En route naar Zuid-Frankrijk? 6 zonnige tussenstops langs de Autoroute du Soleil

En route naar Zuid-Frankrijk? 7 zonnige tussenstops langs de Autoroute du Soleil

Nu de grote uittocht naar het zuiden van Frankrijk weer voor de deur staat, gaat een van Frankrijk’s bekendste autoroutes – de Autoroute du Soleil in departement Lorraine – ongetwijfeld weer druk worden. Geen zin in lange files? Deze adresjes en tussenstops langs de Autoroute du Soleil zorgen voor een adempauze!

Zeven zonnige tussenstops langs de Autoroute du Soleil

Frankrijk is al jaren een favoriet vakantieland tijdens de zomervakantie. Elk zomer reizen ruim 1 miljoen Nederlanders¹ af naar Frankrijk. De zogeheten zwarte zaterdagen op de Franse autowegen zijn inmiddels ook berucht.

Maak een tussenstop langs de Franse snelweg

Geen zin in lange files? Deze zeven tussenstops langs de snelweg A31 staan garant voor een relaxte onderbreking op doorreis naar Zuid-Frankrijk. Met veilige parkeerplaats voor auto, camper of caravan, bezienswaardigheden en restaurants voor een broodnodige tussenstop tijdens de lange autorit op weg naar het zuiden. Hier kun je met gemak een paar uurtjes tot enkele dagen doorbrengen, of je nu alleen, met z’n tweeën of met gezin bent.

Let op: Door wereldwijde maatregelen tegen COVID-19 kunnen reisrestricties gelden op je route. Hou het reisadvies van Buitenlandse zaken of de website van ANWB in de gaten voor actuele informatie.

Autoroute du Soleil: fijne tussenstops in Frankrijk

Deze fijne tussenstops langs de Franse Route du Soleil zorgen voor een ontspannen reis naar je eindbestemming.

Thionville

Afslag 39, 5 minuten

Even ten zuiden van de Luxemburgse grens en ideaal voor een ontspannende, culturele tussenstop met z’n tweetjes. Vanaf accommodatie of parking bezoek je te voet de oude binnenstad. Fiets of slenter langs de Moezel. Geniet van een heerlijke lokale wijn en laat je onder dompelen in het culturele erfgoed. Voor een prima eetadres kun je terecht op de website van het lokale verkeersbureau.

Amnéville

Afslag 37, 10 minuten

Amnéville biedt je een tussenstop vol ontspanning en recreatie. De stad heeft een “Centre thermale” – een warme, minerale bron – waaromheen een groot recreatiecomplex is gebouwd, compleet met evenementencentrum, bioscopen, golfbaan, aquarium en de grootste dierentuin van Europa. Of dompel jezelf onder bij wellnesscomplex Thermapolis.

Tussenstop in Metz

Afslag 33, 5 minuten

Uit centraal Nederland is het een uurtje of 3,5 naar Metz, dé tussenstop voor fans van monumenten, hedendaagse kunst en goed eten. Met veel Duitse invloeden, jugendstil, eigentijdse kunst, wandel je er in tuinen of langs het meertje in het centrum. De hele zomer lang staat Metz in het teken van het festival Constellations de Metz en de Mirabellenfeesten.

Metz, Frankrijk

Temple Neuf de Metz (foto via Unsplash)

Pont-à-Mousson

Afslag 28, 5 minuten

Pont-à-Mousson is je halte voor fraai cultureel erfgoed en ontspanning. De Moezel doorkruist het stadje met haar unieke driehoekige Renaissanceplein. In de Premonstratenzer Abdij (nu cultureel centrum en hotel) stil je de lekkere trek of je kiest er voor een van de vele uitstekende terrassen, waarvan enkele aan de rivier. Veel lokale gerechten worden bereid van verse marktproducten.

Tussenstop: Nancy

Afslag 20, 10 minuten

Stop in Nancy voor een smakelijke, culturele pauze temidden van art nouveau (jugendstil) en UNESCO-erfgoed. Maak vanaf de Place Stanislas een wandeling door de Pépinière of langs de oevers van de Meurthe. ‘s Zomers is er elke avond een gratis klank- en lichtshow op de Place Stanislas.

En ga niet verder op reis voordat je de specialiteiten van Nancy hebt geproefd: bergamotsnoepjes en de enige echte quiche lorraine!

Lees ook: 4x culinaire hotspots in Lorraine

En route naar Zuid-Frankrijk? 7 zonnige tussenstops langs de Autoroute du Soleil

Tussenstop: Épinal

N57, Afslag Épinal, 5 minuten

Ook het pittoreske stadje Épinal ligt aan de Moezel, in de Lage Vogezen. Parkeer gemakkelijk je auto en ontdek Épinal te voet of op de fiets. Een bezoek aan de prentenstad Cité de l’Image is een must. De traditionele eeuwenoude volksprenten, nu opnieuw bewerkt door eigentijdse kunstenaars, zijn wereldwijd bekend.

De klim naar de ruïne van de burcht beloont je met een mooi uitzicht. Aan goede eetadresjes ontbreekt het hier ook niet; het is hier aangenaam genieten van het goede Franse leven op een terras aan het water of in een van de vele restaurants.

Lavendelvelden in Frankrijk

Onderweg naar de lavendelvelden in Zuid-Frankrijk (foto via Unsplash)

Château de Gilly, Gilly-lès-Cîteaux

Afslag 1, 10 minuten

Tussen Dijon en Beaune, vlakbij de beroemde Clos Vougeot wijnvelden, ligt Château de Gilly. Hier maak je het liefst een langere tussenstop inclusief overnachting, zodat je dat Franse wijntje bij je stokbroodje met brie niet af hoeft te slaan.

Lees ook: Vakantie Champagnestreek in Frankrijk: ontdek de Champagnestreek met deze tips

Château de Gilly, Gilly-lès-Cîteaux, Frankrijk

Château de Gilly (foto via Unsplash)

Na het lezen van dit artikel ook zin in een roadtrip door Frankrijk? Zo plan je je ideale rondreis!

Meer inspiratie voor een leuke tussenstop langs de ‘Route du Soleil’ vind je op de site van Toerisme Lorraine

Stap jij deze zomer ook in de auto naar Frankrijk?

¹Bron: CBS

Dit wil je wellicht ook lezen
Met vrienden op wintersport in Frankrijk

Waarom ik op wintersport in Frankrijk zou moeten

Terwijl ik geen Facebook of Instagram meer kan openen zonder foto’s van wintersportende vrienden onder ogen te krijgen, moet ik een bekentenis doen. Ik ben namelijk nog nooit op wintersport…
Wat je dit jaar echt moet doen in Parijs

Wat je dit jaar echt wil doen in Parijs

Dat er in de Franse hoofdstad en de stad van de liefde van alles te beleven valt, zal je niet verrassend in de oren klinken. Originele rondleidingen, wijken buiten de…