Praag in het najaar

Herfstbestemmingen in Europa: 21x leukste stedentrips in de herfst

Zoek jij nog inspiratie voor leuke stedentrips in de herfst? Deze heerlijke herfstbestemmingen in Europa wil je bezoeken in het najaar.

Stedentrips in de herfst: 21 herfstbestemmingen in Europa

Stedentrips kun je het hele jaar door maken. Tijdens de zomer even ertussenuit om de hitte te ontvluchten of in het voorjaar even wat zon opzoeken. De herfst vind ik persoonlijk vaak een mooi seizoen om een leuke stad te bezoeken.

Sommige plekken zijn in de herfst namelijk extra mooi of hebben nog heerlijk nazomers weer. Er zijn dan ook genoeg stedentrip-bestemmingen die in de herfst ook meer dan de moeite waard zijn.

Ontdek de leukste stedentrips in de herfst

Zoek jij nog inspiratie voor leuke stedentrips in de herfst? Deze Europese herfstbestemmingen zijn stuk voor stuk de moeite waard.

1. Antwerpen, België

Voor een heerlijk weekendje weg vlak over de grens ga je naar Antwerpen, een van mijn favoriete bestemmingen voor een citytrip.

Antwerpen zit vol verrassende hoogtepunten. Historische straten, moderne architecturale parels en culinaire hotspots: je vindt altijd weer iets nieuws om je over te verwonderen en van te genieten. Ook in het najaar kun je hier van alles ondernemen. Bezoek een museum of geniet van typisch Belgische lekkernijen in een van de vele hotspots die de stad rijk is.

Vanaf het panoramadak van het MAS heb je een prachtig uitzicht over Antwerpen, gratis en voor niets

2. Gent, België

Historisch Gent heeft een fotogeniek monumentaal centrum. Maar Gent is ook een bruisende stad, met culturele & muzikale evenementen, uiteenlopende musea, een enorm en breed culinair aanbod en vele (Belgische) biertjes in talloze cafés en restaurants. Hier kun je met gemak een paar dagen of een weekend doorbrengen.

Wat te doen in Gent: 11 toffe tips voor je stedentrip Gent

Foto door Kiev.Victor / Shutterstock.com

3. Hasselt, Belgie

Zin in een andere bestemming in België? Het Belgische Hasselt ligt in de provincie Limburg, op zo’n veertig minuten rijden van Maastricht. Hasselt staat ook wel bekend als Stad van de Smaak en dat smaakt naar meer! Plan dus snel een stedentrip naar Hasselt en ontdek de leukste dingen om te zien en doen in Hasselt.

Wat te doen in Hasselt (België): Stad van de Smaak

Wat te doen in Hasselt (België)

4. Düsseldorf, Duitsland

Op zo’n 2,5 uur rijden vanuit de Randstad ligt Düsseldorf. Deze Duitse stad aan de Rijn is een mooie mix van oud en nieuw, waar historische panden zij aan zij met wolkenkrabbers staan.

Bekende bezienswaardigheden zijn onder meer bezienswaardigheden zijn Museum KIT (Kunst im Tunnel), de Kunstsammlung, Schloss Benrath, Rheinturm en MedienHafen. Fashionista’s slaan hun slag in de chique winkelstraat Königsallee.

Herfstbestemming Dusseldorf

5. Frankfurt, Duitsland

Iets verder weg maar nog steeds goed bereikbaar per trein en auto is Frankfurt. Hoewel bekend als zakenstad is hier genoeg te doen om een paar leuke dagen door te brengen. Van heerlijk winkelen in Duitse delicatessenwinkels tot wandelen door het groene stadspark of de dierentuin.

De Eisener Steg in Frankfurt
Frankfurt is een heerlijke herfstbestemming voor een citytrip ©watzijzegt.com

6. Münster, Duitsland

Charmant Münster heeft een vrijwel autoloos centrum en is een echte fietsstad. De stad van Tatort wordt door velen ook wel de mooiste stad van Duitsland genoemd en werd al eens uitgeroepen tot ‘meest leefbare stad ter wereld’.

