Wat te doen in Zwolle: Peperbus Zwolle

Wat te doen in Zwolle: tips voor dagje uit in Zwolle

Op ontdekking in Hanzestad Zwolle? Ontdek wat te doen in Zwolle met deze tips voor een dagje uit in Overijssel!

Wat te doen in Zwolle: tips voor een dagje uit

Zwolle is hoofdstad van Overijssel; de bruisende Hanzestad heeft een rijke geschiedenis die terug gaat tot de middeleeuwen. In het historische centrum wandel je rond de stervormige stadsgracht langs monumentale panden en moderne musea. Ontdek de leukste winkels, maak kennis met culturele en culinaire hotspots en ontdek de lekkerste eetcafés en restaurants.

Ontdek Zwolle met vier digitale stadswandelingen

Zin om de stad te verkennen? Je kunt met een stadsgids op pad die je alles over het verleden en heden van Zwolle laat zien. Met de gloednieuwe digitale stadswandelingen kun je ook zelf op pad op het moment dat ze zelf uitkiezen.

Met behulp van je smartphone kies je een van de vier themaroutes: ‘Kunst & Creativiteit’, ‘Duurzaamheid’, ‘Historische Gebouwen’ of ‘Naoorlogse architectuur’. Geen zin om te kiezen? Elke route is ongeveer drie kilometer lang dus wie zin heeft in een dagje stappen, ontdekt ze gewoon allemaal.

Ontdek Zwolle met vier digitale stadswandelingen ©MarketingOost

Ontdek Zwolle met vier digitale stadswandelingen ©MarketingOost

Bekijk en beklim De Peperbus

De Onze Lieve Vrouwetoren staat in de volksmond beter bekend als de Peperbus en is niet te missen in de skyline van Zwolle. De Peperbus is onderdeel van de Onze Lieve Vrouwe basiliek, die in de late middeleeuwen werd gebouwd.

De toren zelf is 75 meter hoog en wanneer de basiliek is geopend, kun je de 236 treden naar de top beklimmen. De beloning: een fantastisch uitzicht over Zwolle en omgeving.

Adres: Ossenmarkt 42, Zwolle

Wandel door De Sassenpoort

Ooit stonden in Zwolle maar liefst 8 stadspoorten. Tegenwoordig is er nog maar eentje over: de Sassenpoort. Deze monumentale poort in de stadsmuur van Zwolle werd gebouwd eind van de 14de en begin van de 15e eeuw, als onderdeel van de stadsverdedigingswerken.

Adres: Sassenstraat 53, Zwolle

Zwolle Sassenpoort ©MarketingOost

De Sassenpoort in Zwolle ©MarketingOost

Bekijk kunst bij Museum de Fundatie

Ben je kunstliefhebber? Dan wil je Museum de Fundatie niet overslaan tijdens je bezoek aan Zwolle. Museum de Fundatie is te vinden in een bijzonder pand aan de Blijmarkt. Vooral het opvallende dak springt direct in het oog.

Museum de Fundatie beheert een grote en diverse collectie beeldende kunst die je op twee locaties kunt bekijken: in Zwolle en op locatie in Kasteel het Nijenhuis bij Heino, waar ook een beeldentuin is. De collectie bestaat inmiddels uit ruim 11.000 objecten, waaronder wereldberoemde werken van bijvoorbeeld Van Gogh, Picasso en Mondriaan.

Adres: Blijmarkt 20 (www.museumdefundatie.nl)

Speur rond in Boekhandel In de Broeren

Boekhandel Van der Velde In de Broeren (voorheen bekend als Waanders) is gevestigd in de Broerenkerk, een monumentaal kerkgebouw met een rijke historie. Dat maakt het een van de mooiste boekhandels van Nederland (naast die prachtige boekhandel in Maastricht natuurlijk). Want zeg nou zelf: snuffelen tussen talloze boeken in een oude kloosterkerk geeft een extra dimensie aan je bezoek, nietwaar?

Ook leuk: bovenin de boekhandel vind je de Brasserie, waar je onder de indrukwekkende gewelven van de kerk zit. Heerlijk met een kopje koffie en een boek natuurlijk.

Adres: Achter de Broeren 1, Zwolle

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VisitOost (@visitoost)

Vaar door de grachten van Zwolle

Verander je perspectief en bekijk Zwolle vanaf het water. De grachten in Zwolle nodigen natuurlijk voor een rondje varen, of je dat nu met een rondvaartboot, kano of sup doet. Er zijn tal van mogelijkheden om bootjes te huren (zoals de BBQ boot) of zelf actief het water op te gaan met een kano of supboard.

Ontdek Zwolle vanaf het water >>

Wat te doen in Zwolle: vaar door de grachten

Verken de Overijsselse Hanzestad vanaf het water (Foto door Bart Ros via Unsplash)

Eten en drinken in Zwolle

Tijdens je dagje uit wil je natuurlijk ook lekker eten en drinken! Lekker lunchen kan bij de Gillende Keukenmeiden (Meerminneplein 7), een begrip in Zwolle. Hier smul je van smakelijke ontbijt en lunch of geniet je van een high tea.

Bij Jantjes Lief (Mandjesstraat 4) kun je genieten van zelfgemaakte taarten, lunch of borrelplank met een wijntje of speciaalbiertje. Het menu wisselt elke week.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jantjes Lief (@jantjeslief)

Dineren kan natuurlijk ook. Of je nu voor fine dining gaat bij driesterrenrestaurant De Librije of een van de vele restaurants en cafés kiest.

Meer leuke steden in Nederland ontdekken?

Wat is jouw beste tip voor een dagje Zwolle?

Dit wil je wellicht ook lezen
Overnachten in The Duke Hotel Den Bosch

The Duke Boutique Hotel Den Bosch

Of ik een nachtje wilde komen slapen in The Duke Boutique Hotel in Den Bosch. Dit pas geopende, trendy hotel ligt midden in het centrum van deze Brabantse stad, telt slechts…