Citytrip Kopenhagen: bezoek Nyhavn in Kopenagen

Wat zijn leuke stedentrips? De leukste steden in Europa!

Wat zijn leuke stedentrips in Europa? Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk anders. Wil je een culturele of culinaire citytrip maken? Ben je op zoek naar een bijzondere stedentrip? Ik tip de leukste steden in Europa voor je volgende citytrip!

Wat zijn leuke stedentrips in Europa?

Op de veelgestelde vraag: ‘wat zijn leuke stedentrips’, zoekt iedereen een ander antwoord. De ene reiziger wil zich onderdompelen in cultuur en bezoekt graag musea. Een ander wil eindeloos winkelen en de lekkerste restaurants en terrasjes ontdekken.

Weer een ander gaat het liefst op pad met camera om historische gebouwen en de mooiste gevels te fotograferen. Een stedentrip combineren met een dagje strand of natuur is daarnaast ook steeds meer populair onder reizigers.

10x De leukste steden in Europa voor een citytrip

De grote vraag is dus, waar ga je de volgende keer heen? Zoek jij nog een idee voor een bijzondere of toffe stedentrip in Nederland? Of trek je liever Europa in en wil je weten wat je volgende bestemming moet zijn? Laat mij je inspireren met deze 10 leuke steden in Europa!

Actieve stedentrip: Innsbruck

Wie houdt van actie en sportiviteit tijdens een stedentrip is in het Oostenrijkse Innsbruck op de juiste plek. Deze stad ligt prachtig tussen de bergen, die natuurlijk een must zijn om te bezoeken. Innsbruck wordt omringd door het Karwendelgebergte. Wandelaars en mountainbikers kunnen hier ‘s zomers via verschillende routes omhoog.

Wie toch niet zo sportief is, kan met de Hungerburgbahn kun je in zo’n drie kwartier via drie verschillende stations omhoog reizen tot ongeveer 2300 meter hoogte.

Stedentrip Innsbruck: Hafelekarspitze

De skischans van Innsbruck met indrukwekkend uitzicht op de bergen

Coole stedentrip: Kopenhagen

Kopenhagen is een populaire bestemming voor een citytrip en dat is niet vreemd: de stad is groot genoeg voor een metropool-gevoel en toch klein genoeg om op je gemak te voet te verkennen. De Deense hoofdstad staat bekend om design, mode en een industriële look. De perfecte bestemming voor een coole citytrip dus. Ik bezocht de stad al eens in het voorjaar en vermaakte me hier opperbest.

De stad heeft diverse wijken met elk hun eigen karakter en bezienswaardigheden. Er zijn musea met moderne kunst en historische schatten, een paleis en prachtige tuinen en genoeg restaurants om de Nordic Cuisine te proeven.


De leukste Europese stedentrip bestemmingen: Nyhavn in Kopenhagen // Wat te doen in Kopenhagen

Maak een coole citytrip naar Kopenhagen (foto via Unsplash)

Culinaire stedentrip: Pamplona

Voor wie gastronomie en genieten van de lokale cuisine een belangrijk onderdeel is van een stedentrip, is Pamplona een geweldige bestemming. Deze Spaanse stad in Navarra staat bekend om pintxos, ofwel Spaanse tapas. Pintxos, of pinchos zoals de Spaanse naam luidt, zijn een typisch gerecht voor Baskenland en Navarra en de noordelijke Spaanse regio’s. Ze zijn vergelijkbaar met tapas maar meestal net iets groter en niet in een hap op te eten.

De stad heeft daarnaast genoeg te bieden voor een paar dagen weg. Pamplona (door de lokale bevolking Iruña genoemd) is een middelgrote stad met een levendig historisch centrum. Aan de rand van de stad is nog een deel van de oude stadsmuur te vinden en heb je prachtig uitzicht over de regio. Pamplona is daarnaast een belangrijke plaats voor pelgrims die de Camino de Santiago lopen en een mooie uitvalsbasis om de regio Navarra te verkennen.

Culinaire stedentrip: De pintxos van PamplonaStedentrip naar Pamplona

Culturele stedentrip: Wrocław

Zin in een culturele stedentrip? Dan is het Poolse Wrocław iets voor jou. Het Poolse Wrocław – uit te spreken als ‘Vrotswaf’ of ‘Vrotslaf’ – ligt vlakbij de grens met Duitsland en Tsjechië, bestaat al meer dan 1000 jaar en kent een roerige geschiedenis. Deze kleurrijke stad breekt met het gebruikelijke grauwe imago van Poolse steden en heeft een rijk aanbod aan kunst en culturele activiteiten. Ideaal voor een weekendje cultuur snuiven dus.

Culturele stedentrip Wroclaw: voor kleurrijke bezienswaardigheden in Polen

Tegenwoordig is Wroclaw de vierde stad van Polen, met ruim 650 duizend inwoners waarvan zo’n 120 duizend studenten. De levendige studentenstad kent bijzondere blikvangers en culturele hoogtepunten. Niet voor niets werd de stad in 2016 nog uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa.

Culturele stedentrip Wroclaw

Vanaf de St. Elisabeth-Kerk heb je een prachtig uitzicht over de Rynek en de rest van Wroclaw (foto via Shutterstock)

Duitse stedentrip: Hannover

Wie een stedentrip naar Duitsland wil maken, denkt waarschijnlijk niet direct aan Hannover. Ik  bezocht de stad al eens en werd juist aangenaam verrast. Zo is Hannover is een echte museumstad, waar kunst en geschiedenis centraal staan. Hannover biedt bezoekers een mooie combinatie van historie en modern, stad en groen. Ook zijn er eindeloos veel restaurants voor elke smaak, er zijn zelfs rooftop bars te vinden.

Hannover is vanuit centraal Nederland zowel met trein als auto binnen een halve dag te bereiken, ideaal dus wanneer je niet een groot deel van je dag kwijt wil zijn aan reizen.

Meer doen in Hannover: de schönste tips

Neue Rathaus in Hannover Street art in Hannover

Historische panden en street art: het is allemaal te vinden in Hannover

Italiaanse stedentrip: Rome

Rome is intens, druk, bijzonder en echt Italiaans. Deze Italiaanse stad moet ook elke reiziger eigenlijk minstens een keer in zijn of haar leven bezoeken. Weinig internationale steden kunnen het artistieke erfgoed van Rome overtreffen.

De stad heeft vele topkunstenaars voortgebracht en het resultaat is nog steeds overal in Rome te zien. Wanneer je in het centrum loopt, kom je meesterwerken tegen van kunstzinnige grootheden: fonteinen van Bernini, beelden van Michelangelo, fresco’s van Raphael, de kunstschatten van Rome zijn niet te missen.

Geniet daarnaast van de heerlijke dolce vita levensstijl en het Mediterrane ritme: dwalen door pittoreske straatje, tijd verdrijven in cafeetjes aan de straat. En natuurlijk mensen kijken op de prachtige piazza’s. Rome is de bestemming voor een echte Italiaanse stedentrip.

Met stedentrips.nl naar Rome
Wat te doen in Rome: tips en bezienswaardigheden in Rome

Spaanse stedentrip: Madrid

Bij een Spaanse stedentrip denken mensen als snel aan Barcelona. Ik vond Madrid minstens net zo leuk, misschien zelfs wel leuker! In tegenstelling tot Barcelona met haar eindeloze lijst aan prachtige plekken, heeft Madrid – in mijn beleving – minder spectaculaire bezienswaardigheden.

Hier vind je geen bouwwerken van Gaudí, al zijn er genoeg paleizen om te bewonderen. Het is daarentegen wel een stad waar je je binnen de kortste keren thuis voelt en geen toerist. Waar je verborgen pleintjes vindt als je een hoek om loopt en terrasjes vol Madrilenen ziet genieten van hun koffie en gezelschap. Heerlijk voor een echte Spaanse stedentrip dus!

Reistip: Wat te doen in Madrid (+dit kun je gratis in Madrid)

Spaanse stedentrip naar Madrid
Spaanse stedentrip: Grande Via in Madrid Herinneringen aan een stedentrip Madrid

Stedentrip in eigen land: Amersfoort

Centraal gelegen in het midden van Nederland is Amersfoort een verrassend leuke bestemming voor een stedentrip in eigen land. Amersfoort ligt in Utrecht en heeft een lange geschiedenis. Anno nu is het een sfeervolle stad met een historisch centrum, bijzondere industriële creativiteit in De Nieuwe Stad. Er is zelfs een stadsstrand aan de Eem.

Geniet van de historie en fotogenieke plekken in het centrum. Ontdek de nieuwste hotspots in Amersfoort en trakteer je smaakpapillen in goede restaurants en gezellige biercafés en wijnbars.

Lees meer: Laat je verrassen tijdens een stedentrip Amersfoort

Op pad in Amersfoort Maak een boottocht door Amersfoort

Tal van fotogenieke plekken in Amersfoort

Stedentrip met strand in Europa: Málaga

Wie zin heeft in een veelzijdige stedentrip met strand in Europa wil naar het Spaanse Málaga! De Andalusische kustplaats ligt op nog geen 3 uur vliegen vanuit Nederland en is ondanks het toerisme aan de rest van de Costa del Sol behoorlijk authentiek gebleven.

Hier combineer je cultuur en historie met heerlijk ontspannen aan een van de 15 stranden die de stad rijk is. Bezoek bijvoorbeeld het museum van de kunstenaar Picasso en bewonder de archeologische resten van het Moorse fort Alcazaba. Daarna ga je lekker het strand op.

Beleef Málaga: 5 redenen om naar Malaga te gaan

Leuke stedentrip: Het stadsgezicht van MalagaVeelzijdige stedentrip: Malagueta Beach in Malaga

Veelzijdige stedentrip: Malaga biedt het beste van stad en strand (bovenste foto door Grisha Bruev; onderste foto door Monika Wiszniewska, via Shutterstock)

Verrassende stedentrip: Aarhus

Aarhus is de tweede stad van Denemarken. Deze Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland is minstens net zo leuk als grote concurrent Kopenhagen.

De stad zit bomvol leuke bezienswaardigheden; hier vind je heerlijke foodmarkten, moderne kunst, cultuur én bijzondere regenbogen bovenop het moderne kunstmuseum! De stad was in 2017 zelfs de Europese Hoofdstad van Cultuur.

Reden te meer om Aarhus als volgende stedentrip-bestemming te kiezen!

Wat te doen in Aarhus: kleurrijke tips voor een stedentrip Aarhus

Mollestien: het mooiste straatje van AarhusKleurrijke plaatjes in het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum

Wandelen door een bijzonder kleurrijk kunstwerk bovenop het ARoS Aarhus Kunstmuseum

Wat vind jij de leukste steden in Europa voor een citytrip?

Dit wil je wellicht ook lezen