Musea in Gent: Design Museum Gent

Kunst en cultuur in Gent: beleef creatief Gent met de nieuwste hotspots

Beleef creatief Gent tijdens een stedentrip en maak kennis met kunst en cultuur in Gent. Wij gingen op pad en ontdekten de nieuwe hotspots en culturele hoogstandjes.

Kunst en cultuur in Gent: ontdek de nieuwste hotspots in Gent

Historicus Tessa is dol op kunst en cultuur. Ze reisde af naar Gent en ontdekte daar de nieuwste hotspots, creatieve concepten en toffe expo’s.

Gent, het historische hart van Vlaanderen met de pittoreske middeleeuwse binnenstad, de Koren- en Graslei, waar de Leie en Schelde samen komen… De geschiedenisliefhebber kan zijn of haar hart hier ophalen.

Maar wist je dat Gent ook een frisse, moderne kant heeft met een Design Museum, de spiksplinternieuwe bibliotheek en onderkomen van de UGent, de street art tour Sorry Not Sorry en nieuwe restaurants zoals het Lepelblad? Kijk mee!

1. Bezoek het Design Museum Gent

Verwacht je bij een Design Museum ook een enorme witte badkuip zoals het Stedelijk Museum? Niets is minder waar! We stappen een prachtig monumentaal pand binnen voor de huidige expo HELLO, ROBOT. Design between Human and Machine (2018).

Design Museum Gent (Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, op woensdag gesloten), www.designmuseumgent.be

Design Museum Gent: Hello, Robot. Design Museum GentExpo HELLO, ROBOT. Design between Human and Machine.

Toffe expo in Gent: Have you ever met a robot? (De expositie Hello, Robot was tot begin 2018 te zien in het Design Museum in Gent)

Het museum onderzocht wat de relatie tussen mens en machine is en zette je echt aan tot denken. Kunnen wij wel zonder robots, wordt mijn werk straks door een robot uitgevoerd, hoe kunnen robots ons dagelijks leven aangenamer maken? Ik weet niet of je met meer antwoorden dan vragen uit de tentoonstelling komt, maar gespreksstof biedt het zeker.

2. Restaurant Lepelblad

Kunst en cultuur, wandelen door een stad, het maakt hongerig! Als ik het menu van Lepelblad open sla, weet ik niet waar ik uit moet kiezen; alles klinkt goed. Lepelblad serveert gezond, origineel, creatief en seizoensgebonden gerechten en dat in een fijn, knus restaurant. Het is een perfect plekje om even op te warmen en energie aan te vullen.

Lepelblad, Onderbergen 40, 9000 Gent, zondag & maandag gesloten

Heerlijk dineren bij Lepelblad Gent

3. SORRY, NOT SORRY

Op naar het rauwere randje van Gent! In 2015-2016 organiseerde Gent een straatkunstproject en dit is omgevormd tot een ware street art tour: SORRY, NOT SORRY. Er is zelfs een waar graffitistraatje.

SORRY, NOT SORRY street art tourSORRY, NOT SORRY street art tourSORRY, NOT SORRY street art tourSORRY, NOT SORRY street art tour

Kunst en cultuur in Gent: Kleurrijk werk van SMATES in de Jan van Stopenberghestraat

We lopen langs prachtige kunstwerken, zo in de buitenlucht. Zo vind ik het werk van Bart Smeets/SMATES in de Jan van Stopenberghestraat werkelijk prachtig. Een aanwinst voor de stad. Loop of fiets de hele route of pik de mooiste er uit via sorrynotsorry.gent.

4. NEST & Foodstorms

Gent vernieuwt! De bibliotheek ging verhuizen en die ruimte was zo weer in goed gebruik. Het is nu NEST: een plek waar maar liefst 70 initiatiefnemers samenkomen om een creatieve invulling te geven aan de ruimte. Om plantjes te kopen, om te eten met uitzicht over de stad of workshops te volgen, het kan hier allemaal!

NEST Foodstorms Gent

Op de zesde verdieping is het restaurantgedeelte en telkens is daar een nieuwe pop-up keuken. Ik at overheerlijk bij Foodstorms, een concept gebaseerd op het koken met groenten. Ook al zo van deze tijd en zo ontzettend lekker!

NEST Foodstorms Gent NEST Foodstorms Gent NEST Foodstorms Gent

Lees ook: Culinaire festivals in Vlaanderen

5. De Krook

De bieb verliet het oude gebouw en kreeg er een fijn staaltje architectuur voor terug! De Krook is het gebouw waar bibliotheek, UGent en innovatie samenkomen.

De Krook Gent

Vooral even binnenlopen als je toch in Gent bent, want het is ontzettend mooi vormgegeven en het uitzicht is ook zeer de moeite waard. Of gewoon, als je een liefhebber bent van inspirerende plekjes met veel boeken, zoals ik.

De Krook Gent

Geweldig uitzicht over Gent vanaf het dak van De Krook

6. Mémé Gusta

Comfort food! Dát vind je bij Mémé Gusta. Het restaurant zit altijd bomvol en dat is altijd een goed teken. Op het menu vind je stoofvlees en ook de vegetarische variant met seitan, rogvleugel, kaas- en garnalenkroketjes en steak tartare.

Mémé Gusta, Burgstraat 19, 9000 Gent

Mémé Gusta in GentMémé Gusta in Gent

De porties zijn reuze, maar ruimte voor een dessert is er op de een of andere manier altijd. Want wie kan nu ‘nee’ zeggen tegen Île flottante en soezengalore?

Extra leuk is de aandacht van eigenaren Nele en chef Jan voor tips als je niet kunt kiezen (guilty!) en de wijntjes bij of cocktails voor of na het eten.

Tessa reisde met de trein naar Gent. Ook met de trein naar België? Kijk dan eens op www.nsinternational.nl.

Heb jij binnenkort een bezoek aan Gent op de planning staan? Welke van deze hotspots in Gent wil jij bezoeken?

4 reacties

Reageren is niet mogelijk

Dit wil je wellicht ook lezen