Timehop: Airlie Beach - Natasja

REISINSPIRATIE: Wat ik leerde van reizen

Regelmatig blog ik hier over reizen die ik heb gemaakt of graag nog zou willen maken. Vaak bijzondere ervaringen die ik een leven lang met me mee zal dragen, net als de lessen die ik onderweg heb geleerd. Wat ik leerde van reizen.

REISINSPIRATIE: Wat ik leerde van reizen

Niet alleen is reizen een van mijn favoriete bezigheden, ik heb er ook veel aan overgehouden. De ervaringen die ik op deed tijdens mijn reizen, zijn onbetaalbaar. Wat ik leerde van reizen ook. Waardevolle lessen, die ik graag met jullie deel (hier en in deel twee).

1. Het is niet zo moeilijk

Het kostte een decennium en een opkomend dertigersdilemma voor ik eindelijk de stap waagde en alleen een lange reis ging maken. Achteraf heb ik me weleens afgevraagd waarom het zo lang moest duren. Het is namelijk niet zo moeilijk.

Natuurlijk moet je de mogelijkheid en voldoende geld op de bank hebben. Maar serieus, het is niet zo moeilijk. Het is vooral een kwestie van gaan. Dagelijks gaan er mensen op reis, op zoek naar nieuwe avonturen, vriendschappen en ervaringen. Van jong tot oud, voor lange of kortere tijd. Als zij het kunnen, kun jij het ook.

2. Je bent nooit alleen

Mijn eerste week in Australië bracht ik door in Glenelg in Adelaide. Ik had een jetlag, was overdonderd door het feit dat ik in m’n uppie aan de andere kant van de wereld stond en had geen idee waar ik eigenlijk moest beginnen. Met reizen dus.

Het was begin december en terwijl mijn vriendinnen in Nederland ons jaarlijkse Sinterklaas feestje vierden terwijl het buiten sneeuwde, zat ik in m’n uppie onder een brandende zon te doen alsof ik geen heimwee had. Maar na die eerste lastige dagen stapte ik in een busje met andere reizigers richting Melbourne, brachten we drie dagen samen door en werden de eerste reisvriendschappen geboren.

Magnetic Island - Watzijzegt.com

Met een glimlach en simpel ‘Hallo/Hello/¡Hola!’ maak je binnen no time kennis met mensen, in hostels, onderweg, waar dan ook. De negen weken erna ben ik dan ook nauwelijks meer alleen geweest.

3. Sommige dingen zijn overal hetzelfde

Eerlijk is eerlijk, mijn reis naar Australië kwam deels voort uit een allesoverheersend gevoel om te vluchten uit mijn dagelijkse bestaan. De grote 3-0 doemde op en alles in mij vroeg zich steeds harder af of ‘dit nu alles was’. Aan de andere kant van de wereld ontdekte ik echter dat sommige dingen daar precies hetzelfde verliepen als thuis.

Ja, het was heerlijk om volkomen blanco op mensen af te stappen en een onbeschreven blad voor anderen te zijn. Maar ook daar twijfelde ik soms aan mezelf, liep ik weleens een blauwtje en merkte ik dat struggles die ik thuis had gewoon met me mee waren gereisd. Geen probleem, maar wel een goeie eye opener.

4. Must-see’s bestaan niet

Als fan van reisgidsen en eigenaar van een mooi rijtje Lonely Planets durf ik het bijna niet te zeggen. Maar ik zeg het toch: must-see’s bestaan niet. Natuurlijk heeft elke plek zijn bijzonderheden en hotspots die je eigenlijk zou moeten zien. Maar wie zegt dat het moet?

Het is JOUW reis, net zoals iedere andere reiziger zijn of haar eigen reis maakt. Doe wat je zelf wilt, waar jij je goed bij voelt en trek je vooral niets aan wanneer iemand je zegt dat je een stad niet kunt verlaten zonder dat of dat gezien te hebben.

5. Het komt wel goed

De afgelopen tien jaar ben ik regelmatig op reis gegaan zonder vaste plannen, vooraf geboekte hotels of middelen van vervoer tijdens de trip. Soms best spannend, want je weet nooit waar je terecht komt en of je een slaapplek kunt vinden.

Maar hoewel het soms wel een paar uur heen & weer rennen tussen VVV’s en hotelletjes kostte, heb ik nog nooit op straat hoeven slapen. Meestal vonden we daardoor juist de tofste spots!

Ook de laatste dagen in Australië waren pittig: dankzij cycloon Yasi werd mijn terugvlucht geannuleerd, het centrum van Cairns geëvacueerd inclusief mijn hostel en bracht ik ruim 27 uur in een winkelcentrum, samen met meer dan 2000 anderen. Best eng, maar dankzij toegewijde vrijwilligers, lieve Ozzies en mijn medereizigers ook een ervaring om nooit meer te vergeten.

Reizen kan best weleens stressvol zijn, maar uiteindelijk komt het wel goed schatjes. Er zijn altijd wel mensen die je willen helpen namelijk.

6. Verken en verleg je grenzen

Reizen heeft me geholpen om mijn eigen grenzen te leren kennen en te verleggen. Het duurde jaren voor ik eindelijk de stap nam om alleen op reis te gaan maar daardoor merkte ik dat ik prima op mezelf kon zijn. En niet alleen dat.

Ik probeerde vreemd eten, verbeterde in de loop van de jaren mijn Engelse taalkennis (ik schijn het accent van een Duitse Amerikaan te hebben, nog steeds geen idee of dat nu een compliment was of niet), knuffelde met slangen en andere bijzondere beesten, maakte mijn eerste duiken, rende vulkanen af, poogde golven te bedwingen, reed in een jeep over het strand en deed ervaringen op die ik mijn leven lang niet meer zal vergeten.

Life begins at the end of your comfort zone!

Wat heb jij geleerd tijdens je reizen?

You can follow me on Bloglovin‘, FacebookInstagram, and Twitter
26 reacties
 1. Heerlijk artikel, zo fijn beschreven! Moooooie avonturen heb je beleefd, en wat leer je daar toch onwijs veel van!! Ga je nog eens een grote verre reis maken?

 2. Wat een geweldige blog om te lezen dit!
  Ik wil dit ook meemaken. Wil er ook niet te lang mee wachten, want zoals je zegt, ‘waarom moest het zo lang duren?’ (waar natuurlijk allerlei redenen voor te bedenken zijn, maar toch he).

  1. Ik zeg, gewoon gaan! Al riep ik dat dus direct na mijn trip ook en is een volgende soloreis er ook nog steeds weer niet van gekomen ;-)

 3. Ik was al om bij de sneakpeak foto van The Whitsundays, ik ben verliefd op Australië en reizen en daarom moest ik jouw stuk gelijk lezen. Erg herkenbaar hoe je schrijft dat je de problemen van thuis gewoon mee neem op vakantie. Ik heb ook meerdere keren geprobeerd juist die bagage mee te nemen en, jup, ik faalde! En wat een toeval, ik was ook in Australië tijden cyclone Yasi! In Mackay, een stadje ‘vlakbij’ Cairns! Althans, wij hebben ook een groot stuk van Yasi mee gekregen en hoefde niet geëvacueerd te worden. Wat bizar dat ik daar, in de bunker, naar de beelden heb zitten kijken van de mensen die wél weg moesten..

  Jouw Australië post ga ik ook maar eens verslinden. Benieuwd welke mooie plekjes jij op je netvlies gehad. heb ;-) Ik dwaal weer lekker af.. Mooie post en je heb mij weer voorzien van den nodige dosis inspiratie!

  1. Dat is toevallig! Die regio is flink getroffen toen, Mission Beach werd zo’n beetje van de kaart geveegd. Het was voor mij het einde van mijn reis, best vreemd… vlak voor de cycloon wilde ik heel graag naar huis maar toen het eenmaal voorbij was, wilde ik niet meer! Gelukkig heb ik de blogs foto’s nog :)

 4. Veel van wat jij noemt heb ik ook geleerd en vooral dat ik veel slagvaardiger ben dan ik van tevoren ooit durfde te dromen, ik weet wat ik wel en niet wil en geen mens me dan kan overtuigen van iets anders (and that’s a good thing!) en ook dat ik behoorlijk streetwise ben. En vooral me niet zomaar in een touristtrap laten praten.

  Fijn hè, reizen?!

 5. Ik wil ook zo graag weer reizen! Nu gaat al mijn geld naar mijn rijbewijs, maar zodra die binnen is ga ik op zoek naar een mooie bestemming :)

 6. Herkenbaar. Mijn meest waardevolle reiservaringen gaan over de mensen die ik heb ontmoet. De dingen die je samen meemaakt zorgen ervoor dat je een band krijgt terwijl je elkaar amper kent, mooi vind ik dat. Verder: idd leuk om af en toe de mustsee’s los te laten en gewoon dingen te ervaren… al kan ik niemand aanraden om Angkor Wat over te slaan bij een bezoek aan Cambodja, of Macchu Picchu bij een bezoek aan Peru.

  1. Helemaal waar, ik zou sommige dingen ook niet willen missen. Maar het ‘je moet dit per se zien’ principe af en toe loslaten is wel belangrijk denk ik.

 7. Wat een fijne post om te lezen. Van reizen leer je zo ontzettend veel. Eerlijk gezegd is mijn ‘lievelingsbezigheid’ nu om in een ander land te wonen. Daar leer je permanent zo veel van, ik vind het heerlijk. De taal, de cultuur, vreemde dingen eten, je weg banen door een land waar je de taal niet spreekt. Je krijgt er zelfvertrouwen van en leert dat je ongeschonden en met veel wijze lessen uit de lastigste situaties komt :)

 8. Wat een héérlijke post. Heb er nu al zin in. En gelukkig weet ik ook dat reizen een enorme confrontatie met jezelf is, komt vast goed.

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen