Haal meer uit je vakantiedagen met de vakantieplanner

Reisdilemma: altijd dezelfde vakantiebestemming of alleen nieuwe plekken?

Al vier keer was ik in New York City, ik krijg nooit genoeg van Toscane en Londen heb ik inmiddels al zo vaak bezocht dat het niet meer op één hand te tellen is. Ik hou van terugkeren naar bekende plekken. Toch zijn er ook genoeg mensen die enkel nieuwe bestemmingen bezoeken. Dat roept het volgende reisdilemma op: ga jij terug naar bezochte plekken of bezoek je alleen nieuwe bestemmingen?

Terug naar bezochte plekken of alleen nieuwe bestemmingen?

Meer dan 20, 30 of wel 60 landen bezocht, zie ik soms online bij mensen in hun profiel staan. Nu staat de teller van bezochte landen voor mij inmiddels ook op bijna 30 landen, toch is het voor mij geen must om telkens een nieuw land te bezoeken wanneer ik reisplannen maak.

Slim omgaan met je vakantiedagen? Gebruik de vakantieplanner!

Er staan nog ‘nieuwe’ landen genoeg op mijn verlanglijstje; zo was ik nog nooit in Portugal en staat IJsland hoog op mijn wensenlijst, zeker na mijn rondreis door Nieuw-Zeeland van afgelopen zomer. Maar ik kan ook niet wachten om weer een ticket naar mijn favoriete wereldsteden Londen en New York te boeken. Weer te genieten van de Italiaanse dolce vita en eens langer dan 24 uur in Berlijn te zijn.

Kortom, ik maak graag kennis met nieuwe steden en landen en tegelijkertijd vind ik het heerlijk om mijn favoriete plekken terug te zien en weer door bekende straten te lopen.

Terug naar bezochte plekken of alleen nieuwe bestemmingen?

Foto door Jacob Lund, via Shutterstock

quoteIk vind het heerlijk om mijn favoriete plekken terug te zien en weer door bekende straten te lopen

Bekende bestemmingen vs. nieuwe bestemmingen

Nu ben ik benieuwd hoe jij je reisplannen maakt. Ga je graag terug naar een plek waar je al eerder bent geweest en bekend bent met de omgeving, lokale mensen en de bezienswaardigheden? Of kies je steevast voor een nieuwe en voor jou nog onbekende bestemming, omdat je gruwelt van herhaling en altijd hetzelfde?

Ga jij graag terug naar bekende plekken of bezoek je liever een nieuwe bestemming?

Foto’s via rawpixel.com, Shutterstock

15 reacties
 1. Oeehw ik ga ook altijd terug naar landen die ik bezocht heb. Zo ben ik 2 keer naar IJsland geweest, 3 keer naar Portugal. Ik kan me dan weer niet voorstellen dat je daar nog nooit geweest bent, het is daar zo mooi!

  Ik probeer per jaar een mix te maken van nieuwe en oude plaatsen die ik bezoek!

 2. Ik wil graag nieuwe, onbekende plekken ontdekken. Maar dat kan juist ook in een land waar je al geweest bent. Zo vind ik Spanje en Italië erg fijn, maar ik wil ook meer zien van Frankrijk en Amerika. Ook wil ik naar bepaalde plekken en steden graag eens terug. Toch staat het aantal bezoeken aan steden op maximaal 2. Het wordt tijd om eens terug te gaan naar Antwerpen :-)

 3. Ik denk dat ik zoals jou ben. Een beetje nieuw vs teruggaan. En die teller kan me niks schelen, ik ga voor het reizen. In 5 maanden heb ik ‘maar’ 3 landen afgetikt ?

 4. Er zijn een paar plaatsen (Bangkok, Beijing en Istanbul) waar ik twee keer ben geweest, maar dat was meer omdat het toevallig zo uitkwam. Er zijn landen waar ik meerdere keren ben geweest, maar dan in andere streken (Griekenland, Italië, Frankrijk en ook China).
  Het liefste bezoek ik iedere keer weer een nieuw land, laat bij mij die landenteller maar oplopen! ;)

 5. Heb iets van 24 landen bezocht maar als heuse Italofiel ga ik het liefst naar Italië. Ik ontdek graag nieuwe plekken maar kom ook gerust af en toe op een plek waar ik al eerder was. De regio’s zijn zo groot dat er nog genoeg te ontdekken valt zonder steeds in dezelfde plaatsen terecht te komen. Zelfde vakantiehuis/appartement boeken doe ik zelden.

  1. Dat doe ik ook niet zo vaak, hoewel ik in sommige steden prima in hetzelfde hotel kan verblijven als het de keer ervoor ook beviel. Maar voor een vakantiehuis of appartement lijkt me dat inderdaad wel anders.

 6. Ik heb meer dan 40 landen bezocht, maar de teller staat al een jaar of 10 rond de 40. Ik vind het geweldig om nieuwe landen te bezoeken, maar ik heb de afgelopen jaren toch heel veel landen opnieuw bezocht. Niet naar dezelfde plek, maar wél bijna elke keer een nieuwe regio/eiland/stad in hetzelfde land. In landen als Spanje, Italië en Frankrijk ben ik stuk voor stuk 10 tot 15x geweest, in Griekenland en Turkije allebei 7x, in Portugal 5x. En dan zie ik toch elke keer weer een heel ander deel. Dus dat tellen van landen zegt soms niet zo veel. Sommigen hebben er alleen maar een héél klein stukje van gezien.

 7. Ik wil eigenlijk beide. Heb een huis gekocht in Portugal omdat het daar fantastisch is maar eigenlijk wil ik graag andere plekken zien. Heb me ingeschreven voor huizenruil en kan zo van beide genieten. Alleen zou ik graag wat meer verlof hebben maar wie niet ?

 8. Ik denk er net zo over als jij. Ik heb ook ‘maar’ 24 landen bezocht, maar binnen die landen wel veel plekjes gezien en een paar keer terug geweest naar de plaatsen die ik echt tof vond. Maar mijn hart maakt toch wel altijd weer een sprongetje als er weer een nieuw land bij komt :)

 9. Voor langere reizen kies ik vaak voor nieuwe landen. Voor korte vakanties of een stedentrip vind ik het niet erg om een land of stad meerdere keren te bezoeken, mits ik het de eerste keer ook echt leuk vond.

 10. Herkenbaar om te lezen. Zo ben ik ook 3 keer in New York geweest en zou ik het liefst morgen weer gaan. Ik probeer een mix tussen nieuwe bestemmingen en bestemmingen waar ik nog wel een keer terug zou willen in combinatie met iets nieuws. Zo was Washington voor mij nieuw dit jaar en mocht ik terug gaan naar IJsland, dan zou ik de noord kant willen ontdekken

 11. Beide. Ik ben ook totaal niet bezig met zoveel mogelijk landen kunnen afvinken, ook al is het soms best leuk om te zien hoeveel je al van de wereld hebt gezien. Toch kies ik geregeld voor een nieuwe bestemming, puur uit nieuwsgierigheid omdat er nog zoveel op mijn lijstje staat. Maar ik kan ook met een gerust hart naar dezelfde plek reizen. Juist het bekende en de rust van niet hoeven plannen, dingen uitzoeken etc. is heel fijn. Curaçao is ondertussen een beetje mijn tweede thuis geworden en ik zou met alle liefde zo weer terug gaan naar Nieuw-Zeeland en Zweden.

 12. Nieuwe landen/steden!
  Pas als ik mijn to-go-list heb voltooid ga ik denken waar ik naar terug zou willen. Maar voor nu hebben nieuwe bestemmingen mijn voorkeur. Nieuwe cultuur en natuur ontdekken!

 13. Ik zou naar veel plekken graag terug willen, maar ik kies vaak voor iets nieuws. Of in ieder geval: een nieuw gebied. Ik ga wel vaker terug naar dezelfde landen, maar dezelfde steden opnieuw bezoeken, heb ik nog niet vaak gedaan. En dat terwijl het me heerlijk lijkt om ergens voor een tweede keer te zijn. Ik denk dat ik de stad/plek dan echt op een andere manier zou kunnen bekijken.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Wat te doen in Sydney

20x De leukste gratis dingen om te doen op reis

Reizen is geweldig maar kan al snel een aardige duit kosten. Toch is er overal, in welke stad of welk land je ook bent, altijd genoeg voor nop te doen.…