Roadtrip Puglia: deze Italiaanse autoroute wil jij ook rijden!

Roadtrip Puglia: deze Italiaanse autoroute wil jij ook rijden!

Een roadtrip door Puglia, het zuidelijkste puntje van Italië, is een aanrader voor iedereen die fan is van toeren langs ruige kusten en mooie stadjes. Deze vijfdaagse Italiaanse autoroute wil jij ook rijden!

Roadtrip Puglia: deze Italiaanse autoroute wil jij ook rijden!

Zuid-Italië is een ongerepte regio vol onontdekte schatten. Hier worden schilderachtige kustplaatsen afgewisseld met ruige kustlijnen, azuurblauwe wateren en charmante witgewassen bergdorpjes, omgeven door velden vol olijfbomen. Ik maakte al eens een roadtrip door Puglia en genoot met volle teugen van het Italiaanse leven.

Rondreis met de auto door Zuid-Italië

Laat je betoveren door de mooiste stadjes van Zuid-Italië tijdens deze vijfdaagse roadtrip met de auto. Ik weet zeker dat ook jij verliefd zult worden op de betoverende charme van Puglia!

Dag 1: Bari – Polignano a Mare – Ostuni – Brindisi

Je roadtrip begint in Bari, een bruisende havenstad aan de Adriatische Zee. Wandel door het oude centrum met zijn smalle steegjes, prachtige pleinen en imposante basilieken. Proef de lokale keuken en geniet van verse zeevruchten en heerlijke olijfolie.

Nadat je Bari hebt verkend, stap je in een huurauto en kan je roadtrip door de hak van de Italiaanse laars beginnen.

Eerste stop: Polignano a Mare

Wellicht heb je de spectaculaire foto’s van dit stadje weleens gezien: een pittoresk stadje dat op de kliffen boven de azuurblauwe zee ligt. Polignano a Mare is gebouwd op steile rotsen met tal van grotten. Dit is een Italiaans stadje dat je echt niet wil overslaan.  Wandel door de straten met witgekalkte huizen en ontdek adembenemende uitzichten op de Adriatische kust.

Polignano a Mare in Puglia ©watzijzegt.com

Polignano a Mare in Puglia ©watzijzegt.com

Ostuni: de Witte Stad

Hierna is het tijd om door te rijden naar Ostuni. Ostuni ligt in het gebied waar de trulli langzaam uit het beeld verdwijnen en de Salento, de hak van de laars begint.

De stad is volledig opgetrokken uit witgekalkte gebouwen en staat daardoor ook bekend als de Witte Stad. Wanneer de zon op de witte muren schijnt, lijkt de hele stad te stralen en ontstaat er een magische sfeer die je nergens anders zult vinden.

Straatbeeld in Ostuni

Ostuni staat bekend als de witte stad

Slenterend door de smalle geplaveide straatjes van Ostuni, kun je genieten van de charmante pleinen, pittoreske steegjes en verborgen hoekjes. De stad ademt een authentieke en romantische sfeer, waardoor het een ideale plek is om te verdwalen en de rijke geschiedenis en cultuur van Puglia te ontdekken.

Geniet hier van een verse gelato en een drankje, voor je weer in de auto stapt richting Brindisi, eindpunt van de dag.

Brindisi

Brindisi staat vooral bekend als doorreishaven voor niet per se bekend om haar mooie bezienswaardigheden. Toch heeft deze stad meer te bieden dan je denkt. Bezoek bijvoorbeeld hetPiazza Duomo, het mooiste plein van de stad.

Of loop over de Via Colonne naar het eindpunt van de Via Appia, de beroemdste weg van heel Italië. Een wandeling over de boulevard van Brindisi, de Viale Regina Margherita, mag ook niet ontbreken. Eten doe je in een van de restaurants rondom het Piazza Mercato.

Dag 2: Brindisi – Lecce – Otranto – Leuca – Gallipoli

Lecce ligt op een half uur van Brindisi  en staat ook wel bekend als Florence van het Zuiden. Deze universiteitsstad is rijk aan bezienswaardigheden; het is een van de grotere steden van Puglia, maar nog steeds prima te voet te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld de Piazza del Duomo, met haar twee façades en grote plein waar inwoners van Lecce zichzelf vroeger verschuilden tijdens belegeringen.

Onderweg van Lecce naar Otranto behoefte aan een korte tussenstop? Bezoek Torre Sant’Andrea, een van de mooiste baaien langs de kust tussen Lecce en Otranto. Kijk uit over het kleine strand en de reeks torens uit de 16e eeuw die hier nog steeds over de kust waken.

Diep in het zuiden, dichtbij het meest oostelijke punt van Italië in de Salento, de hak van de Italiaanse laars, ligt Otranto. Deze stad was vroeger het toneel van hevige gevechten.

Tegenwoordig kun je hier heerlijk vakantie vieren en genieten van het Italiaanse strandleven. Helderblauwe wateren, witte huizen en gebouwen en hoge rotsen maken Otranto tot een fotogenieke bestemming. Op heldere dagen kun je zelfs Albanië zien liggen aan de overkant van de zee.

Hierna is het tijd om door te rijden naar Gallipoli, eindpunt van deze reisdag.

Dag 3: Gallipoli –  Tarente – Martina Franca

Gallipolli is een levendige havenstad en bestaat als zoveel stadjes hier uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude deel van de stad ligt op een eilandje dat door een weg verbonden is met het vasteland.

Gallipoli in Puglia

Bezoek Gallipoli tijdens je roadtrip Puglia

Gallipoli biedt alles voor een gezellig avondje uit, maar ook cultuur- en geschiedenis-liefhebbers zijn hier op hun plek. Voor een lekkere lunch of typisch diner ga je eten bij een van de restaurants in het oude centrum; hou vooral de visvangst van de dag in de gaten.

Tarente (of Taranto)

Tarente – in het Italiaans Taranto – is de volgende bestemming. De stad bestaat uit twee delen: een oude stad, Città Vecchia, dat zich bevindt op een eiland, dat met twee bruggen verbonden is met het vasteland, waar de moderne stad later omheen werd gebouwd. De oude stad is inmiddels compleet verlaten en geeft nog een kijkje in de lange geschiedenis van de stad.

Martina Franca

Met bijna 50 duizend inwoners is Martina Franca een van de grotere steden in het hart van Puglia en eindpunt voor deze reisdag.

Omringd door trulli en rijk aan witgekalkte stenen huizen en karakteristieke straatjes om in te verdwalen, is Martinca Franca een fotogenieke stop tijdens je roadtrip. Bezoekers van het centro storico worden verwelkomd door een historische poort, de Porto Santo Stefano.

Balkon in Martina Franca, Puglia

Schilderachtige taferelen in Martina Franca

Dag 4: Martina Franca – Locorotondo – Alberobello – Martina Franca

Locorotondo ligt middenin trulli land en is een van de Borghi più belli d’Italia, ofwel mooiste steden van Italië. Het stadje staat ook bekend om Cummerse: huizen met spitse zadeldaken.

Het historische deel van de stad ligt bovenop een heuvel. Vanuit de Villa Comunale stadstuin heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende vallei. Vanuit daar wandel je zo door naar het historische centrum.

Na je bezoek aan Locorotondo is het tijd om door te rijden naar Alberobello. Dit is toch wel dé trulli hoofdstad van Italië.

Alberobello in Puglia

De stad staat inmiddels op de Werelderfgoedlijst. Goed om te weten: ‘s zomers is het hier een drukte van jewelste en stromen de straten vol toeristen, op zoek naar souvenirs, ijs en pizza’s in trulli winkels en restaurants.

Plan je bezoek dus goed: bezoek de stad buiten het hoogseizoen dat loopt van mei t/m oktober of zorg dat je er ‘s ochtends op tijd bent en de drukte een beetje voor bent.

Uitgekeken op de trulli? Rij weer terug naar Martina Franca voor een heerlijke overnachting, in deze bijzonder luxueuze trullo bijvoorbeeld.

Dag 5: Martina Franca – (Matera) – Bari

Vanuit Martina Franca rij je in ruim een uur naar het vliegveld van Bari. Afhankelijk van het tijdstip van je retourvlucht kun je onderweg nog een bezoek aan Matera overwegen.

Matera staat vooral bekend om haar filmische landschap dat als decor diende voor diverse films, waaronder The Passion of the Christ (2004) en Wonder Woman (2017). Dit jaar is Matera Culturele Hoofdstad van Europa 2019.

Bezoek Matera tijdens je roadtrip Puglia

Bezoek Matera tijdens je roadtrip Puglia

Matera is een bijzondere bestemming. Het stadje wordt al zo’n 35.000 jaar onafgebroken bewoond; daarmee is het één van de oudste steden ter wereld en een van de eerste plaatsen waar mensen zich in Italië in de prehistorie vestigden.

Daarnaast is Matera is bekend om de grotwoningen, of ‘Sassi’. De Sassi vormen een soort stad onder de stad – een Citta Sotteranea – en worden nog altijd bewoond of gebruikt als restaurant, museum, winkel of hotel.

Heb je tijd voor je je huurauto weer inlevert op het vliegveld van Bari, is een tussenstop in Matera dus zeker de moeite!

10 redenen om Puglia als volgende reisbestemming te kiezen

Roadtrip Puglia: de route

Genoeg mooie bestemmingen te bezoeken tijdens je roadtrip Puglia, zoals je kunt zien op onderstaande kaart. Afstanden in Puglia zijn relatief klein en je kunt dus genoeg ontdekken tijdens een rondreis met de auto door Zuid-Italië!

Tip: Een auto huren in Italië doe je gemakkelijk via Easyterra

Reizen
Roadtrip Puglia: deze Italiaanse autoroute wil jij ook rijden!

Heb jij al eens een roadtrip Puglia gemaakt of een auto gehuurd in Italië?

Reizen
Spon /adv / lees mijn disclaimer voor meer informatie

Dit wil je wellicht ook lezen
10 redenen om Puglia als je volgende reisbestemming te kiezen

10 redenen om Puglia als reisbestemming te kiezen

Het Italiaanse Puglia is nog relatief onbekend bij vakantiegangers en dat terwijl deze regio alles te bieden heeft voor een bijzonder verblijf. Waarom jij Puglia als reisbestemming wil kiezen? Ik…