Ik bezocht Munster al eens rond de kerstperiode en genoot van de leuke sfeer in de stad. Er is genoeg te zien en doen voor een citytrip. Bewonder het opvallende raadhuis en het Stadtweinhaus op de Prinzipalmarkt. Hier kun je winkelen, musea bezoeken of lekker uitgaan in een van de vele horecagelegenheden die de stad telt.

Lees hier meer tips voor je stedentrip Münster: Kunst en kerstmarkten in Münster

Herfstbestemming Munster is ideaal voor een stedentrip in de herfst

7. Berlijn, Duitsland

Natuurlijk mag ook Berlijn niet ontbreken. Je bent fan van deze stad of je vindt er niks aan: maar een citytrip Berlijn zal je ook in het najaar verrassen. De stad is veelzijdig, groot en je ontdekt altijd wel iets nieuws. Shop de nieuwste trends of mooie vintage kleding, ontdek de lekkerste hotspots en bezoek bekende bezienswaardigheden in Berlijn.

8. Dublin, Ierland

Ierland is geen typische zon-bestemming, dat is duidelijk. Ook hoofdstad Dublin kampt geregeld met fikse regenbuien. Toch biedt de stad meer dan genoeg voor een fijne herfst trip. Prachtige oude gebouwen waar je binnen kunt schuilen Рbezoek zeker de Long Room in Library of Trinity College Dublin Рen caf̩s en pubs waar je kunt opwarmen.

Lees hier meer over Dublin en Ierland >>

Stedentrips in de herfst: Dublin is elk seizoen prima

9. Londen, Engeland

Londen is mijn favoriete stad voor een Europese citytrip! Inmiddels heb ik de stad in elk seizoen weleens bezocht en het was elke keer weer leuk, ongeacht het weer. Minder lekker weer tijdens een bezoek in het najaar? Er is meer dan genoeg te doen in Londen als het regent! Met deze tips blijf je lekker droog.

Gratis musea in Londen: deze 10 museums in Londen kun je gratis bezoeken

Wist jij dat veel musea in Londen gratis te bezoeken zijn? Bij veel nationale musea in Londen kun je voor niets naar binnen. Fijn, want een citytrip is vaak al duur genoeg.

10. Glasgow, Schotland

Glasgow is een stad van cultuur, muziek en design. De grootste stad van Schotland heeft bijzonder fotogenieke charmes en is een verrassend goede bestemming voor een stedentrip. Anno 2022 is Glasgow – in het Schots-Gaelisch ook wel Glaschu genoemd – echt een bestemming voor cultuurfans en kunstliefhebbers.

Dit wil je doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

Wat te doen in Glasgow: van cultuur snuiven tot street art spotten

11. Edinburgh, Schotland

Ook Edinburgh is prachtig! In het najaar verkleurt deze Schotse stad ook nog eens in de mooiste herfstkleuren, om vanaf november langzaam in een winterwonderland te veranderen.

Het stadsbeeld wordt gedomineerd door 16e en 17e eeuwse gebouwen en de stad is rijk aan talloze bezienswaardigheden en cultuurschatten. Edinburgh Castle (bovenop Castle Rock dat al sinds 800 voor Christus wordt bewoond!), Whisky Heritage Centre, de Royal Botanic Garden, National Gallery of Scotland en nog een lange lijst aan musea en galerieën waar je je dagen mee kunt vullen, zelfs als het regent!

Naast oud en indrukwekkend is er daarnaast ook een levendig Edinburgh, voor de liefhebbers van decadente etentjes en een bruisend nachtleven.

Victoria Street in Edinburgh

De kleurrijke Victoria Street in Edinburgh 

12. Kopenhagen, Denemarken

Kopenhagen staat bekend als de hoofdstad van Deens Design maar kent daarnaast ook een behoorlijke portie historische gebouwen zoals koninklijke paleizen. De meeste monumentale panden dateren uit de 17e eeuw.

De oude binnenstad van Kopenhagen is ruim van opzet en de stad doet bijna Hollands aan met haar talloze fietspaden en op de fiets voorbij scheurende Denen. Daarnaast bevinden de meeste bezienswaardigheden in Kopenhagen zich op loopafstand van elkaar. Genoeg te doen dus.

De leukste Europese stedentrip bestemmingen: Nyhavn in Kopenhagen // Wat te doen in Kopenhagen

13. Parijs, Frankrijk

Paris is always a good idea. De magie van Parijs raakt bijna elke bezoeker. De “stad van de liefde” heeft dan ook iets bijzonders en zeg nou zelf; wat is er mooier dan een zonsondergang boven Parijs? Daarnaast zijn er genoeg musea, mooie winkelcentra en fijne cafeetjes voor regenachtige dagen. Of je nu een doorgewinterde Parijs-ganger bent of voor de eerste keer gaat, er valt altijd genoeg te ontdekken.

Bezoek Parijs (via Unsplash)

14. Florence, Italië

Ik hou van de herfst maar als ik voor de zoveelste keer weer eens ben natgeregend, mis ik de zomer echt weleens. In Italië is het in oktober daarentegen vaak nog heerlijk weer! In de herfst zijn er bovendien jaarlijks terugkerende festivals rond wijn (september/ oktober), olijven (oktober/ november) en truffels (eind november) waar je je innerlijke foodie helemaal los kunt laten gaan.

Al dat lekkers kun je in het prachtige Florence goed combineren met een bom aan kunst en cultuur. Een zonnig culinair en cultureel tripje in plaats van weg regenen in Nederland… ik zou het wel weten.

5 Bekendste bezienswaardigheden in Florence

15. Rome, Italië

Nog zo’n Italiaanse topper voor een herfst trip: de Italiaanse hoofdstad Rome. Go Bernini Mysterie wanneer je door deze monumentale stad loopt. En hoewel je nooit echt in het verkeerde seizoen naar Rome kunt gaan, zijn er in de herfst wel bijzondere events.

Zo vindt in september/oktober het RomaEuropa Festival plaats, met muziek, theater en avant-garde dansgezelschappen van over de hele wereld. In oktober/november is de stad daarnaast tien dagen lang het toneel voor het Rome Film Festival, waar tientallen films, premières, door bekende acteurs gehoste masterclasses en debatten worden georganiseerd.

En ook Rome kent een museumnacht: tijdens La Notte dei Musei openen bijna honderd musea en culturele instellingen hun deuren en zijn gratis te bezoeken tussen 20 uur en 2 uur ‘s nachts.

Rome in de herfst (foto via Unsplash)

Rome in de herfst (foto via Unsplash)

16. Athene, Griekenland

Athene is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een stedentrip. Maar met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van bijna 20 graden is Athene de warmste hoofdstad van Europa.

Grote kans dus dat je zelfs tijdens de herfst nog een lekker warm tripje naar deze Griekse metropool kunt maken. Bekijk de Akropolis, een van de bijna 150 theaters of bezoek een museum wanneer het weer je alsnog tegenvalt.

Bezoek Athene

17. Lissabon, Portugal

Hoog op mijn verlanglijstje staat een bezoek aan Lissabon. Ook  na de zomer is het er nog warm maar niet té (altijd fijn voor iemand als ik), er zijn geen massa’s toeristen meer en hotels en restaurants bieden vaak leuke kortingen.

Met meer dan 1000 jaar geschiedenis en een indrukwekkende architectuur valt er in Lissabon genoeg te ontdekken. En even de stad uit? Met de trein sta je binnen een uur op het strand van Cascais.

