Tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel

Tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel

Pasen is van oudsher de start van het nieuwe lenteseizoen. Het is hét moment om op je paasbest tevoorschijn te komen uit de lange wintertijd. Zin om er met Pasen even tussenuit te gaan? Waddeneiland Texel heeft tal van activiteiten voor een geweldig Paasweekend!

Tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel

Ik bezocht Texel voor het eerst in de herfst, wanneer het eiland in volle herfstpracht te bewonderen is. In de lente komt juist alles weer tot leven en bloei! Reden te meer om deze Pasen een heerlijk weekend op Texel te overwegen. Fijne tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel!

Terug in de tijd bij de Oudheidkamer Texel

Zodra je een voet over de drempel zet, stap je hier terug in de tijd, naar de negentiende eeuw. De Oudheidkamer is gebouwd als gasthuis voor mensen die tijdelijk dakloos waren en vreemdelingen, die drie nachten gratis in het gasthuis mochten verblijven. Het museum huisvest onder meer een verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen, oude prenten en klederdrachten. Ook ontdek je er van alles over de zeevaart en de gevolgen daarvan voor de gezinnen die achterbleven op het eiland. Zoals de de jonge Texelse Aagje Luijtsen, die tussen 1776 en 1780 talloze brieven aan haar geliefde man Harmanus Kikkert, die als VOC-stuurman jarenlang van huis was.

Geopend: Vanaf 1 april t/m 31 oktober. Op maandag t/m vrijdag van 11.00 -17.00 uur. Op zaterdag van 14.00 -16.00 uur.

Oudheidkamer Texel, Kogerstraat 1, Den Burg

Tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel: bezoek Den Burg

Welkom in Waddenstad

In Ecomare start vlak voor Pasen de nieuwe tentoonstelling Welkom in Waddenstad. Deze expositie gaat over zeeonderzoek en is opgezet als een winkelstraatje. In elke winkel die je bezoekt, kruip je in de huid van een onderzoeker van de op Texel gevestigde kennisinstituten Koninklijk NIOZ en Wageningen Marine Research. Zo volg je het onderzoek naar zeehonden, zeevogels, zeewier, mossels en de wadbodem.

Geopend: dagelijks van 9.30 – 17.00 uur

Ecomare, Ruijslaan 92, De Koog

Bezoek Ecomare op Texel

Meer Texelse Paastips

Natuurlijk is er nog veel meer te doen op Texel tijdens het Paasweekend. Zo kun je op Eerste Paasdag (16 april) paaseieren zoeken in het bos bij De Koog. Of maak een rondrit met de Texelse Paardentram over het noordelijkste deel van Texel.

Tips voor een heerlijk Paasweekend op Texel: lammetjes

Op Tweede Paasdag is er de traditionele Texelse lammetjeswandeltocht, die je langs de lammetjes op De Hoge Berg voert. Maak een huifkartocht Jan Plezier en rij 3 uur door Nationaal Park Duinen van Texel, inclusief koffiestop met natuurlijk Texelse koek. Of sluit aan bij een van de excursies door de zoute kreken van De Slufter en Vogelkolonies van De Geul. De excursies zijn te boeken via Ecomare.

Dingen die je het hele Paasweekend kunt doen:

  • Lammetjes knuffelen op Schapenboerderij Texel (of kijk naar de Lammetjes webcam!)
  • De Wadwachters van Natuurmonumenten staan met hun mobiele Wadwachtershut op de ‘Vogelboulevard’ langs de Waddenzee tussen de natuurgebieden Utopia en De Schorren. Ze beantwoorden natuurvragen van bezoekers, die ook verrekijkers en telescopen mogen gebruiken.
  • Quilttentoonstelling met tientallen quilts van Texelse quilters in het Cultuurhistorisch Museum Texel (Hogereind, De Waal). De tentoonstelling is te bezoeken tot 30 april 2017. Het museum is geopend tot en met de herfstvakantie.
  • Of bezoek het Juttersmuseum Flore of Museum Kaap Skil en leer meer over het eiland en haar geschiedenis.
  • Volg de bloemenbollenroute en geniet van de talloze rijkelijk bloeiende bollenvelden die Texel rijk is.

Lees ook: Doen op Tweede Paasdag (en het is geen meubelboulevard)

Ben jij onlangs nog op Texel geweest?

Foto’s via Shutterstock, met uitzondering van Ecomare (eigen bezit)
3 reacties
  1. Texel is echt hartstikke leuk, het is echt een aanrader om een fiets te huren om het eiland rond te fietsen. Het is een leuke dagbesteding.

  2. Het lijkt me heel leuk om een keer naar Texel te gaan (of één van de andere Waddeneilanden), want ik ben er nog nooit geweest.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen