Terug naar bezochte plekken of alleen nieuwe bestemmingen?

Indrukwekkende films over reizen en bijzondere journeys

Ontdek de meest inspirerende films over reizen en beleef avontuur, cultuur en vervoering vanuit je luie stoel. Laat je verrassen door de verhalen van reizigers met deze 10 bijzondere films over reizen.

10 Films over reizen en bijzondere journeys

Van indie-klassiekers tot moderne blockbusters, deze films nemen je mee op een visuele reis door verschillende delen van de wereld. Ontdek nieuwe bestemmingen voor je bucketlist of droom even weg bij bekende plekken. Deze tien films over reizen, prachtige locaties en bijzondere journeys wil je gezien hebben.

1. Before Sunrise (1995)

“Before Sunrise” volgt twee reizigers die elkaar ontmoeten op een trein in Oostenrijk en besluiten samen door Wenen te reizen. “Before Sunrise” is een romantische dramaserie bestaande uit drie films: “Before Sunrise” (1995), “Before Sunset” (2004) en “Before Midnight” (2013).

De films volgen het verhaal van Jesse, een Amerikaanse man, en Celine, een Franse vrouw. Ze ontmoeten op een trein naar Wenen en besluiten samen door de stad te dwalen.

Elk deel van de trilogie speelt zich af op een ander moment in hun leven en laat zien hoe hun relatie en gevoelens voor elkaar veranderen over de jaren. De films zijn een lofzang op de menselijke connectie en de schoonheid van onverwachte ontmoetingen.

2. The Darjeeling Limited (2007)

The Darjeeling Limited is de vijfde speelfilm van Wes Anderson en volgt de reis van de broers Francis, Peter en Jack, door India op een trein genaamd The Darjeeling Limited. Na het overlijden van hun vader hebben ze elkaar een jaar niet gezien.

Francis, de oudste broer, wil hun band herstellen en neemt ze mee op een spirituale treinreis dwars door India. Onderweg worden emotionele uitdagingen en culturele verwarringen overwonnen én de nodige familiegeheimen onthuld, en leren ze uiteindelijk meer over elkaar en zichzelf. Een film vol chaotische taferelen en prachtige beelden van India.

“The Darjeeling Limited” volgt drie broers die op reis gaan door India om hun band te versterken na het verlies van hun vader.

3. Lost in Translation (2003)

Lost in Translation is een film uit 2003 geregisseerd door Sofia Coppola en volgt twee vreemdelingen in Tokio: de verveelde en eenzame Amerikaanse acteur Bob Harris (gespeeld door Bill Murray) en de jonge, pasgetrouwde Charlotte (gespeeld door Scarlett Johansson).

Ze ontmoeten elkaar in een hotel in Tokio en raken bevriend terwijl ze samen de stad verkennen en een culturele shock beleven in de voor hen vreemde stad. Gedurende enkele dagen delen ze hun eenzaamheid en frustraties, en groeit er een hechte band tussen hen. Hun verhaal is een verkenning van menselijke connectie en betekenis in het leven.

4. The Grand Budapest Hotel (2014)

“The Grand Budapest Hotel” speelt zich af in de jaren ’30 en volgt de avonturen van een concierge en een jong lobbyjongen die samen reizen door Europa.

Centraal in de film staan de avonturen van Gustave H, de legendarische concierge van het Grand Budapest Hotel, en Zero Moustafa, piccolo. Samen ondernemen ze een reis vol verrassingen en avontuur. Van het terugkrijgen van een waardevol schilderij tot een ontsnapping uit de gevangenis. Het verhaal is een typische Wes Anderson: een lofzang op verbeelding en hoop, en een herinnering aan de vergane glorie van Europa’s vervlogen tijden.

The Grand Budapest Hotel Film Poster

5. Into the Wild (2007)

“Into the Wild” volgt de reis van Christopher McCandless, een jonge man die na zijn afstuderen in de jaren negentig besluit om zijn oude leven achter te laten en op zoek te gaan naar avontuur en betekenis in het leven. Hij reist door Noord-Amerika en ontmoet diverse mensen die hem helpen in zijn zoektocht. Uiteindelijk bereikt hij Alaska en probeert hij te overleven in de wildernis, met tragisch einde…

De film is gebaseerd op een boek van Jon Krakauer, die het schreef naar aanleiding van het waargebeurde verhaal. Into The Wild werd geheel op locatie gefilmd, waardoor je als kijker wordt meegenomen door de indrukwekkende natuur van Alaska. Zoals de rivier de Colorado die door de Grand Canyon stroomt, en uiteraard het besneeuwde Alaska.

6. Midnight in Paris (2011)

“Midnight in Paris” is een romantische komedie die zich afspeelt in Parijs. De hoofdpersoon, Gil, is een verveelde schrijver op huwelijksreis met zijn verloofde en haar familie. ‘s Nachts vindt hij zichzelf steeds terug in de jaren ’20, waar hij ontmoetingen heeft met bekende schrijvers en kunstenaars en zich in het verleden verliest.

Het verhaal is een verkenning van het verlangen naar het verleden en de zoektocht naar geluk en betekenis in het leven.

7. The Motorcycle Diaries (2004)

Deze roadmovie vertelt het verhaal van de Argentijnse Ernesto “Che” Guevara en zijn reis door Latijns-Amerika. Het is gebaseerd op dagboeken van de jonge Che Guevara, één van de latere leiders van de Cubaanse revolutie.

Samen met zijn beste vriend Alberto Granado reist hij op een motor door Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Peru, Colombia en Venezuela. Hier ervaren ze de armoede en ongelijkheid van het continent. Deze reis inspireerde Che tot zijn latere politieke activiteiten en het streven naar sociale verandering.

“The Motorcycle Diaries” gaat over het waargebeurde verhaal van de toekomstige revolutionair Ernesto “Che” Guevara en zijn reis door Zuid-Amerika.

8. On the Road (2012)

On the Road” is gebaseerd op de klassieke roman van Jack Kerouac. De film volgt twee vrienden die door de Verenigde Staten reizen, op zoek naar betekenis en vrijheid. Centraal staan de avonturen van de jonge schrijver Sal Paradise, de rebelse Dean Moriarty en zijn vriendin tijdens hun reis door Amerika.

Ze bezoeken verschillende steden en ontmoeten steeds weer nieuwe mensen, terwijl ze zich uitleven uit met feesten. De reis wordt gezien als een zoektocht naar de essentie van het leven en de betekenis van de vrijheid.

9. The Secret Life of Walter Mitty

Ontdek het (nog niet zo) avontuurlijke verhaal van Walter Mitty, een verlegen fotoarchivaris bij Life Magazine. Hij maakt weinig mee, behalve in zijn dagdromen waar hij de wildste avonturen beleeft. Het archief waar Walter werkt bevat een enorme hoeveelheid foto’s van afgelegen bijzondere plekken. Deze staan symbool voor het leven dat hij eigenlijk zou willen leiden maar zich niet aan durft te wagen.

Als voor het laatst gedrukte nummer het negatief voor de geplande coverfoto blijkt verdwenen, krijgt Walter de schuld en riskeert hij zijn baan. Om zijn carrière te redden, gaat hij op zoek naar beroemd fotograaf Sean O’Connell, die als einzelganger liever niets met moderne techniek te maken heeft. Zijn speurtocht brengt hem via Groenland naar IJsland en uiteindelijk naar Afghanistan om hem te zoeken.

10. Wild (2014)

De film Wild is gebaseerd op de gelijknamige bestseller autobiografie van de Amerikaanse schrijfster Cheryl Strayed. Overwelmd door verdriet en persoonlijke problemen besluit ze haar gewone leven te verlaten en in haar eentje de Pacific Crest Trail af te leggen.

Pacific Crest Trail in Amerika

De Pacific Crest Trail is een langeafstandspad die dwars door de bergen in het westen van Noord-Amerika loopt. Het loopt vanaf de grens met Mexico in het zuiden naar de grens met Canada in het noorden en is in totaal ruim 4000 kilometer lang. De film vertelt de nodige levenslessen maar laat ook prachtige beelden van de Amerikaanse natuur.

Wat zijn jouw favoriete films over reizen?

Dit wil je wellicht ook lezen
Films + movies (foto door oor Lolostock // via Shutterstock)

3x Netflix kijktips voor culi’s

Mijn eigen baksels komen steevast met soggy bottoms uit de oven, toch ben ik een sucker voor kookprogramma’s. Gelukkig ben ik daarvoor niet alleen afhankelijk van mijn tv maar staat ook…