Natasja Joseph Perrier Champagne-Ardenne - Watzijzegt.com

Op reis in de Champagne-Ardenne: Truffels & champagne

Op reis in de Champagne-Ardenne, de perfecte bestemming voor Frankrijk fans en liefhebbers van truffels en champagne. Ik neem je mee op reis tijdens mijn roadtrip door de Franse Champagne-Ardenne.

Truffels & champagne in de Champagne-Ardenne

Nog geen week geleden was ik in de Franse Champagne-Ardenne. Ik zag er wolven en roofvogels, ontdekte mooie stadjes en hotels, werd ingewijd in de wereld van truffels & champagne en was getuige van een unieke band tussen baasje en truffelhond.

Dinsdagochtend vroeg vertrekken we met ons reisgezelschap vanaf Rotterdam. Stiekem best spannend want geen van mijn medereizigers heb ik eerder ontmoet. De kennismaking in onze comfortabele coupé van NSHispeed verloopt echter prima. Een smakelijk ontbijtje erbij en on y va!

Op naar Parijs, waar je 11 keer per dag in slechts drie uurtjes met de Thalys heen kunt reizen. Waarom doe ik dat toch nooit?!

Na een overstap van Gare du Nord naar Paris Est worden we in Reims opgepikt door onze Engelse gids Sarah, die de komende dagen met ons mee zal reizen. We rijden naar Olizy Primat, waar we een bezoek brengen aan Parc Argonne Découverte & Nocturnia. Hier huizen talloze dieren in een natuurlijke omgeving, van schuwe wolven tot roofvogels tot schattige boerderijdieren. Niet in hetzelfde verblijf uiteraard.

Op truffeljacht in de Champagnestreek

Na het bezoek aan Parc Argonne valt de duisternis snel in en gaan we op weg naar Matougues, waar we zullen dineren en overnachten in Auberge-des-Moisson. De eigenaar van het Hôtel-Restaurant vertelt ons eerst over truffels en hoe ze gevonden worden. De volgende ochtend zullen we zelf op truffeljacht gaan, spannend!

Auberge-des-Moisson

Na de ins & outs over truffels en hoe men de ideale groeiomstandigheden voor de truffels probeert te creëren (ze kunnen namelijk niet gekweekt worden), volgt een uitgebreid viergangendiner met, hoe kan het ook anders, truffels.

De ene goddelijke creatie na de volgende wordt ons voorgeschoteld. Een mozzarella pompoen crème met een vleugje vanille als aperitief, een gepocheerd eitje met truffelsandwich, verse truffel die over het hoofdgerecht wordt geschaafd en truffelijs (!) als dessert. Dat alles met verschillende champagne en wijnen tijdens het tafelen… na afloop ontplof ik bijna van al die culinaire hoogstandjes!

Le dîner de la truffe - Watzijzegt.com

Truffeljacht

De volgende ochtend gaan we op pad met eigenaar Benoît en zijn te schattige labrador Honey, op jacht naar het zwarte goud!  De jonge hond rent onstuimig rond en kan niet wachten om aan de slag te gaan. Zou ze zin hebben in truffels of de koekjes die ze als beloning krijgt?

Truffel of traktatie, binnen een paar minuten spoort ze de eerste truffel op. Met een mes graaft Benoît snel de truffel op. Très bien! Een bijzondere ervaring en erg leuk om hier getuige van te zijn.

Champagnehuis Joseph Perrier

Een persreis betekent een strak programma dus na onze truffeljacht pakken we onze spullen en vertrekken we richting Joseph Perrier. Juist, die van de champagne.

Het champagnehuis is al sinds 1825 gevestigd in Châlons-en-Champagne. Per jaar worden zo’n 700.000 flessen geëxporteerd. Een schril contrast met de ruim 25 miljoen flessen Moët & Chandon die elk jaar over de toonbank vliegen. Ze zijn echter meer dan tevreden met hun huidige cijfers en laten ons hoe het champagneproces verloopt. Ondergronds dus.

Champagne proeven bij Joseph Perrier

Maar liefst 3 (!) kilometer gangenstelsel met tienduizenden flessen champagne die soms jarenlang onder de grond liggen te wachten tot ze verkocht kunnen worden. Een indrukwekkend gezicht en een zo mogelijk nog indrukwekkender productieproces. Een deel van de flessen wordt tijdens het gistingsproces namelijk nog met de hand gedraaid en langzamerhand (pun intended) steeds meer rechtop in de schappen gezet om het vrijgekomen gist in de hals te laten verzamelen.

Natuurlijk is een bezoek aan een champagnehuis niet compleet zonder champagne. Proost! Mocht je nu trouwens eens in de buurt zijn: rondleidingen & proeverijen bij Joseph Perrier zijn in (beperkte) mate te boeken!

Joseph Perrier Natasja champagne - Watzijzegt.com

Bezoek Châlons-en-Champagne

Na de voortreffelijke champagne is het altijd tijd voor de volgende afspraak: een lunch met Laurence, directrice van het Châlons-en-Champagne tourist office. Een alweer uitstekende driegangenlunch bij Restaurant Les Caudalies dit keer, ik weet niet waar ik het allemaal ga laten deze week maar oh wat is het allemaal lekker.

Ze vertelt ons meer over het plaatsje, dat door toeristen meestal alleen als tussenstop wordt aangedaan. Toch heeft Châlons-en-Champagne meer te bieden. Zo kun je er tussen mei en september boottochtjes maken over de Mau en Nau rivier; het stadje wordt niet voor niets ‘Little Venice’ genoemd. Ook kun je er uitgebreid winkelen in ambachtelijke zaakjes en hypermoderne winkelcentra.

Segway to go

Geen zin in boottochtjes of lange wandelingen? Via de tourist office van Châlons-en-Champagne kun je ook een Segway huren! Al vereist dat enige oefening, sterke zenuwen én een goede balans.

Geniet van de Franse keuken

Dis-moi ce que tu manges, je te dirai ce que tu es

Duidelijk zal zijn dat ik naast het Franse leven ook de Franse cuisine heb omarmd afgelopen week. Ik kan deze blog post er ook mee aanvullen tot een paar meter. Niet handig dus stay tuned voor meer food foto’s van la cuisine Française. En voor deel II van mijn bon voyage verslag, want ik maakte nog veel meer mee!

Au revoir!

Meer lezen?

Ben jij wal eens op reis door de Franse Champagne-Ardenne geweest?

14 reacties
 1. Mooie foto’s en tof verslag, lijkt me een erg mooie regio! Ik moet toch snel ook meer zien van Frankrijk dan alleen Parijs hoor ;-) Al dat eten klinkt heerlijk trouwens, yum!

  1. Ja, bijzonder om eens mee te maken zo’n trip, zeker omdat ik nog niet eerder in Frankrijk was geweest. En het was zeker gezellig; leuk om Lin ontmoet te hebben! :)

 2. Oooh wat onwijs leuk hee! Ik ben een paar jaar geleden in Reims geweest en toen gingen we champagne kijken en proeven bij Pommery. Fantastisch al die huizen daar. Truffels zoeken heb ik dan weer niet gedaan; lijkt me awesome haha!

  1. Reims had ik ook graag bezocht maar daar zijn we nu alleen uit de trein gestapt. In die omgeving heb je plaatsen waar je champagnehuizen kunt bezoeken. En vooral, proeverijen kunt aandoen ;-)

 3. Wohooo! Lekker!!! Alles klinkt zo goed en ik ben zo dol op Frankrijk. Ik ben al eens in die streek geweest maar was toen nog te jong voor mousserende wijnen. Inmiddels niet meer natuurlijk, zo’n reis was me dan ook op het lijf geschreven geweest. Ik ben benieuwd naar meer culinaire hoogstandjes uit la douce France.

  Liefs,
  Nancy

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen