Mijn favoriete pompoensoep recept

Mijn favoriete pompoensoep recept

Pompoensoep is mijn favoriete soep en super snel gemaakt. Fijn comfortfood dus, zeker tijdens grijze najaarsdagen. Ik deel mijn favoriete recept voor pompoensoep met je.

Mijn favoriete pompoensoep recept

Een van mijn favoriete ingrediënten is pompoen. Altijd fijn dus wanneer ik in de nazomer en herfst weer regelmatig gerechten met pompoen op tafel kan zetten! Deze pompoensoep staat met stip bovenin mijn lijstje favoriete herfstgerechten. En zo maak je hem!

Ingrediënten voor deze pompoensoep

 • 1 flespompoen
 • 1 – 2 winterpenen
 • 2 – 3 tenen knoflook
 • flinke scheut milde olijfolie
 • 1 groentebouillon tablet
 • 1 liter water
 • 125 g crème fraîche

Naar eigen smaak kruiden toevoegen: ik gebruik vaak kurkuma, (gerookte) paprikapoeder, peper en gember (vers geraspt of een scheutje gembersap)

 1. Halveer eerst de flespompoen en verwijder vervolgens de pitten en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees daarna in blokjes. Hak de knoflook grof en snij de winterpeen in plakken.
 2. Verhit de olijfolie in een grote pan. Voeg de pompoen, knoflook en winterpeen toe en bak deze 5 minuten op middelhoog vuur (of middelhoge temperatuur). Roer alles regelmatig even om. Voeg dan de kruiden toe en bak deze kort mee.
 3. Voeg nu het bouillonblokje en het water toe en breng het geheel aan de kook. Zet dan het fornuis laag en laat het geheel minstens 30 minuten zachtjes koken.
 4. Pureer vervolgens alle ingredienten met een staafmixer tot een soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de pompoensoep over diepe borden of kommen. Om het echt af te maken, schep je op elke portie een lepel crème fraîche en eventueel wat pompoenpitten.

Variaties: je kunt hier ook prima kikkerwerten of linzen aan toevoegen voor een stevigere pompoensoep.

Serveertip:
Serveer de soep met een verse kruidenolie. Hiervoor heb je nodig: 100 ml milde olijfolie, 10 gram (platte) peterselie en 5 gram bieslook. Meng alles in een hoge beker en pureer tot een olie met een staafmixer.

Mijn favoriete pompoensoep recept

Wat is jouw favoriete pompoensoep recept?

Dit wil je wellicht ook lezen
FOODIES: Koken met Marley Spoon

Maaltijdbox: Koken met Marley Spoon

Sinds kort is Nederland weer een leuk maaltijdbox rijker: Marley Spoon, een uit Duitsland overgewaaid bedrijf dat je wil inspireren in de keuken. Ik mocht me laten inspireren en kookte…