Wat te doen in Bergen op Zoom?

Wat te doen in Bergen op Zoom: tips & bezienswaardigheden

Bergen op Zoom ligt in Noord-Brabant en heeft van alles te bieden voor een dagje weg. Van een rijke geschiedenis tot cultuur en culinaire hoogstandjes. Mijn tips voor een dagje uit of nachtje weg in Bergen op Zoom.

Tips voor dagje weg Bergen op Zoom

Wist jij dat Bergen op Zoom behoort tot de oudste steden van Nederland? Het verleden van deze oude vestingstad gaat meer dan 800 jaar terug. Dat is nog goed terug te zien in het centrum van de stad, waar historische monumenten, pleintjes en smalle straatjes nog veel van het rijke verleden weergeven. Leuke winkels, gezellige cafés en terrassen en goede restaurants maken de stad perfect voor een dagje uit of weekendje weg.

Wat te doen in Bergen op Zoom?

Op zoek naar de bezienswaardigheden en leuke activiteiten in Bergen op Zoom? Ik tip een paar bekende trekpleisters en de leukste hotspots om te eten en drinken in Bergen op Zoom.

De Grote Markt

De Grote Markt wordt gezien als het oudste deel van Bergen, zoals de stad in de volksmond wordt genoemd. Dit historische plein wordt omringd door indrukwekkende monumenten zoals de Sint Gertrudiskerk met de in het oog springende toren De Peperbus, het monumentale stadhuis en Theater De Maagd. Vanaf de Peperbus heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Rondom de Grote Markt in Bergen op Zoom vind je veel restaurants, bars en terrasjes. ‘s Zomers vormt de Grote Markt het decor voor gezellige evenementen zoals culinair en cultureel festival ProefMei en muziekfestival JazzBoZ.

Wat te doen in Bergen op Zoom?

De Grote Markt in Bergen op Zoom ©watzijzegt.com

Bezoek Museum Het Markiezenhof

Als oudste Stadspaleis van Nederland is het Markiezenhof één van de vier officiële Topmonumenten van Brabant. Het Markiezenhof werd gebouwd in de 15e eeuw en deed dienst als woonpaleis voor de heren en markiezen van Bergen op Zoom.

Nu kun je het museum bezoeken om meer te leren over de geschiedenis en het erfgoed van de stad. Ook zijn er regelmatig exposities en hofconcerten te bezoeken en vind je er het Kermismuseum, met miniaturen en onderdelen van oude kermisattracties.

Adres: Steenbergsestraat 8, 4611 TE Bergen op Zoom (www.markiezenhof.nl)

Gevangenpoort

De Gevangenpoort werd gebouwd rond 1350 als onderdeel van een vestingmuur en is het oudste monument van Bergen op Zoom. De poort werd tot begin twintigste eeuw nog als gevangenis gebruikt. Het is de enige bewaard gebleven middeleeuwse stadspoort van de stad.

En geheel met de tijd meegegaan, want anno 2023 vind je onderin nu Escape the Gate: een escaperoom met muren van anderhalve meter dik. Ook doet het al enige jaren dienst als buitenpost van stadspaleis en museum het Markiezenhof.

Eten en drinken in Bergen op Zoom

Als bourgondische stad kun je in Bergen op Zoom genoeg leuke plekjes vinden om lekker te eten en drinken. Geniet van de Brabantse gastvrijheid en bezoek deze restaurants en cafés.

Brasserie de Berk

Na een wandeling over de hei lekker uitrusten op het terras of opwarmen bij de open haard met warme chocolade of een borreltje kan uitstekend bij Brasserie de Berk (Bemmelenberg 21).

Gastrobar De Moor

Bij Gastrobar de Moor staat de Frans-Japanse keuken centraal, met heerlijke gerechten met een lokale twist en een vleugje luxe. De Moor is een sfeervolle plek waar je heerlijk kunt lunchen, borrelen en dineren.

Adres: Grote Markt 29, Bergen op Zoom

Restaurant 1397

Voorheen bekend als Restaurant Hemingway kun je nu lunchen en dineren bij Restaurant 1397, onderdeel van Grand Hotel De Draak. Hier vormt de Nederlandse keuken de rode draad op het menu, met smakelijke invloeden uit de wereldkeuken. Het restaurant verdiende al een plek in de Lekker500, een jaarlijkse lijst van beste restaurants in Nederland.

Adres: Grote Markt 36, Bergen op Zoom

Restaurant ’t Spuihuis

Restaurant ’t Spuihuis is gevestigd in een karakteristiek pand aan het Spui in Bergen. Dit restaurant staat voor fine dining met klassieke insteek, en geeft je een casual diner experience. Bijzonder smullen van bijzondere gerechten dus.

Bergen op Zoom winkelen

Natuurlijk kun je ook prima winkelen in deze Brabantse stad. Van bekende modeketens tot meer unieke zaakjes die je nergens anders tegenkomt. Vooral rondom ’t Vierkantje – een gebied achter de Grote Markt – vind je veel leuke winkels.

  • ZIN aan Tafel (Kortemeestraat 29) – Bij deze kado/woonwinkel vind je mooie producten voor je interieur, keuken en voor op tafel, voor jezelf of om een ander kado te doen.
  • Boekhandel Quist (Fortuinstraat 24) – Boekenliefhebbers gaan naar Quist, een boekwinkel met maar liefst drie etages vol boeken in de meest uiteenlopende genres.
  • Rozen & Bottels (Engelsestraat 6) – Bloemenwinkel in het centrum waar je naast bloemen en planten ook leuke woonaccessoires shopt.
  • De Makers van Bergen op Zoom (Lombardenstraat 14) -De Makers is een collectief van lokale creatieven en is een expositie en winkel in één. Hier kun je van alles kopen, van kunst en schilderijen tot handgemaakte meubels, kussens en tassen gemaakt van restmateriaal, interieuraccessoires en meer.

Slapen in Bergen op Zoom?

Wil je een weekendje weg Bergen op Zoom plannen en zoek je een mooie accommodatie voor een fijne overnachting?

Grand Hotel De Draak

Overnachten in een luxe hotel in Bergen op Zoom? Grand Hotel en Résidence De Draak ligt in het centrum aan de Grote Markt. Wist je dat dit het oudste hotel van Nederland is? Dat staat garant voor een bijzondere overnachting!

De 62 kamers en suites hebben een unieke stijl met karakteristieke details. Wil je ultiem ontspannen, dan kun je ook terecht in het wellnesscentrum met een fitness-studio, (infrarood)sauna en Turks bad.

Delen van het hotel en het restaurant zullen in 2023 flink verbouwd worden om gasten nog meer comfort te bieden.

Bekijk hier actuele prijzen en beschikbaarheid* >>

Overnacht in een Junior Suite in Grand Hotel de Draak in Bergen op Zoom

Overnacht in een Junior Suite in Grand Hotel de Draak in Bergen op Zoom (©Grand Hotel de Draak)

Villa Heidetuin

Boutique B&B (Balsedreef 4, 4624 RA Bergen op Zoom)

Villa Heidetuin is een sfeervolle bed & breakfast die wordt omringd door een prachtig landgoed. De B&B huist in een monumentaal gebouw, op een prachtige locatie aan de rand van de bossen.

Bekijk hier actuele prijzen en beschikbaarheid* >>

Overnachten in Villa Heidetuin

Overnachten Bergen op Zoom: boek een overnachting in Villa Heidetuin

Meer lezen over steden en activiteiten in Noord-Brabant?

Wat zijn jouw aanraders en tips voor Bergen op Zoom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen