Bardenas Reales, Navarra, Spanje

Spaans Navarra: land van uitersten in Spanje

Navarra, waar ligt dat eigenlijk? Mijn eerdere bezoeken aan Spanje brachten me naar Barcelona, Madrid en de Spaanse kust. Mooie steden waar ik die typische Spaanse sfeer altijd gretig opsnoof. In Spaans Navarra ontdekte ik echter een heel andere kant van Spanje, dat een land van uitersten blijkt te zijn.

Spaans Navarra: land van uitersten

Vrijwel direct nadat we met een busje het vliegveld van Bilbao verlaten, rijden we tussen groene landschappen omringd door bergtoppen. Ik ben hier om Navarra te ontdekken, een autonome regio en provincie in het noorden van Spanje, grenzend aan de Pyreneeën en de Franse grens.

Navarra hoort niet bij Baskenland – vanuit Bilbao ook prima te verkennen – maar vormt wel de oorsprong van de Baskische taal en cultuur, die je hier dan ook overal tegenkomt.

Welkom in Navarra

Het landschap doet me niet direct denken aan Spanje. Maar bij aankomst in Pamplona wordt dat meteen rechtgezet. Oude, karakteristieke straatjes ademen die typische levendige, Spaanse sfeer uit, terwijl tientallen mensen met hun drankje in de hand op straat staan of zelfs zitten.

Een standaardbeeld op donderdagavond, wanneer je voor luttele euro’s een drankje en pintxos kunt scoren. Precies wat wij ook doen dus, we duiken een pintxos barretje in en lopen met een drankje in de ene en een hapje in de andere hand weer naar buiten. Lang leve de juevintxo, pintxos op donderdag.

Welkom in Navarra.

Avond in Pamplona

Navarra: land van uitersten - donderdagavond in Pamplona
Navarra: land van uitersten - donderdagavond in Pamplona

Pamplona op donderdagavond: levendig en culinair

Navarra bestaat uit vier zones, met regionale hoofdstad Pamplona dat als centraal middelpunt de ideale uitvalsbasis vormt om de regio te verkennen. Als ik aan Pamplona denk, denk ik meteen aan rennende stieren door de straten. Niet een gedachte waar ik blij van word maar Spanje en stieren zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, met Pamplona als een van de gangmakers.

Stieren en Spanjaarden

Het is verweven in de Spaanse cultuur en overal in de stad vind je verwijzingen naar de rennende stieren, met de grote arena middenin de stad als middel- of eigenlijk eindpunt. De ooit uit noodzaak geboren traditie is inmiddels een jaarlijks terugkerend festival dat plaats vindt in juli en de gemoederen flink bezig houdt.

Mijzelf incluis, merk ik als we later in het anders zo lieflijke stadje Olite op een festival stuiten waarbij jonge stieren door een paar smalle straten worden gejaagd en uitgedaagd, gelukkig zonder fatale afloop. Totaal onverwacht schoot ik vol toen ik de opgejaagde stieren zo midden op het dorpsplein zag staan. Een tikje hypocriet realiseer ik me, want van mijn flexitariër-dieet kwam tijdens mijn verblijf in Navarra maar weinig terecht. De gedachte dat de stieren na afloop weer terug mochten naar hun boerderij, was een schrale troost.

Ook in Olite worden stieren door de straten gejaagd tijdens festivals...

Stieren in de straten van Olite

Alle hoeken van Navarra

Vanuit Pamplona verkennen we vervolgens alle hoeken van Navarra. We beginnen in het enorme Selva de Irati, dat na het Zwarte Woud in Duitsland het grootste en best onderhouden beuken- en sparrenbos van Europa en ruim 17 hectare van Navarra beslaat. Hoge bomen en met bos bedekte bergflanken, maar ook diepblauwe meren die met elke blik van kleur veranderen en eindeloze groene vlaktes waar wilde paarden overheen galopperen.

Een prachtig gebied en een walhalla voor natuurliefhebbers en wandelaars.

Irati, Navarra, Spanje

Camino de Santiago

Lange wandelingen zijn sowieso een must in Navarra. Dwars door de regio loopt de Camino de Santiago, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Honderden, zo niet duizenden wandelaars leggen dagelijks tientallen kilometers af in hun zoektocht naar, ja naar wat eigenlijk? Elke pelgrim heeft zo zijn of haar eigen redenen om de lange tocht te maken. De half miljoen pelgrims die jaarlijks de route lopen, worden in elk geval hartelijk welkom geheten in Navarra.

Camino de Santiago, Navarra, Spanje

Van bossen naar de woestijn

Van de groene bossen en heuvels duiken we vervolgens in het andere uiterste: een heuse woestijn. Of eigenlijk een semi-woestijn want er groeit nog net iets teveel in Bardenas Reales om een echte woestijn te zijn. Maar de grimmige rotsformaties, ravijnen en eindeloze kale zandvlaktes die zich kilometers uitstrekken tot waar het oog reikt en de gebarsten aarde onder mijn voeten geven mij genoeg woestijn gevoel.

En niet alleen mij, want – tot groot ongenoegen van velen – wordt het gebied geregeld door de overheid gebruikt om haar leger te laten oefenen en verandert het anders zo rustige natuurpark in een tijdelijk oorloggebied. Maar zelfs het leger moet wijken voor de opnames van het immens populaire Game of Thrones, dat onlangs enkele scenes schoot in de onherbergzame woestenij van Bardenas Reales.

Semi-woestijn Bardenas Reales in Navarra, Spanje
Semi-woestijn Bardenas Reales in Navarra, Spanje
Semi-woestijn Bardenas Reales in Navarra, Spanje

Tot mijn verbazing passeren we bij het verlaten van het gebied ineens een paar rijstvelden. Rijstvelden, middenin de woestijn! Over uitersten gesproken.

Charmant Olite

Na de straten van Pamplona, bossen en bergen sluiten we ons bezoek af in Olite. Dit middeleeuws stadje gooit alle charmes in de strijd met smalle straatjes waar je even in kunt verdwalen, een imposant kasteel, stadmuur en restaurantjes die lokale specialiteiten serveren met de lekkerste wijnen ernaast. Tel daar de bijna wekelijke dorpsfeesten waarvoor alle inwoners zich geregeld in traditionele rood-witte kleding hijsen bij op en je hebt meer dan genoeg redenen om hier te verblijven.

Olite roert mijn emoties, in alle aspecten. Een stadje dat je zeker niet moet overslaan wanneer je Navarra verkent.

Olite, Navarra

Castillo o Palacio Real de Olite maakt indruk

De uitersten van Navarra

Stadse avondjes uit met veel eten & drinken, bergflanken bedekt met gigantische bossen, uitgestrekte woestenijen, groene vlaktes met grazende kuddes koeien en voorbij razende wilde paarden en smalle straatjes gevuld met mensen of zelfs stieren. De regio Navarra heeft het allemaal binnen handbereik. Vanuit Pamplona ben je in een uur in een andere omgeving, in elke windrichting.

Een regio die net zo wisselvallig kan zijn als het weer en een veelzijdige bestemming voor reizigers die Spanje op een andere manier willen leren kennen.

Meer te weten komen over Navarra? Bezoek dan de website van Turismo Navarra. Of lees een van de volgende artikelen:

Staat Navarra al in jouw reisagenda?

Ik verbleef in Navarra op uitnodiging van Gobierno de Navarra.
Lees hier mijn disclaimer.
11 reacties
  1. Oh wouw. Ik was zo dichtbij deze zomer tijdens mijn roadtrip door Frankrijk, Spanje en Portugal, maar heb dit helemaal gewist. Oke, duidelijk. Ik moet terug. Thanks for showing!!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen
Het stadsgezicht van Malaga

Beleef Málaga: 5 redenen om naar Malaga te gaan

Het Zuid Spaanse Málaga is zich steeds meer aan het ontpoppen als ideale stad voor een zonnige stedentrip. De Andalusische kustplaats ligt op nog geen 3 uur vliegen vanuit Nederland…