Rothenburg ob der Tauber: bezienswaardigheden en tips

Rothenburg ob der Tauber: terug in de tijd met deze tips

Rothenburg ob der Tauber is een van de juweeltjes van de beroemde Romantische Strasse in Duitsland. In dit pittoreske stadje waan je je even terug in de tijd. Mijn tips voor de mooiste bezienswaardigheden in Rothenburg ob der Tauber.

Rothenburg ob der Tauber: bezienswaardigheden en tips

Zodra je voet zet in het oude centrum van Rothenburg ob der Tauber, voelt het alsof je een tijdmachine bent gestapt. Rothenburg is een van de meest populaire steden langs de Romantische Straße, een toeristische autoroute in Duitsland. Waarschijnlijk ook een van de meest gefotografeerde plaatsen in Europa. En niet verrassend, want dit charmante Duitse stadje kun je haast een levend museum noemen.

Want waar vind je nog meer zulke prachtig geconserveerde vakwerkhuizen, imposante stadsmuren en torens aan die echoën met de verhalen van heldhaftige ridders, rijke vorsten en intriges? De stad werd ruim 1000 jaar geleden gesticht door een adellijke heer en ondanks hevige bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het middeleeuwse centrum grotendeels gespaard.

Dit wil je zien en doen in Rothenburg ob der Tauber

Elk hoekje van het oude Rothenburg ademt geschiedenis en romantiek. Maar deze stad biedt meer dan alleen nostalgie en fotogenieke plekjes. Ik deel mijn tips graag met je dus maak je klaar om verliefd te worden. Deze hoogtepunten en bezienswaardigheden in Rothenburg wil je niet missen.

Wandel door de Altstadt en proef de sfeer

De Altstadt van Rothenburg lijkt rechtstreeks uit een middeleeuws sprookje te komen. Goed bewaarde stadswallen, torens en vakwerkhuizen nemen je mee terug in de tijd. Het is dan ook niet voor niets dat Rothenburg ob der Tauber jaarlijks door honderdduizenden toeristen wordt bezocht.

Het is een prachtig Duitse stadje met een rijke geschiedenis. Slenter door de geplaveide straatjes en verken de charmante Marktplatz met zijn historische stadhuis, een echte blikvanger.

Plönlein

Een van de meest iconische plekken in Rothenburg ob der Tauber is Plönlein. Veel mensen denken dat het alleen om dat gele vakwerkhuisje dat je vaak midden op foto’s ziet. Maar, wist je dat Plönlein eigenlijk “klein pleintje” betekent? En dat ook de fontein en de twee oude torens erbij horen? Aan de ene kant staat de Siebersturm die naar de Spital-wijk leidt, aan de andere kant zie je de Kobolzeller Tor uit 1360 die uitkomt op de Taubervallei.

Rothenburg ob der Tauber: bezienswaardigheden en tips

Plönlein is een populaire plek om foto’s te maken in Rothenburg. Het is een herkenbare plek voor de stad en veel mensen vinden het vakwerkhuisje daar echt typisch voor Rothenburg. Dus als je daar bent, vergeet dan niet een foto te maken!

Hou er wel ekening mee dat je hier waarschijnlijk nooit alleen bent. Vroeg in de ochtend of buiten het hoogseizoen heb je de meeste kans op een paar rustige momenten voor wat foto’s of een filmpje.

Een van de meest iconische plekken in Rothenburg ob der Tauber is Plönlein

Omgeven door twee middeleeuwse torens is dit pittoreske hoekje de perfecte plek om foto’s te maken.

Marktplatz

De Marktplatz is nog steeds het kloppende hart van Rothenburg ob der Tauber. Omgeven door vakwerkhuizen in pastelkleuren, komt de geschiedenis hier echt tot leven. Pronkstuk van het plein is het indrukwekkende Rathaus (stadhuis), een mix van gotische en renaissancestijlen, met zijn hoge toren die je kunt beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad.

Tijdens ons bezoek stond het volledig in de steigers en was het daardoor helaas wat minder fotogeniek. Dat mocht de pret niet drukken want de rest van het plein is nog steeds mooi!

Marktplatz in RothenburgMarktplatz in Rothenburg

 

Aan de Marktplatz vind je ook de Ratstrinkstube, de voormalige gelagkamer van de vroegere gemeenteraad. Nu huist hier de VVV van Rothenburg. Aan de gevel prijkt een klok uit 1466 met figuren van Valentin Oeckler). Vergeet niet even stil te staan: tussen 10.00 en 22.00 uur verschijnt de kunstklok aan de gevel en laten twee historische figuren het verhaal van de ‘Meistertrunk’ zien.

Rondom Marktplatz in Rothenburg

Tegenover het Rathaus staat de St. Georgsbrunnen fontein. Deze werd eeuwen geleden gebouwd op een van de belangrijkste waterbronnen van de stad om het plein een mooiere uitstraling te geven.

Direct aan de Marktplatz en in de straatjes eromheen vind je allerlei ambachtelijke winkeltjes, met handgemaakte souvenirs, speelgoed en andere unieke geschenken. Neem dus even de tijd en adem hier de historie in, terwijl je je laat verleiden door de charmes van Marktplatz.

Marktplatz is nog steeds het kloppende hart van Rothenburg ob der TauberMarktplatz is nog steeds het kloppende hart van Rothenburg ob der Tauber

De Marienapotheke is een sierlijk vakwerkhuis dat al eeuwenlang het stadsbeeld siert.

Kerst- en Ambachtsmuseum Käthe Wohlfahrt – Weihnachtsdorf

Heb je zin in een flinke dosis kerstsfeer, zelfs midden in de zomer? Dan is Käthe Wohlfahrt – Weihnachtsdorf in Rothenburg jouw plek! Deze winkel en museum ineen ademt 365 dagen per jaar Kerstmis. Het is een walhalla van handgemaakte kerstdecoraties en ambachtelijke producten die je het gevoel geeft alsof je in een kerstfilm bent beland. Grote kans ook dat je niet met lege handen vertrekt.

Ook een bezoekje brengen aan Käthe Wohlfahrt? De kerstwinkel is dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 uur, dus genoeg tijd voor wat magische kerstinspiratie.

Adres: Herrngasse 1, Rothenburg

Kerst- en Ambachtsmuseum Rothenburg

Rothenburg staat niet alleen bekend om zijn schitterende zomers, maar ook om zijn charmante kerstmarkt. Om het hele jaar door van Kerstmis te genieten, kun je het Kerst- en Ambachtsmuseum bezoeken en hier de ambachtelijke kunst en ambachten van de stad bewonderen.

Torens van Rothenburg

In de 16e eeuw stond Rothenburg al bekend als het ‘Frankische Jeruzalem’, en dat is niet zonder reden. Overal waar je kijkt, zie je nog oude torens. De historische kern van de stad wordt omringd door een historische stadsmuur met zes grote poorten en meerdere kleinere ingangen waar je als voetganger onderdoor kunt.

Een van de stadstorens in Rothenburg

Proef een Schneeball

Geniet van heerlijke Duitse gerechten in de gezellige restaurants van Rothenburg. Vergeet niet lokale specialiteiten te proberen, zoals Schneeballen (sneeuwballen), een knapperige delicatesse die uniek is voor de regio.

Deze zoete traktatie bestaat uit dun uitgerolde deegstroken die zijn opgerold tot een balletje en vervolgens gefrituurd tot ze knapperig zijn. Vaak worden ze bestrooid met poedersuiker of overgoten met chocolade of andere zoete glazuren.

Proef een Schneeball

Natuurlijk proefden wij ook een paar Schneeballen, die ik persoonlijk zelf lekker maar niet per se bijzonder vond… misschien moet ik de volgende keer toch een Schneeball met chocolade proberen.

Rothenburg ob der Tauber staat bekend als dé plek om een authentieke schneeball te proeven. Waarom hier? Omdat deze stad de sneeuwbal naar een heel nieuw niveau heeft getild met diverse smaken en vullingen, en het bijna een soort culinair handelsmerk van de stad is geworden. Wandelend door de straatjes kom je meerdere winkeltjes tegen waar je deze lokale lekkernij kunt kopen.

Eten en drinken in Rothenburg

Natuurlijk kun je in Rothenburg ook prima terecht voor een hapje en drankje. Deze restaurants zijn aanraders:

 • Brot & Zeit (Hafengasse 24) – Bij deze bakkerij haal je lekkere vers belegde broodjes, gebak en koffie.
 • Gasthaus Alten Keller (Alter Keller 8) – Een Frankisch-Beiers restaurant waar traditionele Duitse gerechten en steak centraal staan op het menu
 • Restaurant Goldenes Lamm – Traditionele keuken aan de Markt
 • Restaurant Roter Hahn (Ob. Schmiedgasse 21)
 • Rattstube (Marktpl. 6) – Voor Frankische en traditionele Duitse gerechten en regionale specialiteiten

Brot & Zeit in Rothenburg ob der TauberBrot & Zeit in Rothenburg ob der Tauber

Musea in Rothenburg

Rothenburg heeft bijzonder veel musea voor een klein stadje.

 • RothenburgMuseum: Dit stadsmuseum is gevestigd in een oud Dominicaans klooster (Klosterhof 5) en stond vroeger bekend als Reichsstadtmuseum. Hier vind je een uiteenlopende verzameling spullen, van stadscollecties van de afgelopen acht eeuwen tot een historische wapencollectie, foto’s en schilderijen en een oude kloosterkeuken uit 1260. Bezoek de website van het museum voor actuele openingstijden en kaartjes. Tip: de oude kloostertuin kun je gratis bezoeken.
 • Middeleeuws Misdaadmuseum: Ga terug in de tijd en duik in de wereld van middeleeuwse rechtspraak. De duistere collectie omvat onder meer martelwerktuigen en instructies voor heksenprocessen. Een beetje creepy, maar zeker interessant!
 • Alt-Rothenburger Handwerkerhaus: Stap binnen in dit oude ambachtshuis (Alter Stadtgraben 26) en zie hoe ambachtsfamilies vroeger leefden in Rothenburg, verspreid over elf sfeervolle kamers.
 • Duits Kerstmuseum: Voor de kerstfanaten onder ons! Het is privébezit en onderdeel van het bekende bedrijf Käthe Wohlfahrt.

Wandel mee door Rothenburg ob der Tauber

Praktische tips voor je bezoek aan Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber is een bestemming die de tand des tijds heeft doorstaan ​​en elke bezoeker fascineert. Als je de Romantische Strasse verkent, wil je deze betoverende stad niet overslaan tijdens je roadtrip. Vanaf Utrecht is het ongeveer 6 uur rijden naar deze stad in de deelstaat Beieren.

Parkeren in Rothenburg

Parkeren kan een uitdaging zijn in het oude centrum, omdat verkeer hier beperkt is en het aantal parkeerplekken ook. Parkeer je auto buiten de stadsmuren op een van de aangewezen parkeerterreinen en wandel vanuit daar de stad in:

 • P1 – Friedrich-Hörner-Weg (bus, vrachtwagen en auto)
 • P2 – Nördlinger Straße (bus, auto en stacaravan)
 • P3 – Schweinsdorfer Straße (bus, vrachtwagen, auto en stacaravan)
 • P4 – Galgentor – aan de Hornburgweg (wij parkeerden hier en liepen door de stadsmuur zo het oude centrum in)
 • P5 – Bezoldweg (alleen auto’s en motoren)

Overnachten in Rothenburg ob der Tauber

Je kunt Rothenburg prima in een paar uurtjes of een dag verkennen. Wil je de stad nog beter leren kennen? Blijf dan overnachten in een van de hotels of andere accommodaties van de stad.

Heb jij Rothenburg ob der Tauber al eens bezocht?

1 reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen