Lifestyle boeken voor een leuker leven

Favoriete reisboeken: deze boeken neem ik mee op reis

Boeken over reiservaringen van anderen vind ik vaak heerlijk om te lezen. Ook boeken die zich afspelen in een ander land vind ik leuk, vooral als het land zelf een van de hoofdrolspelers is. Dit zijn mijn favoriete reisboeken om mee te nemen op reis.

Mijn favoriete reisboeken

Zowel thuis als op reis vind ik het heerlijk om te lezen. Er gaat altijd wel een boek mee op reis en ik heb eigenlijk nog nooit een vliegveld bezocht zonder een boek te kopen dat ik nog snel in m’n handbagage propte.

Ik lees graag boeken over reiservaringen van anderen. En ook boeken die zich in een ander land afspelen en de lokale ervaringen en culturen beschrijven lees ik graag. Dit zijn mijn favoriete reisboeken om mee te nemen op reis.

Bill Bryson – Down Under: Travels in a Sunburned Country

Ik vond een wat verlepte exemplaar van Bill Bryson’s In a sunburned country in een hostel ergens in Australië. Een fijne verrassing, want dit boek bleek absoluut hilarisch! In Down Under, Travels from a sunburned country, in het Nederlands vertaald als Tegenvoeters, neemt bekende alles-auteur en avonturier Bill Bryson je mee op zijn reis door Australië. Hij weet feiten & fictie prima met elkaar te verwezen en dat nog komisch te brengen ook. Ik heb meermaals huilend van het lachen weer een bladzijde omgeslagen.

Frances Mayes – Een huis in Toscane

Met mijn voorliefde voor Toscane vind ik boeken over die regio ook al snel geweldig. De Amerikaanse professor & schrijfster Frances Mayes kocht in Toscane haar huis Bramasole en schreef er boek na boek over haar ervaringen met wonen & leven in Italië en het restauratieproces van Bramasole.

In haar boeken combineert ze haar belevenissen met typisch Italiaanse recepten van gerechten die ze daar op tafel zette. Lekker lezen dus. Er staan drie boeken van haar in mijn kast; Een huis in Toscane ligt nu op de leesstapel zelfs.

Toscane moet je zeker bezoeken

Lonely Planet’s Guide to Travel Photography

Geen literair werk maar een handige gids bomvol tips over hoe je de beste reisfoto’s maakt. Lonely Planet’s Guide to Travel Photography wil je helpen om het beste uit je camera te halen, leert je over compositie, exposure en hoe je je camera moet ‘verzorgen’.

Naast tips vind je er prachtige reisfoto’s en portretten, dus alleen daarom al is het de moeite waard om aan te schaffen.

Lees ook: De leukste Lonely Planet boeken: dit zijn de leukste boeken van Lonely Planet

J.R.R. Tolkien – The Hobbit

Geen reis van deze tijd (of any tijd want fictie) maar toch, er wordt een epische reis afgelegd in Tolkien’s legendarische The Hobbit! En in tegenstelling tot de mogelijk nog beroemdere Lord of the Rings trilogie waar ik met geen mogelijkheid doorheen kwam, las The Hobbit als een avonturenboek.

Ik herlas het boek weer eens tijdens mijn vakantie en vond het heerlijk om weer te verdwalen in een wereld op papier en mee op reis te gaan met Bilbo en consorten. Al riep ik al na een paar bladzijden ‘dat er dus helemaal niets van die film klopte!’.

Nieuw-Zeeland voor geeks: bezoek de Hobbiton Movie Set

Cheryl Strayed – Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail

Op haar zesentwintigste bevindt schrijver Cheryl Strayed zich op een mentaal dieptepunt: haar moeder is overleden en haar huwelijk is op de klippen gelopen. Impulsief besluit ze een voettocht van 1600 kilometer te maken; de Pacific Crest Trail die langs de kust van Mexico naar Canada loopt. Alleen en onvoorbereid, omdat ze niets meer te verliezen heeft. Het levert een eerlijk, ontwapenend en boek met verrassend veel humor op.

Wat zijn jouw favoriete reisboeken?

12 reacties
 1. Ik heb net het boek “Wild” van Cheryl Strayed uit (geen idee wat de Nederlandse titel is) … erg van genoten!

 2. ‘Thuis in Rome’, Rostia Steenbeek. (voor elke Romeliefhebber een must)
  ‘Rubyfruit Jungle’, Rita Mae Brown (misschien is dit lesbisch leesvoer. met een ongenevenaarde rauwe humor geschreven, tranen met tuiten)
  ‘De geschiedienis van de liefde’- Nicole Kraus. Ingewikkeld maar prachtig en gek. Ook als handzame dwarsligger te koop.
  En, net ontdekt; ‘Ernestina van J. Rentes de Carvalho. las het net en schreef en een logje over. Een must voor elke Porto-ganger. Prachtig familieportret in afwisselend binnenland Portugal en Porto.

 3. Casual Vacancy ligt ook nog steeds op mij te wachten *slik*. Naar het travel photography boek ben ik erg benieuwd. Ik heb een zelfde soort boek maar dan ven Inisght Guides. Een super handig en duidelijk boek, maar echt gebruiken op reis doe ik niet. Daarvoor mist het toch een beetje de afdeling ‘tips’ denk ik.

 4. De eerste 2 spreken me aan, Bill Bryson is leuk. Mijn favorieten zijn China per trein van Paul Theroux en de boeken van Joris Luyendijk over het MO

 5. Leuke tips, dankjewel! De eerste twee ken ik niet en ga ik zeker eens lezen.
  Mijn favoriete leesboeken verschillen, maar ik vind sowieso alles van Paulo Coelho prachtig. En reisboeken: de boeken van Floortje Dessing. Bomvol inspiratie met nieuwe bestemmingen.

  1. Coelho’s The Witch of Portobello heb ik al een tijdje in de kast staan maar nog niet aan begonnen. Floortje Dessing’s boeken zijn echt té jaloersmakend! ;-)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen