Verken de binnenstad van Gent

Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips

Heb je maar 1 dag in Gent om de stad te verkennen? Met deze tips haal je het beste uit je bezoek aan Gent! Ontdek Gent in 1 dag met leuke tips voor cultuur, bezienswaardigheden, eten en drinken.

Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips

Gent is een bruisende stad waar altijd wel iets gebeurt. De bourgondische levensstijl is geliefd bij locals en toeristen en zelfs als je maar een dag hebt, kun je de sfeer van de stad goed ervaren. Dompel jezelf onder in de rijke geschiedenis, geniet van kunst en cultuur, proef de lokale lekkernijen en laat je betoveren door de unieke sfeer van Gent.

Ontbijt bij Café Labath

Begin je dag met een heerlijk ontbijt bij Café Labath, gelegen in het hart van Gent. Dit gezellige café ligt net buiten de drukte van de Korenmarkt en staat bekend om uitstekende koffie en vers bereide gerechten.

Café Labath is doordeweeks vanaf 8 uur ‘s ochtends geopend. In het weekend kun je vanaf 9 uur terecht. Probeer zeker hun huisgemaakte granola met yoghurt en vers fruit. Of ga voor een klassiek ontbijt met eieren, spek en toast. De ontspannen sfeer en vriendelijke service zetten meteen de toon voor je dag vol avontuur.

Adres: Café Labath, Oude Houtlei 1, 9000 Gent

Verken het historische centrum

Na een vullend ontbijt is het tijd om het historische centrum van Gent te verkennen. Gent is doordrenkt van geschiedenis en ademt een rijke, haast middeleeuwse sfeer.

Begin bij het Gravensteen, het indrukwekkende middeleeuwse kasteel. Neem een rondleiding door de donkere kerkers, beklim de torens voor een panoramisch uitzicht en leer over de rijke geschiedenis van de stad.

Vanaf de Belfort heb je een prachtig uitzicht over Gent

Loop vervolgens door de kronkelende straatjes naar de Sint-Baafskathedraal. Bewonder het beroemde schilderij “Het Lam Gods” van de gebroeders Van Eyck. De kathedraal zelf is ook imposant, met prachtige glas-in-loodramen. En neem even de tijd om de serene sfeer van deze prachtige plek te absorberen.

Ook leuk: momenteel worden er meerdere panelen van Het Lam Gods gerestaureerd. Kijk live mee met de restaurateurs in het Museum voor Schone Kunsten.

Lunch bij Mémé Gusta

Voor een heerlijke lunch in Gent, begeef je je naar Mémé Gusta. Dit gezellige eetcafé staat bekend om zijn huisgemaakte en ambachtelijke gerechten met een knipoog naar de Vlaamse keuken.

De relaxte sfeer en vriendelijke service maken van Mémé Gusta een ideale plek om even bij te tanken en te genieten van een smakelijke lunch. Probeer bijvoorbeeld hun heerlijke broodjes met verse ingrediënten en hartige soepen die je zeker zullen verwarmen.

Adres: Mémé Gusta, Burgstraat 19 – 9000 Gent

Mémé Gusta, Burgstraat 19 - 9000 Gent

Mémé Gusta in Gent

Duik in kunst en cultuur

‘s Middags is het tijd om de artistieke kant van Gent te verkennen. Bezoek het Museum voor Schone Kunsten (Fernand Scribedreef 1) en bewonder de meesterwerken van Vlaamse schilders. Ga daarna naar het SMAK voor een dosis hedendaagse kunst. Laat je verbazen door de creatieve en soms uitdagende exposities die je zullen inspireren.

Of breng een bezoek aan het Design Museum Gent, waar je wordt ondergedompeld in de wereld van innovatief design.

Als je van literatuur houdt, wil je naar de Boekentoren van de Universiteit Gent, een architectonisch meesterwerk vol met kostbare boeken.

Goed om te weten: de meeste musea in Gent zijn op maandag en feestdagen gesloten of beperkt open. Bekijk dus vooraf altijd de actuele openingstijden.

Musea in Gent: Design Museum Gent

Ontspanning aan de Graslei

Na een middag vol ontdekkingen, is het tijd om even te ontspannen aan de Graslei. Dit pittoreske kanaal is omgeven door prachtige historische gebouwen en gezellige terrasjes. Neem plaats op een bankje, geniet van het uitzicht en zie de wereld aan je voorbijgaan. Het is een ideale plek om even op adem te komen voordat je verder gaat met je dagavontuur.

Wat te doen in Gent: toffe tips voor je stedentrip Gent

Diner bij Pakhuis

Voor een heerlijk diner in een unieke setting, ga je naar Pakhuis. De brasserie-restaurant is gevestigd in een voormalig pakhuis en biedt een eigentijdse interpretatie van Belgische gerechten.

Proef van hun uitgebreide bierselectie en geniet van gerechten met lokale ingrediënten. De combinatie van smaakvol eten en een toffe setting maakt je avond compleet.

Adres: Schuurkenstraat 4, 9000 Gent, Belgium

Eten en drinken bij Pakhuis in Gent ©Pakhuis Gent

Culinair genieten in een voormalige opslagplaats ©Pakhuis Gent

Avondwandeling langs de Korenlei

Sluit je dag af met een rustige avondwandeling langs de Korenlei. De historische gebouwen aan de waterkant zijn prachtig verlicht en creëren een betoverende sfeer. Luister naar het kabbelende water terwijl je de schoonheid van Gent’s avondlicht bewondert. Een mooie manier om je dag in deze prachtige stad af te sluiten.

Overnachten in Gent

Maak een avondwandeling langs de Korenlei in Gent

Praktische informatie

  • Bereikbaarheid: Gent is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation Gent-Sint-Pieters is een belangrijk knooppunt en biedt verbindingen naar andere steden in België en Europa.
  • Accommodatie: Er zijn tal van hotels, bed & breakfasts en vakantiewoningen in Gent die aan verschillende budgetten voldoen. Kies een accommodatie die past bij jouw wensen en geniet van een comfortabel verblijf in deze prachtige stad.
  • Lokale tips: Verken de stad te voet of huur een fiets om de verborgen hoekjes van Gent te ontdekken. Neem de tijd om te genieten van een traditionele Gentse Strop (een Gents blond bier) op een gezellig terras en laat je betoveren door de warme gastvrijheid van de lokale bevolking.

Meer inspiratie nodig voor 1 dag in Gent?

Met deze dagplanning ben je verzekerd van een heerlijke dag in Gent. Geniet van de rijke geschiedenis, kunst, culinaire geneugten en de unieke sfeer die deze stad te bieden heeft. Veel plezier! Lees dan ook deze artikelen die ik schreef over Gent:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen