Haal meer uit je vakantiedagen met de vakantieplanner

De beste reistips: Hoe haal je het beste uit je reis?

De ultieme reiswijsheid heb ik zeker niet in pacht. De beste reistips die ik in de loop der jaren heb verzameld, deel ik wel graag met je. Zo haal je het beste uit je reis!

13x De beste reistips: Hoe haal je het beste uit je reis?

Talloze reizen heb ik inmiddels gemaakt, van korte stedentrips in eigen land tot een tien weken lange soloreis aan de andere kant van de wereld. De ultieme reiswijsheid heb ik zeker niet in pacht. De beste reistips die ik in de loop der jaren heb verzameld, deel ik wel graag met je. Met deze handige reistips haal je zonder twijfel het allerbeste uit je reis of vakantie!

1. Boek op het juiste moment

De beste deals schijn je te boeken op dinsdag (luchtvaartmaatschappijen kondigen vaak op maandagavond hun aanbiedingen aan). Geen goede deal gevonden? Zondag schijnt de op één na beste dag te zijn om je vliegtickets te boeken. Daarnaast kan het interessant zijn om last-minute aanbiedingen te checken: luchtvaartmaatschappijen staan erom bekend dat op het laatste moment de prijzen verlagen wanneer het vliegtuig niet vol genoeg zit. Handig dus als je volgend weekend nog een stedentrip wilt maken!

2. Verdiep je tijdig in visa en andere reisvereisten

Niets is vervelender dan bij de douane geweigerd worden omdat je niet over de juiste papieren of inentingen beschikt. Zoek dus vooraf goed uit of of je iets moet regelen voor de bestemming die je gaat bezoeken. En, ook niet geheel onbelangrijk, hou de geldigheid van je paspoort in de gaten. Ik dacht nog wel even veilig te zijn met een paspoort dat nog een paar maanden geldig was, maar tijdens mijn laatste check-in op Schiphol werd me fijntjes meegedeeld dat ik een flink aantal landen niet meer in zou komen.

Ook een reisverzekering is geen gek idee; het zou zomaar kunnen dat je vlucht geannuleerd wordt en dan wil je toch wel kans maken op vergoeding van eventuele extra kosten.

Beste reistips - Backpacken in Costa Rica

De welbekende backpackerslook

3. Pak licht

Ofwel, neem niet teveel bagage mee. Grote kans dat je die extra shirts, jurkjes of truien helemaal niet aantrekt. Natuurlijk moet je de juiste kleding mee nemen voor je bestemming, maar weet je zeker dat je drie feestjurken, vier paar schoenen en die vijf korte broeken nodig hebt? Lang leve (hand)wasjes draaien. Eén uitzondering: wat mij betreft kun je nooit genoeg ondergoed meenemen!

4. Alleen reizen is niet zo eng als je misschien denkt

Als reiziger ben je eigenlijk nooit echt alleen. Je komt bijna overal mede-reizigers en locals tegen, kunt met groepstochten mee of juist lekker in je eentje op stap. Ja, je zal ongetwijfeld weleens iemand missen om je ervaringen mee te delen maar aan de andere kant, is het niet juist extra bijzonder dat je iets in je uppie onderneemt?

5. En met gezelschap reizen is net zo leuk

reizen met een vriend of vriendin, je partner of zelfs een (onbekende) groep kan net zo tof zijn. Je deelt ervaringen, leert elkaar of juist nieuwe mensen op andere manieren kennen. Ik koester nog steeds de weekendjes weg die ik de afgelopen jaren met vrienden en vriendinnen maakte!

Waarom ik blog (en blij ben dat jij mijn blog leest)

6. Ontmoet locals

Probeer af en toe andere reizigers te ontlopen en juist kennis te maken met de lokale bevolking. Ook als je ergens in een land bent waar je geen woord van de lokale taal kunt verstaan, met handen en voeten en basis Engels kom je toch al snel een heel eind. Mensen verrijken je reizen vaak meer dan bezienswaardigheden en zullen ongetwijfeld voor bijzondere ontmoetingen en herinneringen zorgen. Daarnaast is investeren in de lokale economie in veel landen van levensbelang voor de lokale bewoners.

7. Hou een reisdagboek bij

Je denkt misschien, ik heb wel iets anders aan mijn hoofd tijdens het reizen dan een dagboekje bijhouden. Maar zeker weten dat je niet onthoudt hoe die geweldige gids heet, dat leuke restaurantje waar je heerlijk at of zelfs de plaatsen waar je bent geweest. Elke dag in een paar regels opschrijven wat je hebt gedaan, waar je bent geweest of zelfs hoe je je voelde, zal je jezelf later dankbaar voor zijn.

8. Blijf opgeladen

In het huidige digitale tijdperk is reizen zonder opladers er niet bij. Camera, e-reader, telefoon… ze gaan al snel mee op reis. Toch vergeet je deze vaker dan je denkt. Check dus altijd even of je de juiste opladers en indien nodig, een of twee wereldstekkers bij je hebt. Powerbanks en een stekkerdoos kunnen ook handig zijn als je veel apparaten tegelijk wilt opladen. Hou wel het ‘reis licht’ principe in de gaten.

9. Zo kun je slapen in een vliegtuig

Niet gezegend met een lijf dat je overal te slapen kunt leggen? Met deze tips die ik eerder al deelde, kun je hopelijk toch een paar uurtjes slaap mee pakken in de lucht.

10. Vergeet je medicijnen niet

Standaard medicatie als paracetamol is in het buitenland vaak ook prima verkrijgbaar. Toch is het handig om zelf medicijnen mee te nemen. ORS, ibuprofen en reispillen, als je zoals ik behept bent met zowel reislust als reisziekte.

11. Neem de tijd

Wees geen Amerikaan die Europe in 3 weeks doet. Je hoeft niet alles te zien. Verblijf eens wat langer op een plek om deze beter te leren kennen en je te kunnen onderdompelen in het lokale leven.

12. En sta vroeg op

Je hoeft heus niet elke ochtend voor dag & dauw op te staan maar probeer toch meer dan eens een zonsopgang mee te maken of vroeg in de ochtend op pad te gaan. Je maakt een bestemming mee wanneer ‘ie ontwaakt, hebt prachtig licht om te fotograferen en er zijn nog lang niet zoveel toeristen op pad.

13. Laat los

Je reis goed voorbereiden en plannen kan nooit kwaad. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Zolang je maar niet vergeet dat plannen ook kunnen en mogen veranderen. Bus of vliegtuig gemist? Rot maar er gaat vast weer een volgende.

Heb je gepland ergens een paar dagen te verblijven maar bevalt het je niet? Ga vooral door naar een volgende bestemming. Zeker tijdens een backpackreis heb je vaak genoeg vrijheid om slechts een of twee nachten in een hostel te boeken en snel weer door te gaan. Je maakt soms de mooiste dingen mee door niet je oorspronkelijke plan te volgen, go with the flow.

Wat zijn de beste reistips die jij je mede-reizigers zou aanraden?

9 reacties
  1. Supertips. Ik neem altijd een reisdagboek mee en schrijf er regelmatig in. Zo leuk om na je trip de vakantie te herbeleven!

  2. Goede tips! En wat echt kan helpen bij goedkope tickets; dezelfde zoekopdracht uitvoeren in een ‘geheim’ tabblad. Heb het laatst uitgeprobeerd en ik vond tickets die nog net iets goedkoper waren.

  3. Leuke tips en handig! De meeste ken je ondertussen wel, maar een checklist als deze is nooit verkeerd ;) Vooral je afsluitende tip is meer dan de moeite waard om op te volgen.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Wat ik tot nu toe leerde van reizen - Natasja krokodil

7 dingen die je alleen op vakantie doet

Op vakantie gaan is fijn: even er tussenuit, nieuwe dingen zien en je dagelijkse sores achter je laten. Heerlijk, maar voor sommige mensen betekent het ook dat ze al hun…
Vrijheidsbeeld, NYC, USA

6x Cliché bestemmingen die toch heel tof zijn

Reizen blijft een persoonlijke beleving en je bestemming afhankelijk van je eigen voorkeuren. Sommige bestemmingen worden zo vaak besproken dat iedereen er wel een beeld bij heeft, of ze er…