Wat te doen in Antwerpen: leukste bezienswaardigheden

Wat kun je (gratis) doen in Antwerpen: meer dan 20 toffe tips!

Voor een heerlijk weekendje weg vlak over de grens ga je naar Antwerpen in België, een van mijn favoriete bestemmingen voor een citytrip. Ontdek wat te doen in Antwerpen, inclusief de leukste dingen die je er gratis kunt doen.

Wat te doen in Antwerpen: leukste tips en bezienswaardigheden

Antwerpen is een van mijn favoriete steden in Vlaanderen. De stad biedt een unieke combinatie van historie en moderne architectuur, met verrassende hoogtepunten die je niet wilt missen. Antwerpen is ook bekend om haar culinaire scène, met veel restaurants en bars die zijn gevestigd in charmante oude panden. Bovendien zijn er veel winkelmogelijkheden, van de bekende modehuizen tot leuke boetiekjes en markten.

Dit wil je zien en doen in Antwerpen tijdens je stedentrip

Of je nu voor het eerst of voor de tiende keer Antwerpen bezoekt, een verblijf in deze stad is altijd een feest! Antwerpen barst van de verrassende hoogtepunten, van historische straten tot moderne architecturale juweeltjes en culinaire hotspots.

Er is altijd iets nieuws te ontdekken en te beleven in Antwerpen, dat al je zintuigen prikkelt. Van een van de oudste en mooiste stadsdierentuinen van Europa tot een heus strand – Sint-Anneke, op de linkeroever van de Schelde.

Dwaal door het oude centrum van Antwerpen

Eindeloos dwalen door het oude historische centrum. Jezelf vergapen aan prachtige gebouwen, standbeelden en fonteinen op de Grote Markt dat wordt omringd door prachtige gildehuizen. Ook vind je hier het Stadhuis en de in het oog springende Brabofontein, met daarop een bronzen standbeeld van Silvius Brabo, dat eind negentiende eeuw werd gemaakt door beeldhouwer Jef Lambeaux.

 

De Grote Markt in Antwerpen (via Unsplash)Bezoek de Grote Markt in Antwerpen (Antwerpen City Guide)

Het stadhuis en de Brabofontein op de Grote Markt in Antwerpen

Winkelen in de Meir

Ga winkelen in de Meir, de bekendste winkelstraat van Antwerpen. Samen met de De Keyserlei, de Teniersplaats en de Leysstraat vormt de Meir de verbinding tussen het Centraal Station en het historische centrum van de stad Antwerpen.

Winkelen in de Meir in Antwerpen (via Unsplash)

Handelsbeurs Antwerpen

In een zijstraat van de Meir vind je de Handelsbeurs van Antwerpen (Borzestraat 31). Dit indrukwekkende negentiende-eeuwse neogotische gebouw heeft een rijke geschiedenis. Zo was het tijdens de Gouden Eeuw van Antwerpen een voorbeeld voor andere beurzen in Europa.

Ondanks twee grote branden in 1583 en 1858, is de Handelsbeurs vandaag de dag weer te gebruiken voor evenementen. In het weekend kun je ook als toerist een bezoekje brengen – de deuren zijn geopend tussen 10:00 -17:00 uur. Wandel door de prachtige zuilengalerij en loop van de Meir (doorgang Twaalfmaandenstraat) naar de Lange Nieuwstraat (doorgang Borzestraat).

Gratis doen in Antwerpen

Tijdens een stedentrip ben je natuurlijk geld kwijt aan hotelovernachtingen en buiten de deur eten. Gelukkig hoef je niet voor alles te betalen!

Een stad te voet verkennen – op eigen houtje of met een free walking tour met gids – kost je vaak niets en er zijn vaak genoeg dingen die je gratis kunt doen. Dit kun je gratis zien en doen in Antwerpen.

Woensdag museumdag

Een museum bezoeken tijdens je verblijf in Antwerpen is bijna een must. De stad telt er zo’n 20 dus er zit ongetwijfeld iets naar jouw gading bij.

Voor de meeste musea in Antwerpen moet je een kaartje kopen. Op elke laatste woensdag van de maand zijn talloze musea echter gratis te bezoeken! Zo openen onder andere het MAS, Letterenhuis, Rubenshuis en Museum Mayer van den Bergh kosteloos hun deuren voor bezoekers.

MAS (Museum aan de Stroom)

In dit prachtige staaltje van moderne architectuur is één van de mooiste musea van de stad gehuisvest. Het MAS (ofwel Museum aan de Stroom) laat de geschiedenis van Antwerpen en haar plaats in de wereld zien. Ontdek er allerlei boeiende tentoonstellingen en collecties.

Wat te doen in Antwerpen: leukste bezienswaardigheden (+gratis tips!)

Het MAS is een prachtig staaltje moderne architectuur en bijna een kunstwerk op zichzelf

Het MAS is ongetwijfeld de blikvanger van het trendy Eilandje. Wist je dat je vanaf hier ook een geweldig zicht hebt over Antwerpen? Op de tiende verdieping van het museum is een panoramaterras te vinden, waar je ook zonder toegangskaartje tot het museum gratis op kunt.

Gratis uitzicht over Antwerpen vanaf het MAS

Kosteloos genieten van een panorama-uitzicht over Antwerpen en de Antwerpse Haven dus. Neem dus zeker de roltrap naar 10 verdiepingen hoger en laat je verbazen. Zie jij het Havenhuis? Of zelfs het Sportpaleis?

Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

Vanaf het panoramadek van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

Beeldentuin bij Middelheimmuseum

Ga naar de beeldentuin van het Middelheimmuseum (Middelheimlaan 61). In dit openluchtmuseum zijn ongeveer 400 kunstwerken te bezichtigen, waaronder beelden van Auguste Rodin. Het museum is gratis toegankelijk en op zes dagen per week open, met uitzondering van maandagen.

Diamant- en juwelentour (DIVA)

Antwerpen staat nog altijd bekend als hét handelscentrum voor diamanten. Het nieuwe DIVA museum is het museum voor diamant, juwelen en zilver aan de Suikerrui in Antwerpen. Het is een samengaan van het Diamantmuseum en Zilvermuseum Sterckshof die eerder elders in de stad te vinden waren.

Het museum is nog tot eind maart 2023 gesloten wegens renovatie maar je kunt wel op pad door de wijk met een gratis audiowandeling. De wandeling start aan Het Steen, Steenplein 1 of DIVA(Suikerrui 17-19). Je eindigt je tocht bij het MoMu (Nationalestraat 28).

Het Havenhuis

Dit indrukwekkende moderne gebouw werd ontworpen door de bekende architecte Zaha Hadid en vormt een goed gespreksonderwerp. De een vindt het geweldig, de ander helemaal niet. Bezoek dit architectonische hoogstandje op ‘t Eilandje en oordeel zelf.

Het Havenhuis in Antwerpen (via Unsplash)

Het Havenhuis in Antwerpen (via Unsplash)

Schildersmarkt Lambermontmartre

Onder de naam Lambermontmartre wordt vijf keer per jaar een gratis toegankelijke openlucht-schildersbeurs georganiseerd. Op het plein voor het Museum van Schone Kunsten (Leopold de Waelplaats) kun je van mei t/m september elke laatste zondag kunst opsnuiven bij tal van kraampjes en live creaties tot stand zien komen.

Stadsfeestzaal aan de Meir

Aan de Meir, dé winkelstraat van Antwerpen, ligt de Stadsfeestzaal, lange tijd een van de bekendste zalen van de stad. Het werd in 1908 gebouwd; na een grote brand en grondige renovatie zijn onder meer de prachtige koepel met bladgoud, oorspronkelijke versieringen en eikenhouten parketvloer weer in volle glorie bewonderen.

Shopping Stadsfeestzaal biedt nu ook onderdak aanmeer dan 40 verschillende winkels en horecazaken. Maandag t/m zaterdag geopend tussen 8:00 en 20:00 uur, elke eerste zondag van de maand geopend tussen 10:00 – 18:00 uur.

Bekende (gratis) bezienswaardigheden in Antwerpen

En de lijst met (gratis) dingen om te doen in Antwerpen is nog langer, met deze bezienswaardigheden die je gratis kunt bekijken of bezoeken:

Het Begijnhof en Sint-Catharinakerk

Wandel over de 16e eeuwse kasseienstraatjes en ontdek de schattige huisjes van Het Begijnhof en de kleine Sint-Catharinakerk. Zo’n dertig jaar geleden (in 1986) overleed het laatste Antwerpse begijntje. Tegenwoordig heeft het begijnhof een ‘gewone’ woonfunctie en is het een oase van rust in een drukke stad.

Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk, ooit een van de rijkste en machtigste kerken uit de 17e eeuw, is tegenwoordig een parochiekerk in het Schipperskwartier. De kerk is gratis te bezoeken van april tot en met oktober, dagelijks van 14u tot 17u. Hier kun je vele beeldhouwwerken en werk van Rubens zelf vinden. Een bezoek aan de schatkamer is ook mogelijk, maar hiervoor betaal je wel een toegangsprijs van 1 euro.

Vogeltjesmarkt

De Vogeltjesmarkt – of Vogelenmarkt zoals de echte benaming luidt – kun je elke zondagochtend tussen 8 uur en 13 uur vinden rond het Theaterplein. Deze zondagsmarkt heeft haar naam te danken aan de vele vogels, pluimvee en knaagdieren die hier vroeger werden verkocht.

Rubensmarkt

Elk jaar, tijdens de Antwerpse Moederdagviering op 15 augustus, vindt de bekende Rubensmarkt plaats in het stadscentrum. De markt telt tientallen kraampjes, bemand door standhouders gekleed in middeleeuwse kostuums, waar je eten, drinken, antiek en snuisterijen kunt kopen. Toegang tot de markt is volledig gratis, maar de aankopen, hapjes en drankjes zijn dat natuurlijk niet.

Plantentuin van Antwerpen

Gratis toegankelijk en goed voor een educatieve wandeling is de Plantentuin van Antwerpen. Den Botanieken Hof (Leopoldstraat 24) is gratis toegankelijk en is een prachtig groen plekje in het centrum van de stad. Heerlijk om even tot rust te komen.

Wandel door het Stadspark

Zoek de rust op en ga een portie natuur snuiven in het 14 hectare grote Stadspark, middenin de stad. Het driehoekige Stadspark ligt aan de Rubenslei, niet ver van de Meir, en is perfect voor een wandeling of momentje rust. Bekijk ook vooral de romantische Keiligbrug, een indrukwekkende hangbrug vernoemend naar de ontwerper van het park.

Street Art Berchem-wandelroute

Ook in Antwerpen tref je veel toffe street art en graffiti kunstwerken. Met deze gratis wandelroute ontdek je de mooiste street art in de Antwerpse wijk Berchem. Mede dankzij de muurschilderingen in deze Antwerpse deelgemeente is de stad inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste steden in Europa op gebied van straatkunst.

Street art in Antwerpen

Bewonder het Centraal Station van Antwerpen

Station Antwerpen-Centraal is het centrale treinstation van de stad en ligt aan het Koningin Astridplein. Het huidige stationsgebouw werd rond het begin van de twintigste eeuw gebouwd en is dankzij grondige restauraties nu een van de mooiste treinstations in Europa.

Wandel rond en vergaap je aan alle pracht en praal!

Stedentrips met de trein: met de trein naar AntwerpenMet de trein naar Antwerpen

Ontdek de mooiste uitzichten in Antwerpen

Ben je al eens op zoek gegaan naar andere invalshoeken om Antwerpen te leren kennen? Of naar de perfecte uitkijkpost over de stad? Hier vind je een paar van de mooiste uitzichten in Antwerpen!

360º Antwerpen vanaf het Steen

Het Steen is een van de historische hoogtepunten van Antwerpen: het werd gebouwd tussen 1200 en 1225 als poortgebouw van de Antwerpse burcht en is het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen. De afgelopen jaren werd het grondig verbouwd en sinds 2021 doet het dienst als gloednieuw startpunt voor bezoekers van de stad.

Op het panoramisch dakterras van het vernieuwde Steen heb je een fenomenaal uitzicht van 360 graden over de hele stad. De haven, de brede Schelde, het historisch centrum… je ziet vanaf hier alles vanuit een bijzonder (hoog) perspectief.

Durf je nog hoger? Beklim dan de toren en je staat op het allerhoogste punt! Grijp in Het Steen ook de kans om The Antwerp Story door te wandelen. Ontdek hier het fascinerende verhaal van de stad en al haar facetten in een interactief parcours.

Van de andere kant met de Sint-Annaveer

Nu je toch aan Het Steen bent, wandel je naar het ponton en stap je aan boord bij de Sint-Annaveer. Die boot brengt je vlot van Rechter- naar de Linkeroever. Wandel langst de dijk en bewonder het prachtige uitzicht op de skyline van Antwerpen.

Zien en doen in Antwerpen

Gouden tip: het zicht is nog mooier als de avond valt, dan komen de befaamde ‘lichtjes van de Schelde’ echt goed tot hun recht.

Boek een ‘room with a view’

Ben je helemaal uitgeteld na een dagje op ontdekking in de stad? Zelfs bij de overnachting kan je van het prachtige uitzicht genieten! Overnacht bijvoorbeeld in het Radisson Blu* hotel. Je hebt er een mooi uitzicht op het Astridplein en het prachtige station van Antwerpen of kijkt uit op het stadscentrum.

Hotels in Antwerpen: 12 leuke hotels voor je weekendje Antwerpen

Culinair Antwerpen

Een bezoek aan Antwerpen is niet compleet zonder jezelf eens flink te verwennen op culinair gebied! Ik schreef al eerder over de vele restaurants in Antwerpen, waar je heerlijk kunt eten – van ontbijt en lunch tot gastronomisch diner. Inclusief enkele van mijn persoonlijke favorieten zoals Pasta-Hippo-Vino en STORY urban deli shop.

Lees ook: 50x Uit eten in Antwerpen

Bereik nieuwe culinaire hoogtes

In Antwerpen vind je allerlei culinaire pareltjes. Wist je dat sommige onder hen ook een fantastische rooftop-bar hebben? Hier verorber je in de zomer een verrukkelijke maaltijd met een prachtig zicht op de stad.

Zo heb je Black Smoke, ambachtelijke BBQ in het hartje van de stad met een geweldige urban rooftop om even uit te waaien. Of ga eens langs bij YUST voor heerlijke sharing dishes en een zonnig dakterras. Perfect voor een datenight!

Antwerpse Brouw Compagnie

In het Noorderpershuis – een historisch havengebouw, beschermd als monument – bouwde de
Antwerpse Brouw Compagnie een volledig nieuwe brouwerij en maakte er een unieke bierplek
van, op loopafstand van het populaire MAS-museum op het Eilandje.

Deze lokale en volledig onafhankelijke brouwerij werd gestart door en is volledig in handen van bierliefhebbers. In het elf meter hoge gebouw kom je in het Brouwerij Kaffee terecht, dat zich middenin de actieve brouwerij bevindt. Terwijl je een hapje eet of geniet van de verschillende bieren heb je uniek zicht op de werking van de brouwerij.

In het Brouwerij Kaffee vinden regelmatig liveoptredens en andere gezellige avonden plaats. Het binnenplein wordt tijdens de zomermaanden omgetoverd tot een prachtige biergarten met een pizzaoven en barbecues.

Adres: Indiëstraat 21, 2000 Antwerpen
Openingsuren Brouwerij Kaffee: Woensdag t/m zondag 12 uur tot 23 uur

Eten en drinken: Culinaire festivals in Antwerpen

Daarnaast worden er geregeld culinaire festivals georganiseerd, waarbij je de gastronomische kant van deze Vlaamse stad ook goed leert kennen:

  • Antwerpen proeft – Proef Antwerpen tijdens het jaarlijkse culinaire festival Antwerpen Proeft. Sterrenchefs, top-restaurants en foodtrucks zorgen voor smakelijke gerechtjes op ‘t Eilandje van Antwerpen.
  • Bierpassie weekend – Elk zomer verzamelen bierliefhebbers zich op de Groenplaats. Dit driedaagse bierfestival staat geheel in het teken van Belgische speciaal-bieren. Een uitgelezen moment om – met een speciaal degustatieglaasjes van slechts 20 cl – verschillende Belgische bieren uit te proberen.
  • Chocolate Week – Eens per jaar wordt er een speciale chocoladeweek in Antwerpen gehouden, waarbij je goedkoop kennis kunt maken met een groot aantal lokale chocolatiers. Om deel te nemen heb je de Chocolate Pass nodig, die je o.a. kunt kopen bij Dienst Toerisme Stad Antwerpen een deelnemende chocolatiers.
  • Pateekes Week – Ook wordt een keer per jaar een speciale Pateekes week georganiseerd, waarbij je diverse pateekes uit kunt proberen tegen een laagdrempelige prijs. Nu hoor ik je denken: Pateekes?! Pateekes zijn gebakjes, een fijne week voor zoetekauwen dus!

Op citytrip naar Antwerpen? Plan je reis

Ook zin in gekregen in een weekendje Antwerpen? Boek je citytrip met onderstaande reistips.

Boek je hotel in Antwerpen – Ontdek de beste aanbiedingen voor weekendjes weg in Antwerpen met Hotelspecials.nl* of kijk naar deze tips voor hotels in Antwerpen.

Naar Antwerpen met de auto – Antwerpen is goed bereikbaar met de auto. Vanaf Utrecht is het zo’n 1,5 uur rijden. Hou er wel rekening mee dat de Antwerpse binnenstad een lage-emissiezone is. Registreer je wagen voor je naar Antwerpen komt en controleer of je de zone binnen mag.

Naar Antwerpen met de trein – Vanuit de Randstad reis je snel met de trein naar Antwerpen*, waarbij je kunt kiezen om de treinreis met Intercity Brussel of Thalys te maken. De reistijd tussen Amsterdam – Antwerpen bedraagt met de Intercity Brussel iets meer dan 1 uur en 45 minuten. Vanaf Utrecht ben je net geen 2 uur onderweg (met 1 overstap).

Met de trein naar Antwerpen

Wat moet je volgens jou nu echt doen aan Antwerpen?

2 reacties
  1. Dank je voor deze zeer goede en handige tips om zoveel dingen gratis of voor kleine prijsjes te kunnen doen in die prachtige city ;-)

    Xoxo

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen