Citytrip Kopenhagen: bezoek Nyhavn in Kopenagen

Citytrip Kopenhagen: leukste bezienswaardigheden in Kopenhagen

Op krap anderhalf uur vliegen van Amsterdam ligt de Deense hoofdstad Kopenhagen. Een citytrip Kopenhagen is dan ook zo geboekt! Ontdek de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen tijdens je stedentrip naar Kopenhagen.

Citytrip Kopenhagen in Denemarken

Kopenhagen staat bekend als de hoofdstad van Deens Design maar kent daarnaast ook een behoorlijke portie historische gebouwen zoals koninklijke paleizen. De meeste monumentale panden dateren uit de 17e eeuw. Met zo’n 550.000 inwoners is de stad de grootste van Denemarken.

Dit wil je doen tijdens je citytrip Kopenhagen

Zoek jij nog een toffe bestemming voor je volgende stedentrip naar Denemarken? Dit wil je doen tijdens je citytrip Kopenhagen: de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Binnenstad en bezienswaardigheden van Kopenhagen

De oude binnenstad van Kopenhagen is ruim van opzet. Dankzij de talloze fietspaden en op de fiets voorbij scheurende Denen heeft de stad bijna een Nederlands tintje. Daarnaast bevinden de meeste bezienswaardigheden in Kopenhagen zich op loopafstand van elkaar. Genoeg om je aan te vergapen dus tijdens een leuke stadswandeling.

Fietsen in Kopenhagen

Lees ook: Wat te doen in Kopenhagen: 15 ideeën voor elk budget

Breng een bezoek aan Tivoli Kopenhagen

Een citytrip Kopenhagen kent natuurlijk een aantal standaard to do’s en must-see’s. Het familiepretpark Amusementspark Tivoli (Tivoli A/S 3 Vesterbrogade, www.tivoli.dk) is er daar eentje van. Het park ligt midden in de stad en trekt jaarlijks nog door meer dan 4 miljoen bezoekers.

Om het park in te komen, moet je een toegangskaartje kopen. Voor de attracties moet je daarnaast apart betalen of een dagkaart aanschaffen. Daarmee kan het een prijzig bezoekje worden maar alleen rondwandelen door Tivoli park vonden wij al de moeite waard.

Wil je ongelimiteerd in alle attracties in Tivoli? Koop hier alvast je kaartje*!

Pretpark Tivoli in KopenhagenTravelspot: Tivoli Kopenhagen

‘s Avonds wordt het park verlicht door duizenden lampjes en kun je genieten van een spectaculaire lasershow. Ik vond het een bijzondere ervaring!

De tuinen van Tivoli huisvesten daarnaast bijna 40 verschillende restaurants en eet-kraampjes, waaronder zelfs een ster-restaurant. Voor elk wat wils dus.

Musea in Kopenhagen

Kopenhagen kent diverse musea waar je van alles kunt ontdekken, van de rijke Deense geschiedenis tot kunst uit allerlei eeuwen. Veel museums zijn gratis te bezoeken op woensdag of zelfs altijd.

Nationaalmuseet

Het Nationaalmuseet (Frederiksholms Kanal 12, 1220 København K, natmus.dk) is zo’n museum. Neem een kijkje in de Deense geschiedenis, hoe Vikingen leefden en hoe Denen de afgelopen honderd jaar beleefden. Het museum is groter dan je denkt, pas op dat je niet in een oneindige loop van gangen terecht komt.

Statens Naturhistoriske Museum

Het natuurhistorisch museum in Kopenhagen heeft een indrukwekkende collectie mammoeten, harige neushoorns, bizons en enorme rendieren die ooit in Denemarken rond wandelen. Er is zelfs een ruimte waar je de opgezette dieren en tentoongestelde skeletten kunt aanraken.

Bezoekadres: Universitetsparken 15, 2100 København Ø (snm.ku.dk)

Statens Museum for Kunst (SMK)

In Kopenhagen vind je ook het grootste kunstmuseum van Denemarken: Statens Museum for Kunst (Sølvgade 48-50) stelt zowel Deense als internationale kunst van de afgelopen 700 jaar tentoon.

Bekende bezienswaardigheden in Kopenhagen

Kopenhagen staat bekend om allerlei bezienswaardigheden, van de Kleine Zeemeermin tot koninklijke paleizen. Niet allemaal even indrukwekkend maar je wil ze toch wel zien.

Het beeld van de Kleine Zeemeermin

Leuk maar toeristisch is het beeld van De Kleine Zeemeermin. Natuurlijk hebben ook wij de verplichte foto’s gemaakt. Ze had in elk geval al haar ledematen, niet vanzelfsprekend voor Den Lille Havfrue van Hans Cristian Andersen. Meer dan eens werd ze slachtoffer van vandalen namelijk.

Citytrip Kopenhagen in Denemarken

De wandeling erheen duurt even. Onderweg, langs het water, kwamen we onder meer het koninklijk theater Skuespilhuset tegen. Ook Amaliehaven, winterpaleis Amalienborg en vestingswerk Kastellet liggen langs de route. De Langelinie zelf vond ik persoonlijk niet heel interessant; je verwacht voor zo’n beeld misschien toch een mooiere locatie.

Gammel Strand in Kopenhagen

Nyhavn

Kleurrijk geschilderde pakhuizen in de wijk Christianshavn zie je vaak terug op foto’s van de hoofdstad. Vooral Nyhavn trekt de aandacht: het is misschien wel een van de bekendste plekken in Kopenhagen. Leuk om rond te lopen en de sfeer te proeven!

In deze wijk ligt ook het bekende zogeheten vrijstaatje Christiana. Het kleurrijke en ietwat controversiële Christiana is uitgegroeid tot een toeristische trekpleister die vooral bij mooi weer leuk kan zijn.

Wat te doen in Kopenhagen: bezoek Nyhavn

Amalienborg Paleis

Koninklijk Paleis Amalienborg ligt in het stadsdeel Frederiksstaden en is de huidige residentie van de Deense vorstin Margrethe II van Denemarken. Ook haar twee zonen Frederik en Joachim en hun families wonen hier. De vier identieke gebouwen dateren van omstreeks 1750. Je kunt er een kijkje achter de schermen van het koninklijke leven nemen. Net als in Londen vindt hier ook dagelijks om 12 uur de wisseling van de wacht plaats.

Bezoekadres: Amalienborg, 1257 København K (www.kongernessamling.dk)

Amalienborg Paleis in Kopenhagen

Amalienborg Slotsplads is een bekende bezienswaardigheid in Kopenhagen

Christiansborg

Christiansborg is een paleis op het eiland Slotsholmen in het centrum van Kopenhagen. In het gebouw zijn onder meer het Deense parlement en Hooggerechtshof (Højesteret) gevestigd. Verschillende delen van het paleis, waaronder de koninklijke ontvangstzaal, de paleiskapel en de Koninklijke stallen, worden ook gebruikt door het Deense koningshuis.

Je kunt enkele ruimtes zelf bezoeken en je vergapen aan meer dan 800 jaar koninklijke historie.

Bezoekadres: Prins Jørgens Gård, 1468 København K

Christiansborg in Kopenhagen

Bezienswaardigheden in Kopenhagen: Paleis Christianborg

Rosenborg

Stadspaleis Rosenborg werd begin 1600 in opdracht van de beroemde Deense Koning Christian IV gebouwd in renaissancistische stijl. Het ligt in het stadspark Østre Anlæg in het centrum van Kopenhagen. Het grenst aan Kongens Have en is sinds 1838 een cultuurhistorisch museum. Hier liggen onder meer de kroonjuwelen.

Bezoekadres: Øster Voldgade 4A, 1350 København K

Kasteel Rosenborg in Kopenhagen (via Unsplash)

Kastellet

Kastellet is een vestingwerk in de Deense hoofdstad Kopenhagen, vlakbij het monument van de Kleine Zeemeermin, de Gefionfontein en Langelinie. Het werd aangelegd in de vorm van een vijfhoek met vijf bastions.

Kastellet (Kopenhagen)

Winkelen in Kopenhagen

Kopenhagen is dé Deense hoofdstad van design. Architectuur, maar ook mode en meubilair zijn hip & hot. En wist je dat Kopenhagen ook bekend staat om haar geweldige tweedehands winkels en vintage shops? Shoppen in Kopenhagen is dus een fijne bezigheid!

Meer over shoppen in Kopenhagen lees je in deze blog post >>

Eten & drinken in Kopenhagen

Als je ergens goed kunt eten is het wel in Kopenhagen! De stad heeft meer restaurants dan je kunt bezoeken tijdens je citytrip. Genoeg plekken om te eten en drinken dus. Zo worden veel van de bekende gekleurde huisjes in Nyhavn gevuld door restaurants en cafés.

Nyhavn 17

Wij lunchen bij Nyhavn 17 (Nyhavn 17, 1051 København K, www.nyhavn17.dk). Het gebouw stamt uit de 17e eeuw, het café-restaurant zelf bestaat sinds 1936. Op het menu staan klassiekers als smørrebrød, stjerneskud en diverse visschotels.

Onze lunch bestond uit SmørrebrødsTallerken (een trio van Deense open sandwiches met vlees & vis) en Koldrøget Laks (salade met gerookte zalm en ei/bieslooksalade). Lekker met een Tuborg biertje erbij!

Lunchen bij Nyhavn 17 in Kopenhagen Lunchen bij Nyhavn 17 in Kopenhagen

Klassieke gerechten op de kaart bij Restaurant Nyhavn 17 in Kopenhagen

Restaurant Bistro Bosch (voorheen BioMio)

Biologisch restaurant BioMio (Halmtorvet 19, 1700 København V, biomio.dk) is gevestigd in een voormalige slagerij. Het restaurant doet denken aan een kantine, met lange tafels en hoge krukken. Eten en drinken bestel je zelf aan een bar. Het kan even duren voor je gerechten op tafel staan, passend bij hun motto.

Biologisch eten bij Bio Mio in Kopenhagen

Wij aten de Rød Karry en de Indianer Quinotto. Het restaurant heeft, naast allerlei krachtvoer, ook biologische biertjes op de kaart

Paludan Bog&Café

In Paludan Bog&Café (Fiolstræde 10-12, København K, paludan-cafe.dk) kun je tussen de boeken genieten van een kopje koffie of uitgebreide lunch. Paludan is een café, tweedehands en moderne boekhandel ineen. Leuk en sfeervol!

Overnachten in Kopenhagen

Tijdens je citytrip Kopenhagen kun je in talloze hotels en hostels terecht, afhankelijk van je persoonlijke wensen en budget. Ik zet enkele hotels op een rij:

** Wakeup Copenhagen (Bernstorffsgade 35) – Strak ingerichte kamers in een eigentijds budgethotel met gratis wifi en een chique lobby met een lounge.

*** ibis Styles Copenhagen Ørestad (Ørestads Blvd. 47) – Het nieuwe ibis Styles Copenhagen Ørestad is een aanrader voor iedereen die stad, design en natuur wil combineren, zonder daarbij teveel te betalen. Maak gebruik van de fietsen van het hotel, een betaalbare manier om de stad te verkennen, of geniet van een hapje en drankje bij restaurant Sunder.

**** Motel One Copenhagen (Løngangstræde 27) – Betaalbaar designhotel waarvan de inrichting is geïnspireerd op de mode uit de jaren 50 en 60, compleet met een huiselijke sfeer en designmeubels.

**** Anderson Boutique Hotel (Helgolandsgade 12, Vesterbro) – Dit boetiekhotel ligt in de trendy wijk Vesterbro, op loopafstand van het centraal station van Kopenhagen. Het beschikt over moderne designkamers met led-tv’s en gratis WiFi.

**** Hotel Kong Frederik (Vester Voldgade 25) – Dit hotel is gevestigd in een 19e-eeuws herenhuis, op 200 meter van het stadhuis van Kopenhagen en op 5 minuten wandelen van pretpark Tivoli.

**** The Square – (Rådhuspladsen 14) – 4-sterrenhotel in de compacte wijk Indre By, het bruisende centrum van Kopenhagen. Hier vind je Nyhavn, met de vele bootjes, gekleurde huizen en visrestaurants, en Strøget, een lange winkelstraat met chique boetieks en aparte winkels.

Boek je citytrip Kopenhagen

Ook enthousiast geworden over een citytrip naar Kopenhagen en wil je er zelf één maken? Boek dan je stedentrip Kopenhagen bij Stedentrips.nl of regel je vakantie naar Kopenhagen via bijvoorbeeld TUI.nl.

Kopenhagen biedt het dus allemaal: cultuur, ontspanning, kunst, design, trends en meer. Een heuse wereldstad vol ‘hygge’ op slechts anderhalf uur vliegen van Amsterdam.

Wat zijn jouw tips voor een ultieme citytrip Kopenhagen?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in april 2012 en werd opnieuw gepubliceerd in 2021

6 reacties
  1. Hmm..klinkt goed…ik ben in ander deel van Denemarken geweest en ik vond t zoooooo enorm saai. Nog saaier dan Zwitserland ;). Over Kopenhagen had ik ook niet zulke goede verhalen gehoord, maar dit klinkt leuk!

    1. Saaier dan Zwitserland? Dat lijkt me nu juist een prachtig land! Maar geen idee hoe bruisend het is. Kopenhagen beviel prima, genoeg mogelijkheden voor zowel bruisend (nacht)leven als relaxed niks doen.

  2. Mooie weergave van vijf onvergetelijke dagen. Voor de ouderen onder ons: zorg voor een goede conditie. Na vijf dagen van kilometers te voet door het mooie Kopenhagen met een uitstapje naar Malmö protesteren de meeste spieren nog steeds. Goed schoeisel is belangrijk want op vele plekken in de stad wordt gewerkt en de straatstenen liggen soms wat ongelijk.

  3. Klinkt superleuk! Ik ben er bijna tien jaar geleden eens geweest en toen vond ik het vooral een hele relaxte stad, maar verder weet ik er weinig meer van. Toch maar weer eens een keertje kijken, die tapas ziet er echt woest lekker uit!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen