Mollestien: het mooiste straatje van Aarhus

Wat te doen in Aarhus: originele tips voor stedentrip Aarhus

Wil jij op stedentrip naar Denemarken? Ga naar Aarhus! Deze Deense havenstad aan de noordoostkust van Jutland is minstens net zo leuk als grote concurrent Kopenhagen. De stad zit bomvol leuke bezienswaardigheden. Reden te meer om Aarhus als volgende stedentrip-bestemming te kiezen!

Originele tips voor een stedentrip Aarhus

Wanneer je aan een stedentrip naar Denemarken denkt, denk je al gauw aan een bezoek aan Kopenhagen. Maar Denemarken heeft veel meer bestemmingen die de moeite waard zijn. Neem bijvoorbeeld Aarhus, de op één na grootste stad van Denemarken.

Aarhus wordt vaak over het hoofd gezien en dat is jammer. De stad heeft namelijk genoeg te bieden. Hier vind je kunst, cultuur én bijzondere regenbogen! De stad was in 2017 zelfs de Europese Hoofdstad van Cultuur. Genoeg te ontdekken en doen in Aarhus dus.

Wat te doen in Aarhus: Kunst, cultuur en regenbogen

De Deense stad heeft meer dan genoeg activiteiten en bezienswaardigheden om een paar leuke dagen door te brengen. Ik ging er een paar dagen op pad en ontdekte de leukste plekken en bezienswaardigheden in Aarhus voor je!

Levendige havenstad

Naast havenstad is Aarhus (uit te spreken als ‘Oarhoes’) bij uitstek een studentenstad. De stad telt zo’n 315.000 inwoners: daarvan zijn zo’n 60.000 student en dat zorgt voor leven in de brouwerij. In de nauwe straatjes van het Latiner Kvarteret, de oudste wijk van de stad, wisselen winkels en gezellige cafeetjes elkaar af.

Tientallen fietsers doorkruisen de stad. Aan de Åboulevarden liggen cafés en restaurants langs het water en zitten de terrassen zomer’s standaard vol. Ook in september is nog aangenaam. Terwijl de terrasjes massaal bemenst worden, voel ik de september zon gloeien op mijn wangen.

Wat te doen in Aarhus: hier wil je heen

De stad is de thuisbasis van enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van het land, waaronder de ARoS Kunstmuseum en de oude stad van Den Gamle By. Bovendien heeft Aarhus een rijk cultureel erfgoed en levendige studentensfeer. Ook vind je er een bloeiende culinaire scene en biedt het een breed scala aan eetgelegenheden, variërend van gezellige cafés tot hoogwaardige restaurants.

Wat te doen in Aarhus: Gezellig aan de waterkant van Åboulevarden

Cultuur en multimedia bij Dokk1

Ook Dokk1 is een aanrader. Dit centrum van cultuur en multimedia is open sinds zomer 2015 en sindsdien een populaire verzamelplek voor jong en oud. Het moderne gebouw huist een hypermoderne parkeerplaats, de grootste multimediale bibliotheek van Scandinavië en speeltuin voor kinderen én volwassenen.

Je kunt hier voor zo’n beetje alles terecht: een lekkere lunch in het zonnetje, social talk met vrienden of zelfs yogasessies voor filmmakers.

Adres: Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, Aarhus

Wat te doen in Aarhus: Dokk1 is de grootste, multimediale bibliotheek van ScandinaviëVermaak voor jong en oud bij DOKK1 in Aarhus, Denemarken

Instagram-hemel Aarhus: van regenbogen tot schattige straatjes

Aarhus heeft fotogenieke plekken waar Instagram-addicts van in katzwijm zullen vallen. Zo vind je in Møllestien – zonder twijfel het meest gefotografeerde straatje van Aarhus – pittoreske huisjes in alle kleuren van de regenboog. Veel huisjes stammen nog uit de achttiende eeuw en staan schots en scheef.

Bloeiende pioenrozen vormen een mooi contrast met de kleurrijke gevels. Hier kun je niet bijna anders dan foto’s schieten waar je gegarandeerd hartjes en likes mee scoort.

Møllestien is een lust voor het oog en wil je niet overslaan tijdens je stedentrip Aarhus

Mollestien: het mooiste en meest gefotografeerde straatje van AarhusStedentrip Denemarken: wat te doen in Aarhus?Het beroemde regenboog panorama van Olafur Eliasson op het dak van het ARoS Aarhus Art Museum

Zeker bezoeken tijdens je stedentrip Aarhus: het ARoS Aarhus Art Museum (Aros Allé 2, 8000 Aarhus)

ARoS Aarhus Art Museum

En over regenboog gesproken: voor een echt kleurspektakel móet je naar de top van het ARoS Aarhus Art Museum. Het spectaculaire kunstwerk van de Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson is niet te missen: de 150-meter lange brug ‘zweeft’ 50 meter boven de grond, op het dak van het museum. Van hieruit heb je een kleurrijk uitzicht over de stad.

Ben je uitgekeken op het panorama-uitzicht? Dan is er in het museum zelf meer dan genoeg te zien. Zo staat hier het vijf meter hoge beeld Boy van Ron Mueck, die bekend staat om zijn super-realistische en reusachtige sculpturen. Je raakt niet uitgekeken, terwijl de vorsende ogen van Boy mij intussen overal lijken te volgen.

MOMU Moesgaard Museum

Iets heel anders is het Moesgaard Museum. Hier geen hypermoderne kunst maar een blik op de rijke Deense geschiedenis – vanaf de Steentijd tot de Vikingen – die hier tot leven wordt gebracht dankzij levensechte tentoonstellingen. Het museum zelf is daarnaast een architectonisch hoogstandje in een bosrijke omgeving in het zuiden van Aarhus.

Deze zomer was het zelfs mogelijk om ‘s avonds te dineren om het Moesgaard café en ‘s avonds een wandeling te maken over het bijzondere dak van het museum.

Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg (www.moesgaardmuseum.dk)

Wat te doen in Aarhus: bezoek MOMU Moesgaard Museum in Aarhus

Bezoek MOMU Moesgaard Museum

Oud & nieuw in Aarhus

Aarhus is een interessante mengelmoes van oud en nieuw. Zo ligt middenin de stad het openluchtmuseum Den Gamble By (Den Viborgvej 2) waar je terug in het verleden duikt. Waan je weer even in de sixties & seventies dankzij ouderwetse platenwinkels, woningen en zelfs een supermarkt of ga nog verder terug in de tijd in het oude gedeelte.

Terug naar het verleden in Den Gamble By Terug naar het verleden in Den Gamble By Aarhus

Vernieuwing in Aarhus Ø

Daarnaast is Aarhus volop in ontwikkeling. Multimediacentrum DOKK1 werd enkele jaren geleden geopend en de nieuwe wijk Aarhus Ø is een bonte verzameling van nieuwe hotspots.

Stap op de fiets en verken deze nieuwe wijk zeker zelf, van de openbare moestuin voor bewoners tot de bijzondere observatietoren en de Isbjerget, een appartementencomplex aan het water dat zo werd gebouwd dat elk appartement zicht op zee heeft.

Fietsen door AarhusIsbjerget in Aarhus ØStrandbaren in Aarhus Ø

Breng ‘s zomers zeker een bezoek aan de populaire strandtent Strandbaren in Aarhus Ø

Eten en drinken in Aarhus

Al dat ontdekken maakt hongerig. Gelukkig weten de Denen daar ook wel raad mee: Aarhus was in 2017 niet alleen Culturele Hoofdstad van Europa maar als onderdeel van Centraal Denemarken ook Europese Regio van de Gastronomie.

In de overdekte foodmarket Aarhus Street Food (Ny Banegaardsgade 46) vind je meer dan 30 kramen van street food verkopers. Grilled cheese, Deense fish & chips, pulled duck burgers, lokale specialiteit smørrebrød of liever een verse koffie? Hier moet je zijn! Grote kans ook dat je niet meer weg gaat, al is het alleen maar omdat je -net als ik – domweg niet kunt kiezen uit al dat lekkers.

Deze drie street food & food markets in Aarhus zijn om je vingers bij af te likken

Adres: Aarhus Street Food (Ny Banegaardsgade 46)

Stedentrip Aarhus: Aarhus Street FoodBurgers & wijn bij Aarhus Street Food

Genieten van street food in Aarhus ©watzijzegt.com

Bekende Deense snack: Smørrebrød

Voor smørrebrød ben je in Aarhus sowieso op de goede plek. Deze zogeheten open roggebrood sandwiches worden belegd. De lekkerste van Denemarken vind je bij Kähler Spisesalon (M. P. Bruunsgade 33), waar je smørrebrød krijgt geserveerd op het beroemde Deense Kähler keramiek.

Smorrebrod bij Kähler Spisesalon in Aarhus

Smorrebrod bij Kähler Spisesalon in Aarhus
Stedentrip Denemarken: wat te doen in Aarhus?

Zelf een stedentrip Aarhus maken?

Vanaf Schiphol vlieg je in een uur naar Billund; vanaf daar is het ongeveer een uur (taxi) tot anderhalf uur (bus) rijden naar Aarhus. Ik verbleef op uitnodiging van Visit Aarhus in het fijne Comwell Hotel Aarhus, vlakbij het busstation, de haven en DOKK1.

Meer weten over een bezoek aan Aarhus? Neem dan een kijkje op Visit Aarhus.

Welk van deze dingen wil jij het liefst doen in Aarhus?

15 reacties
  1. Jeetje, wat een leuke stad is Aarhus! Nooit geweten dat het zo sfeervol, hip én vol lekker eten is. Deze komt erbij op mijn lijstje!

  2. Vergeet Great coffee en La Cabra niet, geweldige (wereldtop) koffietenten. Ook Project X, nabij Godsbanen is inspirerend.

  3. Aaahhh Aarhus! Ik mis het. Ben er alweer een jaar of 2 niet geweest, zo te zien heel wat gemist, want wat is de omgeving bij Isbjerget mooi geworden!

  4. Tot nu toe waren mijn ervaringen met Scandinavische landen niet echt geweldig, maar wat zien jouw foto’s er heerlijk uit Natasja! :-)

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen