Strand-des-Monsieur-Hulot-c-Vincent-Bauza

Strandvakantie in Frankrijk? Zes stranden aan de Atlantische Kust

Wil je op strandvakantie in Frankrijk en zoek je nog inspiratie voor je bestemming? Deze stranden aan de Atlantische Kust van Frankrijk zijn een heerlijke strandvakantie waard.

Strandvakantie in Frankrijk?

Frankrijk blijft een populaire vakantiebestemming. Of je nu gaat voor het platteland, de bergen of de Franse stranden, er is voor elke vakantieganger een ideale bestemming te vinden. De Franse Atlantische kust biedt alles voor een heerlijke vakantie. Steden als Bordeaux, Nantes, La Rochelle, Royan en Bayonne zorgen voor een leuk dagje uit tijdens je vakantie in Frankrijk.

Zes stranden aan de Atlantische Kust voor een strandvakantie in Frankrijk

Het Frans Atlantische kustgebied strekt zich uit over ongeveer 1.200 kilometer, tussen de kustplaats La Baule in het Département Loire-Atlantique en Hendaye in Baskenland. Hier wisselen fijne zandstranden zich af met dennenbossen, de kwelders van Guérande, duinen en indrukwekkende landschappen zoals in Baskenland.

Op zoek naar mooiste stranden in Frankrijk? Deze stranden langs de Atlantische Kust bieden alles voor een heerlijke vakantie aan het strand!

1. Strand van Saint-Jean-de-Monts (Saint-Jean-de-Monts, Vendée)

22 stranden op 19 kilometer: met gemiddeld 2.300 zonuren per jaar wordt de badplaats Saint-Jean-de-Monts beschouwd als een van de zonnigste aan de Atlantische kust. Een blikvanger: de pier op het hoofdstrand, die 400 meter de oceaan in steekt. In Saint-Jean-de-Monts ontmoet de Atlantische Oceaan niet alleen lange stranden en brede duinen. Hier versmelt het blauw van de zee met het groen van de bossen en de moerassen.

Strandvakantie in Frankrijk: Het strand van Saint-Jean-de-Monts leent zich perfect voor kitesurfers ©Alexandre Lamoureux

Het strand van Saint-Jean-de-Monts leent zich perfect voor kitesurfers ©Alexandre Lamoureux

De badplaats bij het eiland Noirmoutier combineert een strandvakantie met avontuur en sport, zodat bijvoorbeeld fietsers en trailrunners, maar ook kitesurfers en strandzeilers hier de beste omstandigheden vinden.

2. Strand van de vuurtoren La Courbe (Royan, Charente-Maritime)

Aan de noordzijde van de monding van de Gironde in de Atlantische Oceaan waakt de vuurtoren van La Coubre over het gelijknamige strand. Door de vrije ligging gericht op het westen zijn surfers en bodyboarders vaak te vinden in de sterke branding langs dit deel van de kust dat dichtbij de stad Royan ligt.

Het strand van de vuurtoren La Courbe - in Royan, Charente-Maritime (foto via Unsplash)

Het strand van de vuurtoren La Courbe – in Royan, Charente-Maritime (foto via Unsplash)

Het brede strand is ook een blikvanger qua landschap: het is omzoomd met duinen, grenst aan het bosgebied van La Tremblade en de baai van Bonne Anse. In de zomermaanden is het strand op sommige delen bewaakt – alleen hier is het aan te raden in de golven te duiken.

3. Strand van Monsieur Hulot (Saint-Nazaire, Loire Atlantique)

Al in 1953 herkende de Franse regisseur Jacques Tati de charme van dit strand in de havenstad Saint-Nazaire: hij maakte het tot de locatie van zijn film “Les vacances de Monsieur Hulot“, die werd genomineerd voor een Oscar in de categorie “Beste scenario”.

La plage de Monsieur Hulot © Vincent Bauza

Strandvakantie Frankrijk: La plage de Monsieur Hulot © Vincent Bauza

Monsieur Hulot kijkt nu als beeld uit over een van de mooiste stranden van de stad. Saint-Nazaire heeft in totaal 20 stranden en baaien die uitnodigen tot een verfrissende duik in de Atlantische Oceaan.

4. Strand van Le Vensac (Vensac, Gironde)

Tussen Montalivet en Soulac ligt een van de meest ruige stranden van het Franse departement Gironde: het twee kilometer lange “Plage de Vensac”. De kust is hier ongerept met uitgestrekte duinlandschappen die slechts onderbroken worden door de overblijfselen van oude bunkers, die dankzij plaatselijke graffitikunstenaars een nieuw uiterlijk hebben gekregen.

Het strand van Le Vensac - in Vensac, Gironde © Clément Chambau

Het strand van Le Vensac – in Vensac, Gironde © Clément Chambau

Hier ga je naar toe als jeu graag langs het strand wandelt of gaat vissen. Let op: Aangezien de kustlijn niet wordt bewaakt en de stroming meestal sterk is, is zwemmen in zee verboden.

5. Strand van de Courant de Mimizan (Mimizan, Les Landes)

Het contrast met de stranden van de Atlantische Oceaan kan nauwelijks groter zijn: In Mimizan – een van de vele badplaatsen in het Franse departement Les Landes – mondt de Courant de Mimizan uit in de Atlantische Oceaan. Deze voert het water van de meren van Aureilhan en Biscarrosse in het achterland naar de oceaan.

Avenue de la Plage in Mimizan, Frankrijk (foto via Unsplash)

Avenue de la Plage in Mimizan, Frankrijk (foto via Unsplash)

Op de noordelijke oever – ter hoogte van het stadscentrum – bevindt zich het rustige strand, waar een strandwacht aanwezig is en dan ook erg populair is bij gezinnen.

Tip: Het restaurant Ô Courant aan de boulevard van Mimizan  serveert typische gerechten uit Les Landes en is een begrip onder fijnproevers.

6. Strand van Hendaye (Hendaye, Frans Baskenland)

Hendaye ligt in het meest west-zuidelijke puntje van Frankrijk, aan de Bidasoa rivier op de grens met Spanje. Met een lengte van drie kilometer is dit een van de grootste Baskische stranden.

Dankzij de gelijkmatige afloop in zee is het ook een van de meest veilige in heel Aquitaine. Het is ook een van de eerste stranden in Frankrijk die het label “Handiplage” gekregen heeft: mensen met beperkte mobiliteit worden hier begeleid door een getraind team.

Strand van Hendaye in Frankrijk ©OT Hendaye

Strand van Hendaye in Frankrijk ©OT Hendaye

Hendaye is niet alleen de ideale plek voor iedereen die voor het eerst de kracht en energie van de golven willen ervaren op een surfplank. Van yoga en Zumba op het strand tot een zandkastelenwedstrijd, het kan hier allemaal. Vooral in de zomer is het strand een favoriete ontmoetingsplek voor de plaatselijke bevolking en bezoekers.

Met de trein naar Zuid-Frankrijk

Wist je dat je deze zomer elke zaterdag met de Zon-Thalys naar Zuid-Frankrijk kunt reizen? In de maanden juli en augustus rijdt Zon-Thalys elke zaterdag rechtstreeks vanaf Amsterdam Centraal naar ValenceAvignonAix-en-Provence en Marseille. Vanuit deze vier eindstations reis je gemakkelijk door de bekende kustplaatsen in Zuid-Frankrijk.

Meer inspiratie voor je vakantie naar Frankrijk?

Lees dan een van deze artikelen over Franse vakantiebestemmingen.

Wat zijn jouw favoriete stranden aan de Franse kust?

Dit wil je wellicht ook lezen