Meer dan IKEA: ontdek originele bestemmingen in Zweden

Meer dan IKEA: ontdek originele bestemmingen in Zweden

Leun jij ook elke dag lekker achterover in je comfortabele Ektorp-bank met een boek uit je Kallax-kast? Ongetwijfeld heb je ook al eens een Hemsjö-kaars aangestoken om het huis gezellig te maken tijdens een donkere winteravond. Maar wist je ook al dat deze – soms grappig klinkende – Zweedse namen van bekende IKEA-producten niet willekeurig verzonnen zijn?

De Zweedse bestemmingen achter die bekende IKEA productnamen

Bolmen, Järvfjället, Skärhamn, Kallax en Toftan, het zijn populaire producten van IKEA waarvan de namen zo uit iemands fantasie lijken te komen. Het tegendeel is waar, ontdekte ik onlangs. De meeste productnamen blijken namelijk vernoemd naar echte bestemmingen in Zweden.

Oprichter van IKEA Ingvar Kamprad bedacht ooit een systeem om de IKEA producten te vernoemen. Zo worden badkamerartikelen als de Bolmen toiletborstel vernoemd naar Zweedse meren. Stoelen en banken – zoals Järvfjället en Ektorp – worden vernoemd naar Zweedse steden en dorpen.

Ontdek het origineel: 21 plaatsen in Zweden die je kent als IKEA product

Zweden is een gevarieerd land met veel ongerepte natuur. Je vindt er van alles, van Vikingmonumenten tot pittoreske houten huizen, van kastelen tot zilvermijnen. En natuurlijk allerlei outdoor activiteiten, van wildwaterraften en hondensleeën tot vliegvissen en ijszwemmen. Deze plaatsen in Zweden vormden de inspiratie voor tal van IKEA productnamen die je misschien wel in huis hebt. Visit Sweden nodigt je uit om kennis te maken met de originele bestemmingen in Zweden!

Bolmen

Zo hebben velen van ons een ‘Bolmen’ toiletborstel in het toilet. Maar Bolmen is in het echt ook een prachtig meer, gelegen in de schilderachtige provincie Småland. Het heeft alles wat je mag verwachten van een van de beste meren van Zweden: water dat zo schoon is dat je ervan kunt drinken, veel zoetwatervissen en stranden waar je een kajak kunt huren.

Meer dan IKEA: ontdek originele bestemmingen in Zweden (©Marcus Hägglöf)

Meer dan IKEA: ontdek originele bestemmingen in Zweden (©Marcus Hägglöf)

Agunnaryd – meer dan een plafondlamp

Het Bolmen meer ligt niet ver van het dorpje Agunnaryd – bij IKEA bekend als plafondlamp – waar oprichter Ingvar Kamprad, opgroeide. Een mooie plek om te kanoën, wandelen en fietsen en om paddenstoelen en bessen te plukken.

Björksta – meer dan een IKEA foto met lijst

Als je zin hebt om je ogen op iets moois te laten rusten, kun je een Björksta-foto ophangen of een bezoek brengen aan het gelijknamige dorp. Björksta ligt dichtbij de levendige universiteitsstad Uppsala, ten noorden van Stockholm.

Uppsala in Zweden (foto via Unsplash)

Uppsala in Zweden (foto via Unsplash)

Waar je ook loopt in Uppsala, je betreedt historisch terrein. Ben je geïnteresseerd in de Vikingen? Bezoek dan een van de vele Vikingmonumenten. Maak een wandeling over Eriksleden, het pelgrimspad tussen de kathedraal in het centrum van Uppsala en de kerk in Gamla Uppsala (oud Uppsala). Of bezoek de koninklijke grafheuvels, niet ver van de originele versie van Björksta.

Ektorp – meer dan een IKEA zitbank

Je avonden thuis doorbrengen op een comfortabele Ektorp-bank is leuk, maar een bezoek aan Ektorp in Nacka is misschien nog wel leuker. Op deze plek dichtbij Stockholm wonen misschien veel mensen, maar de Baltische zee, meren en bossen liggen om de hoek. Verken het natuurreservaat Nyckelviken, geniet van een diner in een oud landhuis of maak een wandeling in de natuur.

Als je de kans hebt om Ektorp in december te bezoeken, probeer dan zeker het Zweedse kerstbuffet. Daarna verlang je misschien naar een dutje op een Ektorp-bank.

Järvfjället – meer dan een IKEA gamingstoel

Ongerept Järvfjället is een ruig stuk hoogland in Zweeds Lapland: de perfecte outdoor plek om te langlaufen en wandelen. Het land van de middernachtzon en het noorderlicht herbergt bergen, bossen, moerassen, wilde rivieren en archipels. Dit arctische gebied strekt zich uit van Sorsele en Skellefteå in de provincie Västerbotten tot het noordelijkste puntje van Zweden en beslaat een kwart van het land.

Kallax – meer dan een IKEA plank

Natuurlijke schoonheid en veel ruimte – dat bieden zowel de flexibele plank Kallax als het dorp Kallax aan. Kallax ligt in Zweeds Lapland, net buiten de stad Luleå. Dit kleine plekje, gelegen aan zee, staat bekend om de beruchte stinkende gefermenteerde haring (in het Zweeds ‘surströmming’ genoemd).

Gammelstad vlakbij Lulea in Zweden (via Unsplash)

Misterhult – meer dan een IKEA bamboe lamp

De Misterhult-hanglamp is gemaakt van bamboe, een plant die je op geen van de 2000 eilanden in de Misterhult-archipel zal aantreffen. Wel vind je hier tal van andere zeldzame planten en vogels.

Vervolg je weg een stukje zuidelijker en bezoek de historische en prachtige kustplaats Kalmar in de regio Småland. Maak een wandeling rond het oude kasteel van Kalmar of rijd over de brug naar het eiland Öland.

Norberg – meer dan een IKEA klaptafel

De praktische Norberg-tafel past zonder probleem in elk huis, net zoals het kleine stadje Norberg in elke Zweedse rondreis past. Begin je reis hier om de regio Västmanland en alle avontuurlijke activiteiten te ontdekken. Bezoek de mysterieuze Blauwe Grot in Klackberg, de zilvermijn in Sala en het mijnmuseum. Of ga wandelen in de regio en ontdek de prachtige natuur waar ook veel historische vondsten te vinden zijn, waaronder rotstekeningen en geweldige kastelen.

Skärhamn – meer dan een IKEA deurkruk

Een mooie deurkruk is misschien wel de finishing touch voor je huis, maar als je op zoek bent naar natuurlijke schoonheid in de buitenlucht, dan is Skärhamn dé plek om naartoe te gaan. Skärhamn is een klein dorp op het eiland Tjörn, gelegen aan de westkust van Zweden. Het stadje was ooit een belangrijke vissershaven; tegenwoordig biedt Skärhamn een prachtige mix van mooie landschappen, wateractiviteiten, verse zeevruchten en internationale kunst bij Nordiska Akvarellmuseet.

Skärhamn in Zweden (via Unsplash)

Skärhamn in Zweden 

Toftan – meer dan een IKEA afvalbak

Tot slot het Toftan-meer in Dalarna, waar je net als veel andere kunstliefhebbers in een kano over het meer peddelt om het huis van het beroemde kunstenaars Karin en Carl Larsson in Sundborn te bezoeken. Het echtpaar is bekend en geliefd vanwege hun invloed op het Zweedse interieurontwerp.

Bezoek Toftan in Zweden (foto door Mikael Svensson / Johnér)

Bezoek Toftan in Zweden (©Mikael Svensson / Johnér)

Kende jij deze originele bestemmingen in Zweden al, of kende je alleen de IKEA-producten?

Ontdek hier alle 21 originele plekken in Zweden >>

2 reacties
  1. Dat ziet er prachtig uit ;-)
    Nooit geweten……
    Interessant artikel.
    Goed om te weten.

    Xoxo

Reageren is niet mogelijk