Musea in Gent: Design Museum Gent

Museum in Gent: de leukste Gentse musea om te bezoeken

Wist je dat er meer dan 40 musea en tentoonstellingen in Gent te vinden zijn? Van archeologische artefacten tot moderne kunt, het is allemaal te zien in Gent. Dit zijn een paar van de leukste Gentse musea om te bezoeken.

8x Museum in Gent

Tijdens je bezoek aan Gent wil je natuurlijk de leukste bezienswaardigheden bekijken en activiteiten ondernemen. Naast een bezoek aan de Sint-Baafskathedraal waar je het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck kunt bewonderen, is een museum in Gent bezoeken er ook een van. De stad telt er meer dan 40, met allerlei onderwerpen zodat er ongetwijfeld ook een perfect museum voor jou bij zit.

Moderne kunst en design, klassieke kunst of een tentoonstelling over de textielindustrie waar de stad nog veel van haar huidige status aan te danken heeft. Dit zijn een paar van de leukste musea in Gent om doorheen te dwalen.

Goed om te weten: de meeste musea in Gent zijn op maandag en feestdagen gesloten of beperkt open. Bekijk dus vooraf altijd de actuele openingstijden.

1. STAM – Stadsmuseum Gent

Het Stadsmuseum van Gent (bekend als STAM) is een bijzondere plek. De 14e-eeuwse abdij, het 17e-eeuwse klooster en de 21e-eeuwse nieuwbouw vormen samen het STAM.

Het STAM vertelt het verhaal van Gent van de middeleeuwen tot vandaag met tot de verbeelding sprekende collectiestukken en interactieve multimedia. Dé ideale plek om je culturele citytrip door Gent te beginnen en het heden, verleden en de toekomst van de stad te ontdekken.

Bezoekadres: Godshuizenlaan 2 – stamgent.be

2. Design Museum Gent

Design is overal en het Gentse Design Museum wil je bewust maken van de grote impact die design heeft op ons dagelijks leven. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen met een hart voor design, zowel makers als gebruikers.

Maatschappelijke thema’s als duurzaamheid, mobiliteit en intelligente technologie krijgen veel aandacht, net als de Belgische designcultuur. Het pand waarin het museum is gevestigd, stamt uit de achttiende eeuw en is al een prachtig design an sich.

Bezoekadres: Jan Breydelstraat 5 – www.designmuseumgent.be
(let op: vanaf 7 maart 2022 gaat het museum maar liefst 2 jaar dicht vanwege grootschalige verbouwingen)

Musea in Gent: Designmuseum in Gent (foto via Unsplash)

3. Industriemuseum Gent

In een voormalige katoenfabriek in het centrum van Gent wordt de veelbewogen industriële geschiedenis van de stad weer tot leven gebracht. Het Industriemuseum werd in 2020 grondig vernieuwd en heeft onder meer de vaste expositie,’100% Textiel’ te zien. Midden in de tentoonstellingsruimte staat bovendien een gloednieuw glazen atelier. Zo kunnen bezoekers live meekijken over de schouders van textielmakers.

Bezoekadres: Minnemeers 10 – www.industriemuseum.be

4. Museum voor Schone Kunsten

Het Museum voor Schone Kunsten is het oudste museum in België. Het museum is gehuisvest in een monumentaal gebouw dat speciaal voor deze collectie werd ontworpen en opende in 1905 de deuren opende voor het publiek.

In de permanente presentatie ontdek je ruim 600 topstukken uit de Europese schilder- en beeldhouwkunst, van de middeleeuwen tot vandaag, waaronder een bijzondere collectie (Belgische) kunst uit de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw. Duik in de wereld van oude Meesters als Jheronimus Bosch, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck.

Bezoekadres: Fernand Scribedreef 1 – www.mskgent.be/nl

Met het Citadelpark voor de deur, en met onze museumburen S.M.A.K., Sint-Pietersabdij, STAM en GUM bevindt het MSK zich in het hart van het groene Gentse Museumkwartier.

5. S.M.A.K. – Stedelijk Museum voor Actuele Kunst

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, afgekort tot S.M.A.K., werd opgericht in 1999 en ligt tegenover het MSK in een voormalig casinogebouw. De collectie wordt beschouwd als de belangrijkste verzameling hedendaagse kunst in Vlaanderen met nationale en internationale topwerken. Een aanrader voor moderne kunstliefhebbers dus.

Pop Art – Van War­hol tot Pana­ma­ren­ko

Om de vier maanden toont het museum een selectie van die werken in wisselwerking met originele, vaak gedurfde tentoonstellingen. Zo kun je nog tot en met 8 mei 2022 een Pop Art tentoonstelling bezichtigen in S.M.A.K., met werken van onder meer Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Panamarenko.

S.M.A.K. is open van dinsdag tot zondag.

Bezoekadres: Jan Hoetplein 1 – smak.be/nl

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door S.M.A.K. (@smakgent)

6. Gents Universiteitsmuseum (GUM)

Het Gents Universiteitsmuseum staat middenin de Gentse Plantentuin, om de hoek van MSK Gent en S.M.A.K. Het GUM is een museum over wetenschap, onderzoek en kritisch denken. Hier kunnen bezoekers zelf ontdekken wat de rol van wetenschap is en was, vroeger en nu. Ook tof: op de gevel van het GUM prijkt een kunstwerk van de inmiddels wereldberoemde graffiti artist ROA.

Voor zijn werk op de gevel van het GUM zocht ROA inspiratie in de collecties en verhalen van het museum. Het kunstwerk bestaat uit getekende skeletten van onder meer een olifant, een grizzlybeer en een neushoorn. Het is deels te zien van op de straat maar vanuit de Plantentuin krijg je een prachtig zicht op het hele werk.

7. Kunsthal Gent

Kunsthal Gent is geen standaard kunstmuseum. Doordeweeks is het een werkplek voor kunstenaars en artistieke organisaties. In weekenden kun je in het dertiende-eeuwse pand van het voormalig Caermersklooster gratis beeldende kunst bekijken. Het ligt in het hartje van het Patershol in Gent en vormt een bijzonder decor voor experimentele en moderne kunst.

Bezoekadres: Lange Steenstraat 14 – kunsthal.gent

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kunsthal Gent (@kunsthalgent)

8. De wereld van Kina: het Huis

Een uniek fossiel van een prehistorisch reptiel, een bijzondere diorama (driedimensionale) zaal met inheemse vogels en een toffe interactieve tentoonstelling met duizenden gesteenten en mineralen. In het Huis van De wereld van Kina ga je op ontdekking in de planten- en dierenwereld, leuk voor kinderen én volwassenen!

Op zaterdagen gesloten.

Bezoekadres: Sint-Pietersplein 14 – dewereldvankina.stad.gent

Meer leuke tips voor je bezoek aan Gent?

Bezoek visit.gent.be voor meer informatie over musea en bezienswaardigheden in Gent

Wat is jouw favoriete tentoonstelling of museum in Gent?

Dit wil je wellicht ook lezen