Tinto de Verano: Sangria van Spanjaarden (via Unsplash)

Tinto de Verano: Sangria van Spanjaarden

Je kunt je nog zo Spaans voordoen: zodra je op een Spaans terras Sangria bestelt, weet iedereen dat je een toerist bent. De Spanjaard drinkt namelijk Tinto de Verano: net zo lekker, maar zonder dat gedoe met die vruchten. Die stijgen je alleen maar naar het hoofd of zakken in de benen.

Sangria van Spanjaarden: Tinto de Verano

Tinto de Verano, iets simpelers bestaat er bijna niet. Alhoewel de Spanjaarden er dol op zijn, fronsen de Fransen op het terras hun wenkbrauwen als ze de barman het drankje zien klaarmaken. Tinto de Verano, letterlijk ‘rode wijn van de zomer’, maak je namelijk zo:

  • Vul een groot glas met flinke ijsklonten
  • Schenk het half vol met rode wijn
  • Top het af met Fanta of 7-up
  • Garneer met een schijfje fruit

Let op dat je eerst de wijn inschenkt en dan pas de frisdrank. Andersom blijft de wijn liggen op de Fanta en moet je onnodig roeren rondom de ijsklontjes. Niet handig tijdens de siësta.

De Spanjaard gebruikt een eenvoudige, soepele Tempranillo tafelwijn en gaseosa, het allerliefst van het merk La Casera. Gaseosa is een milde, licht-zoete koolzuurhoudende drank. Voor een wat minder zoete variant mix of vervang je de frisdrank met Spa Rood. Neem bij voorkeur geen drogere rode wijn, dan raakt de smaak uit balans en wordt de drank wat wrang.

Na tienen spike je je glas met een scheutje rum. Variëren doe je met Fanta Limoen, bitter lemon of tonic. Het kan zelfs met cola: de Spanjaard noemt dit Calimocho 

Oja, in Spanje zeggen ze een b waar een v staat. Spreek uit: tinto de berano.

tinto de veranoTinto de Verano: Sangria van Spanjaarden

Meer lezen over Spanje of zomerse drankjes?

Wat is jouw favoriete zomerdrankje?

Featured foto via Unsplash

Dit wil je wellicht ook lezen