TRAVEL REPORT: Millennials, authentiek reizen en likes

Waarom reizen gelukkig maakt: de wetenschap achter reizen

Dat reizen voor veel mensen een onmisbaar onderdeel van hun leven is, mag duidelijk zijn. Maar wat voor impact heeft reizen eigenlijk op ons? Diverse wetenschappelijke onderzoekers hebben getracht antwoorden te vinden. Een klein inkijkje in de wetenschap achter reizen en waarom reizen gelukkig maakt.

De wetenschap achter reizen: waarom reizen gelukkig maakt

Recent onderzoek zou aantonen dat je je geld beter kunt besteden aan reizen dan aan materiële zaken. Geld uitgeven aan spullen is een vrij logisch gegeven: je krijgt er een zichtbaar en (relatief) blijvend voorwerp voor terug, waardoor je er meer aan zou hebben dan aan een eenmalige ervaring als een vakantie of concert. Dat blijkt nu een verkeerde aanname.

Reizen is de sleutel tot geluk

Volgens Dr. Thomas Gilovich, een psychologie professor aan de Universiteit van Cornell die al meer dan twintig jaar de relatie tussen geld en geluk bestudeerd, is gewenning de dooddoener voor geluk. “We buy things to make us happy, and we succeed. But only for a while. New things are exciting to us at first, but then we adapt to them.”

Je went dus aan materiële zaken terwijl eenmalige ervaringen interessant zouden blijven en op termijn zelfs onderdeel van je identiteit worden.

Wij zijn de som van onze ervaringen. Dr. Thomas Gilovich

“Onze ervaringen zijn een groter deel van onszelf dan onze materiële eigendommen,” zegt Gilovich. “Je kunt ook heel gelukkig worden van je eigendommen. Je kunt zelfs denken dat een deel van je identiteit is verbonden met die dingen, maar toch blijven ze gescheiden van jou. In tegenstelling tot je ervaringen, die echt deel van je uitmaken. Wij zijn de som van onze ervaringen.”

Nieuwe ervaringen en prikkels door reizen

Ervaringen en mooie herinneringen opdoen is dus een belangrijke manier om gelukkig te worden en zelfs te blijven. Door reizen doe je bijvoorbeeld nieuwe ervaringen op en daag je je brein uit. Je brein krijgt nieuwe prikkels door een andere omgeving, andere cultuur of andere smaakprikkels. Zo ontstaat verwondering, waar veel mensen blij van worden.

Je dag goed beginnen doe je zo!

Spend Your Money On Experiences, Not Things

Wat ik denk? Hoewel ik stiekem ontzettend blij kan worden van een zoveelste paar schoenen, merk ik dat ervaringen die ik op reis heb opgedaan vaak een stuk langer indruk blijven maken. Ja, ik kan die schoenen elke dag weer opnieuw aantrekken maar ruim vier of nog veel meer jaar na dato kan ik óók nog steeds intens gelukkig worden van herinneringen aan mijn reizen naar bijvoorbeeld Australië, China, Costa Rica en mijn rondreis door Nieuw-Zeeland.

Bay of Islands in Nieuw Zeeland - Natas

Koud maar dolgelukkig in de Bay of Islands in Nieuw-Zeeland

Vaak reizen is slecht voor je gezondheid

Een heel ander beeld geeft recent onderzoek door wetenschappers van de University of Surrey en Universiteit van Lund (Zweden): volgens hen zorgen frequente lange-afstandsreizen voor jetlags, trombose, stralingsgevaar, eenzaamheid en afstand van familie en vrienden. Iets dat nauwelijks tot uiting komt in de (social) media waar men vooral de mooie kant van het reizen belicht.

De onderzoekers onderzochten hoe regelmatig (langeafstands-)reizen wordt geportretteerd in (social) media. Frequente reizigers die geregeld eerste klas vliegen naar geliefde must-see bestemmingen bleken vaak een hogere sociale status toegewezen te krijgen, vanwege het jetset leven dat ze lijken te leiden. Zo wordt reizen vooral als aantrekkelijk en exclusief neergezet, terwijl volgens onderzoekers de ‘donkere kant’ van het reizen wordt genegeerd.

Reizen is geen perfect Instagram leventje

Volgens Dr. Scott Cohen kunnen zowel fysieke als psychische en sociale stress ertoe leiden dat veel reizen op langere termijn negatieve gevolgen heeft, van het mislukken van relaties tot het veranderen van je genen door slaapgebrek. Zowel traditionele als sociale media zouden een te eenzijdig beeld geven, waardoor reizen vooral glamoureus zou lijken. Een perfect Instagram leventje, zoals dat in de blogwereld geregeld terug komt.

“De maatschappij moet gaan inzien dat het jetset leven niet alles is. Door te streven naar verder en vaker reizen beschadigen we het milieu, onszelf en mogelijk onze geliefden”, aldus Dr. Cohen.

Wat ik denk over veel reizen?

Dat ‘we’ op sociale media kanalen vooral een rooskleurig beeld laten zien, geloof ik wel. Mensen kijken nu eenmaal liever naar mooie en leuke dingen dan naar verdriet en ongeluk en het delen van je mooie, zogenaamd succesvolle momenten is meestal toch gewoon leuker. Toch denk ik ook dat veel mensen best wel door die schone-schijnfoto’s heen kunnen prikken en zich zullen realiseren dat men niet alleen maar geweldige levens heeft.

Met korte mouwen genieten van het uitzicht in Tongariro National Park, Nieuw Zeeland

Dat veel reizen fysiek impact heeft, geloof ik direct: zodra ik diverse tijdzones doorreis, krijg ik geheid last van jetlag. En op je relaties met vrienden en familie kan het ook invloed hebben, maar in de huidige tijd is het ook wel weer makkelijk om met een sms, belletje, e-mail, Skype, WhatsApp of FaceTime contact te houden met het thuisfront.

En wie zegt dat je op reis geen nieuwe vrienden of relaties kunt opdoen? Ik ken genoeg verhalen van mensen die op reis goede vrienden of zelfs de liefde van hun leven zijn tegengekomen. En dat kun je toch niet bepaald een slecht iets noemen, lijkt me zo.

Ongetwijfeld zal ook hier – net als voor veel dingen – een gulden middenweg zijn.

Meer wetenschappelijke artikelen over reizen?

Lees meer artikelen over de wetenschap achter reizen:

Gebruikte bronnen:

Wat denk jij? Is reizen slecht voor je of maakt reizen je juist gelukkig?

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in augustus 2015 en is in 2021 geactualiseerd.

10 reacties
 1. Leuk stuk! Voor mij geldt zeker dat reizen, maar ook uitjes zoals concerten, of simpel genieten in een park, mij veel gelukkiger maken dan spullen. Een herinnering is zoveel meer waard.

 2. Ik vind het een interessant discussiepunt. Ik merk wel dat ik het heel moeilijk vind om weer in dat ´normale´ leventje mee te moeten gaan, en om te aarden. Ik voel me nergens echt thuis. Maar ja… Dat is dan maar zo.

  1. Aaah, dan kan ik me voorstellen (of eigenlijk niet want nooit in het buitenland gewoond maar figure of speech) na zoveel tijd in het buitenland. Misschien is er wel een land waar je nog niet bent geweest, waar je je wél thuis voelt? :)

   1. Dat laatste vind ik een mooie gedachte. Het doet me denken aan de TEDtalk van John Green over mapping our worlds. Hoewel de anekdote leidt tot een min of meer promotioneel praatje over Paper Towns (en ik kan het hem niet kwalijk nemen), gaat zijn presentatie over hoe wij zelf de wereld waarin we leven vormgeven en op de kaart zetten. Dat zette me aan het denken hoe dat voor mij werkte. Voor ik naar Australië vertrok was mijn wereld groot, maar nog steeds stukken kleiner dan-ie nu was. Er stonden slechts twee continenten op mijn kaart: Europa en Afrika (Zuid-Afrika) en ik had geen idee hoe de rest van de wereld eruitzag, noch aan zou voelen. Inmiddels is mijn kaart groter. Ik geloof dat het uitbreiden van de plekken waar je thuis kan voelen of waar je stukje heb ontdekt die later als herkenning kunnen voelen, je een gelukkiger persoon kan maken. Omdat je wereld groter is kun je met nieuwe perspectieven naar de wereld kijken en wordt het denk ik inderdaad moeilijker om te aarden. Anyhow: iets waar je nog niet geweest ben staat niet op de kaart en daar denk je ook niet over na, maar dat betekent niet dat dat niet jouw ideale plek zou kunnen zijn.

    (Ik zou zweren dat Aus dat voor mij is, maar dan zou ik mezelf tegenspreken. Mijn kaart is immers nog zo vol met onbekende plekken. Ik dacht na Z-A ook dat dat voor altijd mijn favoriete land zou zijn…)

    Fijn artikel. Zette me aan het denken. Niet dat ik niet al genoeg aan het denken was – het regent hier essays – maar toch. Reizen is mooi. Ik ben ZO blij dat ik nu snap waar iedereen het altijd over heeft als ze het hebben over solo reizen, jezelf leren kennen en hoe reizen je veranderen kan.

 3. Leuk! Ik vind reizen leuk omdat het een beleving is. Die wordt nog leuker als je ‘m kan delen met fijne mensen. Bovendien is het een blijvende herinnering. Spullen zijn ook zeker leuk en maken het reizen leuker/makkelijker. Maar het zijn inderdaad tijdelijke geluksmomentjes. Als ik terug denk aan bepaalde reizen, dan is dat blijvende euforie.

  Overigens vind ik het onderzoek dat reizen ontwricht erg zwart-wit. Ja het reizen van A naar B is zwaar en de lol is er snel vanaf als je bijna wekelijks in het vliegtuig stapt. Soms heb ik even geen idee meer waar ik ook alweer vandaan kwam als ik bij de bagageband op het bord staar. Maar ik voel me meer ontheemd als ik niet de vrijheid heb om nieuwe ontdingen te ontdekken, dan wanneer ik niet thuis ben.

  1. Dat vond ik ook wel. Snapte het punt van de onderzoekers wel: dat het zware gedeelte ervan nauwelijks door mensen wordt genoemd en al helemaal niet in social media maar om het daarmee ook meteen slecht voor je gezondheid te noemen, lijkt me vrij kort door de bocht.

 4. Ik geef liever het grootste deel van mijn geld uit aan reisjes! De spullen die je koopt zijn inderdaad leuk voor even, maar mooie herinneringen zijn toch veel belangrijker! Op reis maak je altijd zo veel mee, en hier kun je zo ontzettend veel van leren. Dit heeft naar mijn mening een vele grotere waarde dan luxe spullen die je kunt kopen.

 5. Leuk om te weten dat er hiernaar onderzoek was gedaan.
  Ik word ook blij als ik nieuwe kleding heb gekocht.
  Maar van reizen zou ik vaker moeten doen.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
9 reistrends voor 2019 (foto via Shutterstock)

9 reistrends voor 2019

2019 is inmiddels alweer een paar dagen oud en daarmee is ligt weer een nieuw jaar met nieuwe reizen en vakanties voor ons open. Benieuwd wat het nieuwe jaar ons…
TRAVEL REPORT: Millennials, authentiek reizen en likes

11 redenen om nú op reis te gaan

Droom jij ook weleens over die eerste solo-trip, een taalreis naar het buitenland of die bijzondere cruise te maken? Maar laat je je daarbij tegenhouden door dagelijkse dingen: niet genoeg geld, een…