Bucketlist en reistrends

Dit zijn de reistrends voor 2024 volgens Booking

Het nieuwe jaar staat alweer bijna voor de deur. Benieuwd naar dé reistrends voor 2024? Het wordt een jaar van verrassingen, zelfontdekking en avontuur volgens Booking.com!

Booking.com onthult dé reistrends onder Nederlanders voor 2024

Nog maar een maand (!) en het is alweer 2024! Dat betekent voor veel mensen ook weer nieuwe vakantiedagen en nieuwe reisplannen. Booking.com* heeft, zoals elk jaar, weer een diepgaand onderzoek gedaan naar de reistrends onder ons, Nederlanders.

Het onderzoek van dit jaar, het meest gedetailleerde tot op heden, onthult zeven trends die bepalen hoe Nederlanders in 2024 zullen reizen. Nederlandse vakantiegangers lijken steeds vaker het nieuws te vermijden en gebruiken hun reizen als een welkome pauze van de drukte thuis.

Opvallend is dat 55% van ons zich beter voelt tijdens een vakantie, 51% streeft ernaar om meer te lijken op hun vakantie-ik in het dagelijks leven, en 67% voelt zich energieker zodra ze de deur uit stappen.

Dit zijn de reistrends voor 2024 volgens Booking

Onze zoektocht leidt naar koelere plekken, zelfontdekking, romantiek, en meer avontuur en duurzaamheid dan ooit tevoren. Ook hebben we een voorkeur voor onverwachte bestemmingen waar we de lokale gastronomie kunnen verkennen. Laat je inspireren door wat 2024 in petto heeft voor reisliefhebbers zoals jij en ik!

1. Bewuste schoonheid

Duurzaamheid is een sleutelwoord in 2024. We zoeken naar accommodaties die zowel milieuvriendelijk als stijlvol zijn. Het integreren van groene ruimtes en het respecteren van de natuur wordt steeds belangrijker in onze keuze voor accommodatie. We willen dat onze reizen niet alleen mooi zijn, maar ook goed voor de planeet.

2. Blind date met je bestemming

In 2024 omarmen we het onbekende. Stel je voor: je boekt een reis zonder te weten waar je naartoe gaat. Alles, van je bestemming tot de activiteiten, blijft een verrassing tot je er bent. Zo’n 40% van de Nederlanders is klaar voor dit soort verrassingsreizen. Het is een perfecte manier om te ontsnappen aan de sleur en jezelf echt uit te dagen.

Zo slaap je wel in een vliegtuig!

Ben je klaar om je lot in de handen van het avontuur te leggen? Boek jouw reis naar het onbekende bij srprs.me*!

3. Alter ego 2.0

Reizen geeft ons de kans om een ander aspect van onszelf te ontdekken. Ongeveer 47% van de Nederlanders geniet van deze anonimiteit en de vrijheid die het biedt. Op vakantie zijn we vaak de beste versie van onszelf, meer ontspannen en open voor nieuwe ervaringen. Het is fascinerend hoe we ons soms compleet anders kunnen gedragen als we ver van huis zijn.

Opgedoft voor een typisch Indiase bruiloft

Ben jij ook je leukste zelf op vakantie?

4. B&B of Reizen vol Liefde?

De trend van romantische reizen groeit. Of je nu single bent of een diepere verbinding met je partner wilt, reizen biedt ongekende mogelijkheden. Een kwart van de single reizigers is geïnteresseerd in een date-vakantie, terwijl anderen juist op zoek zijn naar manieren om samen met hun geliefde nieuwe herinneringen te maken.

5. Verkoeling opzoeken

Met de veranderingen in het klimaat zoeken we naar manieren om af te koelen. Een derde van de Nederlanders plant hun vakantie rondom water, zoals stranden of meren. Water heeft een ontspannend effect en past perfect bij de groeiende interesse in activiteiten als wildzwemmen en ijsbadtherapie. Klinkt een vakantie aan het water niet als muziek in de oren?

Zomer in Finland: beleef Finland vanaf het water

6. Wat de boer niet kent…

Wij Nederlanders staan bekend als traditioneel, maar op vakantie gooien we die reputatie overboord. Bijna de helft van ons wil de lokale keuken van onze vakantiebestemming verkennen. Het is een geweldige kans om nieuwe smaken te ontdekken en onszelf culinair te verrassen. Zou jij je smaakpapillen willen prikkelen met onbekende gerechten?

Lees ook: Vreemd eten op reis

Food stall in Hong Kong

7. Let’s go Dutch

In 2024  blijven we ook weer zoeken naar manieren om slim te besparen op reizen. Dit kan door te kiezen voor goedkopere bestemmingen. Of te genieten van luxe voor minder, zoals het gebruik van voorzieningen in vijfsterrenhotels zonder er te verblijven. We zijn creatief in het vinden van manieren om meer uit onze vakantie te halen zonder daarvoor blut te raken.

“Onze reisvoorspellingen voor 2024 laten zien dat reizen je niet alleen de mogelijkheid geeft om even aan de werkelijkheid te ontsnappen, maar ook zeker een katalysator kan zijn om ook thuis je beste leven te leiden. Van spannende avonturen op een nieuwe bestemming tot het voelen van de hartslag van een nieuwe cultuur en elke ervaring daartussenin – reizen stelt ons in staat om de beste versie van onszelf te ontdekken.’’

Elsbeth van Eekeren, Area Manager Benelux bij Booking.com, benadrukt dat reizen ons niet alleen een ontsnapping biedt, maar ook een manier is om thuis ons beste leven te leiden.

En dan nu, tromgeroffel… de Top 10 Trending Reisbestemmingen van 2024! Jaarlijks onderzoekt Booking.com welke tien wereldbestemmingen het meest in populariteit stijgen en deze mogen in 2024 zeker niet ontbreken op de bucketlist van elke reiziger. Hieronder vind je de complete lijst van deze top 10 reisbestemmingen:

  • Valkenburg, Nederland
  • Beppu, Japan
  • Vlorë, Albanië
  • Mérida, Mexico
  • Portland, Oregon, Verenigde Staten
  • Buenos Aires, Argentinië
  • Chemnitz, Duitsland
  • Rotorua, Nieuw-Zeeland
  • Panglao, Filipijnen
  • Cairns, Australië

Doen in Valkenburg: beklim de Cauberg

Valkenburg staat in de top 10 van meest trending reisbestemmingen wereldwijd volgens Booking.com


*Reisvoorspellingen 2024 – onderzoek in opdracht van Booking.com, uitgevoerd onder een groep volwassenen die van plan zijn om in de komende 12-24 maanden te reizen voor vrije tijd of zaken. In totaal werden 27.730 respondenten uit 33 landen en gebieden ondervraagd. 

Hoe staat het met jouw reisplannen voor 2024? Herken jij een van deze reistrends voor 2024?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen
Wat ik tot nu toe leerde van reizen - Natasja krokodil

7 dingen die je alleen op vakantie doet

Op vakantie gaan is fijn: even er tussenuit, nieuwe dingen zien en je dagelijkse sores achter je laten. Heerlijk, maar voor sommige mensen betekent het ook dat ze al hun…