29 gave steden voor je never-ending bucketlist

18. Valencia, Spanje

In het Spaanse Valencia kun je 24 uur per dag vakantie vieren. Het heerlijke klimaat van de Spaanse kuststad maakt het de perfecte plek om deze herfst nog even wat laatste zon mee te pakken, tot in de kleine uurtjes buiten te eten, drinken en dansen in de oude straatjes van El Barrio de El Carmen. Ook voor cultuur zit je goed met het openluchttheater en de buitenbioscoop.

Proef Valencia dit najaar tijdens deze culinaire events

Herfstbestemming Valencia in Spanje (via Unsplash)

19. Deventer, Nederland

Zoek jij een sfeervolle bestemming voor een nachtje weg? Hanzestad Deventer is een heerlijke bestemming voor een stedentrip. Deze Hanzestad is een van de oudste steden van Nederland en heeft meer dan genoeg te bieden voor een leuke stedentrip. Van een prachtige oude binnenstad tot heerlijk dineren op sterrenniveau.

Nachtje weg Deventer: zo breng je 24 uur in Deventer door

Wat te doen in Deventer, Hanzestad aan de IJssel

20. Rotterdam, Nederland

Maasstad Rotterdam is een van mijn favoriete steden in Nederland. Ruim, rauw en uniek, waar je altijd nieuwe dingen zal ontdekken. Rotterdam heeft eindeloos veel mogelijkheden om te doen tijdens een bezoek.

Schuil voor de regen in de Markthal terwijl je hier lekkere snacks proeft of nieuwe kookspullen shopt. Of bezoek de Kunsthal en het Depot van Boijmans van Beuningen, het eerste kunstdepot ter wereld waar meer dan 150 duizend kunstwerpen opgeslagen zijn terwijl je als publiek naar binnen kunt.

Bijzonder origineel overnachten in Rotterdam

21. Maastricht, Nederland

Hekkensluiter Maastricht blijft altijd een goed idee! Door de mix van stadsleven, cultuur en dorpse gezelligheid heb je hier bijna altijd een acuut vakantiegevoel. Dat maakt Maastricht de perfecte bestemming voor een weekendje weg. In het najaar dwaal je lekker door de stad, om vervolgens op te warmen met Limburgse koffie en vlaai of een flinke portie zoervleisj.

City Guide: Maastricht stedentrip

Meer herfstbestemmingen voor toffe stedentrips in de herfst?

Ontdek meer bestemmingen voor een stedentrip in het najaar en laat je inspireren door deze artikelen:

Of bekijk hier alle berichten over diverse bestemmingen.

Waar zou jij heen gaan als je dit najaar een stedentrip zou plannen?

13 reacties
  1. Florence en Rome bezocht ik in de herfst, heerlijk! Parijs bezocht ik met kerst en tijdens een hittegolf (34+) in augustus, twee uitersten dus. Athene en Edinburgh lijken me allebei interessant. Mijn stedentrip voor deze herfst gaat echter naar Istanbul! Nog een week en dan mag ik! Jeej!

  2. Ik moet natuurlijk zeggen; Berlijn. Zalige stad; alle blaadjes vallen, kleur is fantastisch en stiekem wordt het er toch al behoorlijk grijs en grauw. Zalig struinen op de flohmarkten en genieten van koffie en gluhwein.

  3. Over onze trip naar Edinburgh heb ik gister geblogd, wat een fijne stad is dat! Rome en Parijs zijn ook fijn voor een 2e bezoek, vooral naar Parijs maak ik graag nog es een tripje. Al ben ik ook benieuwd geworden naar Florance. Vorig jaar november was ik trouwens in Marrakech. Prima om nog wat zon mee te pakken!

  4. Parijs in het najaar is fijn. Ik zou ook wel naar bijvoorbeeld Lisabon willen in het najaar, of misschien Stockholm voordat het echt winter is. Londen is misschien ook wel mooi in het najaar? Met kerst schijnt dat in ieder geval best magisch te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen