4x Waarom Lissabon als stedentrip-bestemming op mijn verlanglijstje staat

50 steden voor je bucketlist: deze steden wil je bezoeken

Omdat je bucketlist vast nog niet lang genoeg is en lijstjes sowieso nooit weg, maakte ik de ultieme reislijst. Over de hele wereld zijn dit 50 steden voor je bucketlist. Begin maar vast met wegdromen!

Reisinspiratie: 50 steden voor je bucketlist

Eindeloze bucketlists, ik heb ze. Niet alleen op gebied van persoonlijke dromen en wensen maar vooral ook op reisgebied. Landen waar ik nog heen wil, steden waar ik per se nog een keer wil ronddwalen en mezelf verliezen. Het is gewoon leuk om weg te dromen bij steden waar ik ooit al rondwandelde of onbekende steden die ik ooit hoop te bezoeken.

Bucketlist-bestemmingen: Deze steden moet je ooit bezoeken

Ik leefde me uit en maakte net als Lonely Planet een (lange) lijst met 50 gave steden die ik graag nog eens zou bezoeken of überhaupt nog wil bezoeken. Want dromen mag, toch? Deze 50 (wereld)steden wil jij vast ook op je bucketlist zetten.

1. Aarhus, Denemarken

Het Deense Aarhus is modern en een interessante bestemming met toffe musea (compleet met regenboogdaken op het dak), hippe food markets en heerlijke hotels. Deze hippe havenstad wil je bezoeken, zeker als je al eens naar Kopenhagen bent geweest.

Het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum

 

Wat zijn leuke stedentrips? De leukste stedentrip-inspiratie in Europa!

2. Antwerpen, België

Belgische havenstad Antwerpen is een populaire bestemming die je minstens een keer moet bezoeken. Leuke winkelstraten, musea om doorheen te dwalen en talloze hotspots om een lekker hapje en drankje te doen. Grote delen van de stad werden de afgelopen jaren flink opgeknapt. Zo is de oude havenbuurt ‘t Eilandje een bruisende stadswijk geworden, met onder meer het Museum aan de Stroom (MAS) en fijne restaurantjes.

Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets
Met de trein naar Antwerpen

3. Barcelona, Spanje

Stad, strand en zee, prachtige parken en architectuur en die typische Spaanse sfeer (en lekker eten). Barcelona is een stad die je niet mag missen. Er valt ook nog genoeg te ontdekken buiten de gebaande paden.

4. Belfast, Noord-Ierland

Belfast kent een roerige geschiedenis. Twintig jaar na the Troubles is de Noord-Ierse hoofdstad niet langer een no go. Sterker nog: tegenwoordig bruist de stad en vind je meer hippe pubs, geweldig eten en indrukwekkende bezienswaardigheden dan je in een weekend kunt proppen. Laat je verrassen tijdens een citytrip Belfast.

Citytrip Belfast: dit zijn de Must Do’s in Belfast: Titanic Belfast (foto door Alexey Fedorenko via Shutterstock)

Bucketlist steden: bezoek Belfast in Noord-Ierland

5. Berlijn, Duitsland

Misschien wel Europa’s hipster stad nummer één en ik was er ondanks al deze redenen slechts 1 dag. Berlijn heeft een bijzondere aantrekkingskracht en voor elke bezoeker iets unieks te bieden.

24 uur in BerlijnMet de trein naar Berlijn

6. Bologna, Italië

Bologna is een echte universiteitsstad in het noorden van Italië. Het middeleeuwse centrum is prachtig om doorheen te dwalen en uiteraard geniet je hier van Italiaanse heerlijkheden als koffie, wijn en pasta.

7. Brugge, België

Het idyllische Brugge is een van de mooiste steden bij onze Zuiderburen. En de perfecte bestemming voor een stedentrip naar België: een prachtige binnenstad, geweldige chocolade en natuurlijk bier.

Wat te doen in Brugge: 5x zien en doen in Brugge

Brugge in het najaar

8. Dublin, Ierland

Dublin zit vol Ierse gezelligheid en bezienswaardigheden waardoor een heerlijk weekendje weg gegarandeerd is. Ik bezocht de stad inmiddels diverse keren en vermaakte me hier elke keer weer opperbest.

5x Bezienswaardigheden in Dublin die je echt niet mag missen

9. Edinburgh, Schotland

De fantasiewereld van Harry Potter lijkt hier bijna tot leven te komen en alleen daarom al staat Edinburgh op mijn bucketlist voor een stedentrip. Schotse stad Edingburgh barst van historische legendes en mythes en staat onder meer bekend om Edinburgh Castle, dat hoog boven de stad uitprijkt.

10. Florence, Italië

Magisch mooie stad in Toscane waar geschiedenis nog steeds een belangrijke rol speelt, naast natuurlijk het Italiaanse leven en de heerlijke Toscaanse keuken. Florence wil je minstens een keer in je leven bezoeken.

5 Bekendste bezienswaardigheden in Florence

11. Genua, Italië

Nog een Italiaanse Parel: Genua is een Noord-Italiaanse havenstad met een smalle maar grote historische binnenstad. Verdwaal door kleine steegjes en laat je verrassen door Italiaanse kerkjes en verborgen plekjes.

12. Hamburg, Duitsland

Havenstad Hamburg ligt in het noorden van Duitsland en is de derde stad van Duitsland. Poort naar de wereld, schoonheid aan zee, maritiem hoogtepunt in het noorden: de inwoners van de Hanzestad laten hun bewondering voor hun eigen stad duidelijk blijken door deze titels. Fiets of wandel door de historische Speicherstad of verken de hippe wijk Schanzenviertel waar ooit het inmiddels wereldberoemde Fritz-Kola werd bedacht.

Lees ook: De leukste steden in Duitsland voor een citytrip

Havenstad Hamburg is een leuke stedentrip-bestemming in Duitsland

13. Helsinki, Finland

Helsinki is de hoofdstad van Finland en kent een verrassende mix van Scandinavische en Russische invloeden die je terug ziet in het stadsbeeld. Dwaal door de historische binnenstad, bezoek het museumeilandje Suomenlinna en relax in de sauna.

14. Innsbruck, Oostenrijk

Innsbruck ligt prachtig tussen de bergen en is daardoor een fantastische bestemming voor een City + Ski trip. De stad is een aantrekkelijke bestemming voor wintersporters en sportievelingen. Geniet van de fantastische achtergrond en heerlijk eten.

Het uitzicht vanuit aDLERS Hotel Innsbruck is geweldig

15. Istanbul, Turkije

Istanbul – of Istanboel – ligt op de continenten Europa en Azië en wordt gescheiden door de rivier de Bosporus. De stad heeft eindeloos veel bezienswaardigheden, moskeeën en paleizen. Zoals de voormalige moskee en kerk Hagia Sophia, misschien wel een van de mooiste gebouwen ter wereld.

Steden voor je bucketlist: Istanboel in Turkije

16. Kopenhagen, Denemarken

Hip en bijna Hollands als je kijkt naar de vele fietsers. Kopenhagen is een geweldige bestemming waar je leuk kunt winkelen, musea kunt bezoeken en fantastisch kunt eten (alleen al voor de Nordic Cuisine wil je naar Kopenhagen).

Duurzaam reizen in 2017:

17. Lille, Frankrijk

Typisch Frans, idyllisch en goed bereikbaar met de trein. Daarnaast schijn je er op slechts 1 vierkante kilometer maar liefst 900 restaurants en cafés te vinden! Een heerlijke bestemming dus voor een stedentrip. Ik zet Lille graag op mijn lijstje van bucketlist-bestemmingen.

18. Lissabon, Portugal

Culinaire hoogstandjes en surfen in dezelfde stad, hoe tof is dat? Ik hoor alleen maar goede verhalen over Lissabon maar ik heb nog geen voet in Portugal gezet. Lissabon verdient dus wel een plek op deze lijst, plus die beroemde trams wil ik nu zelf weleens ontdekken.

Steden voor je bucketlist: Lissabon

19. Londen, Engeland

Londen is mijn favoriete Europese stad om te bezoeken, hoe vaak ik er ook al ben geweest. Er blijft van alles te ontdekken, ik hou van de musea en de winkels en kan zelfs het Britse pub food wel waarderen.

Lees hier alles wat ik schreef over Londen >>

Uitzicht over skyline Londen (via Unsplash)

20. Ljubljana, Slovenië

Ljubljana is de kleine, moderne hoofdstad van Slovenië. De bijzondere binnenstad met veel bezienswaardigheden en gebouwen met historische en culturele waarde. De kasteelheuvel met daarop Ljubljanski Grad domineert het stadsbeeld. Leuk voor een bezoek van 2-3 dagen.

Steden voor je bucketlist: Ljubljana in Slovenië

Steden voor je bucketlist: Ljubljana in Slovenië

21. Maastricht, Nederland

Zonder twijfel een van de leukste steden van Nederland: in Maastricht krijg je het beste van Nederland mee en waan je je tegelijkertijd soms in het buitenland. Geniet van de gastvrijheid en de heerlijke gastronomie.

Wat te doen in Maastricht: tips voor je stedentrip Maastricht

City Guide: Maastricht stedentrip

22. Madrid, Spanje

Opgaan tussen de Spanjaarden en genieten van het Spaanse leven kan bij uitstek in Madrid. Madrid heeft ook mooie bezienswaardigheden maar is net iets minder overweldigend. Overweeg dus zeker een bezoek aan Madrid in plaats van Barcelona.

23. Manchester, Engeland

Manchester staat bij de meeste mensen vooral bekend als industriële voetbalstad. De stad is dan ook een product van de industriële revolutie. Waar hoge zakengebouwen, spoorwegviaducten worden afgewisseld met neo-klassieke gebouwen van rood baksteen, pubs met bloemrijke gevels en kleurrijke street art. Een aangenaam contrast en verrassende bestemming.

Genoeg culinaire opties bij Manchester's Corn Exchange ©watzijzegt.com

24. Marrakech, Marokko

Je moet ervan houden maar Marrakech is een fantastische bestemming voor wie van cultuur, warmte en indrukwekkende religieuze gebouwen houdt. De beroemde souks zijn een van de bekendste bezienswaardigheden.

Steden voor je bucketlist: Marrakech

De Jamaa el-Fna market in Marrakech (Foto door Calin Stan, via Shutterstock)

25. Milaan, Italië

Modestad Milaan mag je niet missen als je een fashion-fanaat bent. Hier hebben beroemde ontwerpers als Armani, Versace en Dolce & Gabbana hun modehuizen staan en wordt elk jaar de Milan Fashion Week georganiseerd. Ook vind je hier nog tal van bezienswaardigheden, musea, en het klooster Santa Maria delle Grazie, waar da Vinci’s beroemde muurschildering van Het Laatste Avondmaal zich bevindt.

26. München, Duitsland

Een moderne wereldstad met een lange traditie: München is dé lifestyle-hoofdstad van Duitsland. Hier ga je heen voor bekende bezienswaardigheden als het beroemde klokkenspel van het Neues Rathaus en de Frauenkirche, met de groene torenkappen. De Marienplatz, het middelpunt van München met het Altes en Neues Rathaus, is één van de mooiste pleinen van Duitsland.

27. Napels, Italië

Heeft Napels de beste pizza’s van Italië? Ik ontdek het graag! Ondanks het wat ruige maffia imago lijkt Napels me een bijzondere stad om te bezoeken. De stad is de twee-na-grootste stad van Italië en het Napolitaanse centro storico (historische centrum) staat op de Werelderfgoedlijst.

Steden voor je bucketlist: Napels of Napoli in Italië

Steden voor je bucketlist: bezoek Napels in Italië 

28. Newcastle, Engeland

Newcastle is hip & happening in het noorden van Engeland. Het staat in eigen land vooral bekend om een bruisend nachtleven, dankzij de uitgebreide studentenpopulatie. De stad heeft daarnaast veel restaurants van bekende chefs dus een culinaire stedentrip naar Newcastle wil je maken.

29. Novi Sad, Servië

Uitgeroepen tot een van Europa’s Culturele Hoofdsteden in 2021 is Novi Sad een stad om te bezoeken. Deze onontdekte Servische stad ligt aan de Donau en is de tweede stad van het land. Hier wil je vooral heen voor historische, religieuze bezienswaardigheden.

Novi Sad in Servië

30. Parijs, Frankrijk

“We’ll always have Paris.” En dus mag Parijs zeker niet ontbreken in deze lijst. De Franse hoofdstad staat bomvol historische bezienswaardigheden, heerlijke restaurants en cafeetjes en wordt niet voor niets ook wel Stad van de Liefde genoemd.

Stedentrip in april: waar moet je heen? Parijs is altijd een goed idee!

31. Praag, Tsjechië

Prachtig Praag mag niet ontbreken op deze lijst. Praag wordt ook wel als een van de mooiste steden van Europa beschouwd. Het historische centrum van de stad staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Steden in de hoofdrol: Charles Bridge in Praag

32. Reykjavik, IJsland

De enige hoofdstad ter wereld waar je op één dag kunt baden in heet bronwater, een walvisexcursie kan maken én het noorderlicht kunt zien. Reykjavik is de meest noordelijke hoofdstad ter wereld maar ook de dunst-bevolkte hoofdstad. Het compacte stadscentrum is prima te voet te verkennen; zo liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar.

Steden op je bucketlist: Reykjavik

33. Rome, Italië

Ook de historische stad Rome mag niet ontbreken. De stad ligt aan de oevers van de Tiber. Het centrum bevindt zich op zeven heuvels ten oosten van de rivier. Overal vind je nog overblijfselen uit het Romeinse Rijk, zoals het Colosseum en het Pantheon. Een must voor je stedentrip-bucketlist dus.

Wat te doen in Rome: 11 tips en bezienswaardigheden in Rome

34. Saint Peter Port, Guernsey

Engelse pracht met een Mediterraan tintje op het Britse Kanaaleiland Guernsey. Saint Peter Port is een mengelmoes van culturen en wordt door locals simpelweg ‘Town’ genoemd. Geniet hier van lokale specialiteiten zoals krabsandwiches en een glas lokaal bier.

Saint Peter Port, Guernsey

35. San Sebastian, Spanje

Dé gastronomische hoofdstad van Spanje: San Sebastian huist de helft van alle driesterrenrestaurants die Spanje rijk is. Eten staat hier dan ook op nummer één en zes goed bereide maaltijden per dag zijn dan ook geen uitzondering. Je vindt er onder meer het wereldberoemde restaurant Mugaritz, dat bekend staat om de experimentele moleculaire gastronomie.

36. Stockholm, Zweden

Zweed design en Scandinavische cuisine vormen een ideale combinatie en Stockholm staat dan ook nog steeds op mijn lijstje voor een bezoek. Dankzij de ligging op veertien eilanden wordt de stad ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Hier staan kleurrijke huizen in karakteristieke straatjes, ondergrondse kunstgalerijen en zelfs een paleis dat nog steeds wordt gebruikt.

37. Trondheim, Noorwegen

Trondheim staat ook wel bekend als bakermat van de Noorse keuken. De stad is de op twee na grootste stad van Noorwegen en heeft een bruisend cultureel leven. Hier vind je toffe wijken met veel kunst en gezellige cafeetjes. Ook kun je hier prima wandelen en zelfs skiën. En niet te vergeten: hier staat de meest noordelijk gelegen gotische domkerk ter wereld!

Trondheim in Noorwegen

38. Valencia, Spanje

València is een populaire stedentrip-bestemming aan de Spaanse kust. Hier kun je op de ene dag het fotogenieke centrum verkennen en de volgende dag bijkomen op het strand. Musea, monumenten en historische bezienswaardigheden zetten de toon als het om sightseeing in Valencia gaat.

Ciudad de las Artes y las Ciencias, oftewel de Stad van de Kunst en de Wetenschap, is een van Valencia's meest toonaangevende bezienswaardigheden

39. Wenen, Oostenrijk

Wenen heeft statige paleizen, prachtige boulevards en bijzondere architectuur, zoals het Hundertwasserhaus. Hier woonden componisten als Schubert en Mozart, raak je onder de indruk van de Weense Staatsopera en geniet je van de ‘Wiener Kaffeehauskultur’.

40. Zagreb, Kroatië

Zagreb sluit de lijst met bucketlist-steden in Europa af. De stad werd door Lonely Planet al eens uitgeroepen tot dé Europese nummer één bestemming van het jaar. Zagreb is hip en trendy, dankzij een mix van bombastische architectuur en zonovergoten Oostenrijks-Hongaarse pleinen vol koffiedrinkers.

Verrassende bestemmingen in Europa: Zagreb in Kroatië

Wereldsteden voor je bucketlist

Ook buiten Europa zijn er bijzondere steden die ik en jij misschien ook wel wil bezoeken. Nog eens tien wereldsteden voor je bucketlist!

41. Auckland, Nieuw-Zeeland

Auckland is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en is misschien wel een van de beste steden ter wereld om te wonen. De stad ligt op vulkanische grond, is omringd door water en binnen een uur rijden vanaf de stad kom je regenwouden, warmwaterbronnen én wijnhuizen tegen.

Lees meer: Nieuw-Zeeland: 3 dagen Auckland en Waiheke Island

Mount Eden in Auckland, Nieuw-Zeeland

42. Buenos Aires, Argentinië

It takes two to tango en deze bijzondere wereldstad staat dan ook nog steeds op mijn lijstje om te bezoeken. Buenos Aires werd opgezet met grandeur: brede boulevards, uitgestrekte parken en indrukwekkende openbare gebouwen.

Wereldstad Buenos Aires

43. Kaapstad, Zuid-Afrika

Kaapstad is qua grootte de tweede stad van Zuid-Afrika. De prachtige natuur en de ligging aan de voet van de beroemde Tafelberg maken van Kaapstad een populaire internationale bestemming voor toeristen en een wereldstad die je moet bezoeken.

Kaapstad in Zuid-Afrika

44. New York City, Verenigde Staten

Deze stad zal nooit ontbreken op mijn verlanglijst: New York City is een fantastische bestemming! Deze wereldstad moet je eigenlijk minstens een keer in je leven bezoeken. De stad bruist, er is altijd iets te doen en je zou zomaar eens verliefd kunnen worden op New York!

Why I love New York City - bright lights big cityCitytrip New York City - Watzijzegt.com

45. San Francisco, Verenigde Staten

Het hippie karakter van San Francisco is anno nu misschien niet meer aan de orde. Toch wil je deze iconische stad – bekend om steile heuvels, frisse zomers en mist die de Golden Gate Bridge omhult – aan de westkust van de VS niet missen.

46. Melbourne, Australië

Melbourne is een fijne stad waar een ontspannen sfeer hangt. Ik bracht er ooit een week door tijdens mijn reis langs de Australische oostkust en voelde me hier prima thuis. Deze culturele hoofdstad van Australië staat bekend om de ontspannen sfeer, afwisselende wijken en fijn stadsstrand.

Travel Guide Australia - Melbourne tram - Watzijzegt.com

47. Sydney, Australië

Het Australische Sydney is de grootste en oudste stad in Australië. Deze havenstad staat bekend om haar iconische skyline waar de Harbour Bridge en het Opera House het aangezicht bepalen.

Wat te doen in Sydney

48. Tokyo, Japan

Tokyi is een stad waar traditie de toekomst ontmoet: Tokyo’s neonverlichte straatbeeld ziet er haast uit alsof je op een science-fiction filmset rondloopt. De moderne stad heeft genoeg historische kenmerken waar de oude Japanse tradities nog volop terug te vinden zijn. Ook niet onbelangrijk: de stad telt meer Michelinsterren dan welke andere stad ter wereld.

Het iconische zebrapad in Tokyo – stad voor je bucketlist

49. Toronto, Canada

Met 250 etniciteiten die meer dan 170 talen spreken is Toronto is misschien wel de meest multiculturele stad ter wereld. Culturen en gewoontes komen hier samen en de stad heeft een vriendelijk karakter.

Bezoek Toronto in Canada

Bucketlist steden: Toronto in Canada

50. Washington D.C., Verenigde Staten

Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten, vernoemd naar de eerste president van de VS, George Washington. De stad heeft iconische monumenten, talloze musea en natuurlijk het Witte Huis. Washington speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de VS en is dan ook een perfecte afsluiter van deze lijst.

Washington DC

Hoeveel van deze steden kun jij al afstrepen van jouw bucketlist? En welke bucketlist steden staan er nog op?

19 reacties
 1. Ik heb 7 steden van de lijst bezocht: New York, Dublin, Berlijn, Maastricht, San Fransisco, Newcastle & Sydney!

  Enkele andere steden die ik bezocht zijn Londen, Las Vegas & LA! Voor Februari staat er weer een mannenweekend op het programma (dit jaar was dat Dublin, zelf geregeld), wat de bestemming wordt van deze trip blijft voor mij nog een verrassing!

  Verder zou ik ook nog graag naar Rio, Caïro en Marrakech willen!

 2. A leuk zo’n lijstje ! Ik heb er 7 bezocht, mij staat dus ook nog iets te doen. Een leuke aanrader vind ik trouwens ook Granada, die stad heeft mij echt positief verrast!

 3. 9 mag ik er van jouw lijstje afstrepen! Zonder twijfelen zou ik weer naar New York en San Fransisco gaan. Heb het afgelopen jaar ineens een liefde voor de USA ontwikkeld… Stockholm zou ik ook graag eens zie! Verder staan bij mij Istanbul en Tel Aviv heeel hoog op het lijstje. Enneuh, Berlijn wacht met smart op je! ;)

 4. 9 bezocht, 20 voor op de bucketlist dus :) Voor (uiteraard) NY staat zo hoog op mijn bucketlist, net als Kopenhagen en Stockholm!

 5. Momenteel staan van de steden dichtbij Porto en San Sebastián het hoogst op mijn lijstje. Tot voor kort waren dat Istanbul en Venetië, maar daar ben ik inmiddels (het afgelopen jaar) geweest. Allebei gaaf!

 6. Ja, Cahuita is leuk! Bij Puerto Viejo, daar ben ik geweest! Het is niet echt (echt niet ;-)) een stad trouwens hoor, meer een klein dorpje. Maar fijne sfeer! Van je lijstje heb ik er 8 gezien, vooruit 9, maar 1 alleen op doorreis.

 7. Maar 6 bezocht! Aan de slag dus ;) Ediburgh vond ik echt een geweldige stad trouwens. Terwijl ik Buenos Aires erg vond tegenvallen. Ik wil nog wel graag naar New York!

 8. Jeuh, 8 bezocht, dus nog 21 prachtige plekken aan mijn wensenlijst toe te voegen (voor zover ze er nog niet op stonden) En de lijst groeit en groeit… :)

 9. Ik heb er 12 van jouw lijst bezocht. Stockholm, Lissabon, Tokyo, Madrid, Sydney en Melbourne wil ik nog graag bezoeken! Oh, en eigenlijk nog zoveel meer van jouw lijst! Wat ik zelf nog toevoeg: Riga, Olso, Ljubljana en Reykjavik!

 10. Rome! Nog nooit geweest.. en ik wil graag naar Chicago en New Orleans en Vegas! En Buenos Aires! En Shanghai! En Seoul! En en en… ;-)

 11. Wat een geluk dat je nog zoveel mooie plekjes hebt ontdekt (en mag ontdekken!). De metro van Lissabon – bedoel je niet toevallig de tram? Of heb ik over het hoofd gezien dat de metro ook bijzonder was? :-)

 12. Wat een inspirerende lijst met steden.
  Een aantal ervan ben ik weleens geweest maar van een groot deel kan ik alleen maar dromen.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen