Tips voor Bretagne: bezoek Île-de-Bréhat: ‘het bloemeneiland’

Bretagne tips: van Bretonse steden tot kust en natuur

Het schiereiland Bretagne is een populaire vakantiebestemming in Frankrijk. Zoek jij nog tips voor Bretagne? Ontdek hier de leukste Bretagne tips, van Bretonse steden tot de prachtige kust en natuur.

Tips voor Bretagne, het schiereiland van Frankrijk

Bretagne is een prachtig schiereiland aan de westkust van Frankrijk. Het ligt ten zuiden van Normandië en ten noorden van de Pays de la Loire. Samen met haar omliggende eilanden telt Bretagne meer dan 2500 kilometer kust en de grillige kustlijn is volgens veel reizigers een van de mooiste kustlijnen van Europa.

Daarnaast heeft de regio veel historische bezienswaardigheden en stadjes, die van Bretagne een bijzondere vakantiebestemming maken.

Bretagne tips: de leukste tips voor een vakantie naar Bretagne

Departementen van Bretagne

Bretagne bestaat uit verschillende departementen: Finistère, Morbihan, Ille-et-Villaine en Côtes d’ Amore. Tot 1941 behoorde ook Loire-Atlantique (destijds Loire-Inférieur) ertoe. Veel mensen beschouwen dit departement nog steeds als deel van Bretagne. Tot aan de Franse Revolutie was Bretagne een zelfstandige Franse provincie (bron).

Steden in Bretagne

Bretagne heeft veel karakteristieke dorpjes en steden, de zogenoemde “villes d’art et d’histoire”. Deze titel danken ze aan hun rijke cultuur en historische aard en wordt toebedeeld door het Franse ministerie van cultuur.

Bezoek hier prachtige steden, zoals Dinan, Brest en Rennes. Neem de tijd om deze Bretonse steden eens anders te ontdekken: van bovenaf, in het groen, door middel van kunst of struinend over de brocantes.

De stad van bovenaf voor een uniek uitzicht

Het kost wat inspanning maar je krijgt er wel een uniek uitzicht over de stad voor terug wanneer je op zoek gaat naar de hoogste uitkijkpunten.

Brest

Brest is de op een na belangrijkste bestuurlijke stad van Bretagne. Hoewel de Bretonse stad zwaar heeft geleden onder de bombardementen van 1944, wist Brest zichzelf opnieuw op te bouwen en is er nog veel bijzonders te zien. De stad werd zelfs benoemd tot Stad van Kunst en Geschiedenis (Ville d’art et d’histoire).

Een wandeling over de levendige kade Commandant-Malbert bied je een van de beste uitzichten over de stad. Ook vanuit de kabelbaan heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Voor een meer exotische pauze wandel je door (of over) Jardin des Explorateurs. Deze kleine, ommuurde botanische tuin in Brest heeft talloze exotische en zeldzame planten en is daarmee een eerbetoon aan de vroegere 18e-eeuwse ontdekkingsreizigers. Vanaf de voetgangersbrug heb je er een prachtig uitzicht op de haven van Brest.

Dinan

Dinan is gebouwd op een hoog plateau boven de vallei van de Rance-rivier. Hier beklim je eerst de stenen en houten trappen en vervolgens een ladder. Dan sta je op de Tour de l’Horloge met een prachtig uitzicht over het historische centrum, de kronkelende Rance en het Bretonse platteland.

Tips voor Bretagne: bezoek Dinan (via Unsplash)

Tips voor Bretagne: Ontdek Dinan, een prachtige stad (foto via Unsplash)

Josselin

Meer naar het zuiden, in Josselin, beklim je de 138 treden van de toren van de Notre-Dame du Roncier. Voor je zie je het karakteristieke kasteel van Josselin met zijn ronde torens, renaissancegevel en park met eeuwenoude bomen. Je kijkt uit over het historische centrum van het stadje en het Kanaal van Nantes naar Brest.

Het groene hart: ontdek de jardins en parken van Bretagne

Midden in de stad genieten van groen? Ontdek de mooiste parken en tuinen in Bretagne. Ga in Quimper bijvoorbeeld naar Jardin du Prieuré, een typisch middeleeuws park met 150 plantensoorten aan de oevers van de Odet.

Vannes

In Vannes – hoofdstad van de Morbihan – gaan zowel toeristen als locals graag naar Jardin des Remparts. Op vier kilometer afstand van de stad ligt een fijn strand in een beschutte baai met de naam Conleau Beach.

Bretagne tips: Bezoek het middeleeuwse stadje Vannes (foto via Unsplash)

Bretagne tips: Bezoek het middeleeuwse stadje Vannes (foto via Unsplash)

Een van de opvallendste bezienswaardigheden in het historische centrum van Vannes is de kathedraal Saint Pierre. Deze historische kathedraal heeft schitterende glas-in-loodramen en een indrukwekkend orgel.

Rennes

De Marché des Lices in Rennes is één van de grootste markten in Frankrijk en vormt iedere zaterdagochtend het kloppende hart van de stad. Over twee markthallen worden verse, ambachtelijke producten uitgestald en buiten voor de vakwerkhuizen vind je talloze stallen met groenten, fruit en verse vis.

Het Park Thabor in Rennes wil je ook niet overslaan. Het ligt midden in de stad en is met zijn rozentuin en botanische tuin een plek van rust en ontspanning.

Bijzondere bestemmingen in Bretagne

Er zijn tal van bijzondere bestemmingen in Bretagne, met een lange historie of indrukwekkend verhaal. Dit zijn een paar iconische plekken in Bretagne die je eigenlijk niet wil overslaan.

Mont Saint‑Michel

De middeleeuwse abdij van Mont Saint-Michel en de prachtige baai waardoor het wordt omringd, is natuurlijk een iconische bestemming in Bretagne! Dit granieten getijdeneiland ligt in het noorden van Bretagne en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Dat is onder meer te danken aan een paar bijzondere fenomenen hier, zoals het prachtige zeelandschap en de grootste getijden van Europa met een verschil van maar liefst 14 meter tussen eb en vloed. Vroeger kon je het alleen bij laagwater bereiken over land, nu is het ook toegankelijk door een smalle brug. Het stadje zelf is alleen door voetgangers te bezoeken.

De Baai van Mont Saint‑Michel (foto via Unsplash)

De wereldberoemde Abdij in de Baai van de Mont Saint‑Michel (foto via Unsplash)

Saint-Malo

Niet ver van de Mont Saint Michel ligt Saint-Malo, een oud havenstadje in het noorden van Bretagne. De kustplaats Saint-Malo ontstond al in de 1e eeuw v. Chr., toen er een Gallo-Romeinse nederzetting werd gesticht. Een Ierse monnik stichtte in de 6e eeuw het stadje Maclou, dat later Malo werd (bron).

Haar welvaart heeft de stad te danken aan reders die de zeeroutes afstroopten en dekking kregen binnen de vestingmuren. In de 18e eeuw zorgden piraten ervoor dat Saint-Malo nog meer aanzien kreeg. Ter nagedachtenis aan deze historie als piratenstad, hangt nu nog de vlag van de stad boven de Franse vlag.

Saint-Malo in Bretagne (foto via Unsplash)Saint-Malo in Frankrijk stond bekend als piratenstad (foto via Unsplash)

Saint-Malo in Frankrijk stond bekend als piratenstad (foto via Unsplash)

Tegenwoordig is Saint-Malo vooral bekend als toeristische kustplaats. Een van de populairste bezienswaardigheden van Saint-Malo is de oude stadsmuur. De bijna twee kilometer lange muur werd gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw. Nu kun je eroverheen wandelen en van bastion naar bastion lopen, terwijl je onderweg geniet van mooie uitzichten over zee en stad.

Roze Granietkust

Ten noorden van Lannion ligt de Roze Granietkust. Deze kuststreek loopt van Bréhat tot Trébeurden en dankt de naam aan de kleurrijke granietrotsen die bij zonnig weer een warmroze gloed krijgen.

Het is een waar paradijs voor wandelaars en vogels. Zo vind je hier ook het nationaal natuurpark Sept-Îles, voor de kust van Perros-Guirec, dat een van de grootste kolonies zeevogels huisvest. Je treft er vooral veel papegaaiduikers, jan-van-genten en aalscholvers.

Kunst in de stad: culturele uitstapjes naar Saint-Brieuc en Saint-Benoît-des-Ondes

In de kapel Saint-Yves in Saint-Brieuc kijk je je ogen uit: van het klooster met de immense doeken van Xavier de Langlais tot aan de Art-Deco kapel met uitzonderlijke kubistische vormen, altaar met mozaïek van Odorico, oude fresco’s en zichtbare invloeden van het Bretonse kunstenaarscollectief Seiz Breur.

Een heel ander kunstobject vind je in Saint-Benoît-des-Ondes. Jean-Luc Vilmouth transformeerde er een oude molen. Via de trap aan de buitenzijde kom je op het dakterras met uitzicht over de Baai van Mont Saint-Michel. De golvende vormen doen denken aan de zee en de wind, waarmee het stedelijke object in harmonie is met de kust.

Vervallen vakantiehuisjes aan Plage du Valais in Saint-Brieuc (foto via Unsplash)

Verlaten vakantiehuisjes aan Plage du Valais in Saint-Brieuc (foto via Unsplash)

Monumentale beelden in de Vallée des Saints

In het heuvellandschap van de streek Poher staan een vijftigtal gigantische beelden van Bretonse heiligen, naast een feodaal kasteel en een 16e-eeuwse kapel. Zij representeren de monniken die vanuit Ierland, Wales en Cornwall naar Bretagne kwamen om het christelijke geloof te verspreiden.

Monumentale beelden in de Vallée des Saints (foto via Unsplash)

Monumentale beelden in de Vallée des Saints (foto via Unsplash)

Ieder jaar worden er nieuwe creaties opgetrokken in nagedachtenis van deze heiligen. Ieder beeld draagt de handtekening van een andere beeldhouwer. Over 50 jaar zouden hier 1000 beelden moeten staan. Tijdens een rondleiding geven de gidsen een interessante toelichting bij de beelden en de heiligen.

Île-de-Bréhat: ‘het bloemeneiland’

Voor de noordkust van Bretagne ligt het eiland Île-de-Bréhat, ofwel het bloemeneiland. Het Bretonse eiland dankt deze bijnaam aan de talloze blauw-paarse agapanthus die hier elke zomer prachtig bloeit. Ook de vele andere kleurrijke bloemen maken van het eiland een bijzondere bestemming.

Tips voor Bretagne: bezoek Île-de-Bréhat: ‘het bloemeneiland’

Tips voor Bretagne: bezoek Île-de-Bréhat, het ‘bloemeneiland’ (foto door Jean-Pierre Guillemot via Pixabay)

Vanuit Pointe de l’Arcouest vaart een veerboot in 10 minuten naar Île-de-Bréhat. Het eiland bestaat uit twee kleinere eilanden die met een 10 meter lange brug met elkaar zijn verbonden. Alles bij elkaar is het eiland zo’n 3,5 bij 1,5 kilometer groot en autovrij, dus een uitgelezen bestemming om te wandelen.

Op vakantie naar Bretagne

Geïnspireerd door deze Bretagne tips en zelf op vakantie naar Bretagne? Beleef Bretagne zelf en ontdek karakteristieke dorpjes met lokale markten, indrukwekkende kastelen, ongerepte natuur, activiteiten op het water en aan de kust.

Zo kom je in Bretagne

Hoewel je kunt vliegen naar Bretagne – er zijn dagelijkse vluchten van Amsterdam naar Rennes en Brest – is de regio goed bereikbaar met de auto en trein.

  • Met de trein naar Bretagne – Bretagne is goed bereikbaar met de trein*. Met de Thalys reis je vanaf Amsterdam in minder dan 3,5 uur in Parijs*. Vanuit Parijs stap je op station Montparnasse in de hogesnelheidslijn, die je in anderhalf uur naar Rennes brengt.
  • Met de auto naar Bretagne – Bretagne is bereikbaar via twee grote snelwegen: Autoroute des Estuaires bestaande uit de A84 (tolvrij) en de A83 (tolweg), die noord-zuid loopt en de Autoroute Océane (de A11) vanuit het oosten. Eenmaal in de regio Bretagne kun je gebruik maken van het Bretonse wegennet, waar de (vierbaans)wegen tolvrij zijn.

Let op: In Frankrijk zijn automobilisten verplicht om een alcoholtest (éthylotest) in de auto te hebben. Dit geldt ook voor Nederlanders die met de auto op vakantie gaan naar Frankrijk of door Frankrijk rijden.

Wil je een auto huren in Frankrijk? Bekijk dan eens de opties bij Sunnycars*, waar je zorgeloos kunt huren dankzij hun all-inclusive service.

Accommodaties in Bretagne

Geen zin om alles zelf te regelen? Boek je vakantie naar Bretagne met TUI.nl en geniet van een ontspannen verblijf op een van de Bretonse campings, vakantieparken of hotels. Of boek een campingvakantie via Vacanceselect*.

Wie optimaal wil genieten van het buitenleven in Bretagne, boekt een huisje in de natuur via Natuurhuisje.nl*. Of zoek je eigen favoriete accommodaties in Bretagne via Booking.com*.

Een van de vele vuurtorens in Bretagne (foto via Unsplash)

Een van de vele vuurtorens in Bretagne (foto via Unsplash)

Meer lezen over bestemmingen in Frankrijk

Dit artikel bevat affiliate links. Boek of bestel jij iets via een van deze links, kost het jou niets extra’s. Het helpt mij wel om deze website met gratis tips en inspiratie in de lucht te houden (dus alvast bedankt wanneer je via een van deze links boekt)!

Dit wil je wellicht ook lezen