Nazomeren in de Franse Champagne-Ardenne streek

Vakantie Champagnestreek Frankrijk: ontdek de Champagnestreek met deze tips

Frankijk-liefhebbers zullen de Champagnestreek ongetwijfeld kennen. Deze Franse regio is een heerlijke bestemming voor liefhebbers van mooie dorpjes, groene landschappen en culinaire hoogstandjes als champagne en truffels. Ik neem je mee op reis tijdens met deze roadtrip route voor een vakantie Champagnestreek.

Vakantie Champagnestreek: Op rondreis door de Franse Champagnestreek

De Champagnestreek is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk en staat vooral bekend om mousserende wijnen, de enige echte ‘champagne’. Deze streek ligt in het noordoosten van Frankrijk, rondom de bekende driehoek Reims (N), Épernay (W) en Châlons-en-Champagne (ZO).

Roadtrip Champagnestreek

Met de auto rij je vanuit midden-Nederland in ongeveer 5 uur naar het noorden van Frankrijk. Ook met de trein* reis je gemakkelijk naar Frankrijk. Wil jij zeker weten dat je de Franse champagnestreek van boven tot onder verkent? Met deze rondreis route pak jij de mooiste bezienswaardigheden en wijnhuizen mee. Maak een roadtrip door de Champagnestreek en geniet!

Eerste stop: Reims

Begin je roadtrip in Reims, de zogeheten hoofdstad van champagne. De lange geschiedenis van de stad is indrukwekkend, net als de beroemde kathedraal. De Notre Dame De Reims dateert uit de 13e eeuw en speelde een belangrijke rol in de Franse geschiedenis. Hier werden 800 jaar lang Franse koningen gekroond en zag Jeanne d’Arc hoe Karel VII in 1429 werd gekroond, zoals ze in een van haar visioenen al had voorspeld.

Landschapskunstwerk De Groene Kathedraal bij Almere is gebaseerd op de plattegrond van de Kathedraal van Reims.

Vakantie Champagnestreek: ontdek de Champagnestreek met deze roadtrip
Vakantie Champagnestreek: Notre Dame De Reims (via Unsplash)

Bezoek de Notre Dame De Reims (onderste foto via Unsplash) 

Bezienswaardigheden in Reims:

Wat wil je nu echt zien in Reims?

 • Cathédrale Notre-Dame de Reims – de bekendste trekpleister van de stad met schitterende glas-in-lood ramen
 • Palais du Tau à Reims – het voormalige aartsbisschoppelijke paleis van Reims uit de 16e eeuw
 • Place Royale – met prachtige booggalerijen uit de 18e eeuw
 • Champagnehuizen van onder meer Pommery, G.H. Mumm en Veuve Clocquot (bekend om het oranje label)

Zoek hier naar hotels in Reims >>

Tweede stop: Montagne de Reims

Montagne de Reims Regional Natural Park is een regionaal natuurpark van zo’n 50 duizend hectare groot en ligt tussen Reims en Épernay. Het landschap bestaat uit bossen, wijnvelden en fotogenieke dorpjes. Het hoogste punt van het park bevindt zich in het woud van Verzy, op 288 meter. In ditzelfde woud bevinden zich de Faux de Verzy: beschermde bomen met bijzonder vreemde vormen.

Vakantie Champagnestreek: Bezoek Montagne de Reims

Montagne de Reims, ook wel “Grande Montagne de Reims” genoemd, is een “Parc Naturel Régional” ten zuiden van Reims

Derde stop: Épernay

Épernay is de zelfverklaarde ‘Hoofdstad van Champagne’ en dat is niet voor niets! In Épernay vind je onder meer de prestigieuze Avenue de Champagne, een prachtige boulevard met grote champagnehuizen als  Moët et Chandon die je zeker een bezoek wil brengen. Onder de straten van de stad ligt meer dan 100 kilometer aan wijnkelders, gevuld met meer dan 200 miljoen flessen champagne.

Wat te doen in Épernay:

 • Bekijk de kleurrijke glas-in-loodramen van de Église Notre-Dame Épernay
 • Bezoek wijnhuizen als Moët et Chandon, Mercier, Perrier en De Castellane
 • Stil je zoete trek met chocolaatjes, croissants en macarons bij Maison Dallet Chocolatiers Patissiers
 • Wandel door het park rondom Hotel de Ville, een neoklassiek hotel gebouwd rond 1850

Hotel tips:

 • Hotel de Champagne*** (30, Rue Eugene Mercier, 51200 Épernay) – Gelegen in het centrum van Épernay
 • Hotel Jean Moët**** (7, Rue Jean Moët, 51200 Épernay) – Voor luxe en moderne kamers in het centrum van de stad

Vierde stop: Châlons-en-Champagne

Châlons-en-Champagne ligt in het hart van de champagnestreek en wordt door toeristen meestal alleen als tussenstop aangedaan. Toch heeft Châlons-en-Champagne meer te bieden. Zo kun je er tussen mei en september boottochtjes maken over de Mau en Nau rivier; het stadje wordt niet voor niets ‘Little Venice’ genoemd.

Ook kun je er uitgebreid winkelen in ambachtelijke zaakjes en hypermoderne winkelcentra. Ook hier huist is het negentiende-eeuwse stadhuis van Châlons-en-Champagne de moeite van het bekijken waard.

Wandel door het park rondom Hotel de Ville, een neoklassiek hotel gebouwd rond 1850Bezienswaardigheden in Châlons-en-Champagne: stadspark Le Jard

Op vakantie in de Champagnestreek: Hotel de Ville in Châlons-en-Champagne

Bezienswaardigheden in Châlons-en-Champagne:

Er zijn enkele bezienswaardigheden in Châlons-en-Champagne die je tijdens je bezoek op je planning wil zetten:

 • Cathédrale Saint-Étienne –  De gotische Sint-Étiennekathedraal is vooral bekend dankzij haar gigantische glas-in-loodramen een van de bekendste bezienswaardigheid in de stad.
 • Notre-Dame-en-Vaux kerk – Deze kerk light op de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela en huist eveneens prachtige glas-in-loodramen en een bijzondere beiaard waar regelmatig concerten mee worden gegeven
 • Musée des Beaux-Arts et d’Archéologie – Geschiedenis-liefhebbers brengen een bezoekje aan dit museum, waar een uiteenlopende collectie te vinden is
 • Le Petit Jard – Wandel door het groene stadspark en maak een boottochtje over de rivier
 • Wijnhuis Joseph Perrier – Boek een smakelijk bezoek aan het exclusieve champagnehuis Joseph Perrier en verken de kilometers lange ondergrondse wijnkelders

Champagne proeven bij Joseph Perrier Champagne proeven bij Joseph Perrier

Champagne proeven bij Joseph Perrier

Vijfde stop: Auberge Des Moissons bij Matougues

Champagne is niet het enige culinaire hoogstandje waar de Champagnestreek om bekend staat. Je kunt er namelijk ook truffels vinden! Wie hier volop van wil genieten, zet een stop bij Auberge des Moissons op de planning. Het ligt op zo’n 20 minuten rijden van Chalôns-en-Champagne en tijdens het truffelseizoen (van oktober tot eind december) kun je hier een speciaal truffelmenu  proeven! Ik was zelfs zo gelukkig om mee op pad te gaan met eigenaar Benoît en zijn toen nog jonge labrador Honey, op jacht naar het zwarte goud!

Je kunt er ook overnachten, ideaal als je echt wil genieten van de champagne en truffels.

Genieten van champagne en truffels bij Auberge Des Moissons in de Champagnestreek

Genieten van champagne en truffels bij Auberge Des Moissons in de Champagnestreek

Zesde stop: Lake Der-Chantecoq

Het kunstmatig aangelegde Lake Der-Chantecoq is het grootste aangelegde meer in Europa (stuwmeren niet meegerekend). Saint-Dizier is de bekendste plaats in de buurt. Hoewel er tal van recreatiemogelijkheden zijn op en rond het meer – van fietsen tot windsurfen en zeilen – is het meer vooral bekend om de bijzondere flora en fauna.

Elke lente en herfst verzamelen zich hier soms wel tienduizenden kraanvogels voor hun trek naar het noorden van Europa of juist naar zuiden. Ook komen er Europese zeearenden, grote zilverreigers en en talloze ganzen, eenden, duikvogels en futen voor.

Elk voor- en najaar verzamelen tienduizenden kraanvogels zich bij Lake Der-Chantecoq
Vakantie Champagnestreek: ontdek de Champagnestreek met deze tips

Zelf de Champagnestreek in Frankrijk bezoeken: praktische reisinformatie

De beste reistijd voor de Franse Champagnestreek is een tikje persoonlijk. In het voorjaar kan het nog behoorlijk fris zijn. In de zomermaanden is het heerlijk vertoeven in deze regio, maar moet je er wel rekening mee houden dat in augustus veel Fransen zelf vakantie vieren en er dus veel gesloten kan zijn. September is oogstmaand en daardoor goed voor oogstfeesten én drukte op het land vanwege de druivenpluk. In het najaar heb je natuurlijk meer kans op regen maar ook een prachtig herfstlandschap.

Vakantie Champagnestreek: Zo kom je er

Vanaf midden-Nederland (bijvoorbeeld Utrecht) ben je met de auto in ongeveer 5 uur in de Champagnestreek. Handig als je de regio zelf wil verkennen met de auto. Ga je liever met de trein? Pak dan een Thalys naar Parijs* en huur daar een auto. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de all-inclusive service* van Sunny Cars.

autohuur Frankrijk

Heb jij de Champagnestreek al eens bezocht?

1 reactie
 1. Handige roadtrip!
  Ik was er afgelopen zomer, maar helaas heb ik enkel Reims kunnen bezoeken.
  Misschien volgende zomer wat meer de omgeving verkennen… en dan is deze blogpost alvast handig! :)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
6x Culinaire hotspots in Toulouse

6x Culinaire hotspots in Toulouse

De kleurrijke stad Toulouse ligt in het zuiden van Frankrijk. Het is een echte foodie-bestemming waar je uitstekend kunt eten en drinken. Deze culinaire hotspots in Toulouse wil je niet…