Pintxos Pamplona

De pintxos van Pamplona: hier wil je pintxos eten in Pamplona

Terwijl mijn hoofd nog vol zit van de talloze indrukken die ik de afgelopen dagen op deed in Navarra en de vele foto’s ook nog als verse beelden op mijn netvlies staan, moet ik vast één ding met jullie delen. De pintxos van Pamplona, niet te missen tijdens een bezoek aan deze Spaanse stad.

De pintxos van Pamplona

Als ik me ergens op kan verheugen voorafgaand aan een buitenlandse reis, is het wel het eten. Ik bedoel, dat is toch één van de dingen waarom je andere landen en culturen opzoekt wat mij betreft. In ons persprogramma in Navarra nam het culinaire aspect gelukkig een grote rol in. En als je kennis wilt maken met Navarra en Pamplona in het bijzonder, dan moet je natuurlijk pintxos eten! Maar goed, hoe zit dat nu eigenlijk met die pintxos?

Wat zijn pintxos?

Pintxos, of pinchos zoals de Spaanse naam luidt, zijn een typisch gerecht voor Baskenland en Navarra en de noordelijke Spaanse regio’s. Ze zijn vergelijkbaar met tapas maar meestal net iets groter en niet in een hap op te eten. Een pintxo kan van alles staan, van een fors stukje brood met daarop beleg, variërend van vlees en vis tot ei en groenten tot mini-sandwiches en stukjes vlees met saus. Ook gefrituurde en gegrilde hapjes behoren tot de mogelijkheden.

Pintxos voor elke smaak

Wat je ook bestelt, je kunt er vanuit gaan dat de kwaliteit goed is. Er zijn bars die vooral traditionele pintxos serveren maar ook cafés en bars die zulke gastronomische hoogstandjes serveren dat ze er zelfs culinaire prijzen mee winnen. Een walhalla voor foodies dus!

Pintxos Pamplona
Pintxos eten in PamplonaPintxos eten in Pamplona: Ga vooral naar Bar Gaucho

Culinaire hoogstandjes op je bordje bij het prijswinnende Bar Gaucho

In tegenstelling tot tapas – die je in veel barretjes in Pamplona gratis krijgt bij je drankje – betaal je maar een paar euro per pintxo. En hoewel de naam pintxo/pincho is afgeleid van de tandenstoker of satéprikker die er vaak ingestoken wordt, kwam ik dat in Pamplona nauwelijks tegen. Gelukkig maar, want dat had me vast een oog gekost of spontane neuspiercing opgeleverd.

En dan het pintxos bestellen, hoe werkt dat?

Hoe bestel je pintxos?

In sommige pintxos barretjes staan alle pintxos uitgestald op de bar, vraag je om een bordje en kies je zelf je hapjes die je later afrekent. Bewaar dan dus vooral die tandenstokers die in je gerechtjes gestoken zijn want aan de hand daarvan wordt uitgerekend hoeveel je kwijt bent.

In de pintxos barretjes die ik in Pamplona bezocht, stond alles netjes achter glas en bestelde je de pintxos bij de bediening. Je bestelt dus een hapje en een drankje en hop, het culinaire genieten kan beginnen.

Het is ook heel normaal om na een of twee hapjes en drankjes de bar te verlaten en naar de volgende bar te gaan. De straten in het oude centrum van Pamplona zijn aan het eind van de middag en ‘s avonds gevuld met mensen die met een drankje in hun ene en een hapje in hun andere hand bijpraten met vrienden en familie.

Voor een avondje borrelen en drie, vier hapjes hoef je niet meer dan een paar tientjes kwijt te zijn.

Pintxos Pamplona
Pintxos Pamplona
Pintxos eten in Pamplona:
Pintxos eten in Pamplona

Pintxo met tonijn, sardines en ei. Daar word ik blij van.

Aanraders: hier wil je pintxos eten in Pamplona

Eigenlijk kun je overal terecht voor tapas en pintxos maar vooral de oude binnenstad wordt het vaakst bezocht als men een avondje wil drinken en happen, vooral de straten Calle Estafeta en Calle San Nicolás waar je talloze cafés en bars vindt. Er is zelfs een speciale pintxos-route te vinden op de website van de lokale Horecavereniging.

Loop dus vooral gewoon lekker door de straten van Pamplona, kijk welke plekken je aanspreken en stap naar binnen. Enkele bars die ik je kan aanraden:

 • Bar-Restaurante Gaucho (Travesía Espóz y Mina 7, www.cafebargaucho.com) – prijswinnende pintxos voor betaalbare prijzen, zeker niet overslaan
 • Bodegón Sarria (Calle Estafeta, 50-52, www.bodegonsarria.com) – lekker borrelen onder de hammen die aan het plafond hangen te drogen
 • Bar Iruñazarra (Calle Mercaderes, 15, www.irunazarra.com) – voor zowel pintxos als restaurant menu’s

Heb jij je al eens aan de pintxos gewaagd in Spanje?

17 reacties
 1. Wat ben je verwend! Heerlijk. Ik moet maar gauw op ontdekkingstocht om de verschillen tussen Tapas en Pinxtos uit te proberen ;-)

 2. Oh jummie, wat een heerlijke plaatsjes! #nevernoteating ;-) Ik bezocht jaren geleden Bilbao en genoot toen ook al van die lekkere pintxos (zeg niet tapas tegen pintxos, kreeg ik te horen van de Spaanse gastheer)!

   1. Top! Héél vroeger (toen ik 12 was ofzo) was ik idolaat van de Spaanse wielrenner Miguel Indurain… Niet omdat hij zo hard kon fietsen maar omdat hij er zo knap uitzag!
    Indurain kwam uit een minidorpje vlakbij Pamplona dus sinds die tijd staat Navarra op mijn bucketlist! :-)

    Ik ga je blogs zeker in de gaten houden!!

 3. Zo leuk hè :D ik vond ze in Bilbao juist opvallend klein, maar misschien komt dat gewoon door het Guggenheim haha!

  1. Was echt heel leuk, fijn ook om gewoon lekker een avondje van bar naar bar te hoppen en steeds ergens iets te eten en drinken. Hier vond ik ze meestal dus best groot, je kreeg er soms ook gewoon bestek bij.

 4. Oh Pintxos zijn zaaaaalig! Enkele jarne geleden een rondreis in Noord-Spanje gedaan en ik vond het gewoon geweldig om in plaats van ‘s avonds uitgebreid uit eten te gaan, gewoon van het ene barretje naar het andere te gaan en telkens een paar pintxos en iets te drinken te bestellen. En je vindt ze inderdaad in alle vormen en soorten.Oh nu heb ik heimwee!

  1. Dat geloof ik! Ik ga ook zeker nog eens terug, vond het een mooie regio! En die uitnodiging kan ik helaas niet voor je regelen vrees ik ;-)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen