Voldoende slapen is een must - Je dag goed beginnen doe je zo!

Geen ochtendmens? Je dag goed beginnen doe je zo!

Zonnegroetjes in de ochtend of jezelf blij denken? Dat laatste blijkt dus echt te werken. Dat en meer wetenschappelijk bewezen manieren om je dag goed te beginnen. 

Geen ochtendmens? Je dag goed beginnen doe je zo!

Ben je geen ochtendmens? Wees gerust, je bent niet de enige die ‘s ochtends moeite heeft om aan de dag te beginnen. Toch zijn er manieren om ook ‘s ochtends fitter en gelukkiger te starten. Deze drie tips zijn wetenschappelijk bewezen manieren om met een beter humeur aan je dag te beginnen.

Start je dag met fijne muziek

Onderzoekers Yuna L. Ferguson en Kennon M. Sheldon onderzochten of je jezelf gelukkiger kunt maken¹. Tijdens een van hun studies luisterden twee groepen testpersonen naar ‘blije’ muziek. Deelnemers die bewust gelukkiger probeerden te zijn, gaven na het luisteren het hoogste cijfer aan hun positieve gevoel.

Een tweede studie liet deelnemers twee weken lang naar positieve muziek luisteren: de testpersonen die geïnstrueerd waren zich te focussen op het verbeteren van hun geluk bleken zich veel blijer te voelen na het luisteren dan de groep die slechts instructies hadden gekregen naar de muziek te luisteren.

Actief gelukkiger zijn

De combinatie van actief gelukkiger proberen te zijn en daarbij de juiste hulpmiddelen gebruiken, blijkt dus echt te kunnen werken. Volgens neuro-wetenschapper en auteur Alex Korb (UCLA) helpt het zelfs het allerbest door muziek te luisteren uit een periode waarin je gelukkig was. Kom maar door met die blije deuntjes dus!

Muziek luisteren (via Unsplash)

¹Bron: Taylor & Francis. “Trying to be happier really can work.” ScienceDaily, 9 September 2013.

Wees niet te streng voor jezelf

Als rasechte pessimist en perfectionistische streber heb ik er nog weleens een handje te streng voor mezelf te zijn. Niet op gebied van discipline natuurlijk, maar ik noem mezelf dan ook gerust een faalhaas. Toch heeft het weinig zin jezelf constant verwijten te blijven maken wanneer iets niet goed gaat.

Blijven treuren om gemaakte fouten levert meestal alleen maar meer misère op.  Beter wees je niet te streng voor jezelf, accepteer je dat je niet altijd alles even goed kan doen en probeer je te leren van je fouten en focus je op hoe je dat de volgende keer anders kunt doen.

Dankzij deze zelfcompassie ben je waarschijnlijk eerder geneigd om de uitdaging aan te gaan er een volgende keer wel een succes van de maken. Grote kans dat je er sterker en productiever van wordt en daarmee blijer.

Ik weet wel wat mijn motto vandaag is.

Uit(ge)slapen: genoeg slapen helpt echt

En waar het misschien allemaal wel mee begint, zorg dat je genoeg slaapt. We kennen het allemaal wel: een slapeloze nacht en je staat de volgende dag vermoeid en chagrijnig op. Eén slapeloze nacht is behalve voor je humeur meestal niet echt probleem, maar chronisch slaapgebrek is gelinkt aan diverse gezondheidsproblemen als diabetes en hart- en vaatziekten bij vrouwen. Op lange termijn kan het zelfs stemmingsstoornissen veroorzaken.

Voldoende slapen is een must - Je dag goed beginnen doe je zo!

Zorg dat je voldoende slaapt: het klinkt logisch maar helpt echt om je beter te voelen

Chronische slaapproblemen worden in verband gebracht met depressie en angststoornissen: uit studies waarin testpersonen slechts vier tot vierenhalf uur per nacht sliepen, blijkt dat ze zich al snel gestrest, verdrietig en vermoeid voelden, terwijl er van optimisme en sociaal gedrag weinig meer overbleef. De zelfverklaarde symptomen verdwenen zodra de testpersonen hun normale slaapritmes weer konden oppakken.

Reden te meer om vanavond extra vroeg je bed in te duiken en morgen fris en fruitig op te staan! Teveel slapen schijnt je biologische klok overigens ook in de war te brengen. Probeer jouw persoonlijke gulden middenweg te vinden dus.

Hoe zorg jij ervoor dat je je dag goed begint?

10 reacties
 1. Jep, als ik deze dingen toepas word ik ook het fijnst wakker! Helaas kan dat niet elke dag, maar ik probeer het wel zo vaak mogelijk te doen op deze manier.

 2. Oh. Ik zie ineens allemaal nieuwe dingen? Ik wil ook een Miracle Morning Routine. Pretty please?

 3. Ik doe tegenwoordig elke ochtend the miracle morning routine, dat helpt mij zeker om gemotiveerder de dag te beginnen! Ik heb er laatst nog een stukje over geschreven! :)

  1. Daar hoor (of lees) ik meer over de laatste tijd. Misschien moet ik daar ook eens naar kijken, het klinkt wel als een fijne start van de dag :)

   1. Het is zeker het verdiepen waard. Ik moet wel zeggen dat het voor mij meer is gaan leven toen ik ook het boek las! Maar er zijn een behoorlijk aantal bloggers die er al over geschreven hebben, dus wie weet haal je daar al wat fijns uit :)

 4. Indrukwekkend stukje met uitstekende zelfreflectie. Ik hoor het wel als ik je nog ergens mee blij kan maken!

 5. Zoals je zegt, goed slapen is essentieel. Als ik moe opsta, is er veel kans dat ik die dag niet bepaald het zonnetje in huis zal zijn…

  1. Dito hier, laat staan als ik een paar dagen slecht slaap of gewoon te laat naar bed ga. Reden te meer vanavond weer eens op tijd m’n bed in te duiken!

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen