Deze heerlijke reisvideo's moet je echt zien!

TRAVELER REPORT: Hoe gaan Nederlandse millennials op reis?

Nederlandse millennials geven meer om de reisbestemming dan om de reiskosten en zoeken op verschillende manieren naar hun ultieme reis, waarbij vrienden, familie en social media een invloedrijke bron zijn. In deze zoektocht blijkt de reisbestemming vaak belangrijker dan de reiskosten. Een uitgebreid travel report over het reisgedrag van Nederlandse millennials.

TRAVEL REPORT: Hoe gaan Nederlandse millennials op reis?

Nederlandse millennials oriënteren zich op verschillende manieren voor hun droomreis, waarbij een authentieke belevenis bovenaan de wensenlijst staat. De reisbestemming blijkt belangrijker dan de reiskosten, aldus het ‘Millennial Traveller Report’ dat eerder dit jaar verscheen na onderzoek van Expedia en Future Foundation.

Uit datzelfde rapport bleek dat authentiek reizen, droomreizen én het gebruik en invloed van social media belangrijk zijn voor deze groep.

“Het Millennial Traveller-onderzoek onderstreept dat millennials zoeken naar avontuur, authenticiteit en onafhankelijkheid. Reizen is een belangrijke manier om daar invulling aan te geven. Studies als deze, gecombineerd met patronen in boekingsgegevens, helpen ons om reizigers beter van dienst te kunnen zijn, onze diensten te verbeteren en om te innoveren in technologie. Zo kunnen we anticiperen op de behoeften van toekomstige reizigers.” René Nieuwmans (Head of Commercial Benelux Expedia)

Reisbestemming belangrijker dan reiskosten

Bestemming maakt het verschil

Maar liefst 45 procent van de Nederlandse millennials geeft aan te zoeken naar authenticiteit bij het boeken van een vakantie. Wat een reis of bestemming authentiek maakt, wordt niet toegelicht. Maar tijdens deze zoektocht en vakantieplanning kijkt meer dan de helft van Nederlandse millennials vooral naar de reisbestemming om hun ideale reis te vinden.

Prijs en accommodatie belangrijk, net als reisdata

Na de reisbestemming zijn vooral de prijs voor het transport (zoals vluchten, transfers en bus/trein) en accommodatie (28 procent) van doorslaggevend belang, gevolgd door reisdata (14 procent). Wereldwijd liggen deze percentages veel dichter bij elkaar: daar geeft 39 procent aan dat de prijs van de reis en accommodatie van doorslaggevend belang zijn. 41 Procent zegt dat juist de bestemming bepaalt waar zij heen gaan.

Dat deze ‘authentieke ervaringen’ niet altijd lang van tevoren vastliggen, blijkt uit het feit dat 30 procent van de millennials in Nederland wel eens een last-minute trip boekt.

De beste reistips die je zeker moet onthouden

 

Ben jij een blog believer, prijsvergelijker of traditionele reiziger?

Voordat Nederlandse millennials hun ultieme reisbestemming vinden, oriënteren ze zich op verschillende manieren. Expedia identificeerde 6 profielen van de Nederlandse millennial, waarbij gekeken is naar de manier waarop ze zoeken naar vakanties:

  • De ‘close networker’ (33 procent) – Deze groep zoekt een reis naar aanleiding van wat anderen hen adviseren te doen via bijvoorbeeld sociale media. Vrienden en familie zijn voor 41 procent van deze groep de meest invloedrijke bron.
  • De ‘global seeker’ (19 procent) – Een groep die zich extreem goed inleest en gemiddeld 5,2 bronnen, zoals experts en sociale media, raadplegen voor het boeken van een vakantie. Nederlandse millennials raadplegen gemiddeld 1,5 bronnen meer tijdens hun voorbereiding dan het wereldwijde gemiddelde van 3,7.
  • De ‘direct booker’ (18 procent) – Deze groep bestaat uit individuen die zich vooral grondig verdiepen in het aanbod van online reisorganisaties.
  • De ‘price comparisor’ (13 procent) – De millennial die tot deze groep behoort, laat zich verleiden door een goede prijs. Ze oriënteren zich vooral op prijsvergelijkingssites.
  • De ‘blog believer’ (9 procent) – Het sterk stijgende aantal reisblogs is een ideale bron voor deze groep millennials. Ze halen de meeste reisinspiratie uit reisblogs en zoeken online meer naar beeldmateriaal en video’s dan andere millennials.
  • De ‘traditional’ (8 procent): deze kleine groep millennials laat zich beïnvloeden door het advies van een reisbureau.

Lang niet iedereen zal zich in slechts één van deze profielen herkennen. Zo laat ik me bijvoorbeeld graag inspireren door vrienden en online bronnen. Maar vaak ga ik pas na het boeken van een reis op onderzoek uit bij mijn mede-reisbloggers voor concrete tips.

Sociale media op reis

Uit het onderzoek blijkt verder dat gemiddeld vijftien procent van de Nederlanders aangeeft dat foto’s en video’s die anderen plaatsen op social media van invloed is op de keuze van de volgende reisbestemming (hoi Instagram!).

De groep millennials onder de Nederlanders is daar echter een stuk gevoeliger voor. Zeker 30 procent van deze groep laat zich beïnvloeden door zijn of haar digitale vriendennetwerk.

8x Wat zij zegt over solo-reizen en handige reistips

Het reisgedrag van Nederlandse millennials hangt samen met invloed van social media

De grote invloed van sociale media op het zoeken en boeken van vakanties door millennials is in alle onderzochte landen te zien. China spant hierbij de kroon: zeker 60 procent geeft aan beïnvloed te worden door ervaringen van anderen via sociale media.

Technologie: voor, tijdens en na de vakantie

93 procent van de Nederlandse millennials heeft een smartphone, bijna 19 procent leest vanaf een e-reader. Bijna 8 procent loopt rond met een wearable device. Technologie is ook tijdens vakantie onmisbaar geworden voor deze groep. Zo geeft 33 procent van hen aan wel interesse te hebben in het dragen van een apparaat dat de temperatuur van de hotelkamer aanpast aan de lichaamstemperatuur.

Millennial Travel Report: Technologie: voor, tijdens en na de vakantie

Millennial traveler report: Bijna elke millennial is geregeld online tijdens het reizen

Ook in de voorbereiding en tijdens het reizen gebruiken millennials duidelijk meer digitale hulpmiddelen dan de ‘gemiddelde Nederlander’. High-tech snufjes, zoals het vooraf checken van de reisbestemming via een virtual reality-bril, spreekt 23 procent van hen wel aan. Bijna 60 procent maakt graag gebruik van een koffer met sensor, zodat die altijd en overal getraceerd kan worden.

Nu ben ik – in tegenstelling tot diverse kledingstukken – gelukkig nog nooit mijn koffer kwijt geraakt tijdens het reizen. Maar nadat ik na mijn terugvlucht uit San Diego een flinke barst ontdekte in mijn vrij nieuwe koffer, lijkt me dat toch best een handige feature.

Meer weten over het reisgedrag van millennials?

Het onderzoek werd uitgevoerd door Future Foundation in opdracht van Expedia, één van ’s werelds grootste full-service online reisbureaus. De studie werd in maart 2016 uitgevoerd onder 8.000 consumenten tussen 16 – 64 jaar oud in acht landen. Onlangs zijn de resultaten van 1.000 Nederlandse respondenten toegevoegd aan dit onderzoek. Daardoor kunnen nu ook de Nederlandse resultaten afgezet worden tegen de wereldwijde resultaten.

De volledige onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in in het ‘Millennial Traveller Report’. 

Wat denk jij van dit millennial traveler report? Ben jij een blog believer, price comparisor of traditional?

3 reacties
  1. Ik kies altijd zelf mijn bestemming uit en daarna ga ik de rest voorbereiden. Zoals wat wordt de route? Wat wil ik allemaal bekijken. Ik doe research van tevoren door uit te zoeken waar ik heen wil (maar met een bucketlist van heb ik jou daar, kan ik daar gewoon iets uit kiezen), dan doe ik zelf online onderzoek waar ik het goedkoopst mijn reis kan boeken. En daarna ga ik de rest dus uitzoeken. Dat doe ik traditioneel door een reisboek te halen bij de bieb en ik ga kijken op blogs en social media.

  2. Ik vertrouw op info die ik online vind, al is dat niet zozeer op social media. Travel blogs lees ik graag en ook websites van reisbureaus of toeristische diensten gebruik ik bij het plannen van een trip. Tripadvisor gebruik ik altijd om de hotels te checken en ik post zelf ook altijd een bijdrage. Al vraag ik nog steeds advies in een reisbureau ook hoor, het hangt van de bestemming en de expertise van het reisbureau af.

    1. Snap ik! Ik heb een paar jaar terug mijn ticket en deel van reis naar Australië nog via reisbureau geregeld. Inmiddels doe ik dat eigenlijk altijd online. Tripadvisor gebruik ik soms om reviews te lezen, maar daardoor laat ik me soms juist ook teveel afschrikken omdat mensen nu eenmaal vaker negatieve dan positieve recensies online lijken te zetten. Ter plekke maak ik vaak gebruik van Foursquare om leuke restaurantjes of winkels te ontdekken.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen