5 must tastes uit de Ierse keuken

Proef de Ierse keuken: 5 bekende gerechten uit Ierland

Ierland maakt zich klaar om vanaf dit najaar haar culinaire hoogstandjes te presenteren in een nieuw thema: Taste the Island, een viering van de Ierse culinaire cultuur. Van regionale specialiteiten en lokale tradities tot nieuwe gastronomie, laat de Ierse keuken je goed smaken!

Proef de Ierse keuken

Ierland heeft een rijke traditionele en hedendaagse kookcultuur. Wil jij ook weleens kennis maken met de Ierse keuken? Met de gebruikelijke Ierse gastvrijheid nodigt ‘Taste the Island’ je dit najaar uit om je te verdiepen in de rijkdom van de smaken van Ierland!

Taste the Island

Met meer dan 500 evenementen verspreid over het hele eiland, biedt ‘Taste the Island’ een scala aan culinaire festivals, kookworkshops, rondleidingen en diners op bijzondere locaties. Bezoekers kunnen traditionele en regionale specialiteiten ontdekken, maar ook genieten van de nieuwe, complexe gerechten en smaken. Van Iers rundvlees, lam, wild en zeevruchten tot chutneys, yoghurt, kaas en ijs. En natuurlijk ontbreken ook ambachtelijke bieren, ciders, gins en whiskey’s van het eiland niet!

5 bekende gerechten uit Ierland

1. De klassieker: Irish Whiskey en Irish beef

Uisce Beatha – het water van het leven: Ierse whiskey is anders (daarom voegen we een extra ‘e’ toe). Van Dublin is al lang bekend dat het de beroemdste whiskey’s van het eiland produceert. Jameson is waarschijnlijk de bekendste, maar aan het einde van de 19e eeuw waren er talloze whiskey distilleerderijen, met name in het district Liberties.

Veel distilleerderijen werden gedwongen te sluiten vanwege de burgeroorlog en de drooglegging. Vandaag de dag is Ierse whiskey springlevend met nieuwe merken in opkomst zoals Teelings, Pearce Lyons & Slane Irish Whiskey, om er maar een paar te noemen.

Shepherd’s Pie & Beef Stew

Rundvlees uit Ierland mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. Typisch Ierse gerechten met een lange traditie gebruiken rundvlees als basis. De Shepherd Pie is hier een mooi voorbeeld van. Overgebleven stukken vlees werden met groenten samengevoegd en bedekt met een korstje aardappelpuree en wat kaas. Inmiddels is het een populair winters gerecht.

Een andere klassieker is de Irish Beef Stew. De belangrijkste ingrediënten zijn eenvoudig: aardappelen, groenten en lamsvlees of rundvlees – maar de samenstelling varieert enorm, tussen steden en dorpen, zelfs van familie tot familie. Rijk en stevig, het is het perfecte comfort food in de wintermaanden zowel met als zonder Ierse whiskey. Een absolute klassieker in de Ierse keuken.

Taste the Island: 5 must tastes uit de Ierse keuken

2. Ierse combi: Oesters en stout

De ongerepte kustlijn rond Galway is de thuisbasis van enkele van de beste zeevruchten, zoals oesters. De wereldberoemde Galway-oester is verkrijgbaar in het seizoen van september tot april. Fijnproevers roemen deze oester vanwege zijn relatieve zeldzaamheid, vlezige textuur en tonen van zeewier en gras. Perfect voor wie er van houdt natuurlijk.

Oesters eten Guinness Dublin

Oesters worden vaak weggespoeld met Ierse stout. Hoewel het donkere Guinness het meest wordt geassocieerd met Ierland, worden er op het eiland veel meer stouts gebrouwen. Zo is Porterhouse Oyster Stout een donkere en aromatische favoriet uit Dublin, Export Stout van Boundary Brewing vindt zijn oorsprong rond Belfast en is Cork de thuishaven van Murphy’s.

Dé foodlovers guide to Belfast: 9 smaakvolle hotspots

3. Ierse stamppot: Colcannon

Colcannon is een verwarmend traditioneel Iers gerecht. Bij deze romige mix van aardappelpuree met boerenkool of kool worden meestal typische Ierse wintergroenten gebruikt.

Colcannon eet je traditioneel rond Hallowe’en, gebaseerd op het oude Keltische festival van Samhain. Het markeert het begin van de donkere helft van het jaar: een tijd waarin de grens tussen onze wereld en de geestenwereld gemakkelijker kon worden overschreden.

4. Broodtraditie: Brood met ‘black butter’

Ierland heeft een heerlijke broodtraditie en overal op het eiland kun je proeven van versgebakken sodabrood, aardappelbrood, tarwebrood en “barmbrack”, een zoet gistbrood bezaaid met rozijnen dat tijdens Hallowe’en wordt gegeten.

In iedere báirín breac of ‘barmbrack’ wordt een kleine ring meegebakken, bedoeld om de toekomst te voorspellen voor de persoon die het in zijn of haar stuk vindt. Als je het vindt, betekent dit dat je binnen het jaar trouwt! In Ierland wordt dit brood ook vaak gegeten met black butter, een appelcidermoes met kruiden als kruidnagel, kaneel, steranijs en pimentkorrels.

Irish bread

5. Zoete delicatessen: Fifteens en Yellowman

Naast de hartige keuken staat Ierland ook bekend om de zoetigheden waarbij iedere regio een eigen specialiteit heeft. ‘Fifteens’ is bijvoorbeeld een populaire zoete traktatie uit Noord-Ierland. Het is uniek voor Ulster en je zal het zelden ergens anders op het eiland vinden.

Volgens de lokale legende heet de traktatie zo omdat het recept vijftien van elk van de ingrediënten vereist, waaronder koekjes, marshmallows, geglaceerde kersen en gedroogde kokosnoot. Deze Noordelijke delicatesse eet je bij voorkeur met een lekker kopje thee.

Yellowman

Een ander voorbeeld is de Yellowman of ‘yellaman’, een gele honingraat met toffee-textuur gemaakt in Noord-Ierland. Het wordt gemaakt met bruine suiker, gouden siroop, boter, azijn en bakpoeder (hoewel sommige recepten enigszins variëren). Grote stukken yellowman worden met een hamer kapotgeslagen en in ongelijke scherven genuttigd.

Heb jij de Ierse keuken al eens geproefd? Wat is jouw favoriete Ierse gerecht?

Echt Ierland

Dit wil je wellicht ook lezen
Wat te doen in Dublin als het regent: tips

Wat te doen in Dublin als het regent: 8 tips

Ierse hoofdstad Dublin is een populaire stedentripbestemming en ondanks haar regenachtige imago, regent het minder er dan in onze eigen hoofdstad. Toch is de kans groot dat je tijdens je…