Wat te zien en doen in Keulen: bekijk de Dom

Zien en doen in Keulen: 13x de leukste tips en bezienswaardigheden

Het Duitse Keulen staat vooral bekend om de historische binnenstad waar de Dom van Keulen de skyline domineert. Deze levendige stad aan de Rijn heeft veel meer te bieden. Dit zijn de leukste dingen om te zien en doen in Keulen!

Ontdek wat te doen in Keulen

Keulen is een van de grootste steden van Duitsland en heeft een rijke geschiedenis die eeuwen terug gaat. Hoewel de stad een wat stoffig en industrieel imago lijkt te hebben, kan ik je Keulen juist aanbevelen voor een stedentrip! Er is namelijk meer dan genoeg te doen.

Zo biedt Keulen talloze bezienswaardigheden en evenementen op cultureel vlak, zorgt de universiteit voor levendigheid in de stad en kun je er uitstekend winkelen. Ook zijn er tal van festivals in Keulen in het omliggende het Ruhrgebied. Ik tip de leukste dingen om te doen in Keulen tijdens een stedentrip.

Dit wil je zien en doen in Keulen

1. Bezoek Altstad, de oude binnenstad van Keulen

Keulen is de oudste grote stad van Duitsland en heeft meer dan 2000 jaar aan erfgoed. De Rijnstad werd in 38 voor Christus door de Romeinen gesticht onder de naam Colonia Claudia Ara Aggripinensium en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum.

Het oude centrum ligt aan de westoever van de Rijn en vormt de bekende skyline van Keulen, dankzij de aanwezigheid van de Dom, de St. Martinskerk en het historische Stadhuis.

Hoewel een groot deel van de binnenstad werd verwoest door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is het deel tussen de Alter Markt, de Heumarkt en de Rijn daarna grondig gerestaureerd. De rustieke nauwe straten met hun traditionele oude huizen zijn fotogeniek en trekken dan ook veel bezoekers aan.

Kleurrijke gevels in de Altstadt van Keulen

Kleurrijke gevels in de Altstadt van Keulen (foto via Unsplash)Eigelsteintorburg in de Altstadt van Keulen

De Eigelsteintorburg is een van vier overgebleven historische torens in Keulen

Je vindt in de oude binnenstad ook nog tal van historische bezienswaardigheden, zoals een Romeinse muur, middeleeuwse kerken en oude torens als de Eigelsteintorburg en de Römerturm. En het Praetorium, een archeologische zone op zo’n 6 minuten van het centraal station. Hier liggen ondergrondse ruïnes van Romeinse gebouwen die je nu kunt bezichtigen.

2. Bezoek een van de vele Brauhäuser of bierbrouwerijen in Keulen

In de Altstadt kun je daarnaast nog talloze lokale bierbrouwerijen, pubs en restaurants vinden, vooral rond de Alter Markt en de Heumarkt. De perfecte plek voor een koud Keuls biertje of een smakelijke lunch of diner, voor zowel inwoners als toeristen.

Met name in het oude stadscentrum vind je nog een flink aantal Brauhäuser, ofwel brouwerij restaurants, waar eigen gebrouwen bieren worden verkocht. Deze restaurants hebben vaak namen in het lokale Keulse dialect. Hiervan zijn Em Krützche (Bij de schrijn langs de weg) langs de Rijn, Bei d’r Tant (Bij mijn tante) aan de Cäcilienstraße en Em Golde Kappes (Bij de gouden kool) slechts enkele voorbeelden.

Zelf belanden we tijdens een snikhete zomerdag in de binnentuin van Brauhaus Päffgen (Friesenstraße 64-66) waar we genieten van de lokale Duitse specialiteiten.

Brauhaus Paffgen in Keulen

Tijdens een snikhete zomerdag eten en drinken wij bij Brauhaus Paffgen in Keulen

3. Beklim (of bekijk) de Dom van Keulen

Keulen telt in totaal maar liefst 240 kerken, waaronder 12 grote Romaanse kathedralen. De oude Dom van Keulen is zonder twijfel de bekendste en meest in het oog springende. De kathedraal is meer dan 765 jaar oud en inmiddels UNESCO werelderfgoed, nadat het bombardementen tijdens maar liefst twee wereldoorlogen grotendeels overleefde.

Via 509 treden klim je naar de top van de kathedraal, met een panoramisch uitzicht over Keulen als beloning. Een flinke klim, maar voor het uitzicht meer dan waard. De ingang om de toren te beklimmen is buiten aan de rechterkant van de kathedraal (bij de ingang parkeergarage). Toegangsprijs om de Dom te beklimmen is €5 per volwassene.

Adres: Domkloster 4, 50667 Köln, Duitsland

Wat te zien en doen in KeulenWat te zien en doen in Keulen: bekijk de Dom

Wat te zien en doen in Keulen: bekijk de indrukwekkende Dom

4. Bezoek een van de 40 musea in Keulen

Keulen is een museumrijke stad; er zijn zeker 40 musea te vinden. Van het Carnavalsmuseum en Chocolademuseum tot vooraanstaande kunstmusea. Er is het Kölnisches Stadtmuseum in het Zeughaus (Zeughausstraße 1-3, 50667 Köln), een stadsmuseum dat – hoe kan het ook anders – je alles vertelt over het ontstaan van en leven in de stad.

Het Romeins-Germaans Museum over de bijna vijf eeuwen dat Keulen een Romeinse stad was. En diverse kunstmusea, zoals het Museum Ludwig en het Wallraf-Richartz Museum. Meer dan genoeg opties voor een dag kunst, cultuur en geschiedenis dus.

Bereid je voor en boek je activiteiten en toers voor Keulen vast met GetYourGuide

5. Maak kennis met de luchtige kant van Keulen

Iedereen heeft weleens van eau de cologne gehoord. Wat je misschien niet weet, is dat dit de Franse vertaling is van ‘Keuls water’.  Dit wordt al eeuwenlang in de stad gemaakt. In het Duftmuseum (Obenmarspforten 21, 50667 Köln) leer je alles over de rol van Keulen in het ontstaan van eau de cologne.

Eén van de oudste en wereldwijd bekendste merken is 4711. Vernoemd naar het toenmalige huisnummer van de maker aan de Glockengasse. Tegenwoordig kun je hier Parfumhuis 4711 bezoeken en van alles leren over het ontstaan en de ontwikkeling van het parfum.

Maak kennis met de luchtige kant van Keulen: eau de cologne 4711

6. Bekijk de torens van Groß St. Martin

De Grote Sint-Martinuskerk (in het Duits: Groß Sankt Martin) is een van de twaalf grote romaanse kerken in het centrum van Keulen. De basiliek en de vierkante torens worden inmiddels omringd door woon- en winkelgebouwen uit de jaren ’70 en ’80. Het is nog steeds één van de markantste gebouwen in het Keulse stadspanorama van de linkeroever van de Rijn.

Adres: An Groß St. Martin 9, 50667 Köln

Bekijk de torens van Groß St. Martin (foto via Unsplash)

7. Ga winkelen in het Belgisches Viertel

Het Belgisches Viertel in Duitsland? Jazeker, het Belgisches Viertel bestaat uit een gebied tussen straten die zijn vernoemd naar Nederlandse en Belgische steden. Zo vind je er onder meer de Friesenplatz. Het gebied staat bekend om moderne winkels en hippe incrowd en is dan ook de plek voor fashionistas en liefhebbers van conceptstores en modern design.

Ga winkelen in het Belgisches Viertel (foto via Unsplash)

8. Wandel door de Botanische Tuin

De Botanischen Garten in Riehl is de oude en meest traditionele botanische tuin in Keulen. Het werd in de 19e eeuw beplant en trekt tegenwoordig meer dan een miljoen bezoekers per jaar. Je vindt er meer dan 10.000 verschillende soorten planten, van lokale tot exotische planten in het Palmhuis.

Adres: Amsterdamer Straße 34, 50735 Köln

Bezoek de Botanische Tuin in Keulen ©watzijzegt.comBezoek de Botanische Tuin in Keulen ©watzijzegt.com

Bezoek de Botanische Tuin in Keulen ©watzijzegt.com

9. Maak een rit in de kabelbaan

De Kölner Seilbahn – ofwel de kabelbaan van Keulen – is al ruim 50 jaar in gebruik en was de eerste kabelbaan in Europa die boven een rivier langs ging. De kabelbaan is 930 meter lang en voert je in 6 minuten vanaf de Kölner Zoo naar het park aan de andere kant van de rivier. Maak een rit in de kabelbaan en krijg zo een spectaculair uitzicht over de stad.

Adres: Riehler Straße 180, 50735 Köln

Wat te doen in Keulen: maak een ritje over de Rijn met de kabelbaan

Wat te doen in Keulen: maak een ritje over de Rijn met de kabelbaan

10. Verken het havengebied langs de Rijn

Maak een wandeling langs de Rijn en ontdek hier de leukste plekken. Begin bijvoorbeeld bij de Hohenzollernbrücke en wandel langs de Rheingarten. Dit parkachtige gebied heeft veel gras waar je kunt zitten en tal van restaurants en terrasjes vindt. Loop je nog een stukje verder door, kom je vanzelf uit in de Rheinauhafen, een voormalig havengebied dat werd opgeknapt tot moderne woonwijk.

Verken de Rheinauhafen in Keulen (foto via Unsplash)

Verken de Rheinauhafen in Keulen

11. Bezoek de kerstmarkten in Keulen

Ga je aan het eind van het jaar naar Keulen? Bezoek dan ook de kerstmarkten! De Keulse kerstmarkten zijn elk jaar weer populair. Rond de gotische kathedraal van Keulen staat een kerstmarkt met zo’n 150 paviljoens. De kerstmarkt op de Neumarkt staat in het teken van engelen. Op de Rudolfplatz bevindt zich een sprookjesparadijs voor kinderen.

De meer traditionele ‘Markt der Heinzel‘ in de historische binnenstad staat helemaal in het teken van de bekende Keulse kabouters. In het stadspark vind je een idyllisch kerstdorp waar meer moderne producten worden verkocht.

Voor een maritieme sfeer ga je naar de havenkerstmarkt in de Rheinauhafen, vlakbij bij het chocolademuseum direct aan de Rijn. De pagode-tenten lijken op zeilschepen en in de houten driemaster ‘Trudel’ drink je glühwein tussen de piraten.

12. Ga op zoek naar street art in Keulen

Keulen is de thuisbasis van een levendige straatkunstscene, met veel gebieden met levendige muurschilderingen en stedelijke kunst. Enkele van de beste plekken om straatkunst te vinden in Keulen zijn:

  • Ehrenfeld – Deze wijk heeft een sterke artistieke gemeenschap, met een mix van muurschilderingen, graffiti en andere vormen van straatkunst.
  • Deutz – Een voormalige industriële wijk met een aantal indrukwekkende muurschilderingen en installaties op straat.
  • Rheinauhafen – Ook deze moderne havenwijk kent een bloeiende kunstscène, met een aantal muurschilderingen en andere straatkunstwerken.
  • Mülheimer Viertel – In het Mulheimer Viertel vind je historische gebouwen en voormalige industriële locaties die zijn omgetoverd tot doeken voor straatartiesten.
  • Chlodwigplatz – een bekend plein in het stadscentrum, waar de Severinstorburg staat, een van de mooiste stadspoorten van Keulenom. In de omgeving vind je straatkunst en muurschilderingen gemaakt door lokale kunstenaars.
  • Müngersdorf – Ook in deze wijk werden gebouwen en muren bedekt met kleurrijke muurschilderingen, waarvan er vele zich in het gebied rond het metrostation Kalk Post bevinden. Zo is blauw is de overheersende kleur die in het oog springt bij het bekijken van de GAG-woongebouwen aan de Widdersdorfer Strasse, waar twee Franse kunstenaars ongeveer 300 m² geveloppervlak omtoverden tot twee enorme murals.

Street art in Keulen

13. Overnachten in Keulen

Tijdens je stedentrip naar Keulen blijf je natuurlijk ook overnachten. Er zijn genoeg hotels in Keulen waar je na een dag sightseeing heerlijk kunt ontspannen. Overnacht bijvoorbeeld in het nieuwe Ruby Ella Hotel*, aan de Hohenzollernring, nabij het trendy Belgisches Viertel.

Hotel tip in Keulen: Hotel Ruby Ella in Keulen

Hotel tip in Keulen: Hotel Ruby Ella in Keulen (Foto ©Ruby Hotels)

Hotel tip in Keulen: Hotel Ruby Ella in Keulen (Foto ©Ruby Hotels)

MAISON MARSIL Boutique Hotel

Tijdens mijn laatste verblijf in Keulen boekte ik twee nachtjes in boektiekhotel MAISON MARSIL. Dit designhotel ligt op loopafstand van de oude stad van Keulen en is kleinschalig met uiteenlopende kamers.

Onze kamer lag op de bovenste verdieping. Begin september was het behoorlijk warm dus we waren blij met de airco. Deze bleek ‘s nachts alleen behoorlijk aan te slaan. Het raam open zetten was ook geen succes door het rumoer van het terras om de hoek van het hotel. Het ontbijt maakte ‘s ochtends veel goed maar onze nachtrust had beter gekund.

Stedentrip Keulen: Zo kom je in Keulen

Keulen is vanuit Nederland goed bereikbaar met zowel de auto als de trein. Vanaf Utrecht rij je met de auto in zo’n 2,5 uur naar Keulen. Hou er rekening mee dat je een milieusticker nodig hebt (deze koop je bijvoorbeeld via ANWB). Met de trein kun je in vergelijkbare tijd aankomen in het centrum van Keulen.

Met de trein naar Keulen (foto via Unsplash)Hauptbahnhof in Keulen

Heb jij al eens een stedentrip Keulen gemaakt?

1 reactie
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen