10 redenen om Puglia als je volgende reisbestemming te kiezen

10 redenen om Puglia als reisbestemming te kiezen

Het Italiaanse Puglia is nog relatief onbekend bij vakantiegangers en dat terwijl deze regio alles te bieden heeft voor een bijzonder verblijf. Waarom jij Puglia als reisbestemming wil kiezen? Ik geef je 10 redenen om af te reizen naar de hak van Italië.

Waarom Puglia als volgende reisbestemming te kiezen?

Eerlijk is eerlijk, voordat ik besloot af te reizen naar het zuiden van Italië had ik nog nooit van Puglia gehoord en dat terwijl ik het land tot mijn favoriete bestemmingen reken. Deze zuidelijkste regio van Italië, in Nederland ook wel bekend als Apulië, is dan ook nog relatief onbekend. Maar wellicht niet lang meer.

10 redenen om Puglia als je volgende reisbestemming te kiezen

Puglia is namelijk een fantastische bestemming voor een rondreis of heerlijke vakantie. Ik geef je 10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen!

1. Slechts 3 uur vliegen

Je vliegt al in krap 3 uur naar Bari (vanaf Schiphol) of Brindisi (vanaf Eindhoven), de twee grootste steden in Puglia. Beide steden vormen een perfect startpunt voor een roadtrip door Puglia.

Huur een auto en begin hier aan je rondreis want met een huurauto zie je zoveel meer* en kun je je eigen reis naar eigen wens indelen. Rijden in Italië kan een uitdaging zijn maar in een regio als Puglia, waar maar weinig openbaar vervoer te vinden is, kom je zonder (huur)auto niet zo makkelijk op de mooiste plekken.

Redenen om Puglia als reisbestemming te kiezen

2. Onontdekte bestemming

Hoewel Puglia een populaire vakantiebestemming onder de Italianen zelf is, zijn er nog maar weinig Nederlanders echt bekend met deze regio. Massatoerisme vind je er nog nauwelijks, op toeristische trekpleisters als Alberobello na. Buiten het hoogseizoen zul je er maar weinig toeristen treffen. In vijf dagen Puglia kwamen wij zelfs geen enkele andere Nederlander tegen, een unicum.

3. Puglia is betaalbaar

Naast onontdekt is het gebied ook betaalbaar. Je hebt al een retourvlucht naar Bari vanaf €130,- en mogelijk goedkoper wanneer je tijdig boekt. Een cappuccino kost je staand aan de bar nog geen €1,50, een pizza heb je al vanaf 6, 7 euro en in de grotere steden kun je al overnachtingen in prima hotelkamers boeken voor slechts een paar tientjes per nacht.

10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen: er is bijna overal zeezichtAlberobello is een bekende Italiaanse trekpleister

Toeristen wandelen langs winkeltjes in de vele trulli in Alberobello

4. Sprookjesachtige (haven)stadjes in Puglia

Met namen als Locorotondo, Gallipoli en Alberobello die zo uit een sprookjesboek lijken te komen, zal het je niet verrassen dat in de hak van de Italiaanse laars de meest sprookjesachtige stadjes te vinden zijn.

Gallipoli dat aan alle kanten wordt omringd door azuurblauwe zee, Alberobello dat met meer dan 1000 trulli een plek op de Werelderfgoedlijst veroverde, Ostuni waar de vele witte huizen de stad de bijnaam Città Bianca – ofwel witte stad – opleverde… stuk voor stuk steden die je de adem zullen benemen en waar je urenlang in nauwe steegjes wilt verdwalen.

Fotogenieke straten in Puglia: neem dit straatje in Locorotondo

5. Zee is nooit ver weg

Zelfs vanuit het binnenland van Puglia is de zee altijd binnen een paar uur te bereiken. Ideaal voor wie steden en strand wil combineren tijdens een vakantie.

The world according to me #31

6. Cucina povera, ofwel de lokale keuken van Puglia

Eten neemt een belangrijke plek in de Italiaanse cultuur in, maar in het zuiden is het wellicht nóg meer van belang. En hoewel cucina povera eigenlijk staat voor armeluisvoer is die associatie allang niet meer van toepassing. Elk stadje heeft eigen specialiteiten en elk recept wordt verrijkt met olijfolie van de miljoenen olijfbomen die de regio rijk is.

Vanwege de ligging is vis daarnaast ook een populair ingrediënt. Lokale lekkernijen zijn onder meer inktvis en zee-egel, die ik persoonlijk dan weer liever links laat liggen. Ik genoot liever van kraakverse pizza’s en enorme borden pasta. Niet goed voor de kilo’s, wel voor je humeur.

10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen: pasta in overvloed

7. Slapen in een trullo

Puglia is beroemd om haar trulli: kalkstenen huizen met een kegelvormig dak, vroeger gebouwd zonder cement en vaak versierd met christelijke of magische symbolen. Via HomeAway kun je prachtige trulli in Puglia huren.

Veel vakantiehuizen worden door particulieren verhuurd via HomeAway en in een land als Italië moet je er wel rekening mee houden dat de communicatie soms wat lastig verloopt (zorg dus dat je op tijd begint met zoeken en hou meerdere opties open).

Het aanbod is groot – je kunt via HomeAway meer dan een miljoen vakantiehuizen in 190 landen huren – dus of je nu dichtbij het strand of in zo’n idyllische trullo wil slapen, er zit ongetwijfeld iets naar je gading en budget bij.

Slapen in Trullo Fumarola in Puglia

Drie nachten ons home away from home: een geweldige trullo/villa in Martina Franca

8. Echte gelato

Italiaanse ijs is natuurlijk per definitie een reden om het land als reisbestemming te kiezen! Zelfs de Italianen zelf smullen veelvuldig van hun eigen ijs. Wie neemt het ze kwalijk?

10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen: altijd ijs

Waarom je naar Puglia wil: Je kunt natuurlijk niet naar Italië zonder een Italiaans ijsje te eten

9. Cliffhangers: indrukwekkende kustrotsen in Puglia

Terwijl in het noorden van Italië nog gebergtes te vinden zijn, is het zuiden een stuk platter. Toch vind je hier ook flinke hoogteverschillen, met name aan de kust. Indrukwekkende rotsformaties en hoge kliffen waar soms zelfs hele steden op gebouwd zijn. Het scherpe contrast tussen hoge kliffen, ruige, azuurblauwe zee en witte huizen is bijzonder.

Polignano a Mare in Puglia

Polignano a Mare, waar de huizen bovenop een steile klif gebouwd zijn

10. Fotogeniek als een ansichtkaart

Als blogger ben ik misschien ietwat geobsedeerd op jacht naar fotogenieke plekken, maar zeg nou zelf… word jij ook niet blij van ansichtkaart taferelen? Puglia zit bomvol fotogenieke plekken, zowel in de stadjes waar je na elke bocht wel weer een nieuw charmant schouwspel aantreft, als daarbuiten, waar je langs velden vol olijfbomen en kleurrijke velden vol bloeiende bloemen rijdt.

Lees ook: PUGLIA: Dit zijn de mooiste stadjes van Zuid-Italië

Fotogenieke straten in Puglia

Dat zijn ze, tien redenen om Puglia als je volgende reisbestemming te kiezen. Voor liefhebbers van de zee, lekker eten; betaalbaar reizen of juist luxueus onderdak, van stilte op het platteland of de gezellige rumoer van de stad: Puglia biedt alle ruimte en mogelijkheden om ultiem te genieten.

Heb ik jou nog steeds niet overtuigd? Lees dan ook vooral deze artikelen over Puglia eens:Booking.com

Ken jij Puglia als vakantiebestemming al?

*Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2016 en werd mede mogelijk gemaakt door HomeAway en Sunny Cars

18 reacties
 1. Je hebt me echt helemaal enthousiast gemaakt over Puglia! Ik wil gaan kijken of ik er een weekendje weg kan gaan doen als ik komend halfjaar in Italië ga studeren, ben dan toch in de buurt:)

 2. Wij gaan de volgende rondreis maken met de auto:
  -We beginnen 3 juli met de vliegreis naar Bari, Via Castellana grotto en Alberobello reizen we naar Gallipoli. Hier verblijven we 4 dgn om de omgeving te verkennen waaronder Lecce en Ostuni. Van Gallipoli rijden we terug naar Matera, vandaar weer via Castel del Monte naar Vieste om daar wederom 4 dgn te blijven. Dan maken we de oversteek naar de Almalfische kust en vliegen we vanuit Napels weer terug. In totaal hebben we hier 3 wkn voor. Als je tips hebt of dingen mist hoor ik het graag. Ik mis vooral nog wat leuke dingen onderweg van Alberobello naar Gallipoli, Google maps stuurt ons alleen maar over de grote weg en er is weinig info over het binnen land van Puglia te vinden.
  Ik hoop dat je nog leuke tips hebt.

  Cheers Henk

  1. Hi Henk, dat wordt vast een mooie reis! Vlakbij Gallipoli ligt Galatone, wellicht leuk voor een korte tussenstop. En ook Otranto, ten zuiden van Lecce, schijnt meer dan de moeite waard te zijn. Dichterbij Alberobello kan ik je Martina Franca en Locorotondo aanraden. Lees ook vooral dit artikel even voor wat meer ideeën :) Goede reis alvast!

 3. Je had me al overtuigd met je fotoblog, maar nu ben ik helemaal om! Ik ga in juli eerst de Dolomieten verkennen, maar voor erna staat Puglia erg hoog op mijn wishlist!

 4. Dit ziet er zooo mooi uit! Puglia stond al op mijn lijstje, maar staat nu heel hoog. Even het vriendje overhalen;).

 5. zo grappig,
  ik en mijn verloofde hebben net vorige week besloten om naar Puglia te gaan op huwelijksreis in September..
  en toen kwam je blog voorbij! perfect sign, can’t wait

  1. Haha, dan ben je inderdaad wel iets langer onderweg! Wel een mooie manier om nog meer van Italië te zien ja, zo’n auto was nu ook echt een uitkomst.

 6. Supergaaf! Die foto’s alleen al, begin helemaal te watertanden!

  Ik heb vaak gehoord dat je in Italië niet zuidelijker moet komen dan Napels, door allerlei maffiagedoe. Hoe heb jij dat ervaren? Of totaal geen last van?

  1. Dat heb ik inderdaad weleens gelezen maar daar heb ik echt helemaal niets van ervaren. Het is me in elk geval helemaal niet opgevallen :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen