Overnachten in Papin Talo in Ruka, Lapland, Finland

6 redenen om Finland in de zomer te bezoeken

Bij Fins Lapland denk je ongetwijfeld direct aan besneeuwde landschappen, het Noorderlicht en natuurlijk de Kerstman. Toch is Fins Lapland ook in de zomer een geweldige vakantiebestemming! Ik geef je 6 redenen om Finland juist in de zomer te bezoeken.

6 redenen om Finland in de zomer te bezoeken

Het land van duizend meren, elanden en rendieren en natuurlijk de Kerstman… Finland is een prachtig land om te bezoeken en op vakantie te gaan. Waar veel mensen bij Finland waarschijnlijk vooral denken aan sneeuw, kou en korte dagen is het land in de zomer ook prachtig en vol avontuur. Er wonen ruim 5,5 miljoen mensen op een oppervlakte dat 8,5 keer groter is dan Nederland en meer dan 75% van het landoppervlakte is bedekt met bos.

Zomer in Finland: op zomervakantie in Fins Lapland

Ik bezocht Fins Lapland in augustus en genoot met volle teugen van aangename temperaturen, schitterende natuur en bijzonder outdoor avontuur. Ik spotte zelfs het Noorderlicht! Zes redenen waarom ook jij Finland juist in de zomer wil bezoeken.

1. Extra lange dagen tijdens de Finse zomer

De Finse winters zijn lang en koud. De Finse zomer is het tegenovergestelde: Finse zomerdagen zijn aangenaam en lang. In juni en juli is het zelfs bijna de hele dag licht! Misschien niet ideaal wanneer je wil slapen, toch geeft het je eindeloos veel mogelijkheden voor lange avonden genieten.

Tussen juni en augustus kun je daardoor volop genieten van lekker weer – temperaturen stijgen soms zelfs tot boven de 30° – en de zon gaat bijna niet onder. In Fins Lapland gaat de zon zelfs helemaal niet onder, met als gevolg een eindeloos lange zomerdag die 2 maanden (!) duurt.

Zomer in Finland: beleef Finland vanaf het water

2. Prachtige natuur in Finland in de zomer

Finland staat bekend om ongerepte bossen en prachtige meren. Het staat niet voor niks bekend als ‘het land met de duizend meren’. In werkelijkheid zijn er in Finland meer dan 180.000 eilanden en 188.000 (!) meren te vinden. In het zuidoosten, tegen de Russische grens, ligt het Saimaa-merengebied, het grootste merengebied van Finland.

Nationale parken in Finland

Het land telt maar liefst 40 nationale parken die samen zo’n 8150 km² beslaan. Finland is dus een walhalla voor outdoor fans en natuurliefhebbers. Het grootste – en meest noordelijke – nationale park is het nationale park Lemmenjoki waar de een klein deel van de inheemse Sami bevolking woont.

Prachtige natuur in Finland in de zomer

In Fins Lapland kun je letterlijk proeven van de wildernis, zoals deze blauwe bessen die hier in grote getale groeien. Aan het eind van de zomer groeien er paddenstoelen uit de grond.

Elanden, wolven en zelfs bruine beren spotten in Lapland

Hoe noordelijker je komt hoe uitgestrekter het landschap wordt. De noordelijker gelegen bosgebieden zijn thuisbasis voor bijzondere wildlife, zoals bruine beren, wolven, lynxen en elanden. De bruine beren leven in speciale reservaten waar je – onder begeleiding – op speciale excursies kunt gaan om ze te spotten.

Hier bekijk je – vanuit een houten observatiehut achter glas – de bruine beren met hun welpjes in het wild. Met een beetje geluk komen ze nieuwsgierig bij de hut snuffelen. De uitgelezen kans om deze wilde dieren eens van dichtbij te bewonderen. Echte diehards kunnen een nacht doorbrengen bij de wilde dieren. Een once in a lifetime experience!

27 aug 2018: Rendieren voeren in Salla Reindeer Park

Ik zag helaas geen bruine beren maar rendieren des te meer!

3. Outdoor avonturen

Finland is bij uitstek een bestemming voor outdoor fans. In de zomer kun je er heerlijk wandelen, mountainbiken of zelfs quad rijden.

Ga wandelen in Oulanka NP

Zelf bezocht ik Nationaal Park Oulanka, een populaire bestemming en niet alleen bij toeristen. Dankzij de 80 kilometer lange Berenroute (Karhunkierros in het Fins) gaan ook Finnen zelf hier graag op pad. Wil je de hele route lopen, kun je onderweg kamperen.

In Finland geldt het zogenaamde allemansrecht (jokamiehenoikeus), wat betekent dat je in natuurgebieden overal mag wildkamperen, zolang er geen schade aan de natuur wordt aangebracht of de eigenaar van het land gestoord wordt. Let op: het allemansrecht geldt niet in natuurreservaten en andere beschermde natuurgebieden!

Zomer in Finland: Hiken door Oulanka Nationaal Park in FinlandZomer in Finland: Hiken door Oulanka Nationaal Park in Finland

Voor wie een meerdaagse wandeltocht van 80 kilometer toch wat teveel is (zoals voor deze blogger, kuch) kan ook de Kleine Berenroute van 12 kilometer wandelen. Ook dan loop je langs prachtige plekken, zoals langs de Kitkajokki rivier, stroomversnelling Myllykoski en de Jyrävä-waterval.

Activiteiten op het water

Finland staat bekend als het land van de duizend meren en is bij uitstek geschikt voor activiteiten op het water. Van heerlijk zwemmen in een meer – lekker afkoelen na de sauna – tot kanoën en raften op de rivier.

Raften met Ruka Safaris in Lapland, Finland

Ga bijvoorbeeld raften zoals ik deed, onder begeleiding van ervaren gidsen. Een fantastische manier om actief bezig te zijn en tegelijkertijd optimaal te genieten van de Finse natuur. Liever wat minder avontuurlijk? Stap dan in een kano en maak een tocht over een van de rivieren.

Finland vanaf het waterFinland in de zomer: Finse zalmsoep eten in de natuur

Zomervakantie in Finland: heerlijke Finse zalmsoep met aardappel eten buiten in een bos (het recept vind je hier)

4. Overal rendieren in Fins Lapland

Hoewel rendieren in de sneeuw natuurlijk een iconisch beeld vormen, vind je ze ook in de zomer overal. Zo reed ik al eens weg van het vliegveld in Rovaniemi op weg naar mijn eerste accommodatie, vol spanning of ik die week misschien wel een rendier zou zien. Een paar kilometer verder steekt er doodleuk eentje de weg over. De eerste van velen bleek een week later, want meer dan eens stonden we midden op de weg stil vanwege overstekende rendieren.

Tussen de rendieren in Salla Reindeer Park, Fins Lapland

Finland met Voigt Travel

Wil je rendieren van heel dichtbij bewonderen, breng dan een bezoek aan Salla Reindeer Park (Hautajärventie 111, Salla). Hier kun je een wandeltocht over een aangelegd pad van 5 kilometer maken. De dieren lopen vrij rond in het park dus grote kans dat je ze ziet. Een kaartje kost €9,- (augustus 2021); kinderen kunnen gratis mee met hun ouders.

5. Je kunt nog steeds het Noorderlicht zien

Het Noorderlicht zien is voor veel reizigers een absolute droom. Dit bijzondere natuurverschijnsel is niet overal ter wereld of het hele jaar door te zien. Zelfs als je op de juiste plek op aarde staat, moeten de omstandigheden goed zijn en heb je vaak een beetje mazzel nodig.

Noorderlicht zien en fotograferen in Fins Lapland

Toen ik half augustus afreisde naar Fins Lapland hoopte ik enorm dat het kon. Het was tenslotte nog zomer en erg vroeg in het seizoen. Toch was ik gelukkig genoeg om het Noorderlicht te zien én fotograferen in Lapland.

6. Fantastische accommodaties in Finland

Overal in Finland vind je heerlijke vakantiehuisjes. Er zijn bijzondere accommodaties om de overweldigende sterrenhemel en het noorderlicht vanuit het comfort van je bed te bewonderen. Denk aan een overnachting in een hotelkamer gemaakt van blokken ijs, een iglo van glas, een houten ‘kota’ met panoramisch glazen dak of zelfs in een ijshotel logeren.

Overnachten in Papin Talo in Ruka, Lapland, Finland

Ik overnachtte in Papin Talo, een voormalig priestershuis in Iisakki Village, op een idyllische plek in de bossen van Ruka

Slapen onder de sterren en het Noorderlicht

Overnachten in een mökki

Voor een echte alleen op de wereld ervaring boek je een mökki – in Finland een begrip, het is het Finse woord voor een houten vakantiehuisje, heel vaak met sauna en open haard en vrijwel altijd gelegen in een bos of aan een van de duizenden meren die Finland rijk is. Ideaal dus voor wie van zwemmen, vissen, kajakken of kanoën houdt.

Er zijn er ongeveer 500.000 van zulke huisjes, variërend van 2 personen tot wel 10 personen of meer. Boek je een mökki aan het meer van Samaai – het grootste meer in Finland – heb je kans op een bijzondere ervaring: het spotten van een Samaairob die op een rots ligt te zonnebaden. Deze unieke robbensoort heeft zich aangepast aan het zoetwater en komt alleen hier voor.

Praktische reisinfo over Finland

Praktische reisinformatieHoofdstad: Helsinki
Rovaniemi is de hoofdstad van Fins Lapland
Tijdzone: Finland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +3 en in de wintertijd Finland in tijdzone UTC +2 (in Finland is het 1 uur later dan in Nederland)
Vliegtijd: Vanuit Nederland vlieg je rechtstreeks binnen 2,5 uur naar Helsinki. Inclusief tussenstop vlieg je in ruim 4 uur naar Oulu en ruim 5 uur naar Rovaniemi

Finland met Voigt Travel

Ik reisde al eens naar Finland met Voigt Travel. Voigt Travel biedt unieke ontdekkingsreizen naar Noord-Europa aan, waaronder Fins Lapland in de zomer en winter. Voor meer reisinspiratie en informatie kun je terecht op www.voigt-travel.nl.

Zou jij Finland in de zomer willen bezoeken? Of heb je al een zomervakantie in Finland doorgebracht?

Deze post bevat affiliate links.
Schaf jij dit product via zo’n link aan, dan levert mij dat een heel bescheiden bijdrage op waarmee je me helpt deze website online te houden.

3 reacties
  1. Tof! Ik ben wel ooit in Zweeds Lapland geweest en vond het echt fantastisch mooi. Zou heel graag nog eens terug willen naar Lapland, wellicht ook naar Fins Lapland want dat ziet er ook prachtig uit!

  2. Het ziet er inderdaad heel tof uit! Ik vind het alleen altijd jammer als iets zo kort vliegen is, terwijl je er op andere manieren heeeeel lang over doet om er te komen.

  3. Zulke prachtige foto´s.
    Dit is een land waar ik niet naar toe zal gaan maar nu ik deze post gelezen heb misschien wel….

    Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen