Steden in Gelderland: dit zijn de leukste adressen in Arnhem

Wat te doen in Arnhem: tips voor dagje uit of weekendje weg

Wil je weten wat te doen in Arnhem? Dit zijn de leukste tips en bezienswaardigheden voor een dagje uit of weekendje weg in Arnhem.

Wat te doen in Arnhem

Arnhem is de hoofdstad van Gelderland en is een van de leukste steden in Gelderland. De stad ligt aan de rand van de Veluwe en daardoor vind je hier zowel stadse drukte als groene rust. Sinds ik in Gelderland woon, is het ook dé stad waar ik regelmatig ga shoppen of lekker ga eten en borrelen.

De Gelderse stad heeft een bewogen geschiedenis die op sommige plekken ook nog duidelijk terug te zien is, onder meer in monumentale gebouwen. Maar Arnhem is ook trendy, met hippe wijken, een Modekwartier en unieke winkels.

Dit kun je allemaal zien en doen in Arnhem

Je kunt hier eindeloos shoppen en uitgaan, maar dus ook lekker tot rust komen in Arnhem. Het centrum is lekker compact dus je loopt zo van de ene leuke wijk naar de andere. Ben je de stad even beu, strijk je binnen de kortste keren neer in een stadspark of bezoek je een van de vele natuurgebieden in de omgeving.

Ga jij binnenkort naar Arnhem voor een dagje uit of nachtje weg? Deze dingen wil je zien en doen in Arnhem: sla ze op en neem ze mee op reis!

Centraal Station Arnhem

Misschien niet meteen het eerste waar je aan denkt bij bezienswaardigheid maar als je met de trein naar Arnhem reist, wel het eerste wat je ziet! Het moderne station van Arnhem is een bijzonder architectonisch bouwwerk en een goed startpunt van je bezoek aan Arnhem.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Regio Arnhem (@visitarnhem)

Bezoek de 7straatjes

In de 7straatjes – te vinden rond de Koningstraat – vind je lokale, karakteristieke winkels met een uniek aanbod. Stiekem zijn het eigenlijk 6 straatjes en een pleintje maar what’s in a name? Hier vind je leuke boetiekjes en winkels waar je toffe items kunt scoren.

  • LOFT store (Weverstraat 29) – In deze prachtige grote industriële woonwinkel vind je veel producten met een Scandinavisch tintje en fijne materialen, van interieur tot mode.
  • Trix & Rees (Kerkstraat 23) – Arnhems bekendste ontwerpersduo, Trix Hoogveld en Resi van Kraaij, werkt al samen vanaf het moment dat ze elkaar leerden kennen op de Arnhemse mode-afdeling van ArtEZ.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LOFT (@loftloftnl)

Musiskwartier

Aan de rand van de binnenstad ligt het overdekte Musiskwartier met een breed aanbod aan winkels, eetgelegenheden en lifestyle shops. Van kappers en salons tot conceptstores waar je zowel cadeaus kunt kopen als lokale lekkernijen kunt proeven. Leuk dus om te winkelen, ook wanneer het regent.

Adres: Brouwersplein, Arnhem

Modekwartier

Ware fashionista’s gaan linea recta naar het Modekwartier in Arnhem. Het Modekwartier is te vinden in Klarendal, op loopafstand van de binnenstad. Hier bruist het van creativiteit en innovatie, uiteraard met een Hollands tintje, en draait alles om mode, design en kunst.

Zowel aanstormend talent als gevestigde namen hebben hier hun atelier of studio, die regelmatig open zijn voor een bezoek. Naast artistieke werkplaatsen vind je hier ook allerlei leuke restaurants en winkels.

Ontdek meer over het Modekwartier op www.modekwartier.nl.

Eusebius Experience

Wie geen last heeft van hoogtevrees, wil de Eusebius bezoeken. Dit is het enige kerkgebouw in Europa met een glazen panoramalift in de toren! Stap in de lift en beleef zelf de Eusebius Experience, waarbij je tot maar liefst 73 meter hoogte de lucht in gaat. Goed voor een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving.

Tegelijk geeft de lift je een kijkje aan de binnenkant van de toren. Aan de oost-en westkant van de toren zijn glazen balkons bevestigd waarop je kunt wandelen, gaaf en doodeng tegelijk als je het mij vraagt!

De Eusebius is maandag t/m zondag te bezoeken tussen 10:00 – 17:00 uur. Voor een bezoek aan de toren (zowel de Eusebius Experience en glazen balkons) kun je een tijdslot reserveren (online of aan de balie).

Rozet

Kortestraat 16 – 6811 EP Arnhem

Loop ook eens naar binnen bij Cultureel Centrum Rozet (Kortestraat 16), waar je onder meer de bibliotheek en het Erfgoedcentrum vindt. Dit laatste is een klein museum (te vinden op niveau -1) is gratis te bezoeken en laat je kennis maken met de roerige geschiedenis van Arnhem. Voor de lekkere trek en dorst kun je een van twee restaurantjes bezoeken en even lekker ontspannen op het (zonnige) terras. Het pand won al diverse architectuurprijzen en is alleen daarom al een bezoekje waard.

Tip: pak de lift naar het panoramaterras voor het geweldige uitzicht over de Arnhemse binnenstad. Voor de deur lag jarenlang het 9 meter hoge kunstwerk ’Aardfeestvarken’ voor de deur, dat inmiddels is weggehaald en op zoek is naar een nieuwe locatie.

Spijkerkwartier

Het Spijkerkwartier was ooit een beruchte wijk maar tegenwoordig vind je in deze stadse buurt vooral veel gezelligheid. De statige Brusselse huizen zijn indrukwekkend en er zijn tal van leuke restaurantjes en cafeetjes te vinden. Vooral de Steenstraat is bekend, te vinden tussen het centrum en Station Velperpoort.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Regio Arnhem (@visitarnhem)

Sonsbeekpark

Arnhem ligt in een behoorlijk groene omgeving. Zo ligt de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe ligt binnen haar gemeentegrenzen. In totaal zijn er ruim 20 kleine en grote (stads)parken te vinden. Park Sonsbeek is waarschijnlijk het bekendste stadspark. Hier kun je heerlijk wandelen over lommerrijke paden of heerlijk relaxen op het uitgestrekte gras.

Sonsbeek heeft een eeuwenoud beukenbos en grasvelden, met vijvers en zelfs watervallen. Wandel door de Steile Tuin en ga voor een prachtig uitzicht vanaf de uitkijktoren, Belvédère. En dat op slechts 5 minuten wandelen vanaf het centrum en treinstation! Ideaal voor een rustmomentje dus.

Wat te doen in Arnhem: bezoek Sonsbeekpark

Voor een verfrissing bezoek je Stadsvilla Sonsbeek (Tellegenlaan 3), dat ook wel bekend staat als de Witte Villa. Hier huist een Grand Café waar je lekker kunt eten en drinken en in het weekend vanaf 10 uur terecht kunt voor ontbijt.

Attracties en bezienswaardigheden in Arnhem

Doe je liever iets anders dan winkelen, dan zijn er nog genoeg andere dingen te doen. Bezoek bijvoorbeeld deze bezienswaardigheden en attracties in Arnhem terecht.

Burgers’ Zoo

Bezoek een van de bekendste dierenparken van Nederland: in Burgers’ Zoo ga je op safari door de woestijn, mangrove, bush en oceaan. Het park is groot genoeg om je een dag te vermaken.

Adres: Antoon van Hooffplein 1, Arnhem (www.burgerszoo.nl)

Het Nederlands Openluchtmuseum

Een dagje Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een reis door de tijd. Ga op ontdekking in het museumpark en proef het verleden, maak een praatje met ambachtslieden en stap binnen in Nederlandse huiskamers door de eeuwen heen. Het Nederlands Openluchtmuseum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00.

Bezoekadres: Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem (www.openluchtmuseum.nl)

Oude tram in het Openluchtmuseum in Arnhem (foto via Unsplash)

Een ouderwetse tram in het Openluchtmuseum in Arnhem (foto via Unsplash)

Nederlands Watermuseum

Adres: Zijpendaalseweg 26, Arnhem

Verstopt in (en onder) stadspark Sonsbeek ligt het Nederlands Watermuseum. Een uniek doe-museum waar je van alles leert over water en hoe het wordt gebruikt. Inclusief Waterlab en Waterwerkplaats, dus een spetterend bezoek gegarandeerd. Dinsdag t/m zondag geopend (in schoolvakanties zeven dagen per week open).

Nederlands Wijnmuseum

Van heel andere orde is het Nederlands Wijnmuseum! Te vinden in een van de oude ondergrondse kelders die Arnhem rijk is, ontdek je hier alles over de historie van wijn, wijnbouw en -oogst en de rol van wijn in de samenleving.

Uiteraard kun je ook een wijnproeverij boeken.

Adres: Velperweg 23, Arnhem

Bezoek het Nederlands Wijnmuseum in Arnhem (foto via VisitArnhem)

Lekker eten en drinken in Arnhem

Natuurlijk kun je ook in Arnhem genieten van lekker eten en drinken, of je nu zin hebt in koffie of ontbijt, een uitgebreide lunch of gezellig wil borrelen en dineren. Een paar persoonlijke favorieten:

Anne&Max – Voor heerlijke koffie, thee en taartjes ga je naar Anne&Max (Bakkerstraat 50). Een fijne plek voor ontbijt, brunch, lunch of een high tea of borrel wanneer je iets te vieren hebt. Zeven dagen per week geopend van 8:30 uur (op zondag om 9:00 uur) tot 17:30 uur.

Lunchen bij Anne & Max in Arnhem ©watzijzegt.com

Lunchen bij Anne & Max in Arnhem ©watzijzegt.com

Caspar (Elly Lamakerplantsoen 2) – CASPAR te vinden in het Modekwartier in Klarendal en staat ook wel bekend als moderne huiskamer met lekker eten en goed gezelschap. Hier kun je lekker zitten, genieten van een smakelijke lunch en diner of gewoon borrelen. Aanrader!

Lunchen bij Caspar in Arnhem ©watzijzegt.com

Lekker lunchen bij Caspar in Arnhem ©watzijzegt.com

Iveau Burgers & Wijnbar (Kleine Oord 78) – Een populaire combinatie en niet onterecht: want burgers en wijn gaan prima samen! Ik at al een paar keer bij Iveau Burgers & Wijnbar in Arnhem en werd nog nooit teleurgesteld.

Burgers en wijn bij Iveau Arnhem ©watzijzegt.com

Burgers en wijn bij Iveau Arnhem ©watzijzegt.com

Overnachten in Arnhem

Wil je langer genieten van Arnhem? Er zijn genoeg mogelijkheden om te overnachten in de stad. Deze hotels in Arnhem laten je optimaal genieten van je nachtrust.

Hotel Modez

Adres: Elly Lamakerplantsoen 4, Arnhem

Wie wil slapen in modestad Arnhem kan niet om Hotel Modez heen. Hotel Modez is een trendsettend hotel in het Modekwartier waarbij design en mode centraal staan. Het interieur werd onder leiding van mode-illustrator Piet Paris ontworpen en de 26 hotelkamers werden ingericht door Nederlandse modeontwerpers. Elke kamer is vernoemd naar de ontwerper(s) en de prachtige inrichting is een lust voor het oog!

Hotel Haarhuis

Adres: Stationsplein 1, Arnhem

Hotel Haarhuis is een begrip in Arnhem en omgeving. Het hotel ligt in aan de rand van het centrum, tegenover het centraal station. Het werd oorspronkelijk geopend als koffiehuis, in mei 1918. Sindsdien heeft Hotel Haarhuis veel vernieuwingen ondergaan. Alle kamers van Hotel Haarhuis hebben unieke en eigenzinnige designs die geïnspireerd zijn op de jaren 20 tot en met nu.

Het hotel heeft een eigen vertical farm waar het onder meer kruiden kweekt. Bij Restaurant LOCALS geniet je bovendien van heerlijke gerechten met lokale ingrediënten en veel groenten. Je zit hier in een fantastische fotogenieke setting en reserveren wordt aangeraden! Tip: vanaf de rooftop bar heb je een geweldig uitzicht over de stad!

Karel (Hotel & Bar)

Adres: Hertogstraat 40, Arnhem

Bar Hotel Karel is te vinden in het Spijkerkwartier, vlakbij Station Arnhem Velperpoort. Dit kleinschalige hotel heeft vier unieke, ruime suites. De kamers zijn luxe en origineel ingericht en van alle gemakken voorzien.

Heerlijke bedden, badkamers met stoomdouchecabine en bad of whirlpool en een kitchenette met koelkast. Ook fijn: bij het hotel zit een koffiebar en een boulangerie waar heerlijk brood wordt gemaakt!

Suite 3 van Karel Hotel & Bar (foto ©Bar Hotel Karel)

Prachtige suites in Hotel Karel in Arnhem (foto ©Bar Hotel Karel)

Meer lezen over wat te doen in de omgeving van Arnhem?

Wat zijn jouw favoriete dingen om te doen in Arnhem?

Dit wil je wellicht ook lezen