Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips

Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips

Heb je maar een dag in Gent om de stad te verkennen? Met deze tips haal je het beste uit je bezoek aan Gent! Ontdek Gent in 1 dag met leuke tips voor cultuur, bezienswaardigheden, eten en drinken.

Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips

Gent is een bruisende stad waar altijd wel iets gebeurt. De bourgondische levensstijl is geliefd bij locals en toeristen en zelfs als je maar een dag hebt, kun je de sfeer van de stad goed ervaren. Dompel jezelf onder in de rijke geschiedenis, geniet van kunst en cultuur, proef de lokale lekkernijen en laat je betoveren door de unieke sfeer van Gent. Zo breng je een dag door in Gent!

Ontbijt bij Café Labath

Begin je dag met een heerlijk ontbijt bij Café Labath, gelegen in het hart van Gent. Dit gezellige café ligt net buiten de drukte van de Korenmarkt en staat bekend om uitstekende koffie en vers bereide gerechten.

Café Labath is doordeweeks vanaf 8 uur ‘s ochtends geopend. In het weekend kun je vanaf 9 uur terecht. Probeer zeker hun huisgemaakte granola met yoghurt en vers fruit. Of ga voor een klassiek ontbijt met eieren, spek en toast. De ontspannen sfeer en vriendelijke service zetten meteen de toon voor je dag vol avontuur.

Adres: Café Labath, Oude Houtlei 1, 9000 Gent

Verken het historische centrum

Na een lekker uitgebreid ontbijt is het tijd om het historische centrum van Gent te verkennen. Gent is doordrenkt van geschiedenis en ademt een rijke, haast middeleeuwse sfeer.

Begin bij het Gravensteen, het indrukwekkende middeleeuwse kasteel. Boek een rondleiding door de donkere kerkers, beklim de torens voor een panoramisch uitzicht over Gent en leer over de lange geschiedenis van de stad.

Gravensteen is een burcht in Gent ©watzijzegt.com

Gravensteen is een historische burcht in Gent ©watzijzegt.com

Loop vervolgens door de kronkelende straatjes naar de Sint-Baafskathedraal. Bewonder het beroemde schilderij “Het Lam Gods” van de gebroeders Van Eyck. De kathedraal zelf is ook imposant, met prachtige glas-in-loodramen. En neem even de tijd om de serene sfeer van deze indrukwekkende plek in je op te nemen.

Bezoek Gent in 1 dag en sla het Belfort niet over

Ook leuk: momenteel worden er meerdere panelen van Het Lam Gods gerestaureerd. Kijk live mee met de restaurateurs in het Museum voor Schone Kunsten.

Lunch bij Mémé Gusta

Voor een heerlijke lunch in Gent, begeef je je naar Mémé Gusta. Dit gezellige eetcafé staat bekend om zijn huisgemaakte en ambachtelijke gerechten met een knipoog naar de Vlaamse keuken.

De relaxte sfeer en vriendelijke service maken van Mémé Gusta een ideale plek om even bij te tanken en te genieten van een smakelijke lunch. Probeer bijvoorbeeld hun heerlijke broodjes met verse ingrediënten en hartige soepen die je zeker zullen verwarmen.

Adres: Mémé Gusta, Burgstraat 19 – 9000 Gent

Mémé Gusta, Burgstraat 19 - 9000 Gent

Mémé Gusta in Gent

Duik in kunst en cultuur

‘s Middags is het tijd om de artistieke kant van Gent te verkennen. Bezoek het Museum voor Schone Kunsten (Fernand Scribedreef 1) en bewonder de meesterwerken van Vlaamse schilders. Ga daarna naar het SMAK voor een dosis hedendaagse kunst. Laat je verbazen door de creatieve en soms uitdagende exposities die je zullen inspireren.

Of breng een bezoek aan het Design Museum Gent, waar je wordt ondergedompeld in de wereld van innovatief design.

Als je van literatuur houdt, wil je naar de Boekentoren van de Universiteit Gent, een architectonisch meesterwerk vol met kostbare boeken.

Goed om te weten: de meeste musea in Gent zijn op maandag en feestdagen gesloten of beperkt open. Bekijk dus vooraf altijd de actuele openingstijden.

Musea in Gent: Design Museum Gent

Ontspanning aan de Graslei

Na een middag vol ontdekkingen, is het tijd om even te ontspannen aan de Graslei. Dit pittoreske kanaal is omgeven door prachtige historische gebouwen en gezellige terrasjes. Neem plaats op een bankje, geniet van het uitzicht en zie de wereld aan je voorbijgaan. Het is een ideale plek om even op adem te komen voordat je verder gaat met je dagavontuur.

Gent in 1 dag: Ontdek de stad met deze tips

De bekende Graslei in Gent ©watzijzegt.com

Borrel bij Bier Central

Echte bierliefhebbers willen een bezoek brengen aan Bier Central (Botermarkt 11). Hier vind je niet alleen 33 verschillende bieren op de tap, maar nog eens 333 (!) bieren op fles. Meer dan 366 Belgische bieren om uit te kiezen dus, daar zit geheid in naar jouw smaak tussen. Vergezel je biertje met een van de hapjes van het menu met Belgische streekgerechten.

Borrel bij Bier Central

Bij Bier Central in Gent kun je kiezen uit 366 Belgische bieren! 

Diner bij Pakhuis

Voor een lekker diner in een unieke setting, ga je naar Pakhuis. Dit brasserie-restaurant is gevestigd in een voormalig pakhuis en biedt een eigentijdse interpretatie van Belgische gerechten. Maak een keuze uit hun uitgebreide bierselectie en geniet van gerechten met lokale ingrediënten. De combinatie van smaakvol eten en een toffe setting maakt je avond compleet.

Adres: Schuurkenstraat 4, 9000 Gent, Belgium

Eten en drinken bij Pakhuis in Gent ©Pakhuis Gent

Culinair genieten in een voormalige opslagplaats ©Pakhuis Gent

Meer eten en drinken in Gent

Liever ergens anders eten? Rond het Sint-Baafslein liggen meerdere restaurants. Tijdens mijn laatste bezoek aan Gent at ik bij Brasserie Bridge (Sint-Baafsplein 21). Ook het buurrestaurant De Rechters (Sint-Baafsplein 23) is een aanrader.

Sint-Baafsplein in Gent ©watzijzegt.comDineren bij Brasserie Bridge aan het Sint-Baafsplein in Gent

Het Sint-Baafsplein in Gent terwijl de avond valt ©watzijzegt.com

Avondwandeling langs de Korenlei

Sluit je dag af met een avondwandeling langs de Korenlei. De historische gebouwen aan de waterkant zijn prachtig verlicht en creëren een betoverende sfeer. Luister naar het kabbelende water terwijl je de schoonheid van Gent in het avondlicht bewondert. Een mooie manier om je dag in deze heerlijke stad af te sluiten.

Overnachten in Gent

Maak een avondwandeling langs de Korenlei in Gent

Praktische informatie voor je dagje Gent

Met de auto ben je er al in 2-3 uur, afhankelijk van je beginbestemming in Nederland. Gent is ook goed bereikbaar met de trein – zo reis je met Eurostar en Intercity Brussel (met een overstap op Antwerpen) naar treinstation Gent-Sint-Pieters, in hartje Gent.

Accommodatie

Er zijn tal van hotels, bed & breakfasts en vakantiewoningen in Gent die aan verschillende budgetten voldoen. Tijdens ons laatste dagje Gent, sliepen we in het ibis Gent Centrum Opera*, op loopafstand van het centrum. Een bescheiden budgethotel met eigen parkeergelegenheid en een lekker uitgebreid ontbijtbuffet.

Meer inspiratie nodig voor 1 dag in Gent?

Met deze dagplanning ben je verzekerd van een heerlijke dag in Gent. Wil je nog meer tips? Lees dan ook deze artikelen die ik schreef over Gent:

Wat zijn jouw top-tips voor een dagje Gent?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Dit wil je wellicht ook lezen