Traditioneel eten in Denemarken: de lekkerste lunchspot voor smørrebrød

Traditioneel eten in Denemarken: de lekkerste lunchspot voor smørrebrød

Wanneer je in Denemarken bent, ontkom je natuurlijk niet aan de typisch Deense keuken. Zo moét je echt een keer smørrebrød eten, een typisch lunchgerecht waar menig Deen zijn of haar vingers bij aflikt. Ik at smorrebrod in Aarhus bij een prijswinnend restaurant.

Traditioneel eten in Denemarken: de lekkerste lunchspot voor smorrebrod in Aarhus

Toegegeven, je moet ervan houden. Smørrebrød bestaat namelijk uit een stuk roggebrood, ingesmeerd met boter en belegd met vis of vlees, salades en garnering. Er zijn eindeloos veel variaties en zelfs een speciale etiquette, want niet alles kan zomaar met elkaar worden gecombineerd.

Als je net als ik geen liefhebber van roggebrood bent, is smørrebrød geen gerecht waar het water je van in de mond loopt bij de gedachte alleen al. Toch moet je het écht een keer proberen wanneer je in Denemarken bent.

Smørrebrød: Deense open sandwiches

Smørrebrød is voor Denemarken wat smörgåsbord is voor Zweden. Het gerecht bestaat al sinds eind negentiende eeuw, toen fabrieksarbeiders niet langer naar huis gingen tussen de middag en hun dagelijkse roggebrood belegden met de kliekjes van de avond ervoor. Een nieuwe gastronomische traditie werd geboren, want sindsdien zijn de Deense open sandwiches befaamd.

Kählker Spisesalon in Aarhus

Ik maakte tijdens mijn verblijf in Aarhus voor het eerst kennis met smørrebrød . En lucky me, meteen met de beste van het land! Die worden namelijk geserveerd bij Kähler Spisesalon, een restaurant in de binnenstad van Aarhus en al meer dan eens in de prijzen viel.

Kahler Aarhus: de lekkerste lunchspot voor smørrebrød

Kähler Spisesalon werd in het leven geroepen om de Kähleroplevelsen – de Kahler beleving – echt over te kunnen brengen, waar kunstzinnig keramiek en goed eten samen komen, alsof je bij vrienden aan tafel zit. Een prima plek voor een fijne lunch. Of diner wanneer je daar meer zin in hebt, want er staan niet alleen Deense sandwiches op het menu hier.

Kähler Spisesalon, MP Bruuns Gade 33, 8000 Aarhus C

Kahler Aarhus: de lekkerste lunchspot voor smørrebrødSmorrebrod Aarhus: Smorrebrod bij Kähler Spisesalon in Aarhus

Smorrebrod Aarhus: dit eet je bij Kählker Spisesalon in Aarhus

Smorrebrod in Aarhus

Hoewel smørrebrød dus vooral als lunchgerecht wordt gegeten, schuiven wij ‘s avonds aan een houten tafel in het knusse restaurant. De tafel is gedekt met Kähler keramiek, want daarin ligt de oorsprong van dit Deense familiemerk. En hoewel ik ook na deze Deense beleving nog steeds geen fan van roggebrood ben, werd ik wel erg blij van de smakelijke combinaties die de koks je voorschotelen.

Gezouten kabeljauw met aardappel, venkel en mayonaise van steranijs, gedroogde ham met een crème van gerookte kaas met een gepocheerd eitje en zeekraal, gebakken witvis en garnalen met remoulade en verse waterkers… je hebt niet Deens gegeten als je niet op z’n minst een keer smörrebröd hebt geprobeerd!

Lees ook: Kunst, cultuur en regenbogen in Aarhus

Speciaal voor Aarhus‘ jaar als Culturele Hoofdstad van Europa staan er in 2017 een paar bijzondere sandwiches op het menu. En mocht je de Kähler beleving thuis ook willen ervaren, bezoek dan vooral de conceptstore Kähler & Friends een paar deuren verder aan (M.P. Bruunsgade 41, Aarhus), en sla dit Deense design in voor thuis op je eigen eettafel!

Heb jij je al eens smörrebröd gegeten?

Lees ook:

Featured foto via Shutterstock

2 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen