschap van Noorwegen doorgetrokken, een bijzondere ervaring.

Laat de alledaagse wereld achter je terwijl je door de met sneeuw bedekte landschappen zoeft en de sensatie voelt van het verkennen van een ongerept winterwonderland (Foto door Bjorn Klauer - www.nordnorge.com)

Laat de alledaagse wereld achter je terwijl je door de met sneeuw bedekte landschappen zoeft en de sensatie voelt van het verkennen van een ongerept winterwonderland (foto door Bjørn Klauer – www.nordnorge.com)

Gaat dat je niet nog snel genoeg? Dan kun je er ook voor kiezen om met een sneeuwscooter op pad te gaan. Boek bijvoorbeeld een expeditie langs de Lyngen Alpen, een van de meest opvallende wildernisgebieden in het noorden van Noorwegen. Hier vind je hoge besneeuwde bergketens en indrukwekkende fjorden, precies waar Noorwegen om bekend staat.

Maak kennis met de Sami en rendieren

Ben jij benieuwd naar de oorspronkelijke bewoners van Noord-Noorwegen: de Sami? Ga dan op bezoek bij de Sami, die tijdens de wintermaanden bezoekers verwelkomen. Boek een excursie naar een rendierkamp dat door Sami wordt gerund. Hier help je mee met hun dagelijkse verzorging. De rendieren zijn niet schuw en eten graag uit jouw hand.

Naderhand kun je je lekker opwarmen bij een kampvuur in een ‘lavvu’, een traditionele Sami tent. Hier kun je weer opwarmen onder genot van een warm drankje en luisteren naar de verhalen van de Sami over hun geschiedenis en cultuur.

Oog in oog met rendieren in Noorwegen (foto door Konrad Konieczny – www.nordnorge.com)

Bezoek het eiland Senja: Noorwegen in het klein

Waar de Noorse Lofoten bij veel mensen wel bekend zijn, is het eiland Senja nog grotendeels onontdekt. Senja wordt ook wel ‘Noorwegen in het klein’ genoemd vanwege de diversiteit aan natuurlijke schoonheid. Hier vind je imposante bergen, prachtige baaien met kristalhelder zeewater en verrassende witte zandstranden.

Over het eiland loopt ook een van de Noorse toeristische autoroutes. Een goede manier om kennis te maken met het echte Noorwegen.

Ontdek de mystiek van Noord-Noorwegen in de winter: Bezoek het eiland Senja: Noorwegen in het klein (foto via Unsplash)

Bezoek het eiland Senja: Noorwegen in het klein (foto via Unsplash)

Op reis met Voigt Travel: specialist in noordelijke reizen

Wil je ook zo’n bijzondere reis maken maar weet je niet waar te beginnen? Voigt Travel is gespecialiseerd in reizen naar het Pure Noorden en biedt verschillende winterreizen naar Noord-Noorwegen aan.

Boek een fly-drive inclusief vlucht, huurauto en verblijf, of zelfs je complete reis inclusief excursies. Zo hoef je zelf alleen nog maar je koffer in te pakken (vergeet je warme kleding niet) en je te verheugen op een onvergetelijke reis naar het magische Noorwegen.

Staat Noord-Noorwegen ook al op jouw bucketlist?

Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen
Ontdek Zuid-Europa met deze Middellandse zee cruises

Ontdek Zuid-Europa met deze Middellandse Zee cruises

Dat cruisevakanties alleen voorbestemd zijn aan oudere reizigers met een goed gevulde portemonnee, is allang niet meer waar. Dat je alleen tropische bestemmingen in de Cariben kunt bezoeken, klopt ook…