Reistip: Haal meer uit je vakantiedagen door slim te plannen!

Reistip: Haal meer uit je vakantiedagen door slim te plannen!

Haal het maximale uit je vakantiedagen door ze slim te plannen rond feestdagen! Ontdek slimme planningshacks voor langere vrije periodes en geniet van een welverdiende vakantie met deze handige tips en tricks.

Haal meer uit je vakantiedagen door slim te plannen!

Wij Nederlanders zijn een reislustig volk. De meesten van ons werken echter ‘gewoon’ voor een baas en zijn daardoor gebonden aan gemiddeld 25 vakantiedagen per jaar. Toch kun je met een beetje slim plannen meer uit je vakantiedagen halen dan je denkt!

Slim omgaan met feest- en vakantiedagen in 2023

Als er in een maand veel vrije dagen vallen, dan kun je op een slimme manier een langere vakantie plannen zonder dat je daar veel van de kostbare vrije dagen voor hoeft in te leveren. Want ook al krijg je niet meer vrije dagen van je werkgever, door slim te plannen rondom onze nationale vrije dagen kun je méér vakantietijd creëren. Dat wil jij toch ook?

Feestdagen in Nederland in 2023

 • Dinsdag 1 januari 2019: Nieuwjaarsdag
 • Vrijdag 19 april 2019: Goede Vrijdag*
 • Zondag 21 april 2019: 1e Paasdag
 • Maandag 22 april 2019: 2e Paasdag
 • Zaterdag 27 april 2019: Koningsdag
 • Zondag 5 mei 2019: Bevrijdingsdag
 • Donderdag 30 mei 2019: Hemelvaartsdag
 • Zondag 9 juni 2019: 1e Pinksterdag
 • Maandag 10 juni 2019: 2e Pinksterdag
 • Woensdag 25 december 2019: 1e Kerstdag
 • Donderdag 26 december 2019: 2e Kerstdag

Lang leve onze Nederlandse gewoonte om naast een eerste feestdag óók een tweede feestdag te hebben! Een lang weekendje weg plannen rondom deze feestdagen, hoeft je dus nauwelijks tot geen vakantiedagen te kosten. Als je goed naar de kalender van 2023 kijkt, zijn er nog meer handige planningshacks.

Reistip: Haal meer uit je vakantiedagen door slim te plannen!

Reistip: Haal meer uit je vakantiedagen door slim te plannen!

Pasen 2023

Stel: je wil er tussenuit in het voorjaar en neemt vrij in april. De ideale maand om met slechts een paar vrije dagen toch lang vrij te zijn.

Volgend jaar valt Eerste Paasdag op zondag 9 april en Tweede Paasdag op maandag 10 april. Als je bijvoorbeeld van 11 tot en met 14 april vrij neemt (rekening houdend met de weekenden), dan heb je maar liefst negen opeenvolgende vrije dagen! En als je een geweldige baas hebt die je ook nog eens Goede Vrijdag (7 april) cadeau doet, dan heb je zelfs tien vrije dagen voor de prijs van vier.

Koningsdag 2023

Ditzelfde trucje kun je toepassen met Koningsdag (27 april), dat dit jaar op een donderdag valt. Als je de vier overige werkdagen in die week vrij neemt, heb je ook hier negen aaneengesloten vrije dagen. Heerlijk om even helemaal tot rust te komen. Wie liever maar 1 vakantiedag spendeert, neemt de vrijdag na Koningsdag vrij en heeft dan vier vrije dagen achter elkaar.

Bevrijdingsdag 2023 (5 mei)

Op 5 mei vieren we in Nederland Bevrijdingsdag. Dit jaar valt 5 mei op een vrijdag. Nu ben ik zo’n mazzelaar die jaarlijks een vrije dag krijgt van haar werkgever en dus geen vrije dag hoeft op te nemen voor een lang weekend. Eens in de 5 jaar is Bevrijdingsdag voor iedereen een nationale vrije dag en kun je er misschien slim omheen plannen.

Hemelvaart en Pinksteren in 2023

Hemelvaart en Pinksteren zijn perfecte momenten om een langere vakantie te plannen. Hemelvaartsdag valt op 18 mei en Pinksteren wordt gevierd op 28 en 29 mei. Als je 19 tot 26 mei vrij vraagt (dus zes dagen), hoef je maar liefst twaalf dagen niet te werken. Dat is een flinke vakantieperiode om van te genieten!

Maar misschien denk je: waarom niet nog wat langer vrij nemen en de week van Tweede Pinksterdag er ook bij betrekken? In dat geval kun je nog vier extra dagen opnemen (tien dagen in totaal) en genieten van maar liefst 18 opeenvolgende vrije dagen. Dat klinkt als een fantastische vakantie, toch? Dus tel je winst en plan die welverdiende break in!

Kerst en Oud&Nieuw in 2023

In 2023 vallen Eerste en Tweede Kerstdag op maandag en dinsdag, en Nieuwjaarsdag 2024 valt ook op een maandag. Slim plannen kan ervoor zorgen dat je met slechts drie gebruikte vakantiedagen maar liefst tien opeenvolgende vrije dagen hebt: van zaterdag 23 december tot en met maandag 1 januari. Zo kun je optimaal genieten van de feestdagen en het nieuwe jaar inluiden met een welverdiende vakantieperiode.

Lees ook: Sfeervolle bestemmingen voor een stedentrip in december

Bezoek de kerstmarkten in Munster

Vrije dagen in december? Bezoek een kerstmarkt in het buitenland ©watzijzegt.com

Werknemers die meer vrije dagen zouden krijgen van hun werkgever, zeggen dat ze met deze extra dagen ook vaker op reis zouden gaan (64%). Dat blijkt uit onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner*. De meeste ondervraagden verwachten dit jaar één (23%), twee keer (38%) of zelfs drie keer (36%) met vakantie gaan.
*online poll in maart 2017 onder 518 Nederlanders

Wat is het beste moment om je vliegticket te boeken?

Naast slim omgaan met je vakantiedagen, is het natuurlijk ook fijn zijn om zo voordelig mogelijk op vakantie te gaan. Een voordelig ticket boeken is afhankelijk van een aantal factoren. De maand waarin je vliegt, is een belangrijke factor, maar ook de periode waarin je boekt.

Boek je ticket 8 weken voor vertrek

Zo blijk je gemiddeld 8 weken voor vertrek de beste prijs voor een ticket krijgt. Ook kan het vliegveld waarvan je vertrekt invloed hebben op de prijs. Het kan dan ook zeker interessant zijn om eens te kijken naar een andere luchthaven van vertrek, bijvoorbeeld vanuit België of Duitsland. Verder zijn er natuurlijk steden die meerdere vliegvelden hebben; bekijk de prijsverschillen daartussen ook eens.

Meer reistips en reisinspiratie nodig?

Heb jij al vakantieplannen voor 2023?

7 reacties
 1. Slim! Wij maken nooit optimaal gebruik van de vakantiedagen, en dit jaar gaat dat ook niet echt lukken. Ach, een extra lang weekend is ook wel fijn als je net weer terug bent of een reis, of bijna weg gaat ;-) Ik werkte trouwens bij een bedrijf waar ik ook eens in de 5 jaar geen vrij had op 5 mei.

  1. Ooh, ik werk dus juist bij een bedrijf waarbij juist elke 5 mei vrij heb, tenzij het in een weekend valt zoals de laatste jaren :’)

 2. Wat een handige tips. Vooral die van 8 weken voor vertrek. Wij zijn standaard te laat met boeken en dan is het lastig om nog iets leuks voor een leuk prijsje te vinden.